Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Sedemletnik – ščitnica?

Sedemletnik – ščitnica?

Pozdravljeni!

Že v lanskem letu sem postavila vprašanje, vendar žal nisem dobila odgovora, zato upam, da me tokrat ne spregledate :).

Sama imam kronični tiroiditis, moj oče je imel hipertirozo, vendar so mu z dvema terapijama z jodom ščitnico umirili in sedaj prejema euthyrox.

Sinu so na pregledu pred šolo zatipali ščitnico, ki je rahlo povečana, vendar so bili izvidi TSH, T3 in T4 v mejah normale. Ko je bil star 3 leta je prebolel trombocitopenijo, ki je izzvenela sama od sebe (mislim, da je bilo št. trombocitov takrat okrog 20, je pa dolgo nazaj, tako da ne vem točno).

Vsake toliko časa opažam pri njemu obdobja, ki trajajo mesec ali dva in v tem času ni podoben samemu sebi. Sicer je zelo živahen, prodoren, aktiven fant, med temi obdobji pa postane odsoten, jokav, bil bi samo doma. Fizično je takrat šibkejši, bled in brez energije.

Zanima me, ali je možno, da so vseeno ta nihanja povezana s ščitnico? Razmišljala sem o samoplačniškem pregledu pri tirologu, glede na to, da zdravnik praktično nima konkretnega razloga, da da napotnico. Skrbi me za otroka, saj izgleda, kot da ima neko stisko, pa po vseh razgovorih in iskanju ne najdemo razloga. Dostikrat tudi jamra, da ga boli trebušček, vendar ne znam povezati vseh teh simptomov. Sicer smo urejena družina, nekadilci, nealkoholiki, zato zadeva ne izhaja iz kakšne težje življenjske situacije.

Prosim za vaše mnenje, hvala vnaprej.

Lp

Spoštovani!

Glede na navedeno menim, da bi bilo potrebno pri vašem sinu izključiti hiotirozo (določiti TSH pri izbranem zdravnku).

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close