Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Motnje hranjenja sekundarna amenoreja po anoreksiji

sekundarna amenoreja po anoreksiji

Pozdravljeni!

Stara sem skoraj 19 let in že 3 leta nimam menstruacije. Začelo se je tako, da sem zelo in tudi zelo hitro shujšala in pred 2 letoma zabredla v anoreksijo. Pri tem sem seveda izgubila menstruacijo. K sreči najhujše stanje ni trajalo preveč časa in so me hitro hospitalizirali v bolnico. Visoka sem 160 cm in v najhujši fazi sem tehtala le 35 kg. Zdravljenje v bolnišnici je trajalo 4 mesece, kjer sem pridobila 45 kg.
Danes sem dokaj v redu, občasno imam še težave ampak nikoli ne shujšam, saj se glede tega zelo držim obrokov in pazim na svoje telo . Jem raznovrstno hrano in tehtam približno 48 kg. Moja kri je v redu, pred letom so mi delali tudi hormonski test in so bili vsi rezultati normalni, v izvidih je pisalo, da je pri meni prisoten normalni pubertetni stadij, popravila se mi je tudi koža in lasje, tako da sem načeloma glede ostalih stvari zelo zdrava. Moti me le to, da še vedno nimam menstruacije.
Dvakrat sem že bila pri ginekologu, pred letom dni, vendar mi je rekel, da je to po taki bolezni normalno in da lahko še malo počakam. Takrat sem se kasneje odločila, da bi bilo menstruacijo vseeno bolje sprožiti umetno in predpisal mi je tablete, po katerih pa sem dobila menstruacijo. Jemala sem jih nekaj mesecev in mestruacija je bila popolnoma urejena, ko pa sem jih nehala jemati, je spet nisem več dobila. Tako mi je čez nekaj časa spet predpisal tablete za dva meseca (zato, ker je menil, da je mogoče v mojem telesu še vedno premalo hormona in da bi tako vzpostavili ciklus) in menstruacijo sem spet dobila- točno po datumu, takoj naslednji dan, ko so se začele rdeče tabletke- tablete so bile namreč take, da so bile najprej modre, potem bele in nazadnje v mesecu rdeče, ko naj bi se pojavila tudi krvavitev.
Te tablete sem nehala jemati približno kakšne pol leta nazaj in še vedno nimam menstruacije. Naj povem, da sem bila pred začetkom jemanja tablet tudi na ultrazvoku in je z mojimi organi in ostalim vse normalno.
Naj omenim tudi, da sem pred anoreksijo že imela 4 leta normalno menstruacijo.

Kaj je po vašem mnenju krivo za moj izostanek menstruacije? Je lahko krivo to, da imam mogoče še vedno premalo kg, čeprav sama nimam tega občutka?
Je možno, da se menstruacija nekega dne sama od sebe pojavi, ko se dokončno vzpostavi ravnovesje v telesu, ali bi bilo bolje, da bi spet začela jemati tablete?

Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovore že vnaprej.
vevericka

Pozdravljena Veverička,

naj ti čestitam za dosežke v tvojem okrevanju. Gotovo ni lahko tudi danes, vendar se splača boriti zase in za to, da bo še bolje. Ti kar delaj na sebi in upoštevaj to kar čutiš, doživljaš ter raziskuj kaj še potrebuješ.

Praviš, da kljub vsem obiskom pri ginekologu naravno še vedno ne dobiš menstruacije. Sama nisem zdravnik zato težko rečem karkoli o tem. Drži pa to, kar si že sama ugotovila. Pri tvoji višini je kilaža, ki jo imaš nizka in lahko je to vzrok, da še nimaš menstruacije. Kot si sama napisala ko se vspostavi ravnovesje v telesu se vrne tudi menstruacija. Razumem, da te je strah pridobivati kg, vendar če želiš menstruacijo začni počasi delati na tem, da prideš vsaj do 52 kg, pa mogoče dobiš menstruacijo naravno. Nič ni narobe, če si jo sprožaš s tabletkami.

priporočam ti, da še naprej uživaš raznovrstno hrano in obiskuješ svetovalca oz. osebo, ki ji zaupaš, da bo delal s tabo, da pridobiš zaupanje vase, razdelaš strahove glede večanja telesne teže in ostale, ki se ti še pojavljajo. Počasi napreduj, pa bo šlo. Saj si že marsikaj spremenila in tudi to se bo uredilo. Moraš pa delati na sebi.

lahko se priključiš tudi v kakšno delavnico za boljšo samopodobo – tudi pri nas jih imamo (preberi si zgoraj na vrhu spiska sporočil) ali prebereš kakšno knjigo na to temo.

