selitev v tujino-kaj vas žene?
Prebiram tole temo, mnoge ki že živijo v tujini, blagor vam. Jaz še čakam nato priložnost, da spakiram kufre in odidem. Zdaj sem zadnji letnik faksa tehnične smeri, kajti po prvem končanem nisem dobila nobene pametne zaposlitve. Iščem si delo, potrebujem strokovno prakso, pa dobivam le še negativne odgovore. Bila na razgovoru pred kratkim, kako naj dobim delo, če pa potrebujejo kader z dovolj izkušnjami. In kje naj dobim kompetentne izkušnje, če me nikjer ne vzamejo?? Ne vem ali je na splošno takšno stanje, morda imam le jaz smolo… Bila sem že v tujini…v Kanadi za mesec dni. Imam tam sorodnike, vem da jim ni bilo z rožicami postlano. Pa vendarle, če primerjam standard njihov, naš lahko glavo zarijem v pesek kot noj. Dosti razmišljam o odhodu, ker tule očitno ne bom prav ničesar dosegla. Enostavno ne vidim odprtih vrat. Sedela sem že na zavodu za zaposlovanje, česar si ne želim ponovno doživeti. Bliža se moj konec faksa, in bolj ko sem pri koncu bolj postajam razdražljiva. Faksi so le novodoben socialni zavod za mlade. Čestitam lahko tistim, ki imate službe, družino, svoje lastno stanovanje. Zame so te zadeve oddaljen sen. Čakam, zbiram informacije čez eno leto imam možnost, takrat spakiram. Skupaj s partnerjem…Tudi on nima kaj dosti tu početi. Je pač skoraj zastonj delovna sila.
Odgovor za Oxford: v osrednji UK v zadnjih 2 tednih ni zapadlo nic snega, je le zelo mrzlo in zjutraj malo poledenelo po plocnikih in na cestah – sicer pa ste najbrz to ze prebrali kje drugje, morda. Najvec je tezav na Skotskem. Zavedati se morate da tale drzava ni vajena nekaj centimetrov ta belega, nimajo verig niti zimskih gum, tako da zna biti katastrofalno… Veliko je bilo tovrstnih tezav v januarju in februarju, zdaj pa pravijo, da je sneg zapadel prezgodaj in imajo le polovico kolicine soli na zalogi od predvidene kvote…
Michelle* – zelo te razumem in verjamem, da nimaš upanja v boljše življenje tukaj (če je že za prakso pretežko). Moj nasvet je, da dokončaš in delaš/delata na tujem jeziku (za tujino).
Tinaja – hvala za odgovor. Ko smo julija meseca bili v Angliji (Cambridge, Oxford, London ….) je bilo nekaj časa pasje kot v SLO. Opazila sem, da se tudi hitro shladi, če dežuje dan-dva in, če piha veter. Veliko hitrejše spremembe vremena kot pri nas v domovini. Tinaja, v katerem delu UK si? Lep pozdrav
Pozdravček,
Bila v tujini in se odločila uspeti v Sloveniji :-). Moje osebno mnenje , da je Slovenija prekrasna dežela. Vrana, čista , majhna in lepa. Problem je v ljudeh. Prehod iz Socializma v Kapitalizem je pač tak kot je. In večina za slab življenski standard zasluge pripisuje državi, pozabljamo pa , dela in denarja je zadosti le delati je treba :-). V tujini je konkurenca zagotovo večja in prav tako kot tu je treba pokazati rezultate. Jaz sem delala sicer v času študija v tujini. Moram reči, da sem uživala v spoznavanju tujine, kulture in drugih običajev, ampak kar se tiče dela, uspeha, napredovanja je pa isto.
Konkurenca v posameznih panogah je ista, večkrat v Sloveniji manjša ker določenih stvari ni. Življenje pa tako… več denarja ne pomeni boljši standard. :-).
Sedaj živim v Sloveniji in delam s tujino, tako da rada odhajam v tuje države ampak se je lepo vrnit in živeti v zeleni Sloveniji. Mislim, da Slovencem primanjkuje pozitivne naravnanosti, da prevečkrat preveč pričakujejo od države in drugih. Morate se zavedati, da povsod se da uspeti in povsod boste začeli od začetka. Za primer moja najboljša prijateljica živi v ZDA tam tudi dela in ko prihaja v Slovenijo se ji zdi smešno, da ljudje nočejo delati za npr. 750,00 € plače. Ker ona je s tako plačo pričela v ZDA , si delila stanovenja, plačevala stroške zavaraovanja , ter vse ostalo… Trdno delala veliko let da je sadaj na boljšem. In po pogovorih z mojimi poslovnimi kolegi je bistvena razlika v odgovornosti posameznika do sebe inživljenja. Zagotovo drugje ne zahtevajo toliko od države ampak se zanašajo pretežno nase in svoje sposobnosti, kar je značilno za kapitalizem in to smo si izbrali sami.
