Najdi forum

Selitev v Avstralijo

Nominiras se za en poklic in mislim da 2 poklica nista nobena prednost. Priporocam tistega, ki je bolj recent… ce si zadnjih 5 let delala v x poklicu se nominiraj za tega, raje kot za onega ki si ga delala 10 let nazaj. Ko mas enkrat vizo itak lahko delas kar hoces in te noben ne bo nic spraseval.

Veliko, vse do 50. leta. potem pa zelooo zeloooo slabe. To je po novem od 01.07.2012

Lep pozdrav!

Ko sem imela lansko šolsko leto priložnost izbrati temo za svojo raziskovalno nalogo pri geografiji, sem takoj pomislila na slovensko avstraljske migracije in ali so v zadnjem stoletju postale bolj pogoste? Sama imam namreč v Avstraliji (Melbourne ter Sydney) nekaj sorodnikov, ki so tjakaj emigrirali prejšnje stolejte. Ideja se je razvijala dalje in zdaj pred Vami “stoji” povezava do ankete, ki mi bo v pomoč pri sestavljanju končnega besedila.

Zato bi Vas vse zainteresirane, ki ste kdajkoli emigrirali iz Slovenije v Avstralijo prosila za pomoč pri izpolnjevanju krajšega vprašalnika. Opravičujem se za kakršnekoli slovnične napake, neustrezno postavljena vprašanja, ali nerazumljive odseke. Če naletite na kakršen koli sporen del, mi prosim odgovorite na podani e-mail naslov. Sama anketa ima prav tako možnost dodatnih opomb.

Kakor bi lahko rekli po angleško “Without further ado” vas vabim k izpolnjevanju ankete, ki si jo lahko izberete v slovenskem oz. angleškem jeziku. Prosim da izpolnite samo 1 izmed obeh anket.

Anketa v slovenskem jeziku:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFFjUGtzcmUtclp3Ni1WdElYY084NEE6MQ

Anketa v angleškem jeziku:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFJYSElTZ2Q4bGszcmhrYjRHbHZZSGc6MQ

V pričakovanju Vaših odgovorov!
Lp!

Dodajam še časovno obdobje zbiranja podatkov in sicer bo anketa aktivna najverjetneje najkasneje do sredine meseca novembra 2012.

Zahvaljujem se vam tudi za vse opombe in popravke. Le te sprotno vnašam v anketo (izgled se je po predlogu rahlo spremenil, upam da zadovoljivo).

Lep pozdrav!
Kaja Štefanič

Najlepša hvala za vse dosedanje odgovore. Anketa je dobila nekaj dodatnih vprašanj za vse morebitne neuspešne migracije, ki jih prej nisem vključila.
Če imate pri nekaterih vprašanjih več možnih odgovorov, navoljo pa je funkcija other, prosim vse omenite pod to točko. Če presežete limit za besede lahko vse besedilo omenite tudi v opombah.

Lp Kaja Štefanič

No jaz sem dijak 1 letnika SŠGT in tudi jaz razmisljam po koncani poklicni soli odit v Avstralijo iskat sreco za boljse zivljenje? Saj bi tudi jaz odsel v Avstralijo bo boljsem zivljenje in po boljsem zaslužku in me zanima ce kot kuhar dobis zaposlitev in kake so kaj plače odlocam se za selitev za to ker v Sloveniji nima smisla da ostanem bogve kaj bo z sluzbo in kak bo šele potem
vem da so tudi agencije ,ki ti porihtajo kaj rabis vizo stanovanje sluzbo itd! Saj sem bral da se v Avstralijo letno preseli kar precej Slovencev (( Angleščina mi kar dobro gre sam se mislim it v angleški tečaj in da se naučim angleskega jezika.
Vesel bom vaših odgovorov 🙂
Lp