Srečno.

Tatjana

Najlepša hvala za vaš odgovor in nasvete.
Torej je najverjetneje vzrok mojemu stanju res relativno nizka kilaža. V bistvu se mi zdi, da sem še nekoliko presuha in da bi lahko imela višjo težo, a se učasih bojim, da se pridobivanje kilogramov nebi ustavilo.
Upoštevala bom vaše nasvete in zagotovo kaj delala na tem, ker imam močno voljo in želim biti zdrava ter se brez težav in ovir družiti s prijateljicami in hoditi ven.

Kot ste že sama napisala, sem pri sebi res marsikaj že ugotovila in razčistila. Pravzaprav imam pogosto občutek, da sem kar dober ”psiholog” in se zavedam popolnoma vseh svojih težav in misli, ki niso zdrave.
Zadovoljna sem s sabo predvsem zato, ker sem se s svojo voljo in motivacijo naučila težo vsaj vzdrževati in jesti redno, tako da pri tem ne potrebujem nadzora mame ali katerekoli druge osebe.
Ker bom jeseni postala študentka in bom šla živet v stanovanje v Ljubljani, resnično razmišljam o tem, da bi se udeležila kakšne delavnice o samopodobi.
Kljub svetovalcem, psihologom in psihiatrom pa imam občutek, da probleme najboljše rešim s svojo mamo, kateri tudi zaupam vse svoje stiske in težave. Mislim, da mi zna vedno zelo dobro pomagati, čeprav jo včasih preveč skrbi zame, pa saj jo razumem po vsem tem, kar je bilo. Skupaj sva prebrali že ogromno knjig na to temo (naročili smo tudi nekaj strokovnih iz Amerike) in se odkrito večkrat pogovorili o tem.

Lahko rečem, da so moji dnevi danes že veliiiko boljši kot pred kakšnim letom ali dvema. Že dolgo se nismo skregali ali jokali zaradi hrane in teže in razumemo se boljše kot včasih. Mama mi tudi pomaga pri nadzorovanju teže, ker meni ni v interesu, da bi padla. Tako mi je uspelo, da že 2 leti nisem videla nobene številke na tehtnici, kar mi zelo ustreza. Vsake toliko časa me pač mama stehta in pove, ali je v redu in jaz pokimam. Če gre kaj narobe se sproti vse dogovoriva in zmeniva in to mi ustreza.

Upam, da bom nekoč imela spet mesntruacijo, ker bi jo raje imela naravno kot s tabletami. Potrudila se bom in delala na tem, da bi pridobila kakšen kilogram.

Lep sončen pozdrav

vevericka

veverička!

Za sabo imam precej dlje trajajočo anoreksijo kot je bila tvoja. Minimalna teža je bila 28 kg in 8 let sem bila stalno pod 35kg. Danes jih imam 44 (visoka 160cm) in tudi svojo menstruacijo, čeprav sem jo pred začetkom anoreksije imela le 3 krat. Tako, da mislim, da se bo sčasoma uredilo. Meni je ginekologinja najprej predpisala tablete za celoten ciklus, potem le za drugi del. Vsakič sem jih jemala za 3-6 mesecev potem pa naredila malo premora, da sem videla ali se bo M sama sprožila. Enkrat se je prav nepričakovano. Je pa ginekologinja rekla, da se mora telo privaditi novemu stanju in da je najbolje da ohranjaš konstantno težo. Tako, da tudi če se odločiš, da se boš poskusila še malo zrediti, bo spet potrebno malo počakati, da se telo navadi.

LP pa brez skrbi:)

Lahko ti dam lastno izkušnjo. Moja prva hospitalizacija že pred mnogimi leti, kar 23-imi. Je bila na enaki višini in z podobno težo. Takrat je bila moja prva odpustna teža 50kg, željena in idealana pa 52kg. Tudi seveda sem bila brez perila. Težo 50kg bi morala držat, pa je nisem. Ostajala sem na 48kg in bila brez menstruacije do dvajsetega leta. Takrat se mi je teža dvignila za nekaj časa. Pa še zrastla sem vmes. Posledično ni bila nikoli redna. Tudi ginekologinja mi je dajala tabletke, ki pa niso kaj veliko pomagale. Sedaj pa sem že v meni, donositev tudi ni bila možna. Splača se za svoje zdravje naredit kaj dobrega. Namreč telo si zapomni in teh 45kg je res premalo.
Želim ti, da se ti ve dobro uredi in zaživiš tako, da boš kasneje srečna. Vse dobro.

