Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala selitev v tujino-kaj vas žene?

selitev v tujino-kaj vas žene?

ni nujno da če imaš v sloveniji povprečno življenje, da ga boš imel tudi v tujini. kolegica se je 3 leta nazaj preselila v uk, tukaj je imela max plačo 800€, gor dela kot asistentka nekega pomembnega biologa/kemika, nisem čist zihr in ima ogromno plačo, njen tip je anglež ima tudi zeloo dobro službo. imata otroka, živita v stanovanju, ki so jima ga kupili njegovi starši, majo pač malo preveč denarja, kupujeta drage stvari, položnice, nov avto mata oba,…pa še jima na mesec kr nekaj ostane. tako da res ni nujno da si v tujini na istem položaju kot si bil v sloveniji. še vsak ki ga poznam in je odšel v tujino ima ogrooomno plačo, velko stanovanje, nov avto skoraj vsako leto,…še nihče se ni pritožil, da mu tam ni všeč. nekateri majo pač srečo, nekateri se znajdejo, nekateri pa nič od tega. drugje ti vsaj ni treba prenašat teh naših tajkunov, ki vsak dan bolj spravljajo to našo predrago slovenijo v drek, po domače povedano.

Jaz bom samo naštel, kaj me v Sloveniji moti in zakaj z družino delamo na tem, da čimprej spokamo:
– Davki! Na svetu ni države, ki bi bila bolj obdavčena, kot je Slovenija. To so uradni podatki, po Bloombergu in Forbes-u. Ob tem se veselo napoveduje nove davke.
– Neenakost pred zakonom. Vse gre preko vez in poznanstev, da ne omenjam politične pripadnosti, vsi to vedo in nič ne storijo, da bi bilo drugače. Ta pravim ni potrebno plačevati kazni, kazenske zadeve zastarajo, kar ne zastara se išče proceduralne napake itd. Če pa meni nekdo ne plača, se pa zadeva vleče leta in leta in se večini ljudi ne da ukvarjati s tem, ker je jasno, da je celotno sodstvo rak rana Slovenije.
– Zdravstvo! Če nimaš ravno v sorodstvu kakšnega zdravnika, lahko računaš samo še na podkupnino, da te vzamejo v razumnem roku. Veljaki se “servisirajo” po tujini in obenem hvalijo naš sistem, kako je dober in oh in sploh. Ja za rajo mora biti dovolj dober. Nihče si v Sloveniji ne želi zboleti. Verjemite, za vse Slovence je veliko bolje, da se nikoli v življenju ne seznanite, kakšnega zdravstva so deležni prebivalci zahodnoevropskih držav in to za manjši denar, kot pri nas.

Da ljudi raje niti ne omenjam, ker vsi jemljejo vse tako zelo osebno, da se jim do smrti zameriš, če jim nameniš kanček resnice. Foušije ne omenjam, so je že zadosti više gor.
Ne razumem tudi, zakaj je večina stvari v Italiji in Avstriji, da ne omenjam Nemčije, toliko cenejših kot pri nas. Po prašek hodimo tako kot v osemdesetih v Italijo, olivno olje je npr točno pol cenejše, …
Rad bi še omenil drugorazredne državice članice EU (Slovenija, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, …), mi dobivamo drugorazredno robo, narejeno ponavadi na Poljskem ali Romuniji, zapakirano v embalažo priznanih zahodnoevropskih znamk, npr Milka, Nutella, Ariel, Dash, Colgate, Dove, Palmolive, Fa, Rafaelo, … tega je mnogo, razlika v kvaliteti je pa očitna!

Hvala za tako državo!

