Selitev od doma
Pozdravljeni vsi skup. 🙂
Vedno sem razmišljala o tem, da se bom nekoč odselila od doma, ampak ko dobim nekoga, s katerim si ustvarim skupno življenje. Se pravi čez kakih 5-10 let. Naša hiša je sicer ogromna in imamo 4 stanovanja, od tega so 3 v uporabi, eno je prazno. Torej bi lahko ostala doma in si tu ustvarila družino. Ampak je problem v tem, ker je doma stanje nevzdržno, kar naprej kreganje, psihično maltretiranje itd… In s tem je čedalje slabše. Starejša sestra se je odselila pri 20-ih s fantom in zdaj stanujeta skupaj, jaz pa še vedno stanujem doma pri starših. Nikoli se nismo razumeli (z mami že nekako, z očetom pa nikoli) in vse skupaj se stopnjuje, saj je postal celo nasilen, grozi da me bo ubil in podobno… Že neki časa me je strah živeti tle. Očetova teta ve, kaj se dogaja, ker sem ji povedala in ne more narediti ničesar, samo pravi mi naj potrpim. Mami je na očetovi strani, babi pa sploh ne ve zakaj se gre, tko da na koncu ostanem sama. Prišlo je že do tega, da mi prepove jesti določene obroke, tuširam se lahko samo takrat, ko to rečeta onadva, denarja za šolo mi ne dajeta (zato si ga sposojam), miru ni nikoli…
Problem je v tem, ker imamo ravno zdaj maturo (stara sm 18 in delam zadnji letnik srednje), jaz sem pa čisto na tleh in nevem kaj naj storim.. Rekla sem že da bom med počitnicami šla delat v Lj. in si tam poiskala stanovanje z zdajšnjim partnerjem, po koncu počitnic prišla nazaj in jeseni šla na faks. Vendar dvomim, da mi bodo to pustili. Po vsej verjetnosti bodo rekli, ali se odselim za vedno, ali pa ostanem doma. Doma nočem več ostati, ker imam takega življenja že zadost in vse to psihiranje me spravla ob pamet. Bla sem samodestruktivna dve leti, se komi iz tega rešila, zdej se pa problemi spet začenjajo ponavlat.
Rada bi samo vprašala, če kdorkoli ve kaj o tem…če se jaz preselim od doma (da zamenjam naslov in spremenim podatke v dokumentih) in da sem podnajemnica v stanovanju, ali moram vpisat te podatke oz. ta naslov stanovanja al kako..sploh nevem kam se nej obrnem, kaj bi mogla vse uredit, it na občino, socialno al kaj vse…baje da če živim na svojem, da dobivam tut neko podporo, če mam status študentke, lahko dobivam štipendijo, ampk js o tem nč nevem sploh, tko da če ma kdo kakšne izkušnje.. bi lepo prosila, če lahko karkol pove o tem. Nameravam seveda met službo, da bi lahko plačvala najemnino, si bi pa stroške delila s partnerjem, ki bi se preselil z mano in bi si nekako pomagala. Prijatelji mi stojijo ob strani in mi hočjo pomagat, samo js nimam pojma, kaj morm narest, na koga se obrnt itd…
Nikol še nism tok resno razmišljala o tem, včeraj mi je pa prekipelo, ker sem si rekla, da če me je v lastni hiši strah lastne familije, da s tem sigurno neki ni vredu in morm v zvezi s tem tut neki narest.