Draga veverička,

kot si lahko prebrala tudi iz sporočil ostalih je potrebno vzdrževati neko konstantno telesno težo, ki telesu odgovarja. Vsako telo ima svojo telesno težo, ki mu odgovarja, zato se ne primerjaj z drugimi, češ – “ona jo je pa pri teh kg že imela”. Zaupaj sebi in svojemu telesu. Dobila boš menstruacijo, ko bo telo v ravnovesju. Sama praviš, da si bila na pregledih, ki niso pokazali ničesar, kar bi lahko kazalo na to, da bi bilo z organi kaj narobe.

Dobro, da imaš podporo mame, ki te vzpodbuja in ti stoji ob strani. veliko si že naredila na sebi. Poslušaj se in predeluj vse kar se v tebi dogaja in s tabo, če začutiš, da je to dobro zate in tvoje okrevanje.

Vse kar ti trenutno pomaga pri tem, da greš lahko naprej kar ohrani – dokler boš potrebovala takšno varnost. Nič ni narobe s tem. Ko boš pripravljena se boš lahko stehtala tudi sama, do takrat pa išči kaj ti še lahko pomaga izboljšati samopodobo in zaupanje vase.

Želim ti vso srečo.

LP

Tatjana

Najepša hvala za nasvete.
Zanima pa me tudi, kaj menite o telesni aktivnosti pri takšnem ‘stanju” kot sem jaz. Že tri leta se trudim izogibati večjim naporom, zato da to morda nebi škodilo mojemu telesu in se ukvarjam predvsem s hojo v naravi. Kaj menite o tem, da bi svojim sprehodom dodalapribližno 15 min teka na dan? Sama bi namreč to z veseljem počela, da bi se malo razmigala, pa se z mamo vedno skregava, ko preide pogovor na to, ker ona nasprotuje temu. Sama mislim, da s tem nebi bilo nič narobe. Če bi bilo potrebno, bi tudi spremenila kaj v prehrani, ke tega res nebi rada počela z namenom, da bi shujšala!!
Kaj pa menite o telesni aktivnosti med pridobivanjem kg? Ali lahko to upočasni oz. zavira menstruacijo? Pri tem seveda ne mislim pretiravanja z gibanjem ampak kakšno urico na dan.

Pozdravljena,

vmešali so se nam škratje in tako se je odgovor na tvojwe vprašanje malo podaljšal.

Nič ni narobe s telesno aktivnostjo pri človeku, ki ima redne obroke, raznovrstno prehrano in zmore vsakodnevne napore ter tudi oposkrbeti zase.

Seveda je telesna aktivnost priporočljiva. Predlagam ti, da skleneš s starši dogovor, da bi za začertek uvedla poskusno obdobje npr. 1 mesec, kjer bi 3x na teden tekla po 15 minut. Pri tem seveda je potrebno spremljati ali prihaja, do kakšnih sprememb glede telesnega stanja. V primeru, da ostanejo kg enaki oz., da se teža še dvigne obdrži to 3 x na teden , vendar ob enakih pogojih kot na začetku. Če bo tudi potem še v redu, lahko sklenete nov dogovor.

Nekaj boš morala spremeniti tudi pri prehrani vsekakor. Ker telesna aktivnost pomeni večjo porabo kalorij-torej dogovori se starši kaj bi to bilo. Dobro je, da bi dobila še nekaj kg gor. Telo mora spet priti v ravnovesje in mogoče tvoje še ni zaradi prenizke teže. Če boš pridobivala na teži, tudi menstruacija ne bo problem, če bo šla teža dol pa odsvetujem vsako aktivnost do nadaljnega dokler se ne povečajo kg – seveda potem tudi menstruacije ne bo.

Počasi pa sigurno.

Lep dan.

Tatjana

S starši smo že sklenili dogovor in povečali vnos kalorij. V sredo se bomo spet tehtali in če ne bo šlo nič gor, bomo še dodatno okrepili jedilnik.
Mislim, da bi tako lahko prišla na 50 kg, pripravljena bi bila imeti tudi npr. 52 kg…kaj več pa že ne vem kako bi sprejela. Se pa bom vsekakor potrudila za zdravje kolikor se da.