Hvala, vidim da nas ja kar nekaj, ki bi-boste odšli drugam. Res žalosno, kaj smo naredili iz te države. Ajda.ajda, praviš zahodnoevropske države in zdravstvo? Res ni za primerjat. Ameriško socialo radi kažemo kot najslabšo, pa vendar imajo američani cenejše zdravstveno zavarovanje kot mi, pa veliko boljšega (čeprav se tam zdravniki motijo- v tem primeru so odškodninske tožbe ogromne, pri nas pa četudi naredi očitno napako ni kriv…so nečakinjo operirali zaradi vnetja slepiča, pa sploh ni bil vnet, no isti teden so to naredili trem…Mariborska bolnica). Zahodnoevropski pa je kar nekaj razredov boljši, kot Ameriški.
Penzije. Američani šparajo in denar za svojo penzijo bogatijo v raznih skladih. Pri nas je to obvezno, in koliko dobiš izplačano? Predvidevam da živim do 85 leta. Delam od 22 leta. Trenutno dam za prispevke za pokojnino skoraj 350€ mesečno. Do 65 leta je to 180.600 €. Če bi za to dobil še obresti…No dobil pa bom mogoče še 500€ mesečno ( sem optimist) to je 120.000€, skratka 60.600€ +obresti manj kot sem plačal.
Ja naš sistem je res boljši.
Naši upokojenci grejo v dom, kjer jim morajo mladi le tega doplačevat (ker nimajo dovolj velike pokojnine) ameriški pa na Florido.
Res vidim, da bo morala familija čim prej začet delat na jezikih, da bomo tudi mi lahko spokali.
Mamo pa še drugo možnost “revolucija”.

LP Radek

Dejansko se ne strinjam s pisanjem – klaska – tukaj delamo, kot praviš, svetek/petek ampak velika razlika je v denarju, ki ti ostane. ne vem ali imaš izkušnje in ali si se poglobil/a, raziskoval/a o življenju v tujini? Moja družina je začela z dopusti v UK in počasnim raziskovanjem na terenu in po spletu (možnosti odprja podjetja, dobili obrazce ….vse brez večjih problemov, vse po e-mail pošti). Dejansko nam je vsega dost – plačilne nediscipine (mi jo še dobro obladujemo – glede na poklic), vsi hočejo popuste ali skoraj zastonj, izobrazba (bolš, da jo nimaš – to je kot greh v SLO). V eni besedi znanje nima nobene vrednosti! Vsak, ki odpre s.p. ali d.o.o. se že drug dan vozi z terencem, BMW …. – delavci pa brez plačanih prispevkov … utaja davka….. In kaj se zgodi? Zapre podjetje in odpre novo! Kako je to mogoče? Ne gre tukaj za udrihanje čez državo ampak gre za dostojno življneje, če delaš in se trudiš. Gre za to, da po končani fakulteti mladina ne dobi službo. V naših podjetjih ni prostora za malde – zakon pravi delaj do 65 ali 63 leta – sramota. In potem razlog – pokojninska blagajna je prazna. Kako prosim? In kam je denar poniknil? Veliko se je tega nabralo.
Žal nam bo zapustiti tiste redke dobre ljudi, prijatelje, lepo, ne lepo ampak prelepo naravo ampak saj se še vedno lako pride na obisk. Po moje je treba pustiti vsakemu, da si uredi življenje kot je njemu všeč. Če lahko pomagam z nasvetom in dobro voljo tudi v redu zato ne brezlavo “trebuhom za kruhom” kot bi rekli naši tastari. Danes je veliko tega na spletu, svetujem obisk države in kakašnega urada (oz. kontaktirate jih lahko tudi po e-mailu), da dobite občutek ali je to “obljubljena dežela”. Lp

jaz se tud nameravam preselit–tujina mi diši recimo belgija nizozemska ŠVICA pač take države
vleče pa me zato ker tule v SLO je vlada KO PREKLETA BREZGLAVA KURA ki ne znajo cenit delavcev v obliki govorim za VEGRAD pa hilda tovšakova zdaj veste vse namreč njen delavec bil zdaj hvala bogu bivši—torej če je kje kak šiht LEPO PROSIM POVEJTE MI pa stanovanje prosim vas—lak me kontaktirate na [email protected]

brezposlen – verjamem, da je težko. Imam par vprašanj – kako je z jeziki? Ali obvladaš anglrščino … kakšen drug jezik? Potreboval boš, če želiš v tujino. Če si na zavodu, imaš pravico do šolanja (brezplačnega), tudi do tujih jezikov. Nisi povedal kaj si po izobrazbi (zidar, projektatnt …). Poglej po spletu. Običajno za določene države najdeš baze podatkov o zaposlitvi (obstajajo spletne strani s takšnimi podatki). Zdaj imaš čas za nov začetek!

brezposeln, tule je sluzba v belgiji:
http://befr.jobsearch.startpeople.newjobs.com/getjob.asp?JobID=91700032&AVSDM=2010-10-26+08%3A45%3A00&Logo=0&

Bi delala sama, pa je predalec, lp

Lep pozdrav iz Den Haga.
Sproščeno diham, kot že dolgo ne in se veselim vsakemu dnevu posebej!

