selitev v tujino-kaj vas žene?
Kaj te zanima?
Vse 😀 Kam se obrniti, ko iščem službo, je bolje začeti iskati iz Slovenije ali od tam, itd. 🙂
odvisno kaj bi delal. do dobre sluzbe je razmeroma tezko pridet. pri nas imamo nekaj tujcev, s katerimi govorimo anglesko, v principu moras pa znati nizozemsko in francosko, ponekod se nemsko ;( Dela se na full, placano je se kar, zahtevajo pa veliko od tebe. Povecini zacnes na dnu in vse je odvisno potem od tebe ali napredujes in kako visoko 😉
Seveda pa je najlazje, da sluzbo isces od tu.
aha, tako torej 🙂 no sej, meni je vseeno, glede dela nisem zbirčna ali karkoli 🙂 sem pridna, tako da resnično upam, da ne bo težav 🙂 hvala ti za odgovor 🙂
Sporoci, kako se odlocis. Ce prides v Flandrijo, ti lahko pomagam, da se potem lazje orientiras. Se posebej ce prides sama, ti lahko kaj pomagam prevesti itd. Bruselj in Valonija sta drugi svet, za tam ti ne znam svetovati.
Belgija ni država,saj vlade že dolgo nima.delal tam dve leti in pol.prvo na črno-saj me delodajalec ni prijavil.pozneje leto za 4ure ostalo keš na roke.Delovna zakonodaja ni vredu v belgiji. v deželi flandriji se govori uraden jezik flamanski-francosko nočejo govorit.za ureditev papirjev moraš vedeti flamansko ali prevajalec.Sedaj v franciji-zakon,35 urni delovnik,če delaš v soboto-pet tednov dopusta.vse po zakonu.če
govoriš francosko išči v franciji !
dosti uspeha želim
Ni me prignal denar ali pa pravljice o nekem bogastvu v parih mesecih…..
Urejenost drzave, placa je vsak mesec na datum, placa je dobra oz normalna, v sluzbi ni mobinga, med sodelavci ni stresa, nihce ne vpije name, nihce mi ne grozi da jih na zavodu caka 300 na moje delovno mesto,
toliko, niso neki razlogi ampak mi je zal…..zal mi je da nisem sel v tujino ze mnogo let prej…..
………
…………..zato slovenija THANKS FOR NOTHING- BITCH…
sven
Zakaj so pa kricali nate Sven: ali zato ker si ze drugic dal v rikverc namesto v prvo, ko si parkiral avtobus na pomolu v Izoli?Splashhhh…..
Pozdrav vsem skupaj:-)
Moj ime je Simon (29) in zivim v Svici blizu St. Gallna. Hodil sem 10 let v slovensko dopolnilno solo v Rorschachu. Moja slovenscina ni ta najbolj..delal sem v Sloveniji 2005 (1leto) in 2008. Bilo je zame zanimivo..vidl sem kako je delat v SLO in za kaksno placo. Delodajalci niso bili tko prijazni. sem se trudil..v enem letu ko sem delal v enem podjetju sem bil ca. 10 v pisarni od mojega sefa. Razlagal je da ne znam dobro slovensko pa da imam velike tezave pri delu..delovno pogodbo niso podaljsal..ko sem sel so na mojem delovnem mestu ze dva zamenjal.
Trenutno delam kot svetovalec prodaja&marketing..sem zadovoljen da imam sluzbo. delam na teden 42 ur…ena nadura placajo po 125 %. na mesec imam naredim ca. 37 ur nadure. poleg sluzbe se ukvarjam se z glasbo..in sem zadovljen.
V Sloveniji ni bilo tko slabo..ce bi imel vsaj 1000 evro netto, pa bi dobr zivel. Trenutno pa grem 6 na let v SLO na dopust..kr mi je se vedno zelo lepo!
Vsak ki hoce v tujino it delat..a je to Kanada,Anglija,Avstrija,Benelux mu dam prov..v Slovenijo se lohka se zmeri vrnes.
