semenska tekočina
Pozdravljeni,
partner je opravil pregled semenske tekočine. Težava naj bi bila v koncentraciji semenčic (4×10/9 l) in številu semenčic (15,2×10/6). Na izvidu je označeno, da je oblika gibanja 2 in 4 (bila naj bi 1,2). Tako kot sem razumela, naj bi bili spermiji zelo kvalitetni, bilo pa naj bi jih malo. Zdravnik je partnerju predlagal naj naredi čez dva meseca in pol se en pregled, ker je bil pri prvem odvzemu semenske tekočine prehlajen.
Ali res lahko prehlad vpliva v tolikšni meri na spermije in možnost zanositve? Napisala bi še, da imava sedem let starega sina, pri njem sva zanosila v štirih mesecih. Brez zaščite, de bi zanosila še v drugo, pa sva več kot štiri leta, mogoče tudi pet.
Jaz sem tudi bila na teh začetnih pregledih, razen za pregled krvi, za katerega še ne vem rezultata, je vse ostalo v redu.
Lep dan, Klavdija
Draga Klavdija,
lahko gre res za zmanjšano plodnost partnerja ali pa samo za naključno slabši spermiogram. Na kvaliteto semena namreč lahko vpliva vsaka bolezen ali večji stres v dobi 92 dni kolikor traja, da dozori semenčece.Zato je potrebno narediti vsaj 2 ali celo 3 preglede semenske tekočine z razmakom 2-3 mesece.
Lahko pa gre za kombinacijo zmanjšane plodnosti pri vas in pri partnerju, kar skupaj daje izid, torej odsotnost nosečnosti.
Prejšnji porod in dogodki v poporodnem obdobju so namreč najpogostejši razlogi za vnetje notranjih rodil in zmanjšano plodnost.