Najdi forum

selitev na Švedsko

Selitev77, kdaj imata kaj plan oditi? Midva s partnerjem bi tudi odšla, vendar si sploh ne predstavljam kako naj narediva prvi korak…

Halo vsi!

Sem slovenec ampak sem rojen na svedskem in ce imate kaksne vprasanj se lahko meni javite na email nasliv
[email protected]

a imajo kje na Švedskem študij veterine? če pa ne pa bi doštudiral v Ljubljani in se potem preselil gor. Kako je z delomn veterinarja na Švedskem?

Pozdravljeni!

V kolikor ste se odlocili da prihajate na Svedsko in potrebujete stanovanje javite se mi na [email protected]

Lp Ivica Furdi

http://www.bolha.com/nepremicnine/stanovanja/tujina/stanovanje-tujina-svedska-aneby-2-sobno-6500-m2-oddam-1288452590.html?aclct=1375400875

kontakt tudi:
[email protected]

Pozdravljeni vsi skupaj!

Bil sem na dopustu na švedskem (3dni v Stchlm. in potem 4dni v manjši vasi cca.30km od Boros-a).Glede na stanje v naši državi,me je švedska takoj navdušila,vse urejeno,standard višji,totalno drugačna mentaliteta ljudi kot pri nas (sej naletiš na pacienta,pa še ta ti pol pove da je iz Banja Luke:),res da je kup imigrantov,še posebaj v večjih mestih.Vendar moja želja oz. plan je živeti na podeželju,oz. v manjšem kraju,kjer je bistveno bolj mirno in idealno življenje za družine.Zato počasi planiram o selitvi gor.Imam ženo in otroka starega 8mescev,sam jih štejem 26.Imam gor tudi družinske prijatelje pri katerih sem vedno dobrodošel,in tudi v primeru selitve se lahko obrnem na njih.Vendar ker sem bolj ziheraški tip,me zanimajo vaše izkušnje in pred vsem vaši predlogi,glede mojega primera.Tukaj živimo oz. smo živeli solidno,imamo hišo, jaz imam 1.100eur plače,vendar to delo katero opravljam ,lahko opravljam še max. 5-7let,žena oktobra ostane brezposelna (prej je imela 1000€ur plače,lepo se je živelo z cca. 2.200mesečno),jaz imam še službo,vendar razmišljam o odpovedi in o novem poglavju v življenju..obstajajo možnosti,da se že prej uredijo nekatere zadeve še preden se odpravim gor,oz.dam odpoved v službi?kaj predlagate vi,kako je najbolje in najlažje začeti?

Hvala vsem v naprej!
Lp!

Pozdravljen ELmahico,

te popolnoma zastopim, kako ti je. Tudi sam sem bil pred letom dni v podobni situaciji, ko sem v SLO dal odpoved, ker sem se zelel preseliti v Nemcijo, kjer sem sedaj in sem zelo zadovoljen. Se posebej sedaj, ko berem, kaj vse se dogaja v SLO in me je kar groza.

Torej,… Tudi jaz imam tukaj prijatelja, ki mi je pomagal pri urejanju papirjev,…. Prav tako nisem potreboval placevati stroskov za stanovanje, dokler nisem dobil sluzbe, v roku 4 mesecev.
Preselil sem se oktobra, kar je sicer za iskanje sluzbe zelo neugodno. Med novembrom in januarjem je nekasno zatisje. Se pa potem v februarju odpre, in takrat sem tudi jaz dobil slubo.

Ker si zapisal, da imas kolege gor, ti lahko recem le, da se poskusi zmenit, mogoce za kaksno nizjo najemnino, pomoc pri urejanju papirjev,…
Pred letom dni je bilo stanje na Svedskem taksno, da je bilo lazje dobiti sluzbo, kot pa stanovanje.

Moram pa reci, da ce se bom kdaj od tukaj selil, se bom vsekakor na Svedsko, najverjetneje Stockholm, ker me je totalno prevzel.

Pogumno naprej, nimas kaj dosti izgubiti. Izkusnja je nepozabna, pa ceprav je zacetek tezak. Tudi meni je bil. A kar te ne ubije, te naredi mocnejsega. Pa se res je, ti lahko povem iz lastnih izkusenj.

Sporoci, kako bo!

Tomaz

Živjo Tomaž!

hvala na odgovoru,in vzpodbudnih besedah:)

prijatelj iz Švedske pride poslovno v Slo. čez cca. mesec dni,takrat se bova dobila in dogovorila okoli vsega skupaj (papirjev,in stanovanja).

