Najdi forum

Tukaj sem zasledila, da imajo otroci zobni aparat kljub temu, da še imajo nekaj mlečnih zob.
Lani bi morala ortodontka vzeti sinu odtis za zobni aparat, ampak ga je prenaročila za eno leto z obrazložitvijo, da še ni zunaj sedmice in bo potrebno počakat. Spet je zgubil eno leto, s tem ko bi zdaj že lahko imel delno poravnane zobe (1,2 in 3), opazila pa sem, da mu je zdaj v tem letu še bolj obrnilo enki navzven kar bi se lahko preprečilo, če bi dobil aparat že prej in zdaj še bo eno leto čakal na aparat.
Naj še omenim to, da sem takoj, ko so mu izrastli stalni zobi prosila zobozdravnika za napotnico k ortodontu, ker sem že takrat opazila, da mu enki obrača navzven, trojki pa sta ostali nad linijo zob.
Po pregledu me je ortodontka odslovila, češ da on pa je še daleč od aparata, če bo ga sploh potreboval in ga niti ni naročila na naslednji pregled. Mislim , da sem takrat naredila napako in bi morala obiskat drugega ortodonta saj je s tem prenaročanjem zgubil veloko časa.

Spoštovani!
Primeren čas za pričetek ortodontskega zdravljenja je zelo širok pojem, saj se od primera do primera razlikuje. Kadar so prisotne nepravilnosti v medčeljustnih odnosih, je zdravljenje smiselno začeti že v menjalnem zobovju, včasih celo že v mlečnem zobovju. Pri položajnih nepravilnostih posameznih zob pa je potrebno počakati na izrast vseh stalnih zob in šele potem namestiti aparat. Za kakšno nepravilnost gre pri vašem otroku, težko razberem iz napisanega, predvidevam pa, da ortodont čaka izrast vseh stalnih zob, ker bo potem zdravljenje najbolj učinkovito in izvedeno v najkrajšem času. To je sicer le načelen odgovor, za konkretnešega pa bi bil potreben ortodontski pregled.
Lep pozdrav,
Stanka Herman

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close