Lep pozdrav “se ena” (03.11.10 18:34 ) in res je: Ko tudi mene zgrabi malo pokukati v SLO, odprem 24ur za minutko in ta forum -> sem pomirjena za mesec dni!

Klaksa res ne vem, če si želim kaj preveč. Želim si samo povprečnega življenja. Tako, da nekaj časa ostane za družino, in da si ta čas sposoben kvalitetno preživet. Sam po 10, 12 urah dela, zato da lahko poravnam vse davke prispevke in stroške firme (ter da mi nekaj ostane), pridem domov napol mrtev. Vsak dan. Pa pride vikend (če je le možno ne delam za firmo nič v soboto popoldan in nedeljo), si pa zmatran, tako, da o kvalitetno preživetem času…
Raje bi delal 8 ur, in imel več časa, samo pol pa so fiksni stroški in davki tako veliki, da se zadeva komaj pokriva.
To ni povprečno življenje.
Želim si “samo povprečno življenje”. Ne sanjam o gradovih, medu in mleku…. Samo rad bi spremenil nekaj stvari. V naši državi pa se jih ne da.
Saj vem, da so to nerazumne stvari nekomu, ki zjutraj odide v službo (razni uradniki v državnih ustanovah), ma plačo na datum, štrajka zaradi premajhne plače, mi, ki pa ne vemo, kako bomo jutri preživeli, ker moramo odpuščat tudi pridne delavce, zato da lahko plačujemo njih, da ne bo kdo od njih izgubil službe.
To delajo samo bedaki. Ko se ti zmanjša količina dela, je nujno, da zmanjšaš količino zaposlenih. Če firme nimajo prihodkov, če…. tudi državne institucije nimajo toliko denarja.
Skratka, vedno večji procent gre za plače, vedno manj naših davkov se vrača v gospodarstvo, samo, da lahko eni grejejo svoje stolčke. Pol so pa še arogantni.
Vem, sam imam še srečo, imam družino, hišo (podedovano), firmo, ki ji za silo še gre..in to je edino, ki mene (malo sem, priznam, slovencelj- nisem pa faušljiv, škodoželjen) še drži tu. Če bi bil v najemniškem stanovanju, pa bi delal za 500-600-700€, bi že zdavnaj spokal.
In res, tudi v tujini ne stojijo v vrsti za plačila, sploh če delaš s Hravti in Romuni in ostalimi nacijami bivšega vzdoda, na zahodu (vsaj Nemčija, Avstrija, skandinavija, benelux, UK…) so pa stvari zelo dobro poštimane, se pa vsekakor najdejo izjeme povsod.

Skratka, sem še vedno prepričan, da za energijo, ki jo moramo tukaj vlagat v zaslužek, dobimo marsikje, kam je možno prit, kar nekaj več, komu pa ni za delat, pa je zanj naša država idealna.

To so samo moji pogledi. Če sem koga s tem užalil, mi je res žal, to ni moj namen. Hočem pač povedati, zakaj razumem tiste, ki so odšli, odhajajo, ali želijo pobegniti, je pa zelo subjektiven pogled.
Me pa zanima, koliko je ljudi, ki so se vrnili v SLO (po vsaj 10 letih bivanja drugje), in so prepričani, da so storili prav, in koliko je takih, ki bi se radi vrnili v tujino..(če nam je tu tako lepo)..

Radek – no podobno sem tudi jaz opisovala svoje izkušnje, tukaj v SLO. Majhno podjetje, ki ga imava z možem nam zadnje čase “požre” čas, denar in živce. Nekdo bi rekel “saj imaš privat, menda kaj zaslužiš?”. Malo morgen! Od zdaj delamo, da poplačamo državo, svoje stroške in kaj ti ostane (saj zgleda, da jamram ampak žalostno je to) skoraj nič. Včasih je tako hudo (zaradi neplačevanja), ne veš kaj bi. Država hoče svoje, ti se pa znajdi.
Ne mislim, da tisti, ki odhajajo bežijo ampak zavestno odhajajo. Upam, da bodo imeli srečo. Kaj pa ti Radek ostajaš v SLO?

