Najdi forum

se želodec tipa?

Pozdravljeni,
pred dnevi sem opazil (zatipal) pod žličko nekakšno zatrdlino, kot bi tipal želodec. Zdi se, kot da se nadaljuje levo pod rebrnim lokom. Vso to področje je veliko bolj trdo in napeto od tistega na desni strani, nekoliko je tudi bolj izbočeno. Vse to tipam samo, ko stojim. Star sem 32 let in precej vitke postave. Ali tipam želodec, ali je lahko kaj bolezenskega?
Hvala za odgovor in lep potdrav.

Pozdravljeni!

Načeloma se želodca ne tipa, razen kadar gre za resne bolezni (rak) in še to zelo redko. Glede na opisano področje gre najverjetneje za povečan levi reženj jeter. Vsekakor je potrebno obiskati lečečega zdravnika, ki vas bo napotil na UZ trebuha.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni, hvala za odgovor.

Ali bi lahko šlo za raka na želodcu, kljub temu, da nimam nikakršnjih drugih značilnih simptomov? Zatrdline si ne tipam, če ležim in tudi ne, če imam trebuh popolnoma sproščen ‘ izbočen. Torej samo takrat, ko trebuh zadržim not oziroma imam nekoliko napete mišice. Pred pol leta sem bil na uz trebuha (zaradi bolečin desno spodaj) in je bil b.p., tudi bolečin več ni. Kaj pa lahko pomeni povečan levi reženj jeter?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Spoštovani!

Malo verjetno je, da bi imel raka na želodcu. Glede na opisano, gre lahko za tudi za t.i. ventralno kilo-med obema mišičama v steni trebuha je nekoliko večji razmak in se ob napenjanju pride do izbočenja. Če bi bil povečan levi jetrni reženj (jetra so sestavljena iz dveh režnjev), bi ga tipali tudi, ko bi bili v ležečem položaju.

Lp,Nataša Smrekar

Najlepša hvala za odgovor.
Najbolje, da ne delam panike in zdravnika obiščem šele v primeru težav.
LP

pozdravljeni,
zanima me kaj bi lahko blo to. na desni strani pod rebri-želodec se mi občasno pojavi zelo trda belika bula in zelo boleča, mislim da si lahko primem želodec če to je, obliva me polt. ko se uležem bolečina čez nekaj minut popusti,
hvala

Pozdravljeni!

Pod desnim rebrnim lokom lahko tipljemo napet žolčnik, lahko pa gre le za lipom ali fibrom. Glede na opisano se čimprej zglasite na pregled pri osebnem zdravniku.

Lp,Nataša Smrekar

pozdravljeni še enkrat
mi lahkopoveste kaj je to lipom ali fibrom in kako nevarna je ta bolezen.

hvala za odgovor

Lipom je nenevarna tvorba iz maščobnih celic, fibrom pa tudi nenevarna tvorba iz vezivnih celic. Zakaj zraste, ne vemo, ni pa nevarni in se ne spremeni v rakasto raščo. Odstranjuje se samo zaradi pritiska na okolno tkivo ali zaradi izgleda. Če je to tisto, kar tipate, ni nič nevarno in se opazuje oziroma spremlja.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni, stara sem 16 let in sem pod rebri oz med zatipala bulo, ki sicer ni velika in se nadaljuje v desno stran pod rebri, ki pa me niti ne boli.
Ali je to normalno ali bi lahko bilo kaj resnega ?
Lep pozdrav in hvala za odgovor

Pozdravljena!

Med obema rebrnima lokoma točno v sredini pogosto pri suhih osebah tipljemo žličko, ki je normalna struktura. Po vašem opisu težko rečem, kaj ste si zatipali. V tem predelu laho zatipljemo povečan levi jetrni reženj. Mislim, da je najbolje, da spremembo, če to ni žlička, pokažete lečečemu zdravniku.

Lp,Nataša Smrekar

Hvala vam za odgovor.
to bulico sem zatipala med rebri, višje nad popkom. Sem suha in imam 50 kg. Ubistvu sem zdaj ugotovila da imam podobno kot na levi strani, le da na desni za malenkost malce bolj čutim.
Kaj pa pomeni povečan jeterni reženj in ali je to kaj resnega ?

