Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala selitev v tujino-kaj vas žene?

selitev v tujino-kaj vas žene?

AMC
Pa mi povej ce ni res.Na primer vzeti neko druzino za podnajemnika so popolnoma drugacni zakoni kot ce vzames eno osebo. in zato je mnogo tezje in drazje najti stanovanje za druzino Zato je verjetno da druzina konca v azijskih predmestjih kjer je ceneje in njim je vseeno kdo je notri samo da placa. Vsi vzhodno evropejci koncajo tam zakaj ne slovenci? Pa kaj se bom kregal s tabo, raje mi povej koliko slovencev te je povabilo na dom v tujini, Ne veliko sem siguren in to zato ker jih je sram kje zivijo.
Lp brit

Kar poznam tukaj v ZDA in na Nizozemskem so vsi v okolisih svojemu statusu primerno, nic drugace kot drugi drzavljani. In sem bil na obisku pri njih. Osebno se raje vidim malo raznolikosti, da niso vsi enaki.

LP

AMC
Besedo “status” (v tem smislu besede),nisi dosti slisal v mojih casih bratstva i jedinstva v jugoslaviji.in se mi se sedaj zdi neprijetna ceprav imas popolnama prav. Se pravi, da nivo statusa odloca kako globoko nekdo stoji v dreku , in kje zivi. Nizji status ,slabse stanje bivanja. In kdo zivi v smrdljivih becirkih vsepovsod po svetu, cigani in azijci.,brez obzira na dejstvo, ce ti vidis raznolikosti ali ne, tam konca nas Janez Klatec.
Toda pustimo to ker na tem forumu to niti ne pride v postev, namrec, ljudje ki se javljajo na teh straneh so vec ali manj na istem nivoju in jaz bom rekel da na letvici od 0 do 10 so 2 do 4.
Zato AMC mi povej ce poznas ljudi na tem bolj realnem statusu.? Working class.
Lepo te prosim kaksen doktor ali profesor bo spraseval tu kaksno placo lahko pricakuje v tujini, dajte mir ljudje bozji, ali pa, da je to mogoce le v sloveniji. Ta website je za navadne ljudi nezaposleni delavski razred, ljudje ki se podajo v svet s par sto ficenkov v zepu in brez prakse.
LP Brit

Jaz ne bi kar posploseval, vsak ima svojo zgodbo. In vcasih je tezko na netu najti koliko so doloceni poklici placani v kaksni drzavi. Pa tudi samo denar ni merilo. So drazja in cenejsa mesta, davki, prevoz ipd. kar vse vpliva na kvaliteto zivljenja. Pa tudi ljudje imajo drugacne zahteve, glede na status ali obdobje. Ko si mlad se lahko stisnes v manjsem stanovanju, z leti pa zahteve rastejo.Eni radi tvegajo, drugi raje uredijo stvari pred selitvijo. Kar se pa working class-a tice, pa odsvetujem potovanje v ZDA za opravljanje fizicnih del, konkurenca je, posebej tukaj na jugu, kar velika.

LP

AMC
Ti nimas slabe besede za nikogar, ni vazno koliko provokacije,jaz pravim da si duhovnik slovenske cerkve v USA?
LP

Duhovnik? To je provokacija 🙂 Ne zelim olepsevati, nocem pa tudi nikogar strasiti. Odhod v tujino je tvegan korak v vsakem primeru. In menim da tisti, ki smo ze v tujini lahko pomagamo ostalim ki razmisljajo o tem pri odlocitvi. Predvsem z zivljenskimi informacijami.

