Najdi forum

Sem dolžna povedati?

Dober dan, gospa Andreja!

Danes sem nekje prebrala, da je ženska kot uslužbenka DOLŽNA delodajalcu po 12. tednu nosečnosti povedati za svoje stanje. Jaz imam pa sledeči problem. Imam eno leto staro hčerko, med prvo nosečnostjo sem delala samo honorarno, tako da sem šla namesto na porodniški dopust na socialno službo po tisto skromno porodniško nadomestilo. Nisem se dosti obremenjevala s tem, smo ob eni plači in tem dodatku kar shajali. Se mi je pa zgodilo, da sem še enkrat zanosila in sem sedaj že v 20. tednu nosečnosti. Veste, grabi me neznosen obup ob tem, da bi še skoraj dve leti čepela izključno doma, če se samo spomnim koliko sem ob prvi nosečnosti prekipevala od energije. Vendar me v tem stanju ne bo hotel nihče zaposliti.
Službo sem vseeno iskala in prišla v najožji krog kandidatov za res sanjsko službo. Ta teden naj bi podpisala pogodbo z njimi. Ali sem res dolžna povedati za svoje stanje? Vem, da se bodo potem izgovorili, da so vzeli drugo kandidatko, ki je bolj izkušena itd. Ali sem jaz dolžna povedati? Ali so me potem dolžni tudi oni vseeno zaposliti? Ne verjamem.
Tako zelo rada bi delala, vsaj tri mesece, pa tudi rada bi prispevala malo več denarja v družinsko blagajno, saj se bomo drugače znašli v težki socialni stiski.

Pišem vam, ker vidim, da dajete zelo prisrčne in tople nasvete in pomagate, če je le v vaši moči. Še veliko uspehov pri vašem delu vam želim!

Irena

Spoštovana Irena!

Ni mi poznan zakon ali akt, ki bi opredelil, da ste dolžni povedati. Prosim, če se obrnete na Urad za enake možnosti 01/478 84 60, kjer vam bodo postregli s točnimi podatki.
Razumem vašo dilemo, ali povedati ali ne. Nekako bi bilo prijazno od vas, če bi. Vendar se potem zašijete in službe ne dobite. Ne vem pa, kako bi se počutili, da ne poveste, potem pa bo očitno, vi pa boste pri njih zaposleni; kaj bo z medsebojnimi odnosi? Delodajalci imajo veliko možnosti in mehanizmov, da preko drugih parametrov ne sprejmejo v službo.
Sicer pa ste noseči šele 20 tednov, torej imate 3-4 mesece časa pred nastopom porodniške. Malo bi zaslužili, dvignili pa bi si tudi povprečje za porodniško nadomestilo.
Upam, da boste lahko sprejeli težko odločitev. Srečno.

Najlepša hvala za prelepe besede!

Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., edukantka telesne psihoterapije *** Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljena.

Osebno sicer ne poznam zakona, po katerem bi bila dolžna povedati o svoji nosečnosti, vendar ti toplo priporočam, da to storiš, ne glede na to, kaj se bo potem zgodilo. Navsezadnje se odločaš za delo pri delodajalcu tudi zato, ker verjameš in pričakuješ, da bo do tebe pošten in odkrit ter vreden zaupanja. Naša moralna in etična načela morajo imeti prednost pred zgolj trenutnimi koristmi.

Predlagam ti, da si v tvojem primeru poiščeš delo za določen čas, v skladu s pričakovano situacijo. Pri tem bodi odkrita, saj boš le tako lahko tudi samozavestna.
In glede na to, da prekipevaš od energije – kot sama praviš, verjamem, da boš našla ustrezno priložnost. Vsekakor pa začni že danes razmišljati, kako in kaj si želiš početi čez leto, dve ali tri…

Nisem prepričana kje, ampak mislim, da sem v zakonu zasledila, da če se na novo zaposliš, si dolžna povedati delodajalcu za nosečnost 50 dni pred nastopom porodniškega dopusta … vendar pa ti bo v službi težko, če boš skrivala – vsaj meni bi bilo.

Želim ti, da bi se pravilno odločila in storila, kar misliš, da je bolj prav za tvoje duševno zdravje, saj bo to vplivalo tudi na še nerojenega otroka.

Vse dobro!

Zala

New Report

Close