Selitev v tujino…v sloveniji ni več prihodnosti
V cemu je razlika? delat manjvreden posel v tujini ali doma?????????????????????
lp
Če že govorimo o zdravstvu: glede zdravstvenega tehnika ne vem, ker mi ni jasno, kaj to je; a glede medicimskih sester ali boloničarjev ali osebja v bolnišnicah in domovih pa ti lahko pevem, da je v Italiji veliko pomanjkanje le-teh. Saj se lahko na lastne oči prepričaš: poštuli se v času obiskov v katerokoli bolnišnico v Italiji in oglej si osebje; ko jih pa še slišiš govorit – tiste, ki so Evropejci – v tistem, kar naj bi bila italijanščina ….
V Ameriki so neomejene možnosti …
https://www.usajobs.gov
http://www.careerbuilder.com
http://www.adeccousa.com/job-seekers/jobs-by-keyword/Pages/welcome.aspx
Brit ne streljaj kozle, daj.
kake ostanke neki. morda ce je clovek neizobrazen pobira ostanke, drugace pa so sanse.
jaz sem s prvo prijavo na razpisano delovno mesto na Otoku dobil zaposlitev v solstvu. v Slovenistanu nisem bil dober niti za vozicke zlagat v supermarketu. toliko o tem koliko so znanje in izkusnje vredne pod Alpami. komaj cakam da postanem tu drzavljan.
ok. niso rozice tu, pa vendar sem ponosen na institucijo v kateri sem zaposlen in na to da sem tu sploh zaposlen. eden od redkih imigrantov.
Ja slabe place v solstvu
moja je visoka. ko poravnam vse stroske zivljenja in stroske za razvade mi ostane na racunu vec kot znasa uciteljeva placa v sloveniji
At a minimum of £22,023 (or £27,543 in inner London) per year, the starting salary in teaching .Od tega se vzame !/3 za davke za stanovanje je odvisno kje zivis. Me res zanima koliko zsluzis in kako zivis? Daj povej nam po pravici.
V bistvu ne vidim razloga po navedbi svojih prihodkov v tocni cifri, lahko pa ti povem da so nad tvojo navedeno cifro. o davkih in prispevkih nimas pojma,saj mi nanesejo precej manj kot 1/4.
Stanujem sam v dvosobnem stanovanju in nisem v Londonu.
Sedaj pa je od tebe odvisno al verjames Ali ne.
OK Cigumigu jaz sem vkljucil tudi druge davke kot le te ki jo odtrgajo od place ki je najmanj 20 % . V solstvu imas tako zvan Superanuaiton ki je prostovoljen( ti priporocam da se vkljucis) in Teachers Union(priporocam), potem imas na primer VAT 20% za skoraj vse kar kupis in da ne pozabimo Local Guvernment Rates in bos priznal da je ze preslo 50%.Jaz sem docakal penzijo v UK in ne verjamem da so se stvari spremenile na bolje kar se tice davkov tukaj v zadnjih letih?Ne pozabi jaz in moja cela familija smo bili tudi zaposlenil v education.Toda ti zelim uspeh, si na dobri poti ce bos igral karte zivljenja pravilno in docakal penzijo tukaj. Jaz sem vzel penzijo pri 50 ih let. To je bilo mozno takrat ce delas v solstvu ne vem ce bo se kdaj?Jaz zivim na jugu anglije.Kje pa ti?
lp
hvala za te nasvete brit.
jaz sem na severu anglije in moja zelja je tudi ostati tu, kajti tu imam mnogo vec kot sem imel v ljubi domovini. tu sem cenjen, ce se sploh lahko tako izrazim, doma so me teptali in zatirali moje vrline, znanje, sposobnosti. tu pa iscejo le to.
Jaz ne poznam nobenega v sloveniji ki zeli emigrirat. Vse ki jih jaz poznam imajo sluzbe in normalno zivljenje. Hiso avto ,druzino in dopuste.Vsi pa vseeno jamrajo in kritizirajo politiko itd. Pa jih vprasam kdo potem so tisti ki rinejo v tujino. Odgovor je :Lenuhi in tisti ki so koncali univerze in mislijo da jim pripada vec, visoka placa in malo dela, lenuhi.
lp.
potem zal ne poznas pravih ljudi. ocitno samo tiste pri koritu. blagor tebi.
tvoj odgovor je tokrat napacen. primernejsi bi bil sledeci: dela zeljni, sposobni (ne nujno izobrazeni).
