Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala selitev v tujino-kaj vas žene?

selitev v tujino-kaj vas žene?

1. Ravno v Angliji vsak dan pogledajo na mon in vidijo njihovo zastavo v mojem podpisu.
2. Oni se brigajo zase in ne za druge. Razen, ce jih konkretno zmotis s kaksnim dejanjem bos mogoce delezen kaksnega pogleda. V praksi to zgleda tako, da ne bulijo vate, kot bi prisel z lune in ne spijonirajo skozi okno kdaj gres iz hise in kdaj se vrnes, kot je slovenska praksa. Zgleda res niste drugega vajeni kot to, da se vam zdijo vsi po svetu zvedavi, nevoscljivi ipd.

Kako kaj v UK??? A se pripravljate na poroko leta? Zanima me, če bo kdo tako zagnan, da bo šel v London takrat? V SLO nas redno obveščajo o tem dogodku – pri vas je potem vse podrejeno Royal Wedding. Pri nas pa stara zgodba – afera do afere, podjetja cepajo kot muhe, tisti, ki bi morali opravljati svoje delo “ga ne opravljajo”, kradejo kot srake, odgovoren ni nihče (v UK zaradi prostitutke odstopi minister, član parlamenta) …. Kakšno je tam stanje – gospodarsko, politično …. ali vidite luč na koncu tunela? Službe? Težko oceniš situacijo iz časopisov (zato sprašujem vas, ki ste tam), ni realna slika. Lep pozdrav O.

Nah bom v Londonu dvakrat ta mesec. Verjetno bo velika guzva, ze tako je velikokrat. Grem rajsi jutri mal pogledat kaj dogaja. Sicer pa se je tudi nas council odlocil za neposredni prenos za tiste, ki jih zanima. V medijih je pozornost, drugac pa nisem imel se privat nekih dolgih debat o poroki. Gospodarsko se izboljsuje, vendar se povsod pozna, da ukinjajo dolocene privilegije, ki so bili do zdaj v veljavi in rezejo nekatere storitve, da bi prihranili – “cuts”. Sluzba: Odvisno kaj si po poklicu poznam pa kar nekaj kolegov, ki so rabili vsaj pol leta, da so nekaj nasli. Kdor nima stalne sluzbe si poskusi najti kaj za “part time”. Kdor ima delo trenutno dobi minimalno: 5,93 £ / uro. 5.93 GBP = 6.67641 EUR

Lp Kens

Praviš v londonu gužva. Tukaj pri nas (praktično lahko rečemo, da je cela SLO ena vas) je gužva na vse strani – v smeri LJU, MB … Pleha koliko hočeš, nihče ne uporablja javni prevoz …. noro in neekološko do amena. Upam, da se bo v UK stanje še izboljševalo. Tukaj pri nas, v domovini, ne kaže na to.

Guzva je na podzemni. London ima podzemno ze okoli 100 let. Drugace bi se zadusili v prometu. LP z vlaka, ki drvi proti Londonu. Kens

kaos je zavladal tudi pri nas – vsi nakupujejo kot, da je konec svet (velika noč+državni praznik). kako bo šele na cestah + veliko nesreč (vsem se mudi, tolerance in vozniške kulture pa nobene). tako, da vsem “prostovoljno izgnanim” želim veliko pirhov, vsaj en košček potice … in lepo se mejte. Lp O.

Kot vedno. Pa se kaj popijejo in gremo veselo na cesto.
Hvala. 🙂 Tebi tudi!

No, pa je za nami – velika poroka v UK. Kako ste jo doživljali vi tam, na otoku??? Ali je kdo bol v Londonu in gledal poroko oz. veselo mahal? Tukaj smo malo spremljali po Tv in še vedno nas obveščajo o tem dogodku. Očitno je narod res potreben “kruha in iger”. Ampak dogodek je bil lep in vso srečo obema (da ne bo kot pri mami in očiju).

Mal gledal. Nisem bil v Londonu, ker je bilo prevec guzve. Sem bil pa dva dni nazaj in je bilo kot zmeri, nekaj navijacev, podzemna niti ne tako polna, spet veliko turistov kot zmeri. Se Iitaljane sem srecal. London pac nikol ne spi kot pravijo. 🙂

Kens in ostali v UK – zanima me kako je z izbiro osebnega zdravnika v UK, zavarovanjem (ali vam kaj plačujejo v službi oz. ali to moraš sam), kaj ti vse krije (bolnica, zdravila)? Ali se lahko zavaruješ “družinsko” (recimo kot v SLO vsi po enem družinskem čalnu – mami ali očetu)? To je pomembno, če želiš živeti v UK, vsaj za našo družino. Mal povejte kako …..