Skoraj sigurno da ostajamo. Naše možnosti so zaradi jezika omejene na A,DE,CH, če bi pa žena lahko speljala IELTS s vsaj 7 (glede na to, da ang. ne obvlada- bi to trajalo kar nekaj časa, jaz rabim IELTS 6- bi ga nekako spravo skoz), bi ga najvrjetneje mahnili v AUS ali NZ. Nemško govoreče področje pa nam ne ustreza, vsaj koliko ga poznamo (brat je v Nemčiji), ker je tako “robotsko”… V evropi bi šli mogoče v Grčijo, tam pa je še slabše kot tu,Šanija, isto, jug Francije- tam bi bil kot albanci pri nas- se ne bi nikoli naučil izgovorjav..).
Vam pa želim, da čimbolj uspete, ko se preselite v UK.

Zdaj mam pa na vrsti kidanje 4 del…..

Pozdravljeni vsi Slovenci, ki živite in delate v UK. Zanima me ali so res tako hude razmere v osrednji UK – poročajo o veliko snega, zastojih ….

Vsi ki razmišljate o poti v tujini – dobro razmislite. V tujini se dela več kot v SLO, dela se cel dan. Res je, zasluži se več, mogoče so ljudje boljši itd ampak dvomim da si lahko ustvariš toliko kot v slo. Tudi mene motijo VIP (veze in poznanstva), vem da je veliko ljudi sposobnih pa ne dobijo dela ali delajo slaba dela (malo plačana) ker nimajo (nimamo ) poznanstev. Sam sem delal v privat firmi po faksu, cele dneve (sobote in nedelje prosto), pa dobro sem bil plačan. Ko je prišla družina sva z ženo rekla stop. Sedaj delam v javni upravi (brez poznanstev, vsake toliko delavcev pač mora kdo tudi kaj znat) po 8 ur na dan. S pomočjo staršev (brezplačno stanovanje, položnice sva plačevala, čuvanje otrok prve 3 leta) sva si naredila lastno hišo kot sva želela. Zanimal sem se za bivanje v AUS vendar bi zopet moral delat cele dni, žena bi morala biti doma pri otrocih (kar ne želi). In kaj bi dobil ? Več denarja? Ga ne rabim (že če grem v lj dobim 2x več), dvakrat letno gremo na morje (pa v hotel ne v šotor), večkrat smučat. Zadovoljen sem tu, kljub temu da me motijo enake stvari kot vas. Za krepitev slo zavesti si lahko ogledate stran http://www.hervardi.com Pa en lep pozdrav iz posavja.

Tuintam, tole je namenjeno tebi.
Kaj naj rečem, blagor ti, a ne. Nimamo vsi staršev, pa brezplačno bivanje, pa čuvanje otrok, nekateri za to zmečemo veliko denarja. In če v Slo ne vidiš več opcije-itak gre samo še na slabše- iščeš možnost drugje. Moj dela v eni od skandinavskih držav, delovnik je 37 urni, nadure so plačane, za svoje delo pa je 4x več plačan kot je bil v Slo. Ima čas za razne dejavnosti, športanje, učenje…Na njega ne gledajo kot na tujca, njegovo delo je cenjeno in plačano. Takoj je dobil zdravstveno zavarovanje, davčno številko in stalno prebivališče.
Povdarek imajo na družinah, 4 otroci so normalna stvar v družini, za vse enak otroški dodatek , ne glede na standard družine, vsak ki študira dobi štipendijo….
Ni res, da je drugje bolj garaško, tukaj je delal 12-14 ur na dan, na koncu pa ne dobil plačano….Hvala lepa za tako državo, marsikje je bolje.

Tuintam – lepo, da si zadovoljen z življenje v SLO. Z možem delava 7 dni v tednu, glava nas boli zaradi neplačnikov, visokih prispevkov in davkov … in potem ti praviš, da v tujini “moraš veliko delat”. prav v zadovoljstvo nam bo v tujini več delat, mogoče celo koga zaposlit, da nam pomaga (ker tukaj si ne upaš zaposlovat – raj ne vprašajte zakaj). tako vsi tisti, ki mislite, da je tujin bau -bau se motite. določene pogoje pa moraš izpolniti – jezik, vsaj malo poznavanje zakonodaje in to, da si že nekajkrat obiskal državo v katero se želiš preseliti (vidi ali ti odgovarja). hčerka bo (upava) študirala v UK in tako, da ni razloga ostati tukaj. zdaj pa kidat, delat! lp oxford