Vse kar je v Sloveniji narobe , bo narobe tudi v tujini ker ne gre za kraj in državo v kateri živiš amapak za osebno naravnanost in cilje , ki jih imaš ki živijo v tebi.
Si pa želim, da bi Slovenci več potovali, več odhajali v tujini, ker bodo potem spoznali , kaj imamo in začeli sebe ter Slovenijo tudi temu primerno cenit, sem pa prepričana da je povezano z našim razvojem..
Odhod v tujino je zagotovo bogata izkušnja za vsakogar :-)=
Ma ne, Makalonca, v tujini so place trikrat vecje in stroski trikrat manjsi.
Zezam… Z vsem, kar si napisala, se 100% strinjam.
Draga Makalonca in Baku, naj vama omenin, da se malo motita glede plač v tujini. Npr. v Angliji je na mojo izobrazbo najmanjša plača 2000 funtov pri nas pa dobiš od 800 – 1000 evrov. Sedaj pa mi povejta če to ni razlika. Res da je standard malo višji, odvisno tudi kje si, ampak se še vedno bolj splača biti v VB!
Makalonca – kot sem razumela v SLO delaš s tujino – no, to ti pove vse. Začetna plača 750 EUR za ekakšo srednjo ali višjo izobrazbo bi šlo. Kaj pa naj rečejo tisti, ki delajo 20 let za takšno plačo. Kaj rečeš za visoko izobražene brez službe. Kaj je z obrtniki, ki ne morejo plačevati davkov, prispevkov …, ker naročniki ne plačujejo. Kaj misliš o propadlih podjetjih (velikih), ki so uničila še večja podjetja (tajkuni). Naše šolstvo – ti si se šolala zunaj. Potovali smo (veliko), zbirali izkušnje, borimo se vsak dan z mislijo ali nam bo dejansko v tujini Ok. In ko tako preživljam dneve v borbi za preživetje (velikoooo delovnih izkušenj) pomislim, tukaj delamo petek-svetek ni vrag, da ne bomo uspeli v tujini (z enako obrtajo + razširitev). Draga moja Makalonca upam, da bo tebi šlo vse OK. Hodi z odprtimi očmi in uživaj v delu. Upam, da bomo tudi mi v UK.
Še nekaj – v tujino si ne želimo zaradi sanj o hudem bogatstvu. Želimo poslovati v miru in vedeti, da ti ne bodo na dohodek sedli še kakšni davki, višji prispevki … Vedno nekakšne spremembe, večje dajatve … ne vem do kdaj in kdo bo to na koncu vse poplačal. Lepe praznike!
Oj Oxford! Vidim, da imate tudi vi namenitit v UK! Tudi jaz z družino želim iti, čim prej, saj sva oba s parnterjem v roku 2 mesecev ostala brez službe. Tako, da nimamo nič izgubit. Želimo čim prej pobegniti iz SLO! Zanima me, če bi se lahko kaj povezali, da si izmenjamo kakšne pomemebne informacije oz. usmeritve, ki so pomembne za življenje v UK ter si pri teh stvareh med seboj pomagamo.
Pozdravček,
Ne jaz sem se šolala v Sloveniji .
Drugače pa delam s tujino.. Moj primarni trg so države Balkana, ampak proizvodi pa iz ZDA, EU ,… tako da je bila moja odločitev delati v še ne razvitih področjih , klub nižjemu standardu.
Kar se tajkunstva tiče, kraje ipd. se seveda nikakor ne strinjam ampak na državo očitno ne moremo vplivati niti na to kaj se na tako visokem nivoju dogaja , zato se s tem niti ne ukvarjam.
Sama prisegam na izobrazbo izkušnje in dokazovanje. To velja za Slovenijo ali za tujino.
Smo država v tranziciji in kako si bomo postavili je odvisno od nas samih. Veliko mojih poslovnih partnerjev bi se takoj preselili v Slovenijo, ker jim je naš način življenja všeč to pomeni , da zunaj za višjo plačo več delaš , pa ne samo časovno tudi produktivnost mora biti višja.
Moje osebno mnenje je da lahko uspeš povsod. Sej če greš na Tajsko pa lahko živiš lepo le s 400 € na mesec , več kot lepo.
Tako, da kot že rečeno če imate željo in čutite pojdite ni to nič slabega vse izkušnje so super. Le pravim, da uspeš lahko povsod.
Jaz imam rada Slovenijo, ker se počutim varno, ker se lahko ponoči sprehajam brez strahu po katerem koli mestu, ker imam blizu obalo in hribe, ker je dežela čista in ker so ljudje prijazni.
M
Pozdravljeni vsi, ki komentirate na med. over.net!
Žal ni bilo veliko časa za pisanje na forumu. Vsem želim srečen in miren družinski Božič, ter veselo in prijetno praznovanje novega leta. Se slišimo v 2011.
