Najdi forum

selitev na Švedsko

Zdravo Medo!

Ne ne. Js sem bil na dopustu na švedskem. Sorodnikov nimam gor. Jih pa ima kolega, s katerim sva bila skupaj gor. Bil sem v Malmo, Stockholm, Uppsala in pa Goeteborg. V najlepšem spominu mi je ostal Stockholm. Se se vrnem gor. Upam, da kmalu.
Drugače pa je v Uppsala največja univerza na Švedskem in tudi najstarejša v Skandinaviji. Ustanovljena je bila 1477 leta. Mi je pa Uppsala ostala v lepem spominu po prijetnem zajtrku v majhni stari kafeteriji, kjer sem dobil res odlično kavo. Sicer je pa kava tako vsepovsod bila dobra in vedno jo je bilo dosti.
In kako se preživljaš, če ne delaš? Meni se jezik tudi zdi težak ko ga slišim, a pravijo, da se ga ni težko naučit. Kako dolgo pa si že gor? In kje živiš?
Upam, da se kmalu oglasiš.

Tomaž

Lep pozdrav se od mene,jaz zivim na svedskem skoraj 5 let in zdej sem predala prosnjo za njihovo drzavljanstvo samo upam da nebom izgubila slovenskega,in lahko povem da res zacetek je zelo tezek,no jaz sem ze tu cisto domaca,koncala sem medicinsko solo tukaj in delam in imam v nacrtih se se naprej solat.Upam da gre vsem na bolje in velika dobrodoslica vsem ki ste prispeli na Svedsko.Välkommen.

Pozdravljeni.

Mene pa zanima standard na švedskem, smo družinsko podjetje in že 10. let izvažamo na Švedsko
in delamo z enim dobrim švedskim podjetjem tako da se videvamo 5x letno. Pred leti so me vprašali če sem ppripravljen iti delat vsaj za nekaj časa na švedsko, rabijo nekoga ki govori slo,hr…saj delajo z balkanom. Jaz sem jim predlagal prijatelja ampak niso hoteli, očitno niso preveč zaupljivi do nekoga ki ga ne poznajo, takrat sem odklonil .

zdaj pa sem začel razmišljati malo drugače saj vsi vsete kaka je gospodarska situacija v sloveniji…
kriza na vsakem koncu, neprijazna država do gospodarstva itd… naveličal sem se slovenije

Zanima me kako plačo naj pričakujem za administratorska dela in podobno….

Hvala za odg.

18 000 sve kronor…..

Stark Björnsson

sloman javi se

Lep pozdrav iz Švedske (Huskvarna – Jönköping). Sem 1 leto tukaj, en del učenja švedskega jezika (SFI C, čaka me še D) sem končal, sloman lahko se javiš in vsi ostali mi lahko pišete. Zaposlen še nisem, če ima kdo kako ponudbo lahko tudi piše, po izobrazbi sem elektrotehnik – elektronik. Kdor želi iz SLO priti v SWE, mislim da je to dobra ideja, prihodnjost zagotovljena.

Vse naj naj, lep pozdrav.

Hej då!

Ivica Furdi

[email protected]

hej, sem ti mail poslal

g.björnsson 18 000,00 sek,je to bruto ali neto……….

in g.Martha zanima me če ste se odločili in preselili gor….

L.P.karlsson

Ojla! Jaz sem se preselila v Stockholm k fantu (je lokalec) pred slabim letom. Najprej sem porabila tri mesece za birokracijo in personnummer, ker nisem vedela, da traja tako dolgo, sicer bi to prošnjo poslala že vnaprej.