Glede na to,da imam gor vezo mislim,da je to samo še velik +.Zavedam se težkega začetka,vendar mislim,da bo najtežje bit gor brez družine,ostalo mi nepride do živega.Bo pač treba reskirat,da bi lahko 1x profitiral,očitno je to cena za to…

No, potem pa le pogumno naprej. Drzim pesti. Ne bo ti zal, to ti lahko zagotovim.

Sporoci, kako bo.

LP, Tomaz

Pozdravljeni,

z možem sva se Aprila preselila na Švedsko – Malmö, živiva pri sestrični, ki živi na Švedskem že 20 let. Ker je moj poklic povezan z zdravstvom, sem morala oddati papirje za pridobitev licence za opravljanje poklica, predn lahko začnem delati. To sem storila že februarja in do sedaj zadeva še ni urejena, kličem Socialstyrelsen skoraj vsak dan, in govorijo le, da imajo precej dela in da moraš čakati, čeprav na inter. strani piše, da je za zadevo potrebno 3 mesece, sama čakam že 8. Tako, da vsem priporočam, če imajo podoben primer, da zadeve urejajo veliko prej, preden se preselijo. Vmes sem imela, kar nekaj ponudb za delo, a me niso mogli zaposliti, ker še nimam urejene licence. Jezik je zelo pomemben, sama sva opravila A1 in A2 v Sloveniji, potem pa še tukaj v Malmoju b1 in b2. Se ga šele bolj naučiš, ko si res v tem okolju. Na SFI nisva sla, ker moraš biti prijavljen na kakšnem naslovu prvo, midva pri sestrični še nisva prijavljena – ker ona dobiva podporo od države, ker je samohranilka, dobiti stanovanje je pa res težko, brez te emšo številke, tako, da sva si tečaj plačala sama. Mož je pošiljal prošnje za vsa mogoča dela, ampak se je zataknilo vedno pri jeziku, saj je to res OBVEZNO, če hočeš delati karkoli. Sedaj je dobil službo (preko veze) in tukaj jezik ni bil tako pomemben. Sedaj upava, da bo čimprej pridobil švedsko emšo številko (glede na to, da bo dobil pogodbo – je zaposlen), in da si bova lahko našla tudi svoje stanovanje. Sploh pa upam, da se bo ta birokracija okoli moje licence čimprej uredila, saj je veliko služb za vse zdravstvene delavce tu na Švedskem. Začetek je težak, potrebno je imeti nekaj denarja, da se lahko preživiš na začetku, + lahko se zavleče pri papirjih, vendar vsem toplo priporočam, država je super, pogoji so odlični, plače odlične, cene so primerljive kot v SLO, nekatere stvari tudi cenejše, skratka – tukaj imaš lahko res dostojno življenje, pa ne rabiš delati nevem kaj za to !! Le opogumiti se je treba in narediti korak! Kar se tiče narave – je prelepo. Temperature so super – vsaj v Malmöju je tako, poletje je bilo toplo, lepo, ni prevelikih vročin, jesen je pa sedaj tudi prekrasna, temperature pa skoraj enake kot v SLO, zimo bomo pa še videli 🙂

Zdravo mIranek!

A mi lahko prosim, daš svoj email ,(ali pa mi pišeš na mojega “[email protected]”) imam par vprašanj.Marca se selim gor!

Hvala in lp.

Zdravo mIraneK ,

res skoda, da imas take slabe izkusnje s tem pridobivanjem licence.
Sam sem se pred letom dni preselil v Nemcijo. Na sreco nisem rabil the papirjev. Sem pa dobil informacijo, da traja vse skupaj do tri mesece in stane okoli 600€, ce zelis imeti uradno papirje.
Tukaj obstaja tudi uradna institucija, kjer sem bil tudi sam. Tam so mi pomagali in svetovali, kaksno stopnjo izobrazb imam v nemskem sistemu. Kot sem rekel ni uradna, a za zavod za zaposlovanje je zadostovalo. Tisti cas tudi nisem vec potreboval in upam, da ne bom vec potreboval.
Z ostalimi papirji pa je slo vse zelo hitro, najvec dva dni, se mi zdi.

Upam, da ti cimprej uredijo stvari, da bos lahko lazje zadihala.

Veliko uspeha ti zelim.

Pozdrav v cudovit Malmo iz Hamburga

Jaz lih urejam person number (za švedsko) čez mesec,do dva bo fertik…Bivanje imam urejeno pri družinskih prijateljih,dokler ne dobim službe.(blizu mesta Boras ,če je kdo v blizu naj sporoči)Tako,da za začetek je to ok…potem , pa čim prej na tečaj jezika.nevem samo kako je z službami,in povprečnimi plačami….mislim da cca. 14.000-17.000 kron neto,tako sem jaz obveščen (govorim za navadna dela trgovec/skladiščnik/varnostnik…)
samo pogumno!