Hi Simon
Moje mnenje glede emigracije je povzrocilo razlicna mnenja v glavnem negativna in da ne pozabim sovrazna, Vsi imamo pravico da gledamo na to iz svojega osebnega stalisca in kar se mene tice emigranti samo skodujejo moji situaciji torej zakaj bi jih podpiral, iz clovekoljubja, no daj mi mir!
Poleg tega doma je se najbolje, dobro ali slabo. Kaj bos vecno skakal iz drzave v drzavo ker jim gre tam momentalno malo bolje? Taki ki to pocnejo so zame isti kot tisti ki se vrinejo v vrsto pred tabo pa mi povej ce jih ne sovrazis?
Ce prav razumem, pravis da te je sef 10x klical v pisarno na opomin ali disciplinsko radi jezika? In ko si koncno odsel so zaposlili dva na tvojem delovnem mestom,zakaj? Ali si ti delal za dva ali kaj?ali so te izkoriscali kot tujce povsod.
Popravi me ce nimam prav ,Pravis da gres ze sestic (6x) letos na dopust v Slo se sprasujem gdaj pa delas vse te nadure?
Lp Brit
…kar se mene tice emigranti samo skodujejo moji situaciji …
Potem se pa sprasuj, zakaj se ti zdi, da je kdo tukaj sovrazen do tebe, brit??
Ma joj
Mogoce se ne slisi lepo toda je res. Zakaj bi jaz trpel, da se negdo iz cisto drugacne kulture obogati na moj racun, Ne bi rekel ce sem ga povabil ali da me spostuje, da je prijatelj do mene,do west,da imava isto misljenje,vero itd. Ne, to je neki tujec ki me pravzaprav sovrazi in pride sem iz popolnama sebicnih razlogov, ne vsi toda vecina.Ce jih ti imas tako rad jim odpri svoj dom ne pa moj.
Hi Brit,
da ti to razlozim: zacnem delat od 7.15 do 12.00 pa od 13.30 do 18.00 ure
kako naredim nadure…delam vcasih do 19.00
v soboto je prostovoljno..in delam od 7.30 pa do 12.00 to so nadure.
in tko pridem na mesec na 22 ur do 37 ur (nadure)
eni sploh nocjo tko delat..to ni za vsakega.
da ne placem prevec davka…vzamem 1 teden dopust (nadure) tko imam 5 tednov dopust.
grem v planico (marca) pol velika noc…kranjska noc/blejska noc..za bozic in ko igra slovenska reprezentanca v nogometu grem u zivo gledat..( minimalno 3 tekme) in tko pridem 6 letno v Slovenijo.
Sploh se ne pocutim kot emigrant.
ti si napisala:
Poleg tega doma je se najbolje, dobro ali slabo. Kaj bos vecno skakal iz drzave v drzavo ker jim gre tam momentalno malo bolje? Taki ki to pocnejo so zame isti kot tisti ki se vrinejo v vrsto pred tabo pa mi povej ce jih ne sovrazis?
Svica ima 60 820 $ na prebivalca (2010)
Slovenija ima 21 510 $ (2010)
Bil sem velikokrat v pisarni od mojega sefa..zaradi slovenskega jezika in majhne napake pri delu. In ko sem sel..so potem enga druzga zaposlil (imel je visoko solo) pa tut njega so poslal v tri krasne…pol so pa se enga druzga zaposlil..ta tud ni bil dolgo. pol so pa interno enga najdil ki to zdaj dela.