lenuhi lezijo v sloveniji in cakajo kdaj bo kaj iz neba padlo (in pade socialka vsak mesec), mislijo da so bolj vredni zaradi svoje univerze in jim je izpod casti delati za manj kot 1007 evrov neto. mislijo da jim pripada vec, obenem pa lezijo na socialki in kolnejo vse povprek.
pomisli. zakaj ne rinejo v tujino lenuhi? ker je v tujini treba delat, kar pa je za lenuhe izredno tezko.
vecina slovencev tu dela kar precej za to kar ima. in tu ne jamramo, ker vemo zakaj to pocnemo.
dragi moj. v sloveniji poznas torej malo ljudi. kaki hiso? svojo? s svojimi zulji? malikdo.
dopuste? ja, 3 dni v terme. povprecen slovenec si se tega zal ne more privosciti.
ocitno poznas le procent nadpovprecnih.
tvoj odgovor je tokrat napacen. primernejsi bi bil sledeci: dela zeljni, sposobni (ne nujno izobrazeni).
lenuhi lezijo v sloveniji in cakajo kdaj bo kaj iz neba padlo (in pade socialka vsak mesec), mislijo da so bolj vredni zaradi svoje univerze in jim je izpod casti delati za manj kot 1007 evrov neto. mislijo da jim pripada vec, obenem pa lezijo na socialki in kolnejo vse povprek.
pomisli. zakaj ne rinejo v tujino lenuhi? ker je v tujini treba delat, kar pa je za lenuhe izredno tezko.
vecina slovencev tu dela kar precej za to kar ima. in tu ne jamramo, ker vemo zakaj to pocnemo.
dragi moj. v sloveniji poznas torej malo ljudi. kaki hiso? svojo? s svojimi zulji? malikdo.
dopuste? ja, 3 dni v terme. povprecen slovenec si se tega zal ne more privosciti.
ocitno poznas le procent nadpovprecnih.[/quote]
Ne pretiravaj. Vsi moji sorodniki v Sloveniji zivijo dobro in si privoscijo veliko vec kot 3 dni v toplicah, kar me tudi ne cudi, saj jim drzava tako ali tako krije pol zivljenjskih stroskov (zaokrozeno, da se ne boste vpicili v to polovico).
Se tisti edini upokojenec, ki uradno zivi v revscini, ima v resnici veliko zemlje in seveda svojo hiso. Ampak to se v Sloveniji ne steje, a ne, ampak se vseeno jamra.
ocitno poznas le procent nadpovprecnih.[/quote]
Ne pretiravaj. Vsi moji sorodniki v Sloveniji zivijo dobro in si privoscijo veliko vec kot 3 dni v toplicah, kar me tudi ne cudi, saj jim drzava tako ali tako krije pol zivljenjskih stroskov (zaokrozeno, da se ne boste vpicili v to polovico).
Se tisti edini upokojenec, ki uradno zivi v revscini, ima v resnici veliko zemlje in seveda svojo hiso. Ampak to se v Sloveniji ne steje, a ne, ampak se vseeno jamra.[/quote]
drzava jim krije pol zivljenjskih stroskov…..s temle je povedano skoraj vse.
Se tisti edini upokojenec, ki uradno zivi v revscini, ima v resnici veliko zemlje in seveda svojo hiso. Ampak to se v Sloveniji ne steje, a ne, ampak se vseeno jamra.[/quote]
drzava jim krije pol zivljenjskih stroskov…..s temle je povedano skoraj vse.[/quote]
Res je povedano skoraj vse, le da ti tega, ki si navajen na slovensko drzavo, ne vidis in si, kot moji sorodniki, slep za resnico. Ti in tvoji otroci imate subvencioniran vrtec, ker ga slovenska drzava subvencionira vsakemu, le po razlicnih stopnjah. Ti in tvoji otroci imate zastonj solanje na univerzi, zastonj solanje za obrti, tehnike. Ti in tvoji otroci imate bolniske prakticno neomejeno. Ti in tvoji otroci imate 12 mesecev placane porodniske, da ne omenjam “bolnih” nosecnic, ki so prav tako doma na kavcu. Ti in tvoji otroci imate krajso delovno dobo. Ti in tvoji otroci imate 5-6 tednov dopusta, in se in se. Moji sorodniki so produktivno zaposleni, vse od delavcev do zdravnikov in kljub dobrim dohodkom imajo vse te ugodnosti in se kaksno. Vse te subvencije, ki jih prejemas ti, tvoji otroci in moji polno zaposleni sorodniki so dejansko enakovredni vasemu povprecnemu dohodku (po nasih cenah pa veliko vec) in so tako dejansko polovica vasih dohodkov. Tezava je le, da ne ti ne moji sorodniki ne priznate tega, da vam drzava placuje pol zivljenskih stroskov. Ce vse te stvari, ki jih subvencionira vasa drzava, pristejes k vasemu dohodku, je vas dohodek dejansko enak ali visji kot pri nas, ceprav vsi tozite, kako so v tujini visoke place. Ce pa se pristejemo, kako se dela pri nas in kako pri vas, ste pa sploh na konju, da ne omenjam razlike v zivljenskih stroskih.
