selitev na Švedsko
jaz sem v Göteborgu in je mrzlo, pivo je 6 eu, sicer pa se da tudi poceni kupovati, punce so lepe, mesto je lepo, ljudje prijazni, kaj naj recem, bolje kot pri nas je definitivno, ni pa ravno Amerika, to je res,
Živjo,
jaz se avgusta selim v Stockholm na magistrski študij za eno leto. Mogoče lahko kdo svetuje, kako naj se lotim iskanja stanovanja? Ob vsem internetnem brskanju sem prišla edino do tega, da je to cel podvig v Stockholmu in me je začelo prav resno skrbet, zato bom res vesela vsakega nasveta ali kontakta lokalnih poznavalcev 🙂
Hvala,
LP Š
hej,
mam kolegico iz Stockholma. Vem da je pred časom iskala cimro. Lahko vprašam, če želiš, ali pa če ve, da se kje oddaja soba oz. če želiš stanovanje!
Zdravo Špela,
js sem kontaktiral kolegico gor. Ko dobim odgovor ti sporočim.
Si pa lahko zelo srečna da greš gor. Če še nisi bila gor ti morem povedat, da je mesto res zelo lepo. Tudi dežela. JAz sem se prav zaljubil. Sicer škoda da greš šele augusta, ker se dnevi začnejo krajšat, a če boš še naslednje leto tale čas gor, bo super.
Jaz sem bil poleti in pozimi in obakrat je bilo nepozabno.
Ostaneva v kontaktu.
LP, Tomaž
Sem bila (poleti) in se v momentu zaljubila. In ko sem ugotovila, da je ravno v Stockholmu program, ki me zanima, je bilo v trenutku vse odločeno. Tako da se res veselim!:)
Še enkrat, hvala za pomoč!
LPŠ
Zdravo Špela,
no, jaz sem dobil odgovor od kolegice is Stockholma. Na žalost je res tako, da je dokaj težko priti do stanovanja oz. do najema.
Pošiljam ti link, ki mi ga je poslala, http://www.bostaddirekt.com/Private/Reg/Step1.aspx?fromTeaser=1. Poskusi, mogoče pa le najdeš kaj. Mi je pa napisala, da priporoča da začneš z iskanjem takoj.
Js upam, da ti bo uspelo najdit do takrat, ko greš gor. Mogoče za začetek s couchsurfingom.
Sporoči kako in kaj!
LP, Tomaž
Ojla,
Jaz zelim zivet na Švedskem.
Kaj potrebujem za začetek?
Hvala za ogovore Lep pozdrav
Pozdravljeni,
za vse vas entuziaste, ki vas je prevzela lepota in organiziranost Švedske in/ali Danske:
osebno izvajam jezikovne tečaje obeh jezikov.
Za nadaljnje informacije pa http://www.thomas-jeziki.si
En lep pozdrav vsem skupaj! 😀
Najprej upam da vam uspejo vsi cilji! ..Jaz po drugi strani nimam te sreče 😛 ..zadnih nekaj mesecev iščem,brskam,povprašujem in načrtujem selitev na Norveško. Ampak, ni nekih efektov -.- ..npr. na eures-u so mi ”svetovalci” odgovorili na kratko in jedrnato da, citiram: ”vse kar rabite vam piše na oglasu delodajalca” (zakaj pa sploh so svetovalci?) ..na forumih pa ni nič konkretnega, sicer sem navezal stik z nekaj osebami ki tam živijo, je pa tu drug problem!! Delodajalci ne odgovarjajo na informativne mail-e, na eures-u itak nič ne zveš ker so nesposobni in letno državi odžerejo min. 40.000€ (z tem se hvalijo na predavanjih) ..zato pa pišem na ta forum ker je aktiven bol kot kateri norveški 🙂 ..ima kdo kakšne informacije o delu na norveškem??
Lep pozdrav!
(vem da ne pišem o Švedski ampak nevem kam še naj pišem), hvala za odgovor
Hej! Na novo preseljen Ljubljančan v Stockholmu.
Selitev ni šla čisto po maslu, za začetek imam problem s pridobivanjem emša, ki mu tu rečejo personnummer. Sicer tiste 4 cifre na koncu niso pogoj, je pa življenje z njimi lažje in enostavnejše. Lahko se recimo vpišeš na zavod za zaposlovanje, lahko dobiš telefonsko številko, lahko se vpišeš na tečaj švedščine za priseljence, dobiš ikea family kartico in z njo uveljavljaš popuste, lahko prek neta registriraš in polniš kartico za javni prevoz, lahko uveljavljaš popust na bazenu, ker si brezposeln.. no, če pa tega nimaš, se pa pač odpoveš tem ugodnostim.