LP

Da še jaz nekaj pokomentiram kaj me žene v tujino.
Po osamosvojitvi sem začel s svojo dejavnostjo. Ni mi šlo slabo.
Sedaj delam za mednarodno podjetje in imam čez komercialo za Slovenijo, Hrvaško in Bosno. Plača 2x-2,5 večja kot v Sloveniji. Pokriti vsi stroški + provizija na prodajo.
Pa se bo sigurno našel nekdo kateri bo rekel Kaj hudiča pa tebi manjka, da greš ven?
Verjemite ni vse v denarju. Živimo v stanovanju 2x večjem od slovenskega povprečja ne gre nam slabo. Vendar je želja katere je že tako močna prisotna že toliko časa, da te enostavno žene nekam drugam. Kam? Za enkrat naj bo še skrivnost ni pa to Evropa. Ta želja se je ob zadnjih dogodkih ( vzadnejm letu) kateri se dogajajo v Evropi samo še okrepila. Da o Sloveniji ne govorim.
Še enkrat pravim ne gre nam slabo. Ne narobe razumeti in takoj pljuvat po drugače mislečih.
Imam dva šolo obvezna otroka. Šolski sistem katerega gledam že nekaj let je v razsulu iz leta v leto bolj. Imam sorodnike v šolstvu in informacije iz prve roke.
Delo in zaposlitev – kaj je to? To je v Sloveniji postala znanstvena fantastika. Pa ne mi reč, da bo čez 15 let drugače. Mogoče???????
Prodajam stroje za proizvodnjo. Kaj je že proizvodnja? Vse več podjetij (razen resnično tistih katere so uspeli pokupiti tujci?) je v prisilni poravnavi ali se im obeta stečaj.
Perspektiva za mlade. Ups. Ne vi stari imate perspektivo da vam pred 70 letom ne bo treba v pokoj.
Se zavedamo, da nam tam ne bo postlano z rožicami in nas ne bojo čakali na rdeči preprogi. Ampak verjamem, da je glede tega kamor odhajamo poskrbljeno dosti boljše.
Verjamemo tudi, da bomo z delom katerega smo pokazali tudi tu imeli veliko boljše pogoje, da nam uspe. Predvsem pa, da otrokom omogočimo, da imajo drugje po trenutnih pokazateljih sigurno boljšo prihodnost kot tu v Sloveniji.
Izražam samo moje mneje in s tem na nikakršen način nočem nobenemu utišati njegovega mnenja.

dobro napisano

VABILO

Na predstavitve o možnostih za delo, študij in življenje v tujini

AVSTRALIJA – KANADA – NOVA ZELANDIJA – TROPSKI OTOKI

več na povezavi: http://delovtujini.info/european-migration-office/vabilo-na-predavanje-na-temo-si-zelite-delo-studij-in-zivljenje-v-tujini/

Se jaz nekaj na to temo…..
Pred kratkim preselitev v tujino, nova sluzba. Placa je nekoliko bolja, ne cedita pa se med in mleko.

Ljudje smo si razlicni, jaz se ne morem in morem navaditi v tujini. Pogresam svoje domace,
prijatelje,….ceprav boste rekli, prijatelje se da najti povsod, ja to je res, ampak pogresam svoje,
razmisljam o vrnitvi. Tukaj si sam.
Ljudje smo si pac razlicni, enim je lepo, enim pa ne, da gem lahko vsaj vsak teden domov,
tudi ce imas nekoga zraven, zelis domov. Tako je pri meni.

Vem, da boste rekli, razmisljaj za naprej, ipd,….ampak stanje je tako. Ni vse gladko nikjer,
na tu ne tam,ampak tako je.

Zelo me zanima kako je vase zivljeneje v Egyptu. Jaz sem porocena z egyptskim mozem in zivim v Australiji. Tu je moj E-mail [email protected]

povzdrav vsem,
delam fotoreportažo izseljevanju mladih v tujino (kot posledice slabih pogojev za življenje v slo). vsi, ki bi bili pripravljeni sodelovati, me prosim kontaktirajte na naslov lee.deeja(at)gmail.com. ostalim pa srečno kamorkoli že boste šli…

js grem pa dalec na sever….zaradi ljubezni 😉
vec izgubi on s tem da pride v slo kot da grem js gor.
sm pa zmeraj vedla d v slo ne bom za vedno ostala:) kar tako…brez zelo negativnih pritozb..
zelim si samo sprememb, novitet, izzivov, seveda ce je selitev na bolse razmere hmmm pa se toliko bolse 😉

Ko sem kot 22 letnica potovala sama po avstraliji, se je nekaj v meni zganilo…take svobode, zadovoljstva sama s sabo, pozitivne energije, velikega nasmeska na obrazu, miru … .nisem nikdar prej obcutla nikjer… Po treh mesecih sem se vrnila domov dokoncat studij, trdno odlocena,da zelim tisti obcutek,ki me je spremljal takrat in ki je doma hitro zbledel, spremenit v moj vsakdanjik. Zakaj ne bi zivela ob morju, v najlepsem mestu,ki sem jih kdarkoli obiskala, med ljudmi, ki jim je mar en za drugega,kjer potniki pokramljajo z voznikom avtobusa,kjer ti sosed pride cestitat za nakup novega avta namesto fausije…
3 leta kasneje,po koncanem studiju, sem se vrnila v Sydney…vsi tisti obcutki so se vrnili takoj, ko sem pristala in vedela sem, da je tu moj dom. Od tega je 6 let, verjamem, da sem sama postala boljsi clovek, boljsi sosed, potnik na avtobusu…Danes sem Avstralski drzavljan in se vedno zivim svoje sanje. Ce bi lahko izbrala katerokoli drzavo, mesto na svetu, bi bil to Sydney, tu kjer sem. Kdo pa lahko rece,da se z ladjo v sluzbo vozi, surfa par krat na teden…

Kaj hocem s tem povedat je, da si sam tisti, ki si odgovoren za svojo osebno (ne)sreco… Ce res ves kaj hoces in si pripravljen it tisti ekstra korak, potem bos dosegel vse kar hoces… A sam mores it, nihce ne bo hodil zate…

Tole si fejst dobro povedala, Nejka. Zame isto.

