selitev v tujino-kaj vas žene?
Hi,
ma v bistvu vse… Kje delas pa kako si delo dobil… V BX…
Ce ne mi lahko pises na oseben meil [email protected]
Prosim.
Hvala
Hi,
ma v bistvu vse… Kje delas pa kako si delo dobil… V BX…
Ce ne mi lahko pises na oseben meil [email protected]
Prosim.
Hvala
mene pa tut zanima žiulenje v tujini, predusem celovec da ne bom tok delč od domačih pa od gorenske, čeprou sm iz lj. mot me predusem to da nimamo v sloveniji primernih plač. da smo delavci zelo zoperstauleni. standard je sploh previsok.tut za 800 eurou je tko tko. zdej mam pa clo 550eurou. bogastvo ni kej. zanima me predusem kko začet s postopki za preselitev, kva use nucam, kere dokumente, kam morm stopt, ker kle u sloveniji preprosto nočm več žvet. je preveč “umetno” žiulenje. tisti k mate izkušne mi lohk pišete na [email protected] pa ne me sprašvt zakva bi se preselu. hočm se preselt in pika.
Ojla natta,
Zivimo v Egiptu in imava 3 otroke. Za zivljenje v Egiptu sva se odlocila po tem ko sva sprobala kako je v Sloveniji in Kako nam je tu. V Egiptu imava midva in najini otroci boljse zivljenje zato ostajamo tu…
Kaj pa nam bo prinesla prihodnost pa se ne vemo.
lp iz Kaira
Tujina privlači. Tujina daje občutek, da pobegneš slabemu življenju tu… TUJINA JE ZAKON!!!
Tujina pa zna biti tudi kruta in neusmiljena, kot tujec se moras vedno dokazovati, ker te bo tvoj naglas izdal, da nisi domacin… Ko prides, nimas pojma kako se stvari urejajo, kako poteka birokracija, kje in kako dobiti informacije… Seveda vse se da uredit, ce se hoce in to s trudom in z veliko neuspesnimi poiskusi, podobno je tudi v domovini, a od nje so pricakovanja drugacna in lazje je s pomocjo sorodnikov, prijateljev, starsev – tega v tujini ni in clovek marsikaj spozna tudi o svojem lastnem narodu in njegovem karakterju, ko pride na tuje zivet.
Mene je odneslo pred 20 leti – kdo ve morda sem pobegnila ‘slabemu’ ali slabsemu zivljenju, morda ne – tega ne bom nikoli vedela… Vem pa zakaj sem tukaj in zakaj sem odsla, tudi moja izkusnja ima veliko padcev in tudi nekaj podvigov.
TINAJA – BODI SREČNA DA SI ODŠLA PRED 20 LETI, KOT PIŠEŠ. PRI NAS JE ZELO TEŽKO ŽIVLJENJE, LJUDJE SE PREBIJAMO Z 400 DO 500 EVRI. (SEVEDA NE VSI !) VERJAMEM, DA JE TUJINA KRUTA, AMPAK KAJ TI POMAGA TAKŠNA DOMOVINA, KJER SE KOMAJ PREBIJAŠ IZ MESECA V MESEC, KJER JE DELAVEC, KI POŠTENO DELA – REVEŽ.
Ne morem reci, da sem srecna, saj marsicesa tudi jaz nimam…kot so recimo pogledi na slovenske naravo/gore…In mama ne zivi deset minut voznje stran…
‘Razocarani drzavljan’ – naj ti povem, da je moja placa podpovrecna za drzavo, kjer sem – ni vse v denarju – in kljub temu ob obiskih domovine nemalokrat naletim na dobro staro slovensko fousijo – tudi ti mi zavidas nekaj, o cemer ves zelo malo saj me ne poznas.
Malo poznam razmere v Sloveniji – pri meni je trenutno na obisku sorodnik, ki je od decembra brez sluzbe, je kar malo izgubljen in precej negativen…
Zavedam se, da si morda (?) zaman zelim, da bi si kot narod Slovenci bili pripravljeni med seboj bolj pomagati in podpirati eden drugega, se posebej v teh tezkih casih… Tako pa na tem majhnem a lepem koscku slovenske zemlje vidim veliko negativizma in izkoriscanja…in postanem ponovno kar nekam zalostna.
