Sekalca
Pozdravljeni!
Hčerka je stara 6 let.Zgolj zaradi previdnosti se obračam na vas.Takole,hčerka je imela manjšo nezgodo in v vrtcu ,nerodno padla in se udarila v sprednja dva sekalca.Malce sta se zabila,saj sta začela temneti.Popolnoma sta počrnela.Do sedaj ni bilo problemov..zanima me pa naslednje.Zobka sta se začela majati.že kar en lep čas se tako majeta a izpadeta ne.Bojim se,da ni kaj narobe,čeprav je od poškodbe minilo ene dve leti.Malce čudno se mi zdi prav zato,ker sta bila to prva zobka,ki sta se majala, a odpadla še do danes nista.Za njim sta spodnja dva odpadla prej,zgornja se pa še kar držita.Hčerka pa z njima ne grize,ker pravi,da jo boli.Zdaj pa ne vem a je samo strah to..ali pa morebitne posledice te poškodbe pred leti.Kaj mislite? Lahko vpliva ta poškodba na to,da zobka nočeta odpasti sama od sebe,kajti bojim se za zobka spodaj.Hvala za nasvet!
Spoštovana Milena,
čudi me, da z deklico še nista obiskali zobozdravnika (ali pa ste ga, pa to ni razbrati iz vašega pisma).
Če si je deklica zobka poškodovala že pred dvema letoma, je malo težje sedaj ocenjevati posledice te poškodbe. Zobka, ki sta se “zabila” v čeljust, sta prav lahko poškodovala stalna zametka. To bi lahko ugotovili le s pregledom pri zobozdravniku in slikanjem zob. Majavost je lahko fiziološka, lahko pa je tudi posledica poškodbe (zloma) korenine.
Skratka, čim prej peljite deklico k zobozdravniku, ki jo bo pregledal. Povejte mu za poškodbo, tako da bo vedel ,da se je na tem mestu nekaj dogajalo. Deklica sicer ni prestara in je lahko stanje popolnoma normalno, vsekakor pa gre lahko tudi za posledico tega vbitja mlečnih zob.
Lepo pozdravljeni!