Oj,
prvo naredi IELTS min. 6 ( ni tako lahko ) .Probaj si urediti službo že od tukaj. ( Kar je malo utopično , ampak vseeno) Poglej si v katerem delu Australije bi rad bil. Prvo temperature- vreme. Na drugem forumu : Australija…iščem delo , sem dal kar nekaj informacij kako začeti. Da se ne bom razpisal na dolgo. Glede na to , da greš direktno iz šole iskat delo v Australijo bo malo težje , ker nimaš izkušenj. Po drugi strani je pa kar nekaj takih delodajalcev, ki komaj čakajo , da nekoga naučijo po svojem kopitu delati. Ne boj se down-under niso tako iskoriščevalski in škodoželjni kot tu kot tukaj nekateri slovencljni 🙂 pa še redno plačujejo. Izbrati moraš tudi poceni bivanje, ker v štartu ne boš dobil veliko plačo kot ostali. Napreduje se po stopničkah. Boš pa bil vseeno bolje plačan kot v SLO , da se razumemo.Za vizo se moraš tudi pravilno odločiti , ker jih je ogromno in se na različne vize čaka različno dolgo. Tudi do 3 let.
na tistem forumu ,na katerem sem pisal imaš kar nekaj povezav za službe, plače, vize, bivanje,…..
Evo to je zaenkrat, če te bo pa kaj še zanimalo in bi znal odgovoriti ti rade volje pomagam oz. podebatiram za boljšo rešitev 🙂 . Vedi , da nisem iz kakšne agencije, ne pobiram denarja samo govorim po izkušnjah, ker se tudi kmalu selim down-under. 🙂
Moj mail : [email protected]

Lp, Australian Ed 🙂

Gregec

Nimaš pogojev oditi v Avstralijo takoj po poklicni šoli. Prvo si moraš nabrati dovolj delovnih izkušenj, ker se boš šele takrat lahko kvalificiral za vizo. Predpogoj pa kot je že omenil Ed je izvrstno znanje Angleščine. Mogoče boš tudi imel probleme, ker je bilo v preteklosti izdanih mnogo viz za kuharje in se sedaj ta poklic ne uvršča več med najbolj iskane (ga ni na SOL listi je pa še vedno na CSOL listi).

SOL – Skilled Occupation List – Po domače: Lista iskanih poklicev, ki omogočajo imigracijo ter delovno vizo z neomejenim bivanjem v Avstraliji (neodvisne vize).

CSOL – Consolidated Sponsored Occupation List – Po domače: Sponzorske vize ali pa vize razpisane od zveznih držav ali teritorijev, ki ti omogočajo bivanje ter možnost dela v določeni zvezni državi ali teritoriju ali pa v točno določenem predelu zvezne države ali teritorija ali pa zaposlitev pri točno določenem delodajalcu (sponzorju).

Seveda pa ne obupati. Vmes se lahko veliko spremeni. Če imaš reš željo samo pridno študiraj ter se uči Angleščino. Z voljo ter kančkom sreče se lahko doseže vse!

ja pozabil sem dodat da bi prvo po koncani soli zaposlil in s tem dobil denar potem pa naprej kaj je potrebno da si izkusnje dobis in potem porihtas tisto kaj potrebujes in gres za trebuhom za kruhom!
je pa danes bilo na kanalu a sem sposlusal ko imajo med vikendi svet povecava so govorili o selitvah da se je od leta 1995-2012 odselilo 8.000 ljudi in da jih najvec odide prav v Avstralijo in se je ena odlicna agencija za pot čez lužo. Hvala za odgovor sem bom putrudil in da bom lahko odšel v Avstralijo kar si najbolj želim in upam da mi tudi uspe.

Džabe angleščina, če nimaš poklica, ki ga iščejo.

To pa sploh ni res kaj si napisal poslusal sem svet povecava selitev v tujino in da iščejo kuharje vodovodarje skladiščnike in se bi lahko našteval tak prosim ne prabit da ga ne iščejo ker nebom obupal
pa Lp

Ne vem kaj si ti poslusal… ampak vseh poslusat in jim slepo zaupat tudi ni pametno. Na spletni strani avstralskega ministrstva za imigracijo je objavljen naslednji seznam:
http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1.pdf

Kuharja ni na seznamu, vodovodar je ampak samo roof (ocitno neke vrste specializacija), skladiscnika tudi ni na seznamu.