Eno leto preden sem se preselila, sem šla na kratek uvodni tečaj švedščine, ampak v javnosti nisem hotela govoriti (neumnost z moje strani, bi se lahko od fanta in njegovih naučila precej v rem času). Ko sem začela hoditi an tečah švedščine (SFI – švedščina za priseljence), sem se odločila za intenzivni tečaj, 28 ur na teden, in sem zaključila SFI D (najvišja stopnja) v manj kot treh mesecih. Ker sem prišla z namenom bivanja s partnerjem sem kot državljaka EU bila upravičena še do denarne spodbude, saj sem tečaj končala prej kot 1 mesecev po priselitvi in 12 mesecih po začetem tečaju. Če bi dovoljenje za bivanje dobila z namenom dela, do tega denarja ne bi bila upravičena. Sedaj nadaljujem učenje švedščine na šoli za odrasle. Šolanje tukaj je zastonj v javnih šolah, tudi za odrasle. Plača se le svoje učbenike, in ponekod manjši znesek za kopiranje.

Švedščina sama ni težka, meni je precej pomagalo znanje nemščine. Problematična mi je izgovorjava, saj imajo 8 samoglasnikov, ki se berejo drugače, kot naši. Treba je torej vaditi, pa bo.

Službe še nimam, jo pa iščem. Če ima kdo kake namige, se priporočam. Do sedaj sem delala kot arhitekt, čeprav šolanja nisem zaključila, se pa primem vsakršnega poštenega in plačanega dela (neiplačevanje plač je eden izmed glavnih razlogov, da sem se odselila iz Slovenije).

Sem pa vesela vsakršnega kontakta in družbe! lipi.lady(at)gmail.com

Välkomna hem……

kot si dejala smo zaradi neplacevanja plac, borbe za mesecni drobiz….. postali ekonomski migranti…

Jaz se danes tezko verjamem da je placa vsak mesec, da je na datum, da nihce ne vpije name, da mi nihce ne grozi z odpustom, da je red, da je red in predvsem da je red….

Korenine slovenske so samo korenine posusenega upanja in praznih obljub politikov o boljsem jutri v drzavici na napacni strani alp….

därfor välkomna och jag hopas da vi kan träffa senare-

Sven

Kako pa se kaj spopadate z nizkimi temperaturami pozimi? Mene Švedska zelo mika, ampak samo zaradi urejenosti njihovega sistema, kar se vremena tiče, ne vem, če bi zdržala celo življenje 🙂 Zato sprašujem. Pozdrav vsem tja gor!

Kolikor sem jaz dobol podatke, v Stockholmu sploh ni tako hudo, kar se temparatur tiče.
Bom preveril sam, ker grem za novoletne praznike gor.
Če je kdo za pijačo, pa naj kar javi.
lp

Pozdravljeni,

tudi mene mika Švedska, rad bi se preselil tja, vendar imam družino in bi moral to storiti postopoma – sprva bi šel sam dol in potem, ko si uredim stvari, pride še ostala družina za menoj.

Zanima me, ker imam dva otroka stara eden 3 leta in drugi 1 mesec, kako bi vključil svoje otroke v Švedsko družbo oz. kako bi otroci to sprejeli.

Imajo na Švedskem za take primere kaj poskrbljeno?

Že v naprej hvala za odgovore!

[email protected]

Pozdravljeni,
smo 4 članska družina, odločena, da se selimo na Švedsko, leta 2013. Sprva bi jaz šla gor in si poiskala službo/stanovanje. Čez par mesecev pa še mož in otroka.
Zanima me, če lahko stopim v kontakt s kom, ki je dal selitev pred kratkim skozi.

Hvala,
A

tudi mene bi zanimalo podobno

Živjo,

s prijateljem se najbrž odpravljava na delo v Skandinavijo, podjetje naj bi bilo švedsko, delalo bi se pa na norveškem, baje… Zanima pa me, če kdo ve iz lastnih izkušenj, kako imajo pri švedih porihtano za plače, bolj natančno ( regresi, nadure, božičnca,13.plača, ) ali te zadeve dobiš plačane?

LP, mare

živjo mare, nam lahko poveš kakšno delo bosta opravljala in kako sta prišla do dela

pa zdej ko to berem vidim da nas je gor v stockholmu kar nekaj. kaj ko bi kdo odpru na facebook skupino?

Skupina že obstaja

https://www.facebook.com/groups/271627886227531/

se mau pa grem js tuut ….ljubav me cakaaa 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close