selitev v tujino-kaj vas žene?
Ponovno pozdravljeni vsi!
Ravnokar sem prebrala odzive in misli, ki so se tu nabrali zadnje case in si sedaj ne morem kaj, da se ne bi spotaknila ob “Slovenca”.
Kdor pazljivo prebere njegova razmisljanja, potem gotovo bode resnica kar sama:
-pravi, da nacija trpi – ja, vsak dan vec imamo revezev
-ponovno pravi, koliko ljudi zelo tezko zivi
– vse, ki pomislimo na selitev iz drzave, ozmerja z izdajalci
…Ja, tudi, ce ima pri nas clovek srce na pravem mestu – s tem misli patriotizem, se, dragi “Slovenec”, od tega ne da ziveti, ne da se dobiti redne sluzbe, kaj sele stabilne, prava utopija pa je , da bi mladi kdajkoli v tem zivljenju prisli do svoje garsonjere, kaj sele stanovanja.
“Slovenec” je verjetno ze dolga leta lepo vsidran na lepem polozaju, starsi so mu zapustili hiso in zdaj mu je pac lepo. Vsi nismo te srece, zato naj se vsaj takih zaljivih komentarjev vzdrzi.
Vsem, ki iscemo lepso prihodnost, pa veliko srece……
Verjetno ima vsak svoje razloge. Pri meni med drugim dejstvo da sem preveckrat imel opravka s “Slovenci”. Hvala za zgornjo objavo, samo se utrdila je prepricanje da je bilo pravilno da sem odsel.
Seveda je s polno ritko lahko srat, če pa je prazna pa itak nimaš česa kakat. Dejstvo pač.
Zato tudi mi pospešeno rihtamo papirje potrebne da za vedno zapustimo sistem kakršen je naš. Najprej naravosloven faks, zdaj 10let garava kot konja za drobiž, plačujeva davke za naše tajkune in njim podobne zgoraj našte. Otrok še vedno nimava, razlogi so klasika: nimava jih kje imet, nimava jih s čim preživljat in v življenju jim nimava kaj ponudit… Prijatelji, hja, dokler te rabijo so zelo prijatelji, ko pa midva njih pa ni nikdar časa. Da o zavisti ne govorimo.
Najbrž dovolj razlogov, da človek spoka kar ma v par škatelj in reče: adijo!
AMC in Katjuskica -bravo, pogum velja. AMC – ti si ga ze zbral, zelo me zanima, kam ste sli, Katjuskica – no, mi smo tudi v zelooo dolgem procesu pridobivanja permanentne vize, zato, ko uredimo, takoj spokamo, vam vsem pa zelimo lep vikend. Pa javite se kaj – lahko tudi pustite zasebne maile.
Najprej par let na Nizozemskem, od letos pa v ZDA.
AMC hvala za info, pa srecno….. 😉
a po tvojem naj bi vsak čmuril v sloveniji za tistih borih 500€ le zaradi patriatizma ali kaj?? pa sej nisi normalen. nevem zakaj nebi odšel v tujino, če si za isto delo tam 2-3krat več plačan?? ali pa si tam celo plačan ker pri nas sploh nisi??res ne mislim sebe tlačit u en drek zaradi te naše preljube slovenije ki nas bo kmalu požrla. kot študentka imam velik problem kje najti obvezno študentsko prakso in ker so mi v kar nekaj slo organizacijah, ki so v tem biznisu ZAGOTOVILE da prakse pri njih NIKOLI nebom dobila saj potrebujejo le izkušene delavce, jah logično da bom potem šla v tujino. celo na faksu samem smo nekej dni dobili priporočilo za prakso v tujini. v sloveniji veljajo le veze in poslanstva. v tujini?? pošlješ meil, da potrebuješ obvezno prakso takrat in takrat pa dobiš nazaj 5 odgovorov da mi celo plačajo, če pridem. ja itak da grem. tistim ki mate velke plače je vse fajn, uni ki jih pa nimamo pa tukaj enostavno nimamo kaj početi. raje v tujino kot da tukaj crknemo. jebeš patriotizem za tako slabo življenje
Maxika, mi smo tudi še v zelooo dolgem procesu za AU, močno upam, da miklavž prinese tisto tako željeno nalepkico v pasoš!! Pa vi?