Kar lepo počasi in sigurno pojdi naprej tako hitro kot greš lahko. Spremljaj sebe in svoje telo, svoje potrebe, čustva, kaj se dogaja s tabo. 52 kg je že dokaj stabilna telesna teža. Počasi delaj na sebi. Super bo, če boš lahko ob telovadbi pridobivala tudi kg. Pri vsakem pridobljenem kg dobro poglej kaj se dogaja s tabo, da boš lahko morebitne alarmne signale v pravem trenutku z osebami, ki jim zaupaš predelala. 52 kg je super telesna teža. Začni počasi in postopama. Delaj na tem, da se imaš rada takšno kot si. V primeru, da gredo kg navzdol pa bo potrebno telovadbo za nekaj časa opustiti. Verjemi vase, zaupaj si in uspelo ti bo.

Si pogumna punca, kar tako naprej. Vso srečo.

Lep pozdrav,

Tatjana

Živjo!
Zelo sem vesela, ker sem končno odkrila vašo stran, saj zdaj vem, da so nekje “so-trpinci”.
Ko sem brala pismo veveričke, sem se v njem prepoznala. Zanima me, če bi bilo možno, da bi z njo (veveričko) prišla v stik (preko e-pošte, če bi se tudi ona strinjala).
Lepo je poznati nekoga, ki te popolnoma razume.

Pozdrav,
lešnik

dober dan,
ali mi lahko razložite ali je možno za sekundarno amenorejo če telovadiš preveč, imela sem tudi anoreksijo a se težo dobila gor z hrano in telovadbo, pri tem sem izgubila menstruacijo ko sem bila pri ginekologu mi je rekel da sem praktično brez materične sluznice in v jajčnikih ni jajčec ali karkol so..rekel pa je da mi bo čez 3 mesece dal tabletke če je še nedobim

Če bi šlo samo za telovadbo se mogoče to niti ne bi zgodilo. Predvidevam, da gre pri tebi za drastičen upad telesne teže, najbrž ne ješ dovolj oz. nisi jedla dovolj (težko razberem iz sporočila) in še telovadiš preveč. V tem primeru lahko pride do izgube menstruacije, torej odgovor je da. Ginekolog se je odločil počakati nekaj časa, da bo videl, če bo v tem času prišlo do vrnitve menstruacije, drugače jo bo skušal sprožiti s tabletkami. Vendar je to le začasna rešitev, ker se kaj lahko zgodi, da takoj, ko boš nehala jesti tabletke, boš spet brez menstruacije. Torej predlagam, da delaš na sebi, na dvigu telesne teže, zmanjšaš telovadbo in gibanje in seveda si urediš pogovore tudi s terapevtom, da boš lahko iskala primernejše načine reševanja težav kot s stradanjem. Ko bo telo začutilo, da je nevarnost stradanja mimo in se bodo hormoni uredili, se bo vrnila tudi menstruacija.
Vse dobro,

Tatjana

dober dan,

ni šlo za drastičen upad izgubila sem samo 3 kile ampak zdaj vsakih ko ne telovadim 1 dan mi teža upade in razmišljam da tako hitro izgubim mišično maso ali kaj takega …saj telovadba za 7 min na dan ni veliko …in zdaj normalno jem ko sem lačna ne stradam…in ščitnica je tudi uredu.. samo nevem če bi dobila kontracepcijske tablete ali mislite da bi se zredila ker neke tablete tako delujejo, ker se hočem zrediti na naraven način

lp

Pozdravljena,

tabletke same po sebi kolikor vem ne dvigujejo telesne teže. Mislim pa, da lahko vplivajo na apetit in s tem se pojavi hrepenenje po določeni hrani. Danes je znanost že toliko napredovala, da se da dobiti tabletke, ki tega ne povzročajo. Vendar je pa res, da vsak posameznik drugače reagira na posamezne tablete. Predlagam ti, da se preden jih začnej jemati o svojih strahovih posvetuješ z ginekologinjo ali ginekologom h kateremu hodiš. Zagotovo ti lahko pove največ o tem vprašanju. Če bi se pa že zgodilo, da bi teža začela naraščati, se tabletke lahko tudi zamenja.

Bi ti pa predlagala, da greš še na kakšen posvet k osebnemu zdravniku glede svoje teže in preveriš svoja vprašanja tam. Vsako telo je unikatno in na pamet govoriti kaj se dogaja s teboj si ne bi drznila.

Tatjana

New Report

Close