selitev v tujino-kaj vas žene?
Mi lahko pišeta na [email protected]
Zanima me na splošno življenje v Egiptu.Smo pa 4 članska druzina,otroci 15 let in 4.Kako je s šolo in službami,stanovanji(cene),varnost….
Upam,da odpišeta…
Emil Ljubljana
tudi midva razmišljava o selitvi v tujino saj tukaj kot študentka nebom dobila obvezne prakse pred diplomo, sploh pa mava te slovenije ki samo jebe u glavo in nič neda že dovolj. pa ta perokleta slovenska foušija mi tut že gre nekam. bila sva kar dosti v tujini, sorodniki živijo v tujini pa nihče nima teh problemov le v sloveniji. ne maramo tujcev. zakaj že?nihče nebo nikomur nič naredil. ljudje bi radi le živeli mirno da jih nebi nekdo vedno spraševal kaj počneš, zakaj, kako, s čim, na kakšen način pa naslednji dan isto. nevem zakaj to nekoga sploh zanima???? v tujini ni tako. zato smo za tujino saj v sloveniji za nas pač ni prihodnosti. vsak dan smo večji reveži, ne rečem da je drugje vse v zlatem, vendar so ljudje prijaznejši in je to nekaj vredno.
No,pa še moje razmišljanje glede selitev v tujino….Moja starša sta šla mlada(20letna) v tujino,doma nista bila deležna razkošja,bila sta kmečka otroka navajena delati,služb v tistih časih tudi ni bilo na pretek ,oziroma jih sploh ni bilo( kar postaja zopet trend),sama sem se rodila v tujini,živela v tujini, se vrnila v Slo kot otrok in sedaj v zrelejših letih zopet zelo razmišljam o tujini,o možnosti selitve izven Slovenije.Saj menim,da je vse v glavi oziroma psihi človeka,verjamem,da lahko uspeš kjerkoli,če vložiš dovolj truda v določeno stvar,če si siguren vase,seveda brez nič ni nič,absolutno! Tudi v tujini ni vse zlato kar se sveti,eno so dokumentarne oddaje po tv in dopustniške destinacije,ki so zelo lepe,drugo pa je resnično življenje v tujini,ampak kot sem že omenila,če si dovolj fleksibilen,pripravljen na spremembe se zagotovo,da vse! Zagotovo ne moreš pričakovati,da boš takoj na začetku dobil ne vem kakšno delo in super plačo,vendar Slovenci smo priden in deloven narod,ki se tudi hitro integrira v novo življenje.Za vse tiste,ki pa bi želeli kaj več izvedeti o življenju in delu v tujini iz prve roke(ljudi,ki se odločijo za ta korak)pa priporočam ogled nemške tv in sicer program kanala kabel eins(kabel 1),jutri,se pravi vsak torek zvečer ob 20,15 imajo oddajo moje novo življenje oziroma mein neues leben po nemško,če torej razumete nemško,zelo zanimiva oddaja,kjer snemajo družine,pare od selitve iz Nemčije na novo destinacijo.Pa še nekaj za gospo, oziroma gospodično(da ne bo zamere),ki je načela to temo selitev v tujino kaj vas žene?Dobro vprašanje,ampak odgovor pa ve le vsak posameznik sam,morda je to le želja po spremembi okolja,morda so to prazne sanje….le kdo bi vedel,zase vem,da me tujina privlači že od nekdaj,jaz se večkrat šalim in pravim,da se mi pozna,ker sem najprej vdihnila tuji zrak,ko sem prišla na ta svet,sicer pa vem le to,da je mojim staršem še danes zelo,zelo žal,ker sta se vrnila v Slovenijo predčasno,predvsem zaradi nizkih pokojnin,ki jih prejemata,za vse znance in sorodnike,ki so se vrnili v Slovenijo z tujo pokojnino,sta berača,oni pa veliki gospodje! Saj ni primerjave v številkah! Pa tudi samo delo,ki sta ga opravljala v tujini je bilo že takrat zelo dobro plačano in naši ljudje so bili v tistih časih cenjena delovna sila,nobeden jih ni izkoriščal,čeprav so bili tujci,naša država,ljuba domovina,pa je danes bolj slaba mačeha,nam lastnim otrokom-SLOVENCEM! Pa veliko sreče vsem,kateri boste ali pa ste že naredili korak v tujino!Upam,da boste(bomo) našli drugje tisto kar doma nismo! Lep pozdrav.
Pozdravljeni vsi!
