Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Semikastracija

Semikastracija

Pozdravljeni!

Moj mož je bil pred kratkim operiran zaradi Tu testisa, narejena je bila semikastracija testisa, pri operaciji so mu tudi že vstavili silikonsko protezo in rano zašili z nekaj šivi.
Pri operaciji odvzeto tkivo dali na histološko preiskavo, izvid naj bi bil čez pribl. 14 dni in takrat sledi nadaljnja terapija, če bi bilo kaj takega v izvidu, sicer pa ne. Po dveh dneh so ga že odpustili v domačo oskrbo, vendar odpustnice še ni prejel in imava za vas vprašanje.
Koliko časa je predviden bolniški stalež za tovrstni poseg, koliko se lahko giba in koliko lahko dviguje, ker imava leto dni starega otroka, ki ima 10 kg? Ustno mu je bilo ob odpustu rečeno 6 tednov, da ne sme ničesar težkega dvigniti, pa se mi to zdi nesmiselno, ker nima nobenih težav in se dobro počuti.

hvala lepa za vaš odgovor.

Lp, Vesna

Spoštovani!

Glede bolniškega staleža. Načeloma je vprašanje delazmožnosti izključno v pristojnosti osebnega zdravnika, torej se sam s tem ne ukvarjam in ne vem nič. Največ, kar lahko specialist napiše, je priporočilo, odloča pa osebni zdravnik (in nato komisija). Priporočilo bi lahko bilo tako: če gre za fizično delo, potem se ravnati kot po operaciji kile (torej vsaj 6 tednov nič), če pa gre za sedeče delo, potem morda počakati 7 dni (do odstranitve šivov), nato pa, če je vse v redu, biti aktiven. Zavedati se namreč morate, da bo najverjetneje potrebno (če bo histološki izvid pozitiven za raka – in verjetnost za to je velika – vsaj 90% – saj v nasprotnem primeru pa ne bi opravili te operacije) še precej bolniške redno v prihodnosti – vse nadaljevanje zdravljenja in tudi vse redne kontrole potekajo potekajo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kamor mora (če je izvid pokazal, da gre za raka testisa) prvi ponedeljek dopoldan po tem, ko je prejel originalni histološki izvid in opravil sliko pljuč in CT trebuha na konzilij za tumorje testisov, kjer mu nato povedo, ali bo potrebno dodatno zdravljenje ali pa ga samo naročijo na kontrolo.

Vzrok za svetovan počitek po semikastraciji je v tem, da bi praviloma morali prerezati zunanji ingvinalni obroček in odstraniti semensko povesmo (s testisom) vse do notranjega ingvinalnega obročka. Torej prerezati fascijo na mestu, kjer ponavadi nastanejo ingvinalne hernije (kile). Le urolog, ki je napravil operacijo ve, če je tako postopal. V tem primeru se zdi smiseln nasvet, povzet po operacijah kile – takrat se svetuje 6-tedensko izogibanje dvigovanju bremen.

Ker pa v tem primeru ni šlo za kilo (torej šibkost mesta v delu trebušne stene), je verjetnost zapletov v primeru napenjanja manjša, vendar je ne moremo povsem izključiti.

Predvsem je važno, da se seznanite s histološkim izvidom in se nato strogo in redno držite navodil na Onkološkem inštitutu.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close