sedmica
Spoštovani!
Zanima me vaše mnenje o mojem primeru. Na sedmici spodaj se mi je odlomil del zoba (ne popolnoma, temveč se je delček majal). Zobozdravnik mi je ta delček odstranil, zalomol pa se je v živo, tako da na tem delu praktično ni bilo več zoba. Zato mi je predlagal vstavitev štifta.Sicer živ zob mi je omrtvil in očistil kanale. Rentgenski posnetek pa je pokazal, da je zobozdravnik en kanal “zgrešil” – na posnetku se vidi, da žička ni bila v sredini zoba, ampak bolj pri robu. Rekel mi je, da jaz nimam kanala, ker je ves okostenel. In kaj potem? Odločil se je za puljenje zoba. Ali menite, da je bil celoten postopek korekten? Ali je normalno, da se mi je odlomil košček zoba, v končni fazi pa sem ostala brez sedmice?
Hvala za odgovor.
Aja
Spoštovana aja,
imeli ste predvsem veliko smole. Če se je zob odlomil tako, da dograditev z zalivko ni bila možna, potem je bilo za dobro sidrenje prevleke res potrebno narediti koreninski zatiček. Pri preparaciji kanalov pa je očitno prišlo do take poškodbe korenine, da le-te ni bilo več moč ohraniti.
Kot rešitev situacije, mi v vašem primeru, pride na misel še delna ekstrakcija – odstranitev poškodovane korenine, zdravo korenino pa ohranimo, naredimo zatiček in nato prevleko.
Lepo pozdravljeni!