Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala selitev na portugalsko..lisbona

selitev na portugalsko..lisbona

Pozdravljeni

Zivi kdo na portugalskem, da lahko malo vec vprasanj postavim? V kratkem se selim tja ker si to zelim. Ne znam portugalsko, razumem in govorim tekoce spansko. Ze par let zivim v tujini, vendar bi se rada preselila v Lisbono?

Kako je s sluzbo…vem da ni bajno, in najem stanovanj/sob?

hvala

Pozdravljeni

Mene tudi zanima Portugalska. Se ucim portugalscino in bi sla za kaksno leto ali dve ziveti tja, Lizbona ali kak drug kraj!!

ce ima kdo kaksno informacijo bi bilo dobrodoslo.

ola obema,

jaz sem bila tam na erasmus študiju, in sem čisto nora na portugalsko (lizbono). sem hotela ostati tam/se preseliti nazaj, pa nekako nisem zbrala poguma, oz. našla prave sluzbe. govorim portugalsko (no vecino sem sedaj v 2 letih pozabila), vendar mi je jezik svetoven:D. Mislim, da je znanje tega jezika potrebno, da si lahko najdes sluzbo. poznam slovenko, ki tam zivi, vendar baje je skoraj 2 leti iskala sluzbo, pa govori portugalsko. drugace pa zivljenje tam lepo, počasno, zabavno:)…

če vaju kaj zanima, kar vprašajta:)

Lizbonka hvala.

No sluzbo je verjetno tezko najti trenutno v Evropi, kar poslusam in berem ni ravno najboljsi cas za vrnitev na staro celino. Ampak jaz imam pogum, selitve mi niso problem. Jezik se mi zdi se lahko naucim v kratkem casu, ker govorim tekoce spansko?
Kako je s stanovanji? Je tezko najt ali se da hitro dobit kaksno stanovanje; ki se ga delis se s kom? recimo da se odlocim zivet malo ven iz lizbone, kako je s prevozi do mesta?

Veliko vprasanj, ampak bom vesela odgovorov.

hvala

ola,

kje pa sedaj živiš? kot sem dojela, ne v evropi! 🙂 no skratka: služba: tezko jo je bilo dobiti tudi par let nazaj (jaz vem, za 2 leti nazaj), in ko sem se pogovarjala s portugalci, moras tekoce govoriti portugalsko, pa se takrat te ne vzamejo:) Seveda je odvisno tudi od profila, recimo v kakih shoping centrih lahko dobis (kot natakar ali prodajalec), ker zmeraj iščejo kakšnega, samo potem imaš res bedn delovni čas (centri so odprti do polnoči, tudi vikende). Tudi plače so nižje, kot recimo v španiji. Če bi se odločila, bi mogla iti tja, iskati po portalih, hoditi na razgovore, oddajati CVje. Ta znanka moja, ki živi tam, je tako delala 2 leti skoraj, pa nikjer ni bila izbrana:S…Govorijo pa vsi mkladi angleško tudi.
Stanovanja: je lahko najti. jaz nisem zivela cisto v centru, pač ene par metro postaj ven, sem dajala 200 eur za sobo, se z 2 portugalkama sem zivela. bilo kar lustno:) pač ko prides tja, kupis casopis (pozabila sem kako se imenjue-nekaj takega kot salomonov oglasnik), in imaš tam vse oglase, potem pa gledas in isces:)
Prevozi: imas metro, avtobuse, taksije. priporočila bi ti, da si najdes stanovanje nekje na modri ali rumeni liniji. te dve sta najbolj varni, in imata dobre povezave s centrom. ce zivis 2,3 mogoče 4 postaje iz strogega centra, je se zmeraj OK:D…

ce pa na obrobju lizbone, pa avtobus, ali vlak.

kako pa, da si se odločila iti tja? imaš fanta:D…no meni so portugalci ressss fletni:D, in jaz sem sem tam imela noro, in sem res nora nanjo:)
zmeraj mi je fino spoznati koga, ki želi iti tja:D:D:D

Sem zivela dolgo v Spaniji in je bila velika zelja portugalska in je se vedno, tako da mogoce je zdej cas, ceprav za sluzbo ni nikoli in nikjer lahko.

Hvala za info, vidim da je situacija podobna Spaniji, kar se tice jezika. Ce se kaj rabim se javim ponovno. S papirji verjetno ne ves kako je, pridobitev delovnega dovoljenja, dovoljenje zacasnega bivanja? Ali traja dolgo?

hvala se enkrat

morda je malce pozno, pa vseeno.
jaz sem živel na Portugalskem skoraj 5 let, blizu Porta.
Na kratko – Portugalska je fantastična dežela, ljudje so tudi fantastični. Žal pa ne dobiš službe razen z veliko sreče – morda v turizmu, pa še to bolj sezonsko. Portugalska je vsako let v hujši gospodarski krizi, ki se je pričela nekje l. 2003.

Jezik je fantastičen, lep,. bogat. Ko sem prišel na Portugalsko, nisem zastopil besede.

Morda bo komu v pomoč moj blog za začetnike
http://portugalscina.blogspot.com

Pozdravljeni,
jaz zivim v Celovcu in moja prijateljica je portugalka.
Ona zivi pri meni ampak vsako leto se vracava v Algarve na dopust,saj njeni starsi pac zivijo tam.
Portugalci so zelo prijazni ljudje,do sedaj se nisem dozivel kaj slabega.
Pokrajina je cudovita,posebno Algarve,seveda glavno mesto Lisbona tudi ni slaba.
Vecina prebivalstva zivi v Lisboni in Portu.
Gospodarska kriza je zelo obcutna,sezonsko delo poleti bi se se dalo dobiti,seveda ce znas portugalsko ali pa vsaj spansko govorit,mogoce bi tudi anglescina pomagala.
Portugalci so res dobri ljudje in upam da bodo tako tudi ostali.
Pozdrav Roman

Čau,

no, jst se tudi nameravam naslednji mesec presleiti na Portugalsko, in sicer v Lisbono, ker imam fanta Portugalca. In sicer sva se spoznala na ladji, ker sva oba delal in po enem letu, sva se odločila, da se preslim tja. Čeprav je kriza velika, je on uspel v 2 tednih po vrnitiv domov najti job, jst pa v Sloveniji še ne, tako da..
Me zanima, če ima kdo kak nasvet glede zdravstvenih stvari? Kako je z zdravniki in zavarovanji? To je za tiste, ki so tam živeli tam nekaj časa.
Se je kdo mogoče tudi obrnil na slovensko amabasado ali kaj pogodbnega.

Hvala za dogovore.

Beijoss::))

Procedura glede zavarovanja je zagotovo podobna kot pri nas (EU zakonodaja). Dokler ne dobiš zaposlitve, se poslužuj coris zavarovanja za tujce. Tako ali tako si lahko 3 mesece tam brez vsakih papirjev (prijaviš se na policijski postaji in je to to), za ta čas urediš coris v Sloveniji. Kasneje ga urejaš na Portugalskem.

Tudi moj fant je Portugalec, ampak se je preselil v Slovenijo. Saj ne da imam tu neke strašne možnosti za zaposlitev, ampak na Portugalskem jih imam še manj. Čeprav je sama država zelo mamljiva, še posebej Azori, od koder je moj. Želim ti srečno in uspešno selitev v Lizbono. Bjs 😉

Aluna, hvala ti za inforamcije in pa tudi tebi veliko sreče.

Beijoss::))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close