Zdravo,

sem arhtektka po izobrazbi in iščem službo oz pripravništvo. Lani sem diplomirala. Izkušenj nimam, saj ne dobim službe. Delala sem vse mogoče preko študentskega servisa, vendar ne zdržim več te situacije in bi se rada preselila na Švedsko ali Norveško. Ne vem kako naj se tega lotim. Najceneje je verjetno, če se naučim jezika doma A1-A2, če je to mogoče in potem poizkušam srečo s pošiljanjem portfolia podjetjem? Kje imajo kvalitetne tečaje v Sloveniji, da bi nadgradila znanje?Moj budget je zelo omejen, zato ne morem na vrat na nos na Švedsko..Če imate kak nasvet se priporočam.

Pozdravljena Lunaa,

sam bom poizkusil sreco na Norveskem v zacetku nasl.leta. Imam eno majhno vezo okoli dela, tako da upam, da mi rata z novim letom.

Okoli jezika si trenutno ne belim glave. Sem govoril s Svedom, ki dela gor v moji stroki, da zadostuje znanje angleskega jezika za zacetek. Ravno te dni mi je razlagal zgodbo Madzara, ki je potrkal na vrata njihovega podjetja. – Prisel s trebuhom za kruhom, vprasal za delo, ga dobil, sedaj ze seli celo druzino gor. V glavnem – ta Madzar niti anglesko ni znal ok – baje samo besede – niti stavkov ni znal tvoriti, pa mu je uspelo. Seveda je to zopet odvisno od poklica&podjetja, ampak ocitno je mogoce! Nasplosno na Norveskem naj ne bi bilo tezav s samo anglescino – taksne so tudi moje 1 mesecne izkusnje z norveskim Oslom.

Problem je morda financni zalogaj na zacetku, ker pac Norveska slovi po visokem standardu, ampak tudi to je izvedljivo, v kolikor se zdruziva vsaj dva&si v startu deliva stroske. – Sam sem zainteresiran za kaj taksnega.

Sicer sta obe drzavi ok za zivljenje, s tem da pac sam dajem prednost Norveski zaradi samega ne znanja norvescine. Delovnik na Norveskem je 37.5h tedensko; 7.5h dnevno (delas 4 ure, potem 1h pavze, itd.). Zanimiva mi je stvar okoli bolniske. – 4x na leto imas namrec moznost, da ostanes doma 3 dni, brez obiska zdravnika – poklices podjetje&reces, da si bolan, podjetje pa ti mora placati 100% bolnisko:-) Obstaja tudi neke vrste regres za dopust, decemberska placa pa je neobdavcena – v bistvu neke vrste bozicnica. Pripada ti 5 tednov dopusta letno.

Skratka – v kolikor se najde se kdo, s katerim bi skupaj prebila led na Norveskem, naj pise tukaj&pripise kaksen mail naslov za kontakt.

Lp.

Norge2014 samo pogumno,in optimistično,kar te ne ubije te samo ojača :)….jz tut štartam v začetku novega leta,vendar na Švedsko 🙂

lp

Zdravo!!!

Zanima me kako priti najceneje do Švedske?

Ali ima morda že kdo izkušnje (torej kašno je življenje,plača…)

Prosil bi če mi lahko pišete na [email protected]

Hvala!!!

pozdravljeni!

ima kdo kakšne izkušnje z ˝ansök om uppehållstillstånd för att flytta till någon i Sverige˝?

Čao.

Midva sva dva prijatelja, trenutno nastanjena v Halmstadu pri prijatelju. Iščeva delo ( gradbeništvo, adaptacije, suhomontaže, slikopleskarstvo, leplenje tapet, prodaja ) , angleščina ni problem in tudi izpit za avto imava. Iščeva si tudi svoje stanovanje . Če bi nama lahko kdo kako pomagu ali svetoval, se priporočava na ta email : [email protected] in seveda da spijemo eno pivce , kot pravi slovenci 🙂

Lp

S partnerjem se seliva na Švedsko. Stocholm. Ker pa je žal problem stanovanj, bo on živel pri prijateljih jaz pa pridem kasneje. On je programer, jaz pa nezaposlena.Ne želim biti v državi, kjer si želim delati pa mi država ne dopušča. Da o mentaliteti ovc in klanjanju za 700 evrov ne govorim, ker me prime sveta jeza.

Me pa zanima:

1. Kako ste pripeljali vse stvari na Švedsko.Imam namreč ogromno oblačil in čevljev. Če greš na primer z rynairom moraš plačati veliko za kovček večji od 20kg. Ste najeli avto, kombi v eno smer? Kaj pa mednarodni prevozi.

hvala Urška

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close