Upam, da mi bo kdo znal pomagat. Pa hvala =)
to je res grozno kar pišeš, ampak napiši malo več-zakaj ti oče reče, da te bo ubil npr. kar tako ti ne reče, sicer on tega ne bi smel reči svoji hčerki, ampak me pa zanimajo ti vaši odnosi za nazaj, kaj in kdaj se je zgodilo med vami, da je oče tako surov…in zakaj te mama ne podpira….res pa je, da bi bilo zate verjetno najboljše, če bi se kam odselila.Kaj pa teta, ima morda kakšno posteljo zate za nek določen čas.Veš, najemnine so strašno drage-visoke, bi morala kar dosti zaslužit za tak strošek,
Ah ni spet tako drago, razen če misliš živet sama. Če nisi iz Lj ponavadi lahko tudi živiš v študentskem domu, ki je zelo poceni. Tudi če ti ne uspe, nekateri ki se potem premislijo, svoje odločbe za študentske domove prodajo (ni jih malo). Seveda pa lahko greš tudi v privatni najem s fantom, če sta 2 cena tudi ne bo tako pretirana.
Štipendije so republiške (tukaj moraš vpletat starše, edino če nekako dokažeš da ne živiš več tam), kadrovska (to dajo podjetja v zameno ,da po faksu prideš ke delat) in pa Zoisova (za nadarjene in podobno).
Študentski domi so že tako ali tako subvencionirani, subvencionirana pa so lahko tudi privatna študentska stanovanja in sobe.
En izsek iz spletne strani študentske organizacije
Ampak kot pravim, tudi če ti po nekem slučaju ne odobrijo prošnje za študentski dom, dosti študentov svoje odločbe proda naprej.
Zadnja možnost pa je privatni najem tržnega stanovanja brez subvencij. Tudi tukaj, če si bosta razdelila stroške na 2 in je situacija kar zmerna. Recimo 200-250€/mesec na osebo, stroški so že vključeni v ceno. Odvisno od lokacije in velikosti stanovanja in podobno.
Vendar tak znesek se da brez problema zaslužiti npr. z delom samo ob sobotah in nedeljah po 4 urce, al pa samo 1 dan na teden po 8 ur (kakšne strežbe in podobno).
Sicer pa ne se ustrašit zaradi financ, veliko nas je v LJ študentov in ko prideš sem, vidiš da najemanje in študentko življenje ni noben bav bav, za večino ljudi so to najlepša leta življenja. Finance se vedno nekak uredijo, na to sploh ne mislit, dosti bolj je pomembno, da si urediš življenje. Tukaj je veliko študentov z istimi izkušnjami in vsak ti lahko da kak nasvet, pomembno je tudi, da ne razmišljaš, da boš tukaj sama oz. samo s fantom, saj smo vsi ena velka druščina 🙂
V bistvu se že od nekdaj ne štekamo, vsaj jaz pa moj fotr ne. Že sestra je mela probleme z njim (do nje je bil sicer fizično nasilen) in je mislim da prav zacvetela, odkar je ni več doma. To, kar mi reče, mi reče ko se mu dobesedno strga in razbija po kuhinji ter vpije nad mano, ponavadi ga kaka malenkost spravi s tira in cel ponori. Na primer včeraj sem si spekla burek, zanj pa kuhala kosilo in pride domov, me nadere za koga pečem burek, ga pospravi v posodo in ga gre po kosilu pojest. Jaz sem ostala brez. Če se malo uprem in kakšno rečem nazaj, tvegam, da ponori. Zato sem bila povečini vedno tiho in prenašala jebanje v glavo, cinične pripombe na moj račun itd… Pogovarjamo se praktično ne, ker karkoli rečem, dobim nazaj kako cinično pripombo ali pa: “ti že veš, kr znajd se. si že zadost stara.” Zadnje leto pa prekipeva tut meni in se počasi upiram, pa se kdaj postavim zase, vendar na koncu je vedno po njegovem. Prihaja domov za vikende (med tednom se z mami kokr tok štekam, za vikende ga pa ona podpira in mu ponavad še kej naloži, če sm med tednom kej narobe nardila in mal “pojamra”) in najpogosteje se takrat skregamo. Mami je tko al tko bolna na živcih in kdaj pa kdaj kakšno reč še napihne, da še huje izpade, derejo se pa vsi name.