Kot so ze razlozili placujes national insurance. Rabis pa utility bill oz. najemno pogodbo in gres z njim do zdravnika in izpolnis papirje od nhs. Zavarovanja tu ni potrebno sklepati saj ga kot takega ne poznajo.

oxford
Vec o vsem si lahko preberes tukaj:
http://www.nhs.uk/nhsengland/Healthcosts/pages/Prescriptioncosts.aspx

Zdravnika dobis tistega ki je najblizje tvojemu domu. Preverijo po postni kodi kateri so ti na voljo. Ce je najblizji ze prezaseden dobis naslednjega najblizjega. Isto je z zobozdravniki.
To so v bistvu mini ordinacije. Za bolj resne posege gres lahko v eno izmed glavnih bolnic, imajo A&E (ER) oddelke kjer ti nudijo pomoc zastonj – ce placujes national insurance kot ze omenjeno. Ceprav ko sem bil sam tam me ni nihce vprasal o tem. Vprasajo te sicer za naslov, tako da sklepam da po tem vidijo ce placujes.

V sluzbi nam placujejo ‘dodatno zavarovanje’ – ce gres npr. v zasebne ordinacije potem dobis popuste ki varirajo od police zavarovanja. Vec o tem:
https://www.simplyhealth.co.uk/sh/pages/corporate/company-paid.jsp
Krijejo pa razna podrocja, tudi lepotne popravke, masaze – stvari ki niso nujno povezane z zdravjem. Ko dobis racun, jim ga posljes nakar ti oni izplacajo razliko.

Zavaravanja se da tudi sklepati na posti in pa Tesco (ala Mercator) ima nekaskne plane. Pa razna internetna podjetja. Naknadno pa tudi banke nudijo zavarovanja.
Pri HSBC imam odprt plan za dodatno pokojnino imajo pa tudi police v primeru nesrec, neozdravljivih bolezni itd. Moras pa prestati intervju. Placas pa sam.

pozdravljeni..
že 2 leti resno razmišljam o selitvi v veliko britanijo..natančneje na škotsko…je kdo na tem forumu iz škotske, oz. iz okolice Invernessa? trenutno še študiram tako da bi se rada po koncu študija preselila tja..sicer veliko brskam po internetu kar se tiče raznih obrazcev in ostalih stvari ki jih je potrebno izpolniti pred selitvijo vendar bi vseeno rada še tukaj izvedela kaj več…
kako je z delovnim dovoljenjem? kakšna je sploh možnost zaposlitve…kako je z najemanjem stanovanj? je za to potrebno izpolnjevati kakšne pogoje in tako naprej? kakšno je nasploh življenje na škotskem? plače? imam tudi psa..je potrebno za psa imeti kakšne urejene papirje, dokumente (poleg potnega lista)..slišala sem da je za pse v nekaterih državah potrebna tudi karantena..je tudi tukaj tako?
hvala za odgovore!! 🙂

Pred selitvijo ni treba izpolnjevati nobenih obrazcev razen letalske karte.
Delovno dovoljenje? Ga ne potrebujes ze od l. 2004. odkar smo v EU.
Glede zaposlitve predlagam da si pogledas oglase na ze standardnih straneh, monster.co.uk, reed.co.uk, jobsite.co.uk, fish4.co.uk, gumtree.com itd.
Ko prides sem se pa lahko prijavis pri parih ‘recruitment agencies’, ki ti lahko pomagajo najti sluzbo za razlicna casovna obdobja.
Pri oglasih je vedno objavljena tudi letna bruto placa v £.

Za stanovanje je razlicno. Ce najemas preko agencij bos morala predloziti dokazila o sluzbi, zasluzku itd. Privatno se da brez tega, ampak je treba imeti mero opreza.
Preberi si druge teme na temo anglije tukaj, je bilo ze vse opisano…

Kar se tice psa sem tukaj nasel par nasvetov:
http://www.doggehouse.co.uk/Quarantine_DEFRA_1.pdf

Debata o zivljenju na Skotskem:
http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20090811174506AA1VsLG

hvala za informacije!

glede delovnega dovoljenja sem se malo narobe izrazila..mislila sem na registracijo na WRS ki sem jo našla na talentscotland.com:

Those from the following countries must register on the Worker Registration Scheme (WRS) if they’re going to be working for a UK employer for more than one month:

* Czech Republic
* Estonia
* Hungary
* Latvia
* Lithuania
* Poland
* Slovakia
* Slovenia
glede te registracije me zanima..kje se da to urediti? ali se je potrebno registrirati šele ob prihodu v državo ali se to da narediti že pred odhodom? ali je najprej potrebno imeti službo in se šele nato registrirati ali ravno obratno…?

najlepša hvala za use informacije in linke! 🙂

S 1. majem je bila ta registracija ukinjena.

še ena podrobnost – pri selitvi v tujino (mi konkretno UK) ima človek pri sebi kar veliko stvari (nekaj pohištva, oblačila …). kako na to gledajo na meji (če imate izkušnje)? ali je najboljša varianta najeti selitveni servis? Kako ukrepajo (pregledujejo glede, da imaš toliko stvari in recimo večje vozilo-kombi), kakšno dokumentacijo moraš imeti kot dokaz, da boš živel v UK (najemno pogodbo oz. lastniške papirje)? Hvala za odgovor!

oxford nic ne rabis! Dejansko je tako kot ce bi se preselil nekam v Sloveniji…

Pozdravljeni,

bruto plača je 35 000, koliko je davka oz. neto plača?

LP

Oxford, zdravo,

Kdaj se selite v UK? Mi enkrat do septembra.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close