Tinaja – se lahko podpisem pod tvoja odgovora. Mislim in cutim – ja, isto! Ceprav sem tu v tujini (skoraj 19 let bo, kako cas bezi), dozivela tudi veliko lepega in ne smem biti prevec negativna. Kako bi pa bilo, ce bi ostali doma, bo ostalo pa za vedno uganka…Toda, da smo tujci in da bomo vedno ostali, pa zal ne moremo spremeniti.
Vse dobro
Vse dobro tudi, Laua!
Malo me zanima v kateri drzavi si? Predvidevam tudi, da sva podobne starosti…
Me veseli, da nisem edina v svojem razmisljanju, pa ceprav to pri vsej zadevi ne pomaga – saj slovenska negativnost pac ostaja in le stezka se bomo kot narod spremenili na boljse.
Lp.
Živjo!
Tudi mene zanima selitev v tujino. Mislim, da v Sloveniji ni nikakršne prihodnosti. Sploh lahko to opaziš, če si ostal brez dela in iščeš zaposlitev. Pa tudi plače pri nas so zelo nizke.
Zanima me, če kdo od vas pozna kakšen naslov ali agencijo pri kateri se lahko pozanimaš za selitev v tujino. In ti tudi pomagajo in svetujejo.
Če je ko tak vas prosim naj me kontaktira na e-mail [email protected]
Lepo se mejte!!!
Hvala!
Pozdrav,
Mene tudi zanima prihodnost v ZDA, žene me tisto, kar žene vse tiste, ki bi radi odšli :)) Mislim, da Slovenija ni prihodnost zame.Rad bi videl kaj več, neki imel od življenja.Nebi rad ostal tukaj, kot jih ostane večina z nezadovoljstvom in upom na boljši jutri.
Kdo ima izkušnje s tujino, naj mi prosim piše na e-mail – [email protected]
Hvala vsem, Dejan.
Tinaja, kar verjeti ne morem, da sem spregledala tvoje sporocilo na “dan zena”. Bili smo pa dvakrat v Sloveniji, za veliko noc in v maju, pa tudi drugace je bilo kar pestro…Cas kar prehito tece…Sem ze cez 40, zivim pa v Svici in se ne smem prevec pritozevati, kajti v teh letih smo se res dobro integrirali.
Upam, da nisem prepozna in se bos se javila. Mogoce bova pa tudi po drugi poti, se kaksno rekli…
lp
Vidim da je tema spet oživela.
Tudi jaz se v Sloveniji prebijam s teh 500-600 eurov plače, zdi se mi da je iz meseca v mesec slabše. Trenutno si urejam stvari da počasi do novega leta odidem na Švedsko. Vem da je daleč, ampak nekak bo. Mava pa s partnerjem srečo da imam jaz gor sorodnike, ki nama bojo v veliko pomoč na začetku. Prvo bova sprejela kakršnokoli delo, dokler se ne naučiva jezika, potem pa naprej . lp
kaj ljudi žene v tujino, predvsem zelo slabi pogoji življenja
Sindikati se s politiki samo besedno vojskujejo, sicer pa ne.
V Sloveniji so državljani najbolj obdavčeni (zakaj ni tujih vlaganj se ni treba spraševati)
Vlada je ukinila 40% zmajšanje osnove za davek na dobiček -če investiraš-če si usmerjen v razvoj-kar ukinila.
Povišuje delovno dobo, oz. starost kdaj se lahko upokojiš.
Kar pomeni, da bodo starci še dalj delali, mladci pa še dalj zabušavali, bili brez denarja za lasten razvoj-mladi si ne morejo ustvariti družine-nimajo stanovanja, ne moreš ga kupiti pa da se jebeš s temi plačami ne.Vlada podpira vsa leta tajkunstvo.komu se je v tej državi že kaj zgodilo od tajkunov???žkoliko tajkunov je v zaporu?
komu so sploh že dokazali, da je kaj ukradel-mislim direktorjem raznih družb, ki plače delavcec držijo dol-dol-dol…..ste gledali dokumentarec, kaj delajo direktorji gradbenih družb z bosanci, oz. delavci iz bivše juge….kradejo jih 100/uro-delavci pa živijo skupaj s podganami-ministrstvo in vlada na sploh pa SPLOH NIČ-mislim KATASTROFA OD KATASTROFE…mene je sram, da sem Slovenec, sram me je da je v naši državi dovoljeno z ljudmi delati kot s svinjami, ali še slabše !!!
Volil sem Pahorja-prej vedno levico, nikoli pa ne bom desnice, zato sploh na volitve ne bom šel več, ker sem razočaran na celi črti !!! SRAMOTA !!!!!
Tko, zdaj grem pa na 2 dcl.