Mene iz Slo ženejo Slovenclji, koruptivna država in VIP zaposlovanje. Slišal sem desetine zgodb, kako v tujini ne rabiš biti bratranec od nekoga da dobiš službo oziroma napreduješ…
LP
Točno tako. In dokler se to ne bo uredilo, se nekomu, ki ni del VIP druščine in nima vsaj približno spodobne plače, ne splača oziroma celo ne znese za preživetje v Sloveniji. Mene na primer, šef ni hotel vzeti za redno, ker imamo uradno najvišje davke na svetu in si ni mogel privoščiti plačevati vseh prispevkom zame, tako da mi je plačeval preko študentskih napotnic. Stara zgodba v Sloveniji, tisočkrat slišana. In ko mi je popolnoma prekipelo stanje v Sloveniji – potem ko sem preklicaril stotine prijateljev in znancev in iskal še proste napotnice (to je pri nas šport, samo v firmi, kjer sem delal, nas je tako iskalo napotnice vsak mesec vsaj 15 ljudi, ki jasno nismo bili študenti), smo se z družino odločili, da pošljem par prošenj za delo v tujino. Tako sem dobesedno v enem večeru našel službo v tujini, za isto delovno mesto. Plača je vsaj dvokratna, poleg tega se mi plačujejo vsi prispevki in pokojninska doba, zdravstveno smo preko mene zavarovani vsi. Cene in najemnine so pa nižje kot pri nas, tako da odločitev ni bila težka.
LP in lep božič vsem!
Pozdravljeni,
kot večina, ki vas je pisala pod to temo, smo tudi mi tik pred tem, da začnemo zbrati vse potrebno za tujino, no, začeli smo že, pa se je zataknilo, kot vedno, pri slovenski birokraciji.
Skratka “zakaj”?
Zato ker:
– od 15. do 15. obračamo cente
– ker imam VII. stopnjo izobrazbe in pri 33. letih le 4 leta delovne dobe, saj imam za na prijavljena delovna mesta (tudi za delo trgovke, čistilke, ..) previsoko izobrazbo…srednješolska izobrazba pa ne ustreza razpisanemu delu. Izkušenj pa nimam, ker jih nikakor ne morem dobit, saj so “primerna” delovna mesta že zasedena, še preden pride razpis ven.
– ker imam dva majhna otroka in sem zato ostala brez službe (mi niso podaljšali pogodbe), ker so pač otroci bolni, če hodijo v vrtec, varstva pri babicah pa ne moreva koristiti, saj sta bili babici v tem času še zaposleni.
– zato sem odprla svoj s.p. in ker mi ni problem delat 10-12 ur na dan (vključno z vikendi in prazniki), ampak za to delo nimam niti plače kot jo imajo čistilke. Problem ni v tem, da ne znam vrednotit svojega dela, problem je v tem, da si višjih cen ne morem privoščit, ker pol lahko kar zaprem kar sem ustvarila. Problem je v davkih, prispevkih in birokraciji. In problem je v ljudeh, ki ne znajo ceniti kvalitetnega dela, saj ga prevečkrat zelo radi primerjajo s poceni (serijsko) Kitajsko robo.
– ker glede na to, da ima mož zelo dobro službo, živiva v stari hiši, ki sva jo za silo renovirala, da bi jo pa orenk, saj načenja naše zdravje (imava dva majhna otroka), ne dobiva kredita, s katerim bi se sicer bila pripravljena “zaklati” tudi za 30 let, da bi si mogoče omislila kakšno hiško na podeželju.Na mesec ne uspeva prihranit niti €, zato toliko bolj občudujem ljudi, ki imajo plačo 400 €, živijo v podnajemniškem stanovanju in….preživijo…in se ne pritožujejo…
– ker zaradi spleta okoliščin, so edine osebe na katere sem navezana, moj mož in otroka in tam kjer so oni, je moj dom.
– ker Slovenija je lepa, ampak ne znamo izkoristiti njene lepote in potenciala.
– ker je v Sloveniji veliko bolj važna “prava” izobrazba, kot človekove sposobnosti.
– ker smo Slovenci precej nestrpen narod, že samo dejstvo, da ti nekdo na AC pri 130 km/h pri prehitevanju kamiona, blenda za ritjo, ker pač njegov BMW potegne “malo” hitreje.
– ker se veliko preveč ubadamo z drugimi, sebe pa zelo radi spregledamo.
