“sendvič” način zidanja hiše
ni problem z nicemer, jaz sem bil tudi skepticen, sedaj pa je vse ok. Kaksno “vrtanje stan.” te zanima? in kaksne “posevne cevi”? Ne chekam.
Mislim, da sta toplotno stiro in volna tu nekje, podobna. Zvocno je volna boljsa. Jaz stanujem 70m od avtoceste MB_LJ in imam taksen nacin sendvica kot sem zgoraj opisal in v hisi ne slisim nicesar (razen tiktakanja ure:-)). Res pa je , da so vgrajena plast. okna Kovinoplastika Loz ( faktor 1,1 ne vem tocno), ki se prevec dihtajo. Kdor ne verjame, je vabljen na slusni test.
Uf Andrej, mislila sem kako počeno cev? Če bi voda zalila to volno ali stiropor? Koliko časa pa imate že zgrajeno hiško na tak način? Imaš mogoče kak mail naslov, da bi ti tam težila, saj bo zidava pri nama, upam, kmalu. Pa je fino, če imaš nekoga z izkušnjami, da ti kaj svetuje in kaj odsvetuje.
Tudi JIM ogromno ve. Take kot sta vidva in vam podobni potrebujemo.
LP
saj je vseeno kaj imas, ko cev poci, vse je mokro:-)).
Hiso imamo 4. zimo tako, da je podatek porabi tekocega plina realen.
Poglej:
http://www.proando.si/
(ni reklama, PRESS)
Samo, ce ti gradi ta firma na tvoji parceli, po tvojem nacrtu, te bo prislo malo drago.
Jaz sem se prej tudi pozanimal pri podobnem izvajalcu v Nemciji in so me tudi oni prepricali, saj sem bil v zacetku skepticen, ker je pac malo drugace…
Verjetno govoriš o t.i. “prepihani fasadi”: nosilna stena, TI, zračna plast (vsaj 4 cm) in fasadni sloj (dostikrat fasadna opeka). To je kvaliteten konstrukcijski sklop.
Njegove prednosti so dobra zaščita TI pred vlago, hitro sušenje TI, če se le ta zmoči, dobra difuzija pare (ob ustrezni izbiri materiala nosilne stene in TI), dobra zaščita pred pregrevanjem v poletnih mesecih.
Slabosti so kot ponavadi pri zahtevnejših (beri: redkeje izvajanih) konstrukcijah: detajli. Ustrezno morajo biti rešeni stiki sekundarne (fasadne) konstrukcije s primarno, da ne prihaja do toplotnih mostov, sekundarna konstrukcija mora biti sidrana v primarno s sidri z odkapniki. Zagotovljene morajo biti zadostne odprtine za prehod zraka, ki pa morajo biti ustrezno zaščitene, da preprečijo dostop živali in mrčesa.
Če se lotiš takšne fasade investiraj v kvalitetnega arhitekta in kvalitetnega izvajalca.