Tudi mene in mojega partnerja žene v tujino. Sva se že velikokrat pogovarjala o tej možnosti in nisva povsem prepričana, da bi ostala v Sloveniji. Oba sva bila že v tujini in se velikokrat pogovarjava o razlikah, kako se ljudje v tujini brigajo veliko bolj zase, kot pri nas. V Sloveniji te vsak gleda v trgovini kaj daješ v košarico, kako si oblečen, kakšno frizuro imaš, kako sediš v kafiču, v knjižnicah je totalen kaos, po gostilnah se vedno načakaš, policija ti vedno diha za vrat (na cesti), ko jih pokličeš ponoči, da nekdo hodi okrog hiše, zvoni, trka po oknih jih pa ni, šolski sistem je kaotičen in totalno ne pragmatičen, otroci so veliko bolj nevzgojeni, ceste so katastrofalne, …še bi lahko naštevali in se razgovorili. Edino za kar je v Sloveniji poskrbljeno so TRGOVINE!!! Le teh ne manjka nikjer, pa vedno več jih je!
Tistim, ki živijo ob meji z Avstrijo in hodijo tja delat, na črno ali ne, jim ta prinaša kar lep življenjski standard. TUJINA! Drugače pa…..za mlade družine v Sloveniji sploh ni poskrbljeno. Le stežka se nekateri lahko osamosvojijo in razmišljajo o otrocih. Politiki samo na veliko kradejo, LOPOVI!!!!! Delavca izkoriščajo s polno paro. Naj čim več dela, da čim manj dobi! Smo najbolj obdavčena država na vseh področjih, pa še bolj nas hočejo obdavčiti in ŠE VEDNO SMO V MINUSU!!!!!!!!!! Vedno več in večji davki, vedno manj denarja v državi.
Sprejemajo se zakoni, ki se jih na koncu sploh ne upošteva….
Mladini se ne zaupa, vse se jim jemlje počasi. Omejeni so glede nočnega življenja, glede pijač( s čimer se strinjam) vendar se jim po drugi strani tudi mora nekaj omogočiti, ne da se samo jemlje.
Je še kakšno vprašanje zakaj ne v tujino??? Vem, da je težko začeti kar tako, vendar vseeno se mi zdi veliko lažje, ko so zakoni povsem jasni kaj se sme in kaj ne, urejene ceste in promet, urejeni vzgojno izobraževalni centri, stanovanja pač dražja, je pa drugo veliko bolj urejeno in cenjeno! Vsekakor bomo šli v tujino!!!
No ja, stanovanja v Sloveniji niso ravno poceni. Pac, kakor kje. Ljubljana z okolico je npr. drazja od dolgega niza svetovnih metropol.
Iščem po netu podatke o selitvi v tujino in naletim na ta pogovor zgoraj.
V naši družini je tudi padla odločitev o selitvi v tujino. Pa nismo več mladi, sinova sta stara 15 in 20. Obupali smo nad sistemom, nad miselnostjo ljudi, nekako se ne najdemo več v tem življenju, ki je okrog nas. Mož že dobro leto ne dobi redne zaposlitve, sin dela za male pare za trakom, sama dobivam samo priložnostna dela. K sreči imamo nepremičnino, ki jo bomo prodali in kupili v tujini nekaj cenejšega a hkrati po naših željah. Ob morju in kmetija. Selili se bomo na Dansko. Najprej odhajata mož in starejši sin, mlajši pa bo zaključil še osnovno šolo v Sloveniji, potem odhajava tudi midva. Torej eno leto za možem. V tem času bomo poskusili prodati nepremičnino v Slo in poiskati novo na Danskem.
Ne obstaja nič, kar bi me zadržalo tukaj. Moja družina bo z mano, vse ostalo ni pomembno. Ponosa in neke pripadnosti že dolgo ne čutim več. Tako da, tujina ja, brez problema. To da bom tujec mi ne predstavlja ovire. V Sloveniji si tujec že če se seliš iz gorenjske na dolenjsko….
slovenija je zelo lepa in je ne bi zapustila kar tako.bi se moralo zgoditi nekaj hudega.obožujem njeno naravo in ljudi,čeprav ni zmeraj vse tako super.tudi tujina ima sigurno kar nekaj neg.referenc.
jezite me tisti,ki tujino toliko hvalite in pljuvate po domovini.pojdite v afganistan in morda pakistan,pa da poveste kako lepo je tam.
Forum je zaprt za komentiranje.