. ker bi rada svojim otrokom privoščila malo več pozornosti, če pa jim že tega ne morem, ker delam cele dni, naj bo vsaj moja “zapuščina” delno opravičilo za moj izostanek, kar pa pri nas ni možno in bi bilo boljše, da bi cingala nogo in čas preživljala z otrokoma. (Počitnic si ne privoščimo ne na morju, ne v tujini, ne v toplicah, tudi smučamo ne, čeprav bi lahko, saj imamo precej žlahte, ki živi na “primernih” področjih)
– ker si želim uspeti na svojem področju, ampak v Sloveniji to ni možno, ker če si preveč dober, se zberejo ljudje in te skupinsko zalivajo z gnojnico oz. če nisi pri koritu oz. če ne blejaš kot vsi, ne prideš nikamor. Še do članka v časopisu lahko prideš le če imaš veze in poznanstva, ne pa zato ker si (mogoče) dober.
– ker bi rada zdaihala in šla kdaj na pokopališče ali večji trgovski center v raztrgani trenerki ali pa z mastnimi lasmi, brez, da bi me ljudje gledali kot, da sem klošar ali pa da se to ne spodobi. Je kdo pomislil, da so mi odklopili vodo, ker nisem imela za plačat računa?
– ker je v Sloveniji važno, da imaš iPhone, nimaš pa za burek.
….
in ker bi lahko naštevala še v nedogled. Zato imam še veliko večjo željo, ko mi nekdo reče, da “Potrudi se malo bolj, pa ti bo uspelo” ali pa “Tisti, ki hoče delat, bo dobil delo”, ker jaz se trudim maksimalno in tudi hočem delat, ampak ne bom delala za vsako ceno in za to, da mi bo nekdo ukradel ideje, ker ima zaledje bogatih staršev ali vez in bo živel še naprej v pravljici in z nadutostjo gledal na take, ki bi radi v življenju delali pošteno in bili za to pošteno plačani.
Upoštevam vse predpise, plačujem redno prispevke, rajši si odtržem od ust, kot pa da komu nebi plačala za storitev ali za material. Po cestah vozim po predpisih in upoštevam vsa pravila, ki mi jih zadaje država. Ali je potem narobe, da jaz pričakujem enako pravičnost do sebe?
Glavno dejstvo pa je, da bom lahko delala nekaj v čemer uživam in sem dobra, brez da mi nekdo meče pod nos, da nimam prave izobrazbe za to.
In dejstvo, ki ga nekateri navajajo kot “v tujini se ne cedita med in mleko”, sej ne bom šla živet v Kurdikistan, normalno, da se bom pred tem pozanimala kam bom peljala svojo družino.
Tako je pri nas v igri več destinacij kot so Norveška, Danska, Avstralija in NZ.
Če je še kakšna mlada družina na istem kot mi-torej NA ZAČETKU, bi bila zelo vesela, če me kontaktirate. 🙂
Hvala za to temo in veliko vam za spodbudne besede. Ostalim pa tudi hvala, prav zato 🙂
KarEna – Vau, festival resnice :S
Upam da si uredite kakšno selitev, res!
Papa Slowenistan
Kar Ena
Se hoces sama sebe prepricati da tujina je zate resitev vseh tvojih problemov, da tam nekdo potrebuje visoko izobrazeno prodajalko ali cistilko javnih toilets. Indijci so dosti boljsi v teh poslih in cenejsi in jih je na miljone povsod.Ti pravis da ne gres v Kurdikstan toda skoraj sigurno bos koncala v slamu ki ni dosti boljsi od Kurdikstana, kjer bos 5x na dan poslusala zavijanje iz bliznje dzamije.
Lp in srecno Novo Leto
Slovenci smo zelo čuden narod. Še vedno verjamemo v pravljice, ki so jih začeli gastrbajterji v prejšnjem stoletju, ki so se pripeljali domov z Mercedezem iz Nemčije. Dejstvo pa je, da bodo v tujini uspeli največkrat tisti, ki bi uspeli tudi doma. Ostalo je kombinacija preživetja (in nič več) in nakladanja.
Lepo da vidis v prihodnost, vendar je vseeno malo prehudo soditi vse po sebi.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.