Pa ne da te hocem dol zatolct, ampak tako pac je. Ker si se mlad imas moznost izbire poklica kjer imas dobre karierne moznosti, ne samo za migracijo, ampak tudi na splosno. Ce vidis da je v poklicu X trg zasicen in je tezko najti sluzbo, izberi nekaj drugega kar te veseli, skratka planiraj vnaprej. Najboljse sanse imas ce grez za zdravnika… te povsod rabijo 🙂

Gregec,
Jaz pa pravim, da doktor ne bos nikoli, imas pa sanso postat dober kuhar, mislim reci dober sef(chef) in dobre sefe povsod rabijo.Place pomoznih kuharjev so relativno majhne in si zamisljaj garanje v kaksni kuhinji hotela ko so temperature 35-40 stopinj zunaj v kuhinji pa ne dosti boljse. Bos prekleu svojo lasno mater in tiste ki so te zrihtali da gres tja Tam imajo Kitajce za umazana posla..
Lp

Oj
Zanima me glede stalne selitve v Avstralijo kako to poteka.. In sicer mama ima gostinsko šolo oče pa je šolan vinar ter z veliko izkušnjami tudi v drugih delih. Jas pa sem to leto končal gimnazijo kot zlati maturant. Ali bi to na kak način zneslo? Vzrok selitve pa je predvsem bankrot našega družinskega podjetja z vinom s katerim smo do zdaj kar lepo živeli.
hvala!

,Lp

Tudi sam premišljujem o Avstraliji, me pa nasplošno zanima, če se tam iščejo kadri iz strojnega področja sam sm namreč mehatronik, zanima pa me tudi kako je s tem, da študiraš dol če kdo mogoče kej ve o tem.

Kristjan,
sem na hitro pogledala SOLS seznama pa mehatronika ni gor, ampak to bo verjetno zato ker to klasificirajo kot kaj bolj splosnega aka engineer of some kind.

Tako da poglej si:
http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1.pdf
in
http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1-2.pdf
Ce malo poguglas te nazive bos dobil tudi opise kaj oseba z nekim poklicem dela. Ce se najdes v kaksnem izmed poklicev ki so nasteti na SOL Schedule 1 listi, potem dobis dobre pike za pridobitev vizuma (poleg tega so se ostali pogoji).

Studij v Avstraliji tudi ni noben problem. Ce zelis studirati lahko dobis studentsko vizo v roku parih tednov. Catch je v tem, da je studij v Avstraliji zelo drag v primerjavi s tem kaj so studentje navajeni v Evropi. Cene so razlicne glede na to ali si permanentni ali zacasni rezident (na studentsko si zacasni). Odvisno od tega kaj mislis studirati te zna studij stati preko $20.000/leto. Drugace pa se prijavis zelo enostavno – izpolnis obrazec ki je objavljen na spletni strani univerze, posljes dokumentacijo (prevedeno v anglescino seveda), pocakas na sprejemno pismo in potem s sprejemnim pismom izpolnis prijavo za studentsko vizo. Ni ti treba cakati na kaksno posebno obdobje v letu, ker studente sprejemajo pretty much skozi celo leto, studirat zacnes takoj ko se zacne naslednji semester.

Drugace pa ce te zanima vec o avstraliji in vizah, obisci forum http://avstralija.mojforum.si/

Glede selitve v Australijo je danes tako kot vsepovsod v naprednih drzavah. Vse so v glavnem nasicene z delavnim kadrom na vecini podrocij. Po vseh teh drzavah imajo visek ljudi z univerzitetno izobrazbo, ki nimajo sanse dobiti sluzbe v poklicih za katero so se pripravljali. V zadnjih par desetletij so starsi silili svoje otroke na univerze itd in sedaj jih je prevec. Zato so prisiljeni sprejet nizja posla in to pomeni, da celo navaden delavec, in vsi ostali navzdol lestvice, imajo direktno konkurenco od njih.
Kristian tebi svetujem da se obrnes direktno na Aust ambasado, ker oni so edini ki nimajo nekega stranskega interesa da ti nakladajo zgodbice in lazi, kot ostali ne tem forumu. Jaz zivim v GB toda poznam veliko australcev, novozelandcev ki pravijo da je dobesedno slabo v njihovih domovinah in to kar se tice dela in zivljenja na splosno. Komu sedaj verjames?
Lp Brit

Kristjan,

Mehatronike ni na listah iskanih poklicev. Vendar kot je že avstralka omenila se lahko pomoje kvalificiraš za vizo pod nekim drugim poklicem, ki so na listah. Tu doli bi najbrž tudi lahko našel kakega sponzorja, saj je veliko povpraševanja po ljudeh, ki se spoznajo na mehatroniko. Še posebej ljudi s praktičnimi izkušnjami. Najbrž boš zelo lahko našel delo kot serviser CNC strojev ali pa robotike. V Avstraliji so prisotni vsi svetovni proizvajalci CNC tehnologije. Tudi za inženirje mehatronike najbrž ne bo problemov, ker je kar nekaj firm za avtomatizacijo. Mislim, da ti lahko pomaga stric Google. Javljaj se na oglase za delo in iz prve roke ti lahko povem, da so nekatere firme pripravljene sponzorirati ljudi (še posebej praktike).