Pozdavljena, če lahko vpašam v kateri skandinavski državi pa dela tvoj mož? Jaz se namreč s svojo družinico naslednje leto selim na Švedsko iz enakega razloga kot ga navajaš ti. Lep snežen dan vam želim…
Tea

Tuintam. Super zate.če bi bilo vsem tako…. Res ti privoščim. Če pa si bral vse poste, pa si opazil, da nekateri delamo po 60 ur+ tedensko, pa gre vse v davke (saj nekaj ostane, sam malo). Vrjamem (nič osebnega Tuintam), da bi tudi sam štrajkal za večjo plačo, če bi bil zaposlen v javni upravi, saj bi vedel, da službe ne bom zgubil, plačo mi pa tako ali tako dajo davkoplačevalci, če kaj delam al ne, če. Drugo pa je, ko si zaposlen v kaki tržni dejavnosti ali pa samozaposlen. Sam imam s.p., tak da štrajkat ne morem, za vsak cent se boriš, da da najprej zaslužuiš,nato pa dobiš plačanega, večina delavcev v SLO pa štrajkat ne upa, ker je že brez tega velika vrjetnost da dobi knjigo (nekateri zaradi naših tajkunov delo izgubijo direkt, drugi pa, ker so zaposleni pri njihovih kooperantih ali nesposobnežih, ki ne uspejo delat zase in za še enega dobro plačanega javnega uslužbenca).
Res razumem vsakogar, ki odhaja.
Še eno vrašanje Tuintam. Koliko poznaš slovencev v tujini, ki bodo tam ostali, in koliko tujcev v slo ki bodo ostali tu (izvzamimo dežele bivše juge)? Sam skoraj ne poznam nikogar, ki bi ostal pri nas, pa je iz D,A,UK,NL,DK,S,N,FI…., pa smo v veliko boljšem klimatskem pasu….
Če bi pa imel možnost, bi se pa sam zaposlil v javni upravi, imel bi isto denarja pa nič skrbi (sem že razmišljal, da se preselim v Duplek, pa bi dobil delo na Mariborski občini).

Pa brez zamere.
Radek.

Pozdavljena, če lahko vpašam v kateri skandinavski državi pa dela tvoj mož? Jaz se namreč s svojo družinico naslednje leto selim na Švedsko iz enakega razloga kot ga navajaš ti. Lep snežen dan vam želim…
Tea[/quote]

Pri nas smo se odličili za Dansko.
lp

Meni v Slo ni nicesar manjkalo, preselila sem se takoj po diplomi (v Slo nisem bila nikoli zaposlena – razen prek studenta), razlog: ljubezen. Sedaj ziviva ze 4 leta skupaj, porocena, otrok. On ima dobro sluzbo, jaz povecini za dolocen cas. Moja osebna izkusnja je, da je zelo tezko najti dostojno sluzbo, jezik znam, ampak se slisi naglas, povrhu pa se takoj po diplomi brez izkusenj.
Verjamem pa, da ce imas zagotovljeno sluzbo v drugi drzavi, da je lazje, drugace pa je potrebno poprijeti za tudi malo manj cenjena dela. Zal.
Jaz sem se v teh parih letih super integrirala, spoznala sistem, ki mi je ljubsi kot v Slo, boljsi socialni sistem, solski sistem za otroka, boljse moznosti, vse pred vrati. Moj otrok se bo imel fino, jaz bom pa ze stisnila zobe 🙂 Ne vlece me vec v Slo, tudi ce bi sla s partnerjem narazen, se verjetno ne vrnem v Slo, ker se tu dobro pocutim. Smo pa v Belgiji. LP

Verjamem, da vas ne vleče nazaj in, da ste se navadili dokaj urejenega življenja v tujini. Želim si srčno, da se bom tudi jaz lahko javila čez kakšno leto z otoka (UK) iz vam poveda kako je tam oz. ali se je splačalo. Za vse, ki ste v tujini tukaj je depresivno, dež. Odličen čas za viruse in tako smo tudi mi pobrali nekaj šmrc, šmrc. Lepo se imejte in vsem srečen december in lepe božične praznike.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close