Z vsem zgoraj nastetim se popolnoma strinjam. V nasi ljubi Sloveniji nam vec ziveti ni – zal. Ne prenesemo vec te anarhije in vsega zraven, zato ze dalj casa tudi mi urejamo dokumentacijo za selitev – dalec, zelo dalec. Z mozem sva vse skrbno pretehtala, se trudiva, pa ne samo za naju, predvsem za otroka, ki imata ze 21 in 16 let, pa zanju tu ni nobene prihodnosti.
Se naprej veliko poguma vsem, ki se pripravljajo na selitev iz drzave, ce pa bere ta blog se kdo, ki mu je selitveni cilj Brasil, pa naj se oglasi. 😉
Kaj nas žene?
Zelo slabo plačano delo tukaj in tudi slabi pogoji (izkorišanje delodajalcev, slabe razmere v kolektivu ipd.) in brez perspektive za izboljšanje v bližnji prihodnosti. Vedno več pa še posebej pri mladih – brezposelnost. Bi delali, pa ni in ni za najdit. Pa se ozreš čez mejo, kaj pa drugega!
hay,
želim samo potrditi dejstvo, da se v SLO ali naši lepi deželici (mislim na naravo) ne da eč normalno živeti (kljub temu, da poskušač, delaš kot norec – pošteno delaš, ne utajaš davke, ne prekupčuješ z mamili, nisi v politiki in nimaš vplivnih znancev hmmmm saj vemo o čem ….). tukaj je zavladalo nekakšno potrošniško vzdušje, razslojevanje, znanje se definitivno ne ceni, šole – kriteriji v podnu, kvaliteta življenja obupna (če nisi novopečeni bogataš ali kaj drugega). nimaš možnosti izpeljati svojo idejo na pošten način, ideje in želje ti takoj uniči birokracija, davkarija. tako, da (vsaj upam), da bomo ko hčerka maturira v Anglijo (za stalno), izbrala si je faks in upamo na kakšno štipendijo.
Ste pa res reveži da tako hrepenite po tujini , najverjetneje niste nobeni patrioti po naši domovini.Taki res ne sodite tukaj zato najbolje hitro pojdite in ne glejte nazaj takih izdajalcev imamo zadosti. Cela nacija trpi vi se pa greste ene IZDAJALCE, res žalostno.Slovenci smo ponosni da živimo v tej deželi vi pa se boste skrili v luknje…
Ja SLOVENEC, kaksen pa je tvoj plan?
ja, res “veliki” slovenec kakšen je tvoj plan??? povej tudi tej množici, ki objavlja na forumu. zanima me ali imaš kakšen načrt kako preživeti, če nisi pri koritu in ti ata ali dedek nista politika al’ recimo župana? in prosim ne nakladaj – vprašaj mal naokrog koliko je dejansko zadovoljnih državljanov s svojimi plačami in nasplošno življenjem v tej, dejansko prelepi ampak žal zafurani deželici. vprašaj malde kako se počutijo! vprašaj tiste, ki ne dobijo službe! mogoče se pa ti imaš odlično, za razliko od nekaterih, ki nimajo te sreče. vsi tisti, ki poiščejo svojo srečo (služba, poroka s tujcem …) niso izdajalci ampak v večini najboljši promovatorji SLO.
Selitev v tujino je tazadnja kar bi si vsak Slovenec želel.Politično preganjanje nekoliko razumem ,ekonomsko pa ne. V tej deželici lahko vsakdo dobi svojo pogačo odvisno je samo od tvoje iznajdlivosti in apetitov. Ni samo to da imaš veze in da kradeš potem pa uspeš , imeti moraš srce na pravem mestu.Poznam veliko ljudi ki težko živijo pa vem da niti ne pomislijo da bi se odselili v tujino.Tam ni vse tako super kakor nekateri prikazujete,skočite v vodo pa ne veste koliko je globoka.Promocija pa taka čez dober desetletje ne boste znali govoriti naš jezik.Slovenci smo preveč podležni asimilaciji izginemo ne da bi si zavedali svojih korenin,res žalostno.V tujini pa vas čaka huda prihodnost res boste uspeli čez noč.Raje dobro pomislite kaj boste naredili in kaj lahko naredite še doma-možnosti in želje.Bodite raje previdni preden se spustite v te avanture preden se zaveste da ni poti nazaj ali pa veliko žrtvovanja.DOBRO PREMISLITE POTEM UKREPAJTE KAJTI TUJINA NI ZA VSAKOGAR…
Mislis, da zdaj, ko mi pa ti jokas na usesa se bom pa takoj vrnil? Ne bluzi ata. Ce ti ne pase se selit ostani v svoji ogradi in ne tezi drugim. Se je pac prevec nepostenih stvari zgodilo v preljubi Sloveniji. Pobrali so mi na nepostene nacine precej denarja potem pa sem ostal se na cesti.