V LJ sem pustil službo in se preselil v Sthlm. Našparal sem si dovolj sredstev za premostitev za čas brezposelnosti in zdaj aktivno iščem delo. No, in ravno s tem je povezan problem z osebno številko – švedska davčna uprava, ki vodi register prebivalstva, te vpiše vanj, (1.) če si zaposlen, (2.) če si upokojenec ali (3.) če si samostojni podjetnik. Okej, nisem ne eno, ne drugo ne tretje, sem “oseba z zadostnimi lastnimi sredstvi”. Tudi ta kategorija obstaja, vendar moraš poleg dokazila o “zadostnih lastnih sredstvih” (nihče ne ve, koliko to znaša) predložiti tudi obrazec ZZZS, da si v Slo zdravstveno zavarovan za dobo enega leta. Okej, tega lahko dobiš, če si v zgoraj naštetih kategorijah 1, 2 ali 3, za “osebe z zadostnimi lastnimi sredstvi” pa to ne gre. Ker ZZZS takega obrazca nima. In tudi ne morejo napisati nekega papirja v angleščini, ker je, slovenščina, tako kot švedščina, uradni jezik EU. Argh!
No, zdaj sem se probal včlanit v fb skupino, da najdem kakega Slovenca z enakim problemom. Saj potem, ko dobiš službo, steče. Se da pa najverjetneje z malo taktiziranja stvari elegantno izognit, tko da si pridobiš potrdilo na ZZZS preden pustiš službo v Slo 🙂
No, če je kdo v Stockholmu, se mi lahko javi na 072 576 14 28, zdaj je čas za glögg 🙂
@Mr. Think, iz moje izkušnje je lažje iskati/dobiti delo, če se fizično nahajaš v mestu, mene so parkrat zavrnili samo zaradi slovenskega naslova, češ, najpej si zrihtaj bivališče, potem boš pa službo iskal. V kateri branži pa iščeš delo?
LP, Rok
Hej,
nam je na EURESu (Norveškem) vse razložila. Od tega kateri poklici so iskani, pa do tega, če nimaš izobrazbe v iskanih poklicih, da ni za odit, ker bodo prej zaposlili Norvežana. Kot nam je tudi povedala je potrebno biti “tečen” in če ti ne odgovorijo na mail, jih kar poklicat po telefonu. Malo si poglej po kakšnih spletnih strane ala finn.no[/url], ali the local … če ciljaš na angleško govorečo službo išči v Stavangerju (z okolico), ker je tam cca 11% prebivalstva angleško govorečega, saj je tam veliko podjetij v povezavi z nafto.
Tako kot pravi rok je boljše iskati službo direkt gor, saj večina prostih mest sploh ni nikjer uradno objavljena.
Kdaj pa se nameravaš selit gor in kam?
@ROK, kaj pa če bi se samozaposlil? Mogoče boš tako tudi lažje prišel do kakšne službe ali pa vsaj sodelovanja in seveda do svoje “EMŠO”.
V naslednjem letu pa upam, da bom tudi jaz okusila življenje pod severnim nebom 🙂
hei 🙂
To vse o iskanju dela, ”gnjavljenju” ipd. mi je znano ker se res moraš pasje močno zagrizt v tisto smer in cilj ki ga iščeš oz. želiš dosečt. Skandinavci so pač narod ki si vzamejo čas in med tem najmanj 4 do 5 krat dobro premislijo. Res je da je bolje iskat delo tam..osebno, ampak prav zaradi statistike ang. govorečega prebivalstva je bolje delo iskat v takšnih mestih kot je Stavanger. To pa nastane problem! Tuj jezik sicer ni sama težava, (zaradi internacionalitete) vendar je težje dobit delo če si tujec ker logično raje zaposlijo domačina, najlažje je (baje) delo dobit na severu ampak tam pa je obvezno znanje jezika :/ ..tak da, v planu mam eno od mest/okolica Bergen, Stavanger ali Oslo. kdaj? ..to pa tudi mene zanima 😛 ..upam da čim prej! 🙂
..Lep pozdrav!!
Mr.Think, kaj mi lahko pišeš na mail [email protected]? Sem tista iz zgornjega sporočila :-).
Lepo pozdravljen.
Pišem ti, ker se imam namen konec februarja (2013) končno odpraviti na Švedsko. Oziroma grem poizkusiti. Po tisočerih raznoraznih informacijah in neskončnem čakanju sem se odločil oditi pa kar bo naj bo. Namenjen sem v Goteborg. Veliko sem slišal govoriti o tej osebni številki (person nummer). Si jo ti sedaj dobil? Če si, kako? Drugače so mi iz vseh strani nabijali kako je težko. Da je velik problem s stanovanji in službami, je res? Pravijo, da jih “poplavljajo” razni Poljaki, Bolgari, Slovaki in podobno in da so precej zamašili delovni trg in da se švedska toleranca do tujcev precej krha, res? Mene zanima kako priti do stanovanja oz. sobe? Imel bi te seveda za vprašati cel kup stvari in zadev. Imaš morda profil na Skyp-u ali e-mail? Bilo bi mi lažje, če bi te slišal ali videl. V bistvu sem te kontaktiral, ker se bom po vsej verjetnosti tudi sam ubadal s težavami kot si jih imel/imaš ti sam.
