sem kadilka ali nisem?
jaz pa že 30 let kadim in ne. Če pogledam nazaj-v srednji šoli smo malo tu pa tam na kaki pijački. Potem v službi (takrat se je v pisarnah še kadilo kot v dimnici!) kako leto kar redno. Potem sem zanosila, so mi hvalabogu zasmrdele in nisem pokurila skoraj nobene. In tako potem kakih 10 let skoraj nič, tu pa tam na kaki zabavi…. zdaj pa že kakih 5 let kadim takole: cel teden nič, včasih po dve zvečer, ko me pa prime, pa celo škatlo… navadno je to takrat, ko me kaj jezi, ko sem brezvoljna…. skratka, kot bi nekaj rabila, da me zadene in potem sem boljš volje. ampak drug dan imam grlo kot dimnik in še glava me navadno boli. potem mi en teden spet smrdijo… kako se mi torej reče in koliko je to škodljivo? lep dan, Martinčica
Vas bi označil s terminom “občasna kadilka”. Seveda nam mora biti jasno, da ni varnega tobačnega izdelka in tudi ne varnega načina kajenja. Vsekakor je dobro, da ne kadite ves čas, bolje pa bi bilo, da ne bi nič. Odvisni od nikotina, kot izgleda, niste, vas pa določene situacije spomnijo (asocirajo) na kajenje in vas popeljejo v to, ga prižgete. Ko poveste, da ste brezvoljna je dokaj razumljivo, da vam nikotin “pomaga”, saj poveča sproščanje adrenalina. Bolje bi bilo, če si v takšnem primeru pomagate na kakšen drug način (šport, zeleni čaj ali kaj podobnega).
Spoštovani!
Nevarnost za zdravje je pri takšnem številu kajenja načeloma majhna. Vendar pa obstaja nevarnost pri ljudeh, ki imajo že genetsko (ponavadi skrito) neko bolezen kot na primer: nagnjenost k motnjam ritma srca; motnje v nivoju holesterola v krvi; pri ženskah je nevarna kombinacija s kontraceptivi zaradi hitrejšega nastajanja krvnih strdkov; ob prisotnosti sladkorne bolezni; ob nagnjenosti k astmi laho že nekaj vdihov cigaretnega dima (tudi pasivno) izzove astmatični napad ipd. Seveda pa je stalna nevarnost, da boste slej ko prej postali odvisni in boste potrebovali vse več nikotina, ob tem pa se bodo nevarnosti tudi drugih bolezni bistveno povišale. Vsekakor vam želim,da do tega ne bi prišlo, odločitev pa je slej ko prej vaša.