Spakiral in sel takoj, ko se je dalo. Kako pa zivim te pa nima za brigat. Te jaz tudi ne sprasujem kako zivis za svojo ogrado. Svojo pogaco si pa lahko nekam vtaknes, ker jaz je nisem dobil. In se nekaj ata: obstaja internet in ne bos verjel se vedno lahko beremo kaj se dogaja v sloveniji in s tem ne pozabimo jezika v prvih petih minutah. Lahko celo gledas tv prispevke in poslusas radio. Zdaj pa pojdi na drevo za tvojo ogrado in meni daj mir!
Ne hrepenim ampak sem ze tam. Kaj mi pa ti reces mi pa dol visi. zakaj pa nam nisi omogocil prej preden smo sli v tujino, da bi ostali tu? Genij. Tudi jaz ti lahko recem izdajalec, ker za bodoco generacijo niste naredili cisto nic! Jebes take idiote kot si ti. Pojdi na drevo v svoji ogradi.
lepo soboto želim,
nerada se kregam ampak, ko nekdo idealizira današnje stanje v naši deželici potem …..grrrrr. slovenec ali ne pomisliš na to, da nekateri ne gremo z glavo skozi zid in takoj pakiraj pa v tujino. ali ne pomisliš, da to planiramo že nekaj let (sploh ko imaš otroka). zdaj iamva z možem službo (privat) in palčujeva za vse voluharje (tiste, ki zdaj stavkajo in se čohajo v kakršnihkoli službah) kot marsikateri pošten gospodarstvenik (ki ne krade ampak dela cel teden + sobote in nedelje). zdaje se oglašam, ker imamo malico in ne verjam, da si ti slovenec V SLUŽBI. in nismo v službi ker smo pohlepni ampak, ker nas ubijejo prispevki (katere namreč plačujemo in ne kot drugi mrhovinarji, ki utajujeo davke in pustijo delavca, da crkne), davki …. tako je v realnem svetu tukaj v deželici. preberi malo kako je zunaj, pozanimaj se konkretno pa potem informiraj širšo javnost o grdi tujini. priznam, hudo je če si lenuh ampak, če delaš, tako kot zdaj mi tukaj doma, si pa lahko privoščiš vsaj en teden počitka. in razmisli zakaj se ljudje, ki tukaj pišejo, nočejo vrniti za stalno – mogoče samo za obisk, dopust. kot vidim – nihče slovenščine ni pozabil (če jo nosiš v srcu NE pozabiš). veliko jih pa živi tukaj pa mi povej kakšna je njegova slovnica, slovenščina … in oprostite, če moja ni idelana – mudi se mi delat.
Prvo kot prvo ata ti je po mami skakov , če se že šteješ za tako mladega potem pa bi že nekaj postoril za svojo uspešnost. Briga mene za tvoje osebne probleme kako in kaj jokaj kje drugje. Povedal oziroma napisal sem samo nekaj osebnih izkušenj in nisem hotel nikogar osebno žaliti,ne bom pa dopuščal da nekdo mene. Najbolše je da si vsak sam nabere izkušnje čeprav bodo trnave.
Lep pozdrav
zakaj je potrebno najprej žaliti (izjava – izdajalci), ko imaš nekaj pametnega povedati. namreč trdiš, da imaš “nekaj osebnih izkušenj” – predvidevam, da si mislil nekaj o selitvi v tujino. ali si to mislil? prosim, te, da jih podeliš z nami – napiši kaj se ti je zgodilo (kje, kaj si delal …). vse to je zelo pomembno, da se pravilno odločijo tudi drugi.
Veste, v tujini je tako kot v Sloveniji. Eni uspejo drugi pa pogorijo.
So pa marsikje drugacna pravila. Nekje boljsa, drugje slabsa. Kakor za koga.
Razlike? Zmagovalci in porazenci niso vedno isti.
Se strinjam, nekateri v tujini uspejo nekateri pa pri nas. Zase vem, da sem (2x po eno leto) v tujini precej lažje dosegala dobre rezultate. Tudi prijateljstva sem nenormalno hitreje sklepala kot tu. Pri nas mi še nikoli v 8 letih niso ponudili napredovanja, tudi če sem se še tako trudila ni bilo nič, prej kontra. Recimo v zda so mi pa sami po enem mesecu ponudili zahtevnejše mesto in s tem višjo urno postavko. Mi je še danes žal, da nisem gor ostala!
