Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Bolečine v sklepih in mišicah SEM RES REDEK ZEMLJAN, KATEREMU SE JE TO POSREČILO – TIBIALIS ANTERIOR

SEM RES REDEK ZEMLJAN, KATEREMU SE JE TO POSREČILO – TIBIALIS ANTERIOR

Tibialis anterior

Spoštovani, pri rekreativnemu igranju košarke sem mi je strgala kita tibialis anterior na levi nogi. Naredijo mi UZ, ki potrdi diagnozo avulzije kite tibialis anterior, krn je v višin retinakula.
Zato so mi izvedli operativni poseg v predelu levega stopala. Naredili so mi transosalni šiv oz. refiksacijo omenjene mišice.

Postavlja se mi vprašanje:
– moj splošni zdravnik še ni imel takega primera,
– zdravniku na urgenci sem na podlagi čutenja in primerjave z zdravo nogo ponudil diagnozo, pa jo je zavrnil rekoč, to je pa tako redko, (UZ pa ni delal)
– v mavčarni sta bila izvajalca s 23 in 25- letno prakso, povedala da kaj takega še nista videla.

ASK 1/ Torej, ker je ta poškodba tako redka me zanima, kako poteka rehabilitacija oz. ali jo fizioterapevti sploh znajo izvajati, ali pač izvajajo fizioterapijo kot vsako poškodbo tetive. In koliko časa poteka okrevanje?

In drugič: literatura kot degenerativne vzroke za pretrganje kite tibialis anterior navaja diabetes, povišano stopnjo holesterola, za kateri moj osebni zdravnik pravi, da pri meni to ni vzrok in da se to dogaja moškim po 45 letu starosti, kamor pa spadam.
Ob tem bi povedal, da se mi je pri športni aktivnosti pred 14 leti strgala ahilova tetiva (desna noga), pred dvemi leti pa se mi je pri padcu po stopnicah dobesedno razletela (tako je videno opisal kirurg, ki mi je delal rekonstrukcijo rame) tetiva v rami.
Ob tem naj dodam, da se sicer redno vsak dan rekreiram: tek ali vzpon na Šmarko, ob tem sedem let prakticiram jogo, pri kateri je poseben poudarek prav na raztezanju.

ASK 2/ Prosim, mi odgovorite, imam kakšno »sistemsko« okvaro glede na pokanje tetiv in ali obstaja kakšna »hrana, mazivo« za krepitev mišic, tetiv?

Najlepša hvala za odgovor na vprašanji.

Spoštovani!
Tako zelo redko pa spet ni! Sploh ker je tibialis anterior eden glavnih “dvigovalcev” stopala.
Verjetno imate (glede na pokanje tudi ostalih tetiv) res neko splošno slabše stanje ali lepše rečeno odpornost, tetiv. Dve skrajnosti sta: ali ste premehki (ploski stopali, povečana gibljivost vseh sklepov, zlasti se to vidi pri palcu na roki,…) ali pretrdi ( visoko obokani stopali, na splošno ste manj elastični,…). Vmes je cela mavrica stopenj.
Po drugi strani očitno kar nekaj obremenjujete vaše telo in ono vam počasi govori, da niste več stari 20 let. Sunkovite, nenadne obremenitve ( doskoki, starti ipd.) za zlasti nevarni. Vse boj bodo primerne kontrolirane = dolgočasne obremenitve.
Rehabilitacija je zelo podobna kot pri vseh kitnih poškodbah. Najprej je treba počakati, da se tetiva res vraste v kost. V tem času ohranjamo gibljivost, NE forsiramo!!! pa moči!!! Tu gre za pravo razmerje med imobilizacijo in razgibavanjem.To poudarjam, ker vsi športniki in “športniki” mislite, da se bo pri vas hitreje celilo če poforsirate zdravljenje. Celjenje pa je enako dolgo pri vas ali pri kakem drugem zemljanu! KO pa je celjenje zaključeno pa lahko nekoliko poforsirate OKREVANJE ali lepše rečeno VRAČANJE v staro kondicijo. Tudi tu ne ge takoj od 0 do 100% v enem dnevu, le krivulja naporov je NEKOLIKO bolj strma. Nič več in nič manj.Šele tu prevlada delo na moči in kondiciji.
Zategadelj in torej ne gre za to, da vaši terapevti in tudi fizioterapevti ne bi vedeli kaj počezi z vami (če naletite na takepač poiščite drugega) pač pa je predvsem problem poiskati pravo mero med tem kar bi vi hoteli in kaj vam bo vaše telo še dovoljevalo!
Hrana raznovrstna, npr.mediteranska, brez nekih usmerjenih/modernih dietetskih nov(r)osti.
Joga je v redu če res izvajate jogo ne pa “ekspres” vaje v 5 minutah za celo telo.
Lep pozdrav in uspešno okrevanje,

New Report

Close