drzava jim krije pol zivljenjskih stroskov…..s temle je povedano skoraj vse.[/quote]
Res je povedano skoraj vse, le da ti tega, ki si navajen na slovensko drzavo, ne vidis in si, kot moji sorodniki, slep za resnico. Ti in tvoji otroci imate subvencioniran vrtec, ker ga slovenska drzava subvencionira vsakemu, le po razlicnih stopnjah. Ti in tvoji otroci imate zastonj solanje na univerzi, zastonj solanje za obrti, tehnike. Ti in tvoji otroci imate bolniske prakticno neomejeno. Ti in tvoji otroci imate 12 mesecev placane porodniske, da ne omenjam “bolnih” nosecnic, ki so prav tako doma na kavcu. Ti in tvoji otroci imate krajso delovno dobo. Ti in tvoji otroci imate 5-6 tednov dopusta, in se in se. Moji sorodniki so produktivno zaposleni, vse od delavcev do zdravnikov in kljub dobrim dohodkom imajo vse te ugodnosti in se kaksno. Vse te subvencije, ki jih prejemas ti, tvoji otroci in moji polno zaposleni sorodniki so dejansko enakovredni vasemu povprecnemu dohodku (po nasih cenah pa veliko vec) in so tako dejansko polovica vasih dohodkov. Tezava je le, da ne ti ne moji sorodniki ne priznate tega, da vam drzava placuje pol zivljenskih stroskov. Ce vse te stvari, ki jih subvencionira vasa drzava, pristejes k vasemu dohodku, je vas dohodek dejansko enak ali visji kot pri nas, ceprav vsi tozite, kako so v tujini visoke place. Ce pa se pristejemo, kako se dela pri nas in kako pri vas, ste pa sploh na konju, da ne omenjam razlike v zivljenskih stroskih.[/quote]
Caki malo. ne vem o kom in komu sedaj govoris ko pravis.”…ti tega, ki si navajen na slovensko drzavo, ne vidis in si,…slep za resnico…” Nic od povedanega ne drzi, ker ne dobivam nicesar od drzave.
1. nobenih subvencij
2. solanja nisem koncal v sloveniji
3. bolniske imam neplacane
4. imam pa placanega dopusta skoraj 4 mesece in to vse zaradi sluzbe, ki jo opravljam
5. da se tu v tujini dela neprimerno vec imas prav
6. zivljenjski stroski so v povprecju na isti ravni tu in v sloveniji. ok, hrana in oblacila so tu precej cenejsa kot v sloveniji, so pa druge stvari drazje. da o nepremicninah ne govorim.
aja. ze nekaj casa zivim in delam v tujini in vidim vse bonitete tu o katerih sem lahko le sanjal pod alpami.
ajoj vidim to prerekanje, pri čemer je tale angleški slovenec bolj pameten in pozna razmere bolje kot tisti, ki živi v Sloveniji. No ja če je v slovneiji vse tako subvencionirano, zakaj potem ni prišel nazaj, pa bi imel vse napol zastonj.
– vrtec se plačuje glede na dohodek staršev (to ne ve)
– šola ni subvencionirana, saj morajo starši kupiti vse učbenike
– porodniška je v nekaterih EU državah še daljša kot v sloveniji, kjer je samo 9 mesecev
– 5-6 tednov dopusta – le kateri delodajalec jih bo odobril. Zakonsko predpisan dopust je največ 18 dni, pa še to lahko koristiš ko ti delodajalec odredi
– bolniška – hmmmm zelo rada bi videla tega modela delati, ko bi hodil na kemoterapijo ali imel kakšno drugo resnejšo bolezen
Zaključek: živi še vedno v svetu izpred30 let, v času ex Yugoslavije. Njegovi sorodniki pa so edinole prikoritniki
aha še glede delovne dobe – huh kje so časi ko sišel pri 50 letih v penzijo – danes bomo hodili še iz groba nazaj delat.