Lp
realnost je taksna…
Ko prides zivet na svedsko in zelis delati se moras najprej prijaviti na svedski davcni urad, da ti odobrijo in dodelijo svedske davcne stevilke, nato gres, kot vsi priseljenci na priseljenski urad, saj ti tudi oni morajo odobriti stalno bivanje na svedskem….
.Ker prihajas iz EU kot vsi poljaki litvanci in romuni, te nihce ne bo preganjal nnazaj saj si lahko tukaj na dopustu ali obisku ipd…
Ne se tolazit da nas imajo raje ker smo slovenci-nas enacijo z vsemi kar je prislo na novo iz EU in smo isti kot litvanci latvijci romuni poljaki cehi slovaki,svedom je pac vseeno kje je slovenija
To da smo slovenci delovni je bla bla-saj vsi tujci tukaj delajo 3krat vec kot svedi samo da si pridejo v sistem…
Vendar te nihce ne bo vzel v sluzbo brez svedskih davcnih stevilk-dela na crno pa na zalost ni.
Vse to kar obljubljajo v sloveniji, da lahko kot clan EU delas povsod NE DRZI in ti v sloveniji mecejo pesek v oci…
Na FB poisci kontakte z skupino slovenci na svedskem, naj bi pomagali?????? vendar ti bo prej pomagal kaksen srb bosanec albanec, na zalost taksna pac je slovenska miselnost vseh kaatere sem jaz prosila za pomoc
Ne pisem tega da bi komu vzela upanje ampak zato, da tisti ki prihajate si naredite rezervo denarja (med 2000 do 5000 evrov )saj se tukaj zadeve odvijajo zelooooooooo pocasi
Siptarka bravo
Koncno je tu nekdo ki pove realno sliko o tujini in potrjuje kar sem vam pravil ze od zacetka. Mogoce sem uporabljal bolj mocne besede toda bistvo je isto. Na primer jaz sem rekel da vsi azijci, afrikanci, romuni, latvijci,rusi bulgari, poljaki, cehi, na kratko East itd namesto da sem navajal vse te nacionalnosti sem jih na kratko opisal kot cigani. Za svede, angleze, francoze, nemce itd na kratko West smo tudi mi cigani,Slovenci smo imeli ostale jugoslovane za cigane in tako to gre po lestvici navzdol in si domisljujte kar si hocete tako to je. Zaradi navala in kriminala ki so ga prinesli cigani v West so sedaj se tisti tolerantni ljudje spremenili mnenje. In ne zanasaj se na slovenca v tujini, ker ta ta bo najprej zajebal. Nevem kako ste med sabo doma v sloveniji po mojih izkusenj ne dosti boljsi.Jaz se imam za patriota toda Daj mi bosanca anytime?!
Ponovno se oglasam, porocam, kako je po 4 mesecih:
Z novim letom so me zaposlili na obcini kot inzenirja. Je mal ven iz mesta, tko da je ura in pol voznje nekaj normalnega. Se da pa spat na busu al pa surfat-majo gratis wifi 🙂
Personnummer je prisla socasno s sluzbo. Sam ne opazam nobene diskriminacije, ceprav me kdo prass, kako da sem prisel iz Jugoslavije (k so oni v solo hodil, se ni blo Slovenije).
Mamo Tajca, Iranca, Nemko pa mene na hodniku. Je pa bistvena prednost za dobit delo tekoc jezik in izkusnje z dela. Pa da si prijeten clovek 🙂
“Poporodne tezave”, ki jih clovek lahko pricakuje, so odpiranje bancnega racuna, predpogoj je svedska osebna izkaznica, vpis v zdravstveno zavarovanje lahko traja 3 mesece-dokler ne sobis potrdila, da si v Svedskem sistemu, mors placvat se v sloveniji; za presojo diplomske naloge si visokosolski zavod tud 4 mesce vzame… Ampak drgac je pa lajf boljsi tukej. V slovenijo se hodi samo se na poletne pocitnice 🙂
Lp, Rok
Pozdravljeni,
ko berem vaše komentarje vodim ,da imate že kar nekaj izkušenj z Švedsko ter se priporočam za kakšne koristne informacije. Tudi midva z ženo bi se rada preselila na Švedsko, ona sicer še dela specializacijo interne medicine,jaz sem pa informatik, pa naju zanima kako sledi procedura slitve,kako je z službami na Švedskem, znanje jezika, najemi stanovanja itd.
Hvala
Forum je zaprt za komentiranje.