A ni res,rs?ce so drugi to tebe prijazni, sam postanes bolj pozornost do drugih..dosti krat primerjam kak bi doma to zgledalo….na primer na avtobus se lepo v vrsti caka in ce slucajno kdo po pomoti vstopi pred tabo,ki si bil prvi na postaji, se ti opravicujejo kot da je ne vem kaj… Ljudje so fer,imajo respekt.. Ce si ti bil prvi v vrsti, ti prvi vstopis… V sloveniji smo se tepli kdo Bo prvi na bus sel… Kaj sele v baru in podobno.so malenkosti, ki nas vse ostecujejo,a jih kjub temu ne pocnemo dovolj, ker vsak sam razmisla le o sebi…
Tocno to je mene vleklo v tujino…

A ni res,rs?ce so drugi to tebe prijazni, sam postanes bolj pozornost do drugih..dosti krat primerjam kak bi doma to zgledalo….na primer na avtobus se lepo v vrsti caka in ce slucajno kdo po pomoti vstopi pred tabo,ki si bil prvi na postaji, se ti opravicujejo kot da je ne vem kaj… Ljudje so fer,imajo respekt.. Ce si ti bil prvi v vrsti, ti prvi vstopis… V sloveniji smo se tepli kdo Bo prvi na bus sel… Kaj sele v baru in podobno.so malenkosti, ki nas vse ostecujejo,a jih kjub temu ne pocnemo dovolj, ker vsak sam razmisla le o sebi…
Tocno to je mene vleklo v tujino…

Nejka Oz
Jaz sem zapustil Slovenijo v 1960-tih in se ne spominjam da so se ljudje tepli za avtobus.Mene so starsi in v soli na Vicu ucili da vedno odstopi sedez starejsemu ali mami z otrokom in to me spremlja se danes. Mi lahko poves kdaj se je to zacelo in katero solo si ti hodila.? Kar se tice opravicevanja ki se ti ocitno dopade v OZ bistvo je ali se ti tudi opravicujes drugim?
Lp Brit

Brit, veliko se je spremenilo od takrat, ko si ti sel… Jaz sem odrascala v Mariboru (osnovna, srednja sola-koncala 2001), potem pa studirala na Dunaju, nato Avstralija.
Pac nasplosno kultura Slovencev se ne more primerjat ne z Avstrijo, ne z Avstralijo.
Pa saj seveda ne mores nic posplosevat, ampak dejstvo je, da ce poskusis v Mariboru na prehodu za pesce preckat cesto, si srecen, ce ti po pomoti kdo ustavi med tem ko tukaj in na Dunaju samo namignes, da bi rad preckal in ti vsi stojijo. Da v zivljenju nisem v vrsti cakala na avtobus v Mariboru je tud dejstvo… Starejsim se ze odstopi sedez (res upam, da se vedno), drugace pa noben ne smirglja kdo je bil prvi na postaji in zato prvi vstopi… To je le primer, prenesi ga v bar in narocanje pijace, cakanje v vrsti na banki, karkoli ze je. Kdo prvi pride, je prvi na vrsti po avstralski logiki, respekt do drugih…v Sloveniji pa – kdo je hitrejsi, bolj predrzen…

Da se ljudlji najprej ven iz dvigala spusti , predno se z nakupovalnimi vozicki not zacenes, je tudi meni samo po sebi omevno, doma pa me vedno znova ob zivce spravi, ker ljudje osnovne kulture nimajo.
Ti res rezko komentiras kak je v Sloveniji, ce te ze pol stoletja ni tam blo..

Ja za neslovence sedaj ni vec neke prihodnosti tukaj, odkar je tukaj drzava Slovenija. Pa mormo iti, kjer je nam omogocena kaksna prihodnost. Mogoce v Sloveniji ce si kuhar, in ce znas pripravljati kaksne jedi ki jih slovenci ne znajo in so jim zanimive, in lahko odpres kako restvaracijo.
Drugace pa v Solstvu, drzavnih slozbah, politike, itd, se ne zaposluje neslovencev, in tudi marsi kateri privatniki ne. In Tudi Slovenka drzava ne nudi nekih zascit istih pri poslih z slovenci. Tako mores potem iti drugam kjer kot neslovenec imas vec moznosti. In si bilj sprejet v druzbe kot Nelsovenec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close