Pozdravljeni!

V večini primerov moramo takšne spremembe otipati, da lahko postavimo diagnozo. Glede na to, da spremembi tipljete simetrično na obeh straneh, je možno da gre za enajsto oz. dvanajsto rebro.Pomembno je, ali sta bulici premakljivi, boleči na dotik, se povečujeta… Na sploh lahko pri suhih ljudeh tipljemo določene organe v trebuhu(jetrni rob, aorto) in to ne pomeni nobene nepravilnosti. Jetra se lahko povečajo zaradi različnih bolezni, vendar se tipljejo samo pod desnim rebrnim lokom in v žlički in se ne tipljejo kot bulica.
Če vas skrbi zaradi bulic, jih le pokažite lečeči zdravnici, ki se bo nato na osnovi pregleda odločila, če potrebujete dodatne preiskave.

Lp,Nataša Smrekar

Tudi mene zanima, kaj bi lahko bil vzrok za mojo zatrdlino. Že mesec traja, zatrdlina je velika v velikosti pingpong žogice in je pod desnim rebrnim lokom. občutim jo na otip (kot pri pregledu pri zdravniku) in zdi se mi, da se premika. začutim jo v stoječem položaju. pride kakšen dan, ko je bolečina dokaj močna, načeloma pa čutim le napetost in motečo bolečino. včasih me boli zadnje desno rebro. pred dvema tednoma sem bila na ultrazvoku, kjer piše:

Jetra so normalne velikosti, parenhim jeter ne kaže spremmeb odbojnosti. v šestem jetrnem segmentu je subkapsularno v predelu visceralne konture vidna pravilno kroglasto oblikovana hiperohena fokalna sprememba premera 17mm, ki doplersko ne kaže znakov hipervaskularizacije – lahko majhen hemangiom; drugih nehomogenosti v jetrih ni videti. v žolčniku ni patološke vsebine. stena žolčnika ni patološko zadebeljena. žolčna izvodila niso razširjena. pankreas je dostopen preiskavi v predelu vratu, trupa in proksimalnega repa, kjer ne kaže ultrazvočno vidnih sprememb. vranica je normalne velikosti, homogena. ledvici sta morfološko v mejah normalnega. znakov razširitve votlega sistema ledvic ni videti. v sinusu desne in leve ledvice ni videti odbojev, ki bi ultrazvočno predstavljali konkramente. pregled ostalih delov abdomna ovira intestinalna pnevmatizacija, evidentnih ultrazvočno vidnih patoloških formacij ni videti. znakov tekočine v peritonealni votlini ni videti. v abdomnu ni ultrazvočno vidnih bezgavk. sečni mehur je delno izpolnjen, kot tak je morfološko bp. manjša cista (premera 16mm) v desnem ovariju.
Zaključek: lahko majhen hemangiom v desnem jetrnem režnju – priporočam občasno ultrazvočno sledenje. majhna cista v desnem ovariju. v ostalem okviru današnje preiskave ni videti evidentnih drugih ultrazvočno vidnih morfoloških patoloških sprememb.

vem, da mišica ni. kaj bi potem lahko bilo to? Hvala za odgovor!

Spoštovani,

vsekakor se želodec ne tipa, pa tudi formacije v jetrih zelo težko. Bolj prepričljivo se tipa formacije v koži in podkožju.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovana gospa Marija,

zatrdlina ni v območju kože in podkožja, temveč globje. Zatipal jo je tudi urolog (zaradi bolečin smo sumili na ledvične kamne) in pa danes ginekologinja, ki je naredila ultrazvok in je nekaj videla, ampak mi ni znala povedati točno kaj, le to, da se nahaja med debelim in tankim črevesjem. Ginekološke težave je izklučila. Jutri nesem napotnico na Gastroentološko ambulanto. Malo me je strah, kaj ta zatrdlina pomeni. ://// kaj vi menite?

Spoštovani,

rezistenca por rebrnim lokom, ki ni vidna na UZ, mora biti neka normalna formacija, tako da menim, da ni nič vam nevarnega. Vseeno opravite preiskave, ki vam jih bo svetoval specialist gastroenterolog.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close