Se srinjam, celo zelo. Jaz imam službo, tudi svoje, čeprav majhno stanovanje, pa me vse to, kar si zapisala moti. Tudi imam službo, reden dohodek, hvalabogu, a sem tako kot tvoj mož skoraj zastonj delovna sila. Vse, kar dobim, porabim za stroške. Kaj bi, če bi morala plačati še najemnino za stanovanje, nimam pojma. In kljub temu, da sta otroka zelo skromna, me moti, to, da tu ne vidim nobene perspektive. Tudi zanju ne. Pošiljaš prošnje za službo in odgovor je vedno ne. Potem pa kje le pricurlja kakšne informacija, kako je kdo dobil fino službo, preko vez seveda, pa čeprav je njegova/njena izobrazba za luno mimo tiste, ki naj bi ustrezala delovnemu mestu.
Za primerjavo, a veste da na švedskem v trgovini city gross trgovka zasluži okoli1800 do 2000 eur na mesec…
Da je hrana cenovno primerljiva z slovenijo…
Da na švedskem nimaš občutka, da si kao tujec….
Da če nekaj ne znaš te to naučijo, in se nikakor ne delajo norca iz tvojega neznanja….
Da greš na začetku v šolo za njihov jezik-plača država-
Da se na zavodu za zaposlovanje ( arbetsformedlingen ) ne čudijo če si star 50 let in bi rad delal, ampak ti pomagajo….
Da je na AC omejitev 110 km in se vsi tega držijo…..
Da nihče od slovencev ne razmišlja, da bi se za vedno vrnil v slo….
Da je trava tudi pri njih zelena…..
Zato vsi ki greste gor, pogumno in vam bo uspelo…. pa srečno, god nitt ar 2011
Kaj se dogajaz vami v tujini??? NIč se ne oglašate. Tukaj v SLO vse več ali manj zgublja svoj pomen – služba, življenje …. same “lepe”stvari se nam dogajajo (saj tudi samo kaj preberete). Tudi, če si velik pozitivec – ne gre več oz. vsak dan manj. Upam, da vam gre OK in, da boste kaj napisali.
ali tudi veste, da v nemčiji ni več povračila potnih stroškov, malic, ne dobivajo več regresa, božičnica je odvisna od uspeha podjetja, tako kot povsod – torej ko to skupaj vržeš, vidiš da povprečen slovenec samo od vožnje, malice in regresa v povprečju profitira okoli 150 Eur na mesec v primerjavi z službami v tujini.
ali veste, da prodajalka v ALdiju dela za 800-900 EUR neto, pa ko k našim plačam recimo 600 Eur prišteješ še dodatke, vožnjo, malico, regres… vidiš da mogoče se v nemčiji ne cedita mlek in med. samo za razmislek, nikjer ni čudovito, perfektno, … najlažje je nekaj doseči doma v okolju, ki ga poznaš.
Ne zavajaj Janka! Saj ne rečem, ni vse v tujini lepo, če ne drugega si tujec. Potnih stroškov in malice res ne poznajo nikjer drugje kot pri nas, vendar pa so plače v tujini veliko višje kot teh 150€, brez skrbi. Tole je od mojega prijatelja, ki živi v Nemčiji in dostavlja pakete za UPS. Lansko leto je zaslužil okoli 34000€ bruto, urna postavka je cca 13€. Dobili so regres za letni dopust (približno 300 €) in božičnica (2200 €). To je nekvalificirano delovno mesto, z osnovno šolo. Če imaš še kaj več, so tudi plače večje, brez skrbi.
Janka, ti ostani tukaj in se veseli malice in potnih stroškov pa LP!
Sam resno kaksno dramo to zganjajo in kako zelenijo. se res nasmehnem, ko vem, da mi ni treba v tej zavisti vec ziveti. 🙂
Sem prebral ja. Mah nic, vse kot vedno. Mal delam, mal na monu visim. Predvsem pa upam, da bom lahko ostal cimdlje od Slovenije. Kar prebiram, da se trenutno dogaja je precej odbijajoce, sploh pa se v mentaliteti ni nic spremenilo. Se zmeri so ljudje zavistni, skodozeljni in ti zelijo slabo. Ne razumem, kako lahko privoscijo vsem najslabse. Ce so sami nezadovoljni poskusajo zraven potreti se druge. Se jim ne dam! Sicer so dobre in tudi kaksna negativna stvar, ki se ti zgodi in te potre ampak toliko negativne energije, kot seva v Sloveniji ne vidis nikjer. Pa sem ze videl nekaj Evrope in nameravam se Ameriko letos si ogledat.
Kensington, imas prav, Slovenci smo cist tu mac.
Ampak tele zastave ti pa res ni treba obesat. Anglezem se bos zdel malo smesen, ce se bos pretvarjal, da si Anglez.
Forum je zaprt za komentiranje.