Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija MRI pri sekundnih-kratkotrajnih omoticah

MRI pri sekundnih-kratkotrajnih omoticah

Pozdravljeni

 

zaradi sekundnih-kratkotrajnih omotic ze skoraj eno leto, predvsem ko obrnem vrat v desno, sem sla na magnet glave s kontrastom ki je pokazal: desna AICA naredi zavoj pod CNVII in CNVIII dokaj globoko v notranjem sluhovodu.sega do polovice sluhovoda.

Majhne T2 hipertintezivne lezije v beli mozganovini frontoparietalno, po lokaciji so bolj vaskularne dimenzije.

 

hvala ta vaso obrazlozitev, stara sem 39 let.

Pozdravljeni,

sprednja spodnja cerebelarna arterija (AICA) vedno v svojem poteku v notranjem sluhovodu, še preden se od nje odcepi labirintna arterija, naredi zanko, ta pa je lahko različno velika.  Podobno kot pri vas sega AICA zanka do polovice notranjega sluhovoda pri vsaj polovici ljudi. Zato menim, da pri vas ne gre za nevrovaskularni konflikt (ta bi se kazal s tinitusom ali nenadno izgubo sluha – tega nimate)

Če so mišice vratu zategnjene, se impulzi iz receptorjev v mišicah precej zmedeno prevajajo v možgane. Nastane zmeda v možganih. Še posebej se to izrazi ob premikih glave in vratu ter pri vstajanju iz ležečega v sedeči položaj. To imenujemo cervikogena vrtoglavica. dodatni simptomi so še polnost ušesa, rahel pritisk ter tinitus.

Svetujem vam vaje za vratne mišice (za stabilizacijo in moč), razgibavanje vratu, masažo vratnih mišic, gretje in tudi vaje za ravnotežje. Ob hujših težavah tudi nesteroidne antirevmatike cca 14 dni.

Vseeno pa priporočam, da opravite preiskavo delovanja ravntežnih organov , to je video HIT in provokacijske manevre za BPPV – oboje pri ORL specialistu.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close