AMC, zanimiva kombinacija, sicer pa BRAVO!
Arkyca, iz katerega foha pa si to če ni skrivnost?
Lep pozdrav in vso srečo!!
Oj, Katjuskica, ja, mi pa smo v Brasilu morali najprej svojo firmo odpret, tako, da na podlagi investicije v brazilsko gospodarstvo lahko zaprosimo za vizo. Te zadeve pac trajajo – mislimo, da v roku pol leta odpeketamo.
Lp iz Obale 😉
Maxika, a bi tudi v tople kraje, ja bravo! Držim pesti da nam vsem rata še letos, ti postopki so res mučni in dolgo trajajo. Vseeno pa se zavedam, da je vredno…
Prosim naj se mi oglasi kdo iz Anglije, ki ima izkušnje z odpiranjem privat podjetja. Na forumu teh informacij ni zato, če kdo ….. hvala!!!!
Oxford, ce v google vtipkas “set up an Ltd company” bos nasla veliko informacij o odpiranju podjetij v UK in te bo stalo od £16.99 naprej. Lahko pa se registriras samo kot “Self-employed” kar bi ti priporocala za zacetek (saj se vedno lahko nadgradis v Ltd – d.o.o) kajti kot Self-employed lahko sama vodis knjigovodstvo in oddajas letni davek in s tem veliko prihranis za racunovodje.
Ali imas namen odpirati podjetje zato da si pridobis delovno dovoljenje?
Meli luna – odpreti misliva družinsko podjetje (kot tukaj v SLO), hčerka bo tam študirala (cross fingers). Zato bo verjetno najbolj takoj začeti z Ltd. Ali imaš podatke o stroških za računovodje (kakšen link)?Saj bom tudi sama pobrskala ampak, če imaš …. Hvala!
A si ti v UK?
Iz Slo me je gnalo veliko stvari.
Ce dobim domotozje grem prebirat Starsevski cvek-in sem vesela da sem dalec stran od hudobnih, prepirljivih, nevoscljivih, zadrtih….ljudi!
Seveda je veliko slovencev dobrih. Ampak vseeno..:)
se ena – veliko tega drži kar si napisala. vsak dan se srečujemo s takšnimi “primerki” ampak malo pozitivnosti pa preživiš dan, mesec …. prav zaradi tega odnosa in nezmožnosti razvoja želimo iz naše lepe Slovenije. lepa je lepa ampak kaj, če je nekje “počilo” v glavah ljudi tukaj. žal. strinjam se s tabo, da je tukaj tudi veliko dobrih ljudi in ko (srčno upam) bomo odšli bodo oni, ta lepa vez z našo Slovenijo.
študiram turizem
Smo ne več tako mlada družina. Sam imam s.p., žena ima solidno službo. Zakaj želja po tujini?
Kot praviš, poznaš ljudi ki težko živijo, a živijo s srcem. Sam vlagam vse v delo, in zelo težko živim, saj finančno nam ne gre slabo, samo časa za drug drugega pa zmanjka, če pa si ga vzameš pa škripa pri denarju.
Zase ti lahko povem, da opravljamo storitve zelo kvalitetno v vseh pogledih (termini, kvaliteta izdelave….), prav tako je moj letni promet kar visok. Problem nastane, ko bi rad od svojega dela pošteno živel. Saj ti vse obdavčijo, delam cele dneve (v povprečju več kot 60 ur tedensko), ne živimo na veliki nogi, to kaj pa nam ostane iz moje dejavnosti pa je samo za preživet. Nič več.Če bi vse delal kot zahteva država (saj vsi skrivamo kaj se le skriti da), nebi mel za kruh in mleko. Pa prosim brez komentarjev “če bi vsi delali po pravilih…”. Bi pa drugi še bolj kradli.