Saj sama vidim, da pri nas nekateri z nekako ‘enakimi’ osnovami (izobrazba itd) dosegajo lepe uspehe, imajo pa drugačen karakter in ‘želodec’ kot jaz…
So prusi in minusi, vedno je potrebno dat ene in druge na tehtnico, potem pa vidiš kako in kaj. Zame je odločitev lahka, komaj čakam, da se zaključijo postopki za vizo in da spokamo!
Ne strinjam pa se s tem, da smo izdajalci.Če malo okrog pogledamo, drugi narodi se selijo kot bi rekel keks. Če recimo nemcu/hrvatu/ircu nikakor ne gre, vidi zase dobro priložnost recimo v zda bo spokal familijo in šel. V srcu bo pa še generacije dolgo – nemec/hrvat/irec.
verjetno bom najbolj odgovoril, če kar vprašanje postavim. Kaj pa vas drži, da še ostanete v Sloveniji? Ja, pri meni edino starši. Prijatelji? Niti ne, ker prijatelje si najdeš povsod. Lepe narava? Ja valda, to lahko reče samo nekdo, ki ni šel ven iz svoje vasi! Prijazni ljudje? Ja, predvsem takšni kot je Hilda. Ker se cedita med in mleko? Cedita ja! Ma ni razloga, da ostanem tukaj in plačujem davke za tajkune! Vsaj svojim otrokom bom v tujini ponudil več priložnosti, ki jo pa bosta ali pa ne izkoristila. V Sloveniji te priložnosti nimaš razen če si prijatelj od Jankoviča, Bavčarja, Hilde, Janše, Golubiča in ostale elite! Računica je enostavna za tistko kar vložim v sloveniji bom v tujini dobil sigurno več!
@Slovenec: te nima kaj brigat kako in kje jaz zivim. Nisem pa v Sloveniji. Ce tebi ni vsec ostani doma in nam ne pridigaj.
Da še jst pristavim svoje mnenje. Sicer še nisem v tujini, ampak sem se že prijavila za delo v Bruslju. Diplomirala sem skoraj pred 2 letoma in od takrat dobesedno gnijem. Pred diplomo sem imela dela kolikor hočeš. Do zadnjega dne sem delala preko študentske napotnice, potem pa so me v podjetju prijazno odslovili, češ da ne nameravajo zaposlovati na novo in so vzeli novo študentko.
Prošnje pošiljam že leto in pol, ampak seveda izkušnje preko naših čudovitih študentskih servisov ne štejejo skoraj nič. Pa sem pripravljena sprejeti začetniško delo, ampak v tem času sem dobila celo vabilo na 3 razgovore!!! Vsi razpisi so oddani že vnaprej, na Zavodu pa so mesta večinoma za natakarje, čistilke in varilce.
Trenutno sicer nisem brez dela, ampak delam pogodbeno, kar je še slabše, saj ti ne teče delovna doba, če si je ne plačuješ sam, na koncu pa plačaš še davkariji. To, kar mi ostane, ni za dostojno življenje. Ne morem imeti svojega avta (ne živim v mestu in avto je tukaj nuja), ne hodim na pjače, v kino …, ne hodim na tečaje, nič si ne morem kupit, kaj šele našparat, da bom kdaj šla na svoje.
Naš trg se mi zdi nefleksibilen. Nekdo pride na delovno mesto in tam ostane do smrti, pa čeprav ni najbolj učinkovit. Če človek v življenju zamenja par služb, ga potem že čudno gledajo na razgovoru, ker to nekako ni v naši navadi.
Jaz imam tega že počasi dovolj. Pred diplomo sem mislila, da pridnemu človeku ne bo problem dobit službe, ampak sem se uštela. Ne šteje samo pridnost in pripravljenost na delo, sploh v majhnih mestih gre vse po vezah.
Vsem, ki ste v tujini ali se tja odpravljate, želim srečno. In ne ozirajte se na zavistneže, ki ostajajo doma in ne vidijo dlje od sosedove hiše. Vsak se znajde po svoje! Jaz sem, da sem premlada in preambiciozna, da bi se zadovoljila s tem življenjskih standardom tukaj. Mislim, da lahko naredim več iz sebe. Verjamem pa, da je enim tukaj lahko čisto fajn. Sploh če si v dobrih starih časih dobil nepremičnino skoraj zastonj in imaš plače nad 1500 evrov. S polno ritjo je lahko srat 😉
Forum je zaprt za komentiranje.