Samo nekaj bom rekel na to zgoraj. Karkoli je bolje v tujini versa slovenija, ni zastonj, V tujini se vse doplacuje ce hoces uzivat razne usluge. Zdravstvo, penzijo, dopuste itd. Nekaj je obvezno in nekaj prostovolno, toda nic ni zastonj.Moji sorodniki so navadni ljudje in niso niti bili komunisti.ali direktorji. V glavnem nehajmo primerjat Slovenijo z Anglijo ali Nemcijo pa bo vse u redu.
Ti bogi revez, no.
Gornjega ni pisal Brit, ampak jaz.
Eni radi sami zasluzimo, kot da cakamo na drzavo, da nam bo placevala stroske.
Vsak otrok v slovenskem vrtcu ima subvencioniran vrtec, ne glede na dohodek, le visina placila je odvisna od visine dohodka.
Ko bos otroka poslal v solo za frizerko ali avtomehanika in bos moral za to placati tisoce evrov, bos sele razumel, kaj pomeni subvencionirana sola.
Ob rojstvu otroka je v Sloveniji na voljo 52 placanih tednov za oskrbo otroka. Seveda si pa nekatere nosecnice omislijo tudi placani predporodni nekaj mesecni dopust (jih poznam par takih).
ZDR-1 zagotavlja pravico do minimalnega letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca (159. člen). To pomeni, da ima delavec, katerega delovna obveznost je razporejena na pet delovnih dni v tednu, minimalni letni dopust v trajanju 20 delovnih dni, za delavca, ki dela šest dni v tednu, pa minimalni štiritedenski letni dopust pomeni 24 delovnih dn
Poleg tega ZDR-1 v tretjem in četrtem odstavku 159. člena določa primere osebnih okoliščin, na podlagi katerih delavcu že na podlagi samega zakona pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta (status starejšega delavca po 197. členu, invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro, delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, ter delavec z otrokom do 15 let starosti). Delavec, ki še ni dopolnil 18 let starosti, ima pravico do dodatnih sedmih dni letnega dopusta (194. člen ZDR-1). Daljše trajanje letnega dopusta se v skladu z določbo 160. člena ZDR-1 lahko določi s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.
So drzave z veliko manj zakonsko zagotovljenih dni in brez dodatkov na starost in druge stvari, in kjer se nihce ni slisal za kaksen regres.
Pri bolniski ni govora o kemoterapiji, ampak o kihanju, kasljanju, porezanem prstu, kihajocem otroku doma, lepem soncnem dnevu, ki si ga eni vzamejo kot bolnisko.
In ne boste hodili delati iz groba, ampak do 65. leta, kar je bilo pri nas uvedeno pred desetletji, zdaj je pa ze nekaj let dvignjeno na 67 let.
Sanja se ti ne, kako se zivi drugje. Ti se znas le samopomilovati in smiliti sememu sebi. Kot receno, pisem le zato, da bos, upam, dojel, da nisi tak revez, kakrsnega se delas. Imate veliko ugodnosti, ki jih ne vidite, ker se vam zdijo same po sebi umevne, kar je povsem razumljivo, kar pa ni razumljivo, je pa to, da tega ne cenite.
Jaz sploh ne vem vec ali so zgoraj opisane razmere dobre ali slabe. Kaj pa je narobe ce imate v sloveniji kaksen dan manj dopusta ali bolniske itd kot v najnaprednejsih drzavah na svetu. Ne pozabite kje in kdo ste. Se dobro da imate vse to, penzije in zdravstveno itd.Polovica sveta sploh nima nicesar.Tam kar umirajo od lakote in bolezni na tisoce vsak dan.Slovenija se ne more primerjat s najbolj naprednim svetom tako pac je . To je posledica bivsega rezima. Na primer Rusija je tekmovala kdo bo prvi na Luni ko je vecina Rusov tako rekoc umiralo od zanemarjenja.in lakote.Jaz pravim da se dobro da je tako kot je?!
lp brit
Forum je zaprt za komentiranje.