Vrjemi, 80% vseh storitev, opravimo po načelu poznanstva, ker je v SLO kvaliteta skoraj nepomembna. Vsak pa hoče še kako darilce.
Potem ljudje. Groza (s svetlimi izjemami). Zaprti, favšljivi, podli, zlobni….
Primer bodočega uspešneža: peljal sem otroka v šolo, med tekom po hodniku mu je drug otrok podstavil nogo, ko sem ga vprašal zakaj je to naredil, pa je pogledal v tla kot da ni bil on in ostal brez besed..najvrjetneje bo čez nekoč uspešen podjetnik ali politik. Saj če bo pošten, bo lahko delal za drobiž, da si bodo drugi lahko talali kar je njegovega….
Tako, to so moji razlogi zakaj v tujino.
Vem da nikjer ni postlano z rožicami, samo že par metrov severno je druga zgodba (Avstrija, Nemčija- čeprav tam ne bi živel zaradi stila življenja). Si kot človek drugače obravnavan.Je več spoštovanja (ne slinjenja in ritolizništva), več pomeni tvoje znanje in sposobnosti, saj samo s tem lahko kaj imaš.
Sam sem bil v tujini samo 2 meseca (Nemčija), takoj po srednji šoli. V tem času sem napredoval iz čistilca strojev (sem strojni tehnik), v samostojnega delavca, po enem mesecu sem dobil delavca ki sem ga moral vpeljati v delo…Pa pri nas?
Zakaj nisem ostal tam? Sodelavci (vsi Nemci) super, ljudje pa so pa na splošno bolj zaprti, vreme…Pač germani niso zame.
Se sprašuješ zakaj ne pobašem in grem? Zato ker je tu moja žena, ki ne obvljada (potencialno bi šli v Novo Zelandijo) angleščine, hkrati pa ima solidno plačano službo ki je tam ne bo mogla opravljati (delo z ljudmi- rabiš oceno IELTS skupno vsaj 7,5- ni enostavno), dručače pa tudi tam ni dosti višji standard (finančno), je pa veliko višja kvaliteta življenja….in to je nam najbolj važna stvar.
Žal pa ostajamo tu še vsaj nekaj časa, in se veselimo vsakih počitnic, vsakega trenutka, ko smo lako z družino skupaj.
Pa lep pozdrav.
Radek in ostali – poplnoma jasno je, da tukaj v Sloveniji moraš delati noč in dan (mislim na tiste, ki imamo privat podjetja) in na koncu prispevki, DDV + stale obveznosti po bilanci …. komaj, da kaj ostane (to je res, prej se je vsaj dalo živeti). Naročniki hočejo “večne popuste”. Težko je, če si navajen delat pošteno in kvalitetno. Vso svojo energijo vložiš v to in nimaš skoraj prostega vikenda. Potem slišiš kaj se vse dogaja – kraje, privatizacije …. ti pa še vedno delaš in delaš … Tudi ko si doma ti črviček v glavi ne da miru in razmišljaš o raznih stvareh “kako bi in kako bom”. V tujini se da zaslužit, sploh, če si dela navajen. Zato upam, da se bo vse dobro izšlo in, da bomo čez nekaj časa tudi mi odšli v UK. Lep pozdrav vsem!
Se strinjam s se eno – ne vem, zakaj smo Slovenci tako cudni, privoscljivi, nezadovoljni, za vse je kriva drzava. Pri tem pozabljamo, da (kot je nekdo na nekem drugem forumu o emigraciji lepo povedal) – ljudje, ki imajo v Sloveniji povprecno zivljenje, bodo imeli povprecno zivljenje kjerkoli na svetu. Le redki so ljudje, ki pridejo iz Slovenije in res lahko recejo, da imajo dovolj za super zivljenje, in predpogoj je skoraj vedno izobrazba in poklic.
Glede lastnega podjetja – tudi v tujini se dela petek in svetek in stranke ravno ne stojijo v vrsti, ko je cas za placilo.
Forum je zaprt za komentiranje.