Teta ima stanovanje v naši hiši, ki je skupna nam vsem..v njej živi tudi babi, samo stanovanja so ločena. Jaz mam sicer svoje stanovanje v zgornjem nadstropju, vendar je še vedno isto. Še vedno morm živet tuki in vseeno me je strah, kdaj bo kdo prinorel v mojo sobo.
Za stanovanje kje drugje pa ne bi preveč zahtevala. Samo da mam sobo, kako kuhno in kopalnico. Vsej da mam streho nad glavo.
Še to, priporočam ti, da sedaj probaš v miru narediti maturo do konca, sej bo šla hitro mimo, boš vidla 🙂
Po tem pa se boš lahko bolj sproščeno osredotočila na zadeve o selitvi. Tudi o tehle stvareh v zvezi s stalnim oz. začasnem prebivališču se ne nič sedaj sekirat, kot sem omenil si študentje radi pomagajo med sabo in to lahko vse urediš naknadno, ko se enkrat ustališ tu. Dobro je edino izpolniti vlogo za sprejem v študentski dom oz. subvencioniran najem (kot je opisano zgoraj v citatu), za ostale stvari pa zaenkrat še ne skrbi, ker jih je dosti lažje urediti s pomočjo, ko si enkrat v Lj.
Hvala mapy, sem dobila bolši občutek glede vsega skupaj. Res je, da se morm za ogromno stvari pozanimat (predvsem sama, ampak tko se bom vsej postavla na lastne noge =) kar je dobr). Sem razmišljala tut o študentskem domu, ampak to ne more bit moj stalni naslov ane? Mislm, nekje morm met stalno prebivališče, kar pa študentski dom, dvomim da je lahko. Nisem sicer iz Ljubljane, sem kakih 20 km oddaljena, ampak kokr sm gledala po netu, morš bit oddaljen mal več in mislm da je vse neki povezano z dohodki družine, torej da obstaja nek cenzus in morš izpolnjevat določene pogoje? Štud. dom je najbrž samo začasni naslov, jaz pa doma potemtakem sploh ne bom mogla živet, torej si bom mogla najti stalno prebivališče nekje drugje. Glede na to, kako drugim uspeva dobivat stanovanja v Lj. in denar za njih, kako jih lepo sprejemajo v štud. domove…upam da bo tut meni uspelo. =) Hvala še enx.
Ja za študentske domove obstajajo neki določeni pogoji, ne vem pa sicer kako striktno jih upoštevajo (dostikrat lahko tudi obrazložiš stanje doma in potem ne upoštevajo tistih 25km tako striktno). Za stalni naslov pravzaprav niti ni tako kritično, kjer ga imaš, važno da nisi brez njega 🙂
Poštno in vse podobne zadeve pa lahko seveda vežeš na začasni naslov.
Za pomoč bom dal še povezavo do foruma študentske svetovalnice, kjer je o tem vsem že veliko napisanega. Sicer ima navadno tudi vsaka fakulteta kakšen svoj forum.
http://www.svetovalnica.com/klepetalnica/index.php
Ti pa le pogumno naprej, ko prideš v Lj se zabava šele začne (v dobrem pomenu) 🙂
Hvala za use 🙂 Samo blem je v tem, da js nevem, kje nej mam stalni naslov. Ker če najdem stanovanje, v kterem bi bla podnajemnica, je to potem moj stalni naslov ane (ker se bi doma namreč mogla odjavit), če grem pa potem v študentskega, pa ga prjavm kot začasni naslov, moj stalni še vedno ostane tam, kjer živim kot podnajemnica? Samo problem je pol še v tem, ker morm najbrž plačvat najemnino za stanovanje in še študentskega med študiranjem. Sej na faks v bistvu nevem, a bom šla al ne, ker bi mogla potem dobivat denar za plačevanje najemnine oz. vseh stroškov, kar pomen, da bi mogla met službo. To pa nevem, če bi mi uspelo delat vzporedno s študijem. Najbrž morm najprej sploh maturo narest in si najt službo.