Kristian
Pazi na te ki dajejo nasvete, vecina sploh ne zivi v tujini ali pa so agenti ki spodbujojo ljudi kot si ti.za svojo korist.Edino oni imajo korist da ti pomagajo, ali se strinjas?.Vprasaj se zakaj na svetu bozjem bi nekdo pomagal popolnemu tujcu, to prvic ni v slovenski naravi, drugic pa kje je korist razsirjat po svetu, da si nasel zlato zilo.Kaj, da delijo bonanzo s teboj, hahaha a si po suhi juhi priplaval?…daj no , lepo te prosim, se ne zgodi, nikoli ne med slovenci.V glavnem ,Slovenci se sploh ne druzijo v tujini, vprasaj ene par ce jih poznas. Glavni Razlog tega je ker zivotarijo in nocejo da se to razve doma, Drugi razlog pravijo pa je da slovenec te bo najbolj nategnil. Jaz imam par prijateljev slovencev po evropi in vsi tako pravijo.
Bos rekel kako imam jaz cas, pisat ta pisma. Sem v pokoju casa kolikor hoces.In rad imam slovenijo in ljudi tam ni vazno kaj. Vidim kako naivno nasedate na zgodbice o ogromnih placah, ki vam jih nakladajo agenti, same lazi.
Lp Brit

Verjetno je to letelo name. Pišuka se vidi , da si zagaman slovencljn. Nebi pomagal nikomur. Jaz nisem ne agent in nimam nobene agencije. Pomagam pa zato, ker sem sam iskusil kako je ko začneš izgubljati čas z iskanjem določenih informacij in potem še razumeti te pravilno. Ker nam Slovencem ni v navadi pomagati drug drugemu ampak biti samo nevoščljiv , če komu pobogu uspe pobegniti iz te države. Zakaj pa nebi pomagal in se ob tem dobro počutil???. Ti Brit verjetno nisi nikoli iskusil to kako je če si na kruhu in vodi ( jaz sem) ti verjetno nikoli nisi iskusil te bolezni , ki sem jo imel (jaz sem) ti verjetno nisi nikoli iskusil , da ti rubežnik pozvoni na vrata ?? (jaz sem) Pa še bi lahko našteval. Imel sem padce in vzpone. Od svoje firme, od sestankov z diplomati, do padcev ( zaradi neplačil te naše lepe države Slovenije) ….. Dej no. Zakaj nebi pomagal nekomu. Zato , ker meni ni nihče ??? pišuka , kako osamljenega se moraš počutiti. Jaz ne. Dobro se zmeraj z dobrim vrača. Dobil sem se že z parimi , ki smo se spoznali na tem forumu. smo si izmenjali informacije. Nekatere sem povezal z pravimi ljudmi . Nekateri gredo pred mano dol zato ker sem jim dal pravilne informacije. Da nisem pomagal in spoznal te moje prijatelje , ki so zdaj tam doli. Me nebi verjetno nikoli poklicali in mi rekli ED, službo in sponzorja sem ti uredil. Ker si pa tak internacionalec. Bi se pa moral zavedati da ljudje iz bivše JUGE veliko bolj stopijo skupaj in so organizirani,. Malo bolj bi mi Slovenci morali biti taki. Zato je to tudi eden od razlogov zakaj bežim iz te SLO in EU, Ker ljudje niso tako odprti kot doli. In ne mi bluzit , da se ne bom znašel tam doli. Prej doli kot pa tu. Tisti , ki me poznajo ali so me šele spoznali lahko to potrdijo. Nikoli nisem maral konzervatinih in nazadnjaških Angležev. Ni čudno , da si tam. Žalostno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close