No, pa hvala vsem za pomoč =)
V dani situaciji je res najbolje, da se takoj po maturi osamosvojiš, če se boš lahko preživljala.
Kot podnajemnici ti stanodajalec gotovo ne bo pustil, da pri njem prijaviš stalno bivališče, ampak samo začasno – zato naj stalno kar ostane tukaj kot si zdaj, s tem se ti ni treba preveč bremeniti.
Veliko sreče želim.
Stalnega naslova se najemodajalci otepajo in to boš težko uredila (se sicer da, ampak je težko). Sicer pa ni nič narobe z začasnim naslovom.
Tudi otr. dodatek lahko zahtevaš, da ga dobivaš ti na svoj tekoči račun, kako natančno to izpelješ, ti bodo pa povedali na CSD. Starši so sicer redno šolajočega otroka dolžni vzdrževati, ampak glede na tvojo situacijo bi rekla, da razmišljaš zelo pravilno. Proč od doma!
Ti sestra lahko kaj pomaga? Kaj pa, če bi stalno bivališče prijavila pri njej? Sicer ne vem, koliko ti to potem koristi pri štipendiji in teh stvareh. Poskusi poiskat kak forum, kjer se zbirajo študentje, sigurno ima kdo izkušnje tudi s tem.
Drži se, saj bo!
Draga “kokos se sekira”, čim prej piši na forum študentske svetovalnice v Ljubljani na http://www.svetovalnica.com ali pa na mail [email protected]. Tam ti bodo svetovalci znali svetovati o prejemkih, do katerih si upravičena kot študentka in na kakšen način bi se lahko osamosvojila. Srečno!
In ti še celo pomisliš, da bi ob vsem tem sranju in izničevanju ki ga doživljaš doma koristila tisto prazno stanovanje?? Bože.
Iz svojega primera vem, da sta ti tudi starša dolžna plačevati preživnino dokler študiraš in tu sploh ni debate. Začni čim hitreje delati na tem da se odseliš, da dobiš republiško štipendijo, možnost bivanja v študentskem domu in preživnino od staršev.
Ker si dijakinja imaš verjetno možnost do brezplačne pravne pomoči, tudi center za socialno delo lahko vključiš glede preživnine.
Kakšni starši so eni, obup. Me kar zmrazi.
Pozdravljeni.
Mene pa zanima vaše mnenje. Iz parnerjem sva se preselila od mojega doma v dom njegovih staršev. Prenovila sva kuhinjo in sem misla da bo vse vredu. Njegovi starši imajo svoje stvari oziroma svoj prav. Naprimer.
Zakaj moramo zluftati hišo, poleti sem nevem kolikokrat rekla da naj zaperajo glavna vrata ker gre vročina v hiso in muhe nič kot da nisi nič rekel… Potem midva sva dala na okna mrežo za komarje njegov oče ima okno skos odprto tudi čez dan in noč ko ima luč prižgano imamo polno bajto komarjev. Obcutek imam kot da se delajo norca. Še veliko stvari bi se dalo našteti.. najbol me pa podraži od partnerja mami je rahlo bolna na živcih vsaj tako pravjo in tudi zelo rada spije alkohol tudi več flaš vina in tko naprej. Parner ji je rekel da ko pridemo iz toplic da naj pomede in je samo hodnik potem pa kao da ni zastopla kaj je rekel sin se pravi moj parner potem sva pa ugotovila da je bila pijana zato pa ni nič nardila vsi jo zagovarjajo da je boga zaležana pa nevem kaj da nemore nič naredit če pije lahko potem tudi kaj naredi. Zanima me vaše mnenje sem preveč zapela ali to ni normalno? Se mi je začelo kazat na zdravju posledica stresa.. hvala vam za odgovore.