Mene pa zanima (ker sem že nekajkrat tako bežno zasledila, da se omenja tudi sladkorna) kako ste kaj s tem. Pa ne mislim zgolj na naše vrednosti krvnega sladkorja. Ampak tako na splošno. Kaj sploh vemo o sladkorni, se z njo srečujemo preko svojih sorodnikov, znancev…? Nam je bilo že kdaj zaradi mejnih vrednosti rečeno, da bi bila potrebna dieta in podobno.
Kratko povedano pač tema SLADKORNA. Na vse možne načine, kar nam pač pade na pamet ali vemo.
Pri 14-ih letih sem bila v bolnici, ker sem se zrušila nezavestna. Ugotovili so, da zaradi prekomerno povečanega sladkorja. Potem s sladkorjem nisem imela več težav.Pred petimi leti pa sem bila registrirana na diabetičnem oddelku, zaradi povečanega sladkorja,sladkor ni bil pretiran, le 6,6 vendar me je zdravnica zaradi preventive napotila na diabetični. Razlog za moj povečan sladkor so bili kilogrami in psihična preobremenjenost (pa ne pri 14ih). Potem sem imela kontrolo vsako leto, vendar sladkor ni rasel, 2004 pa je padel na 5.4, zato me je takrat naročila za kontrolo l. 2006. Sedaj, ko sem shujšala pa s sladkorjem res nimam težav.
K sreči imam krasno zdravnico, ki je odreagirala hitro, še preden je sladkor resnično presegel svoje dovoljene meje, saj me je sladkorne prav strah. In ker spadam v rizično skupino tistih, ki so si povišani sladkor pridelali s kilami, seveda in psihična preobremenjenost, je to čisto moja krivda, zato je bil skrajni čas, da sem nekaj storila za sebe. Huje je pri tisti skupini, ki sladkorno podedujejo.
Ko sem se pogovarjala z ljudmi v ambulanti in jih opazovala sem prišla do zaklučka, da so več ali manj vsi predebeli ljudje na poti k povečanemu sladkorju, kar mi je potrdila tudi zdravnica, zato je kar prav, da kaj ukrenemo vsaj tam kjer se da.
Pozdrav!
Meni je zdravnik rekel, da se lahko mirne duše pripravim na sladkorno bolezen, tam nekje pri 40 letih, kar je čez dobrih 8 let. Seveda pa, če shujšam in se naučim normalno prehranjevati, sladkorne ne bo.
Všeč mi je bilo, da je ubral preventivo.
Bistvo je torej, da moram nujno shujšati in potem težo tudi obdržati, če ne želim biti pri 40 že bolnik.
Ja no, pa dajmo! 🙂
Tudi moj sladkor je tam nekje na meji. Zdravnica mi je povedla, da sem na dobri poti, da bom sladkorni bolnik tipa 2, če nekaj ne ukrenem v svojo korist. Seveda je imela s tem v mislih moje kilograme. Tudi to je eden od razlogov, da sem se odločila nekaj spremeniti v svojem življenju. Torej zdravo prehranjevanje in gibanje. Tudi zato mi je Monti všeč, ker z njegovim načinom prehranjevanja, se dejansko lahko ognemo sladkorni bolezni. Zadevo sem kar resno vzela v roke in zato upam, da me ne doleti bolezen. Sicer pa nikoli ne reci nikoli.
Moja tašča je dobila sladkorno pri 83 letih. Zdaj je na zdravilih, vendar pa imajo le ta kar nekaj stranskih učinkov. Je pa res, da se je ona celo življenje zelo nezdravo prehranjevala. Sladkor v večjih količinah, hrana, pripravljena izključno z belo moko, svinjsko mastjo, zelenjava za njo ni bila hrana. Je rekla, da je to za pujse. Da ona pa tega že ne bo jedla. Zdaj, ko je prisiljena v spremembe, pa ima druge probleme, saj njen organizem na zdravo hrano ni navajen.
Torej, res moramo spremeniti način življenja, če se želimo bolezni izogniti v velikem krogu.
lp
1. Cvetačna juha
Za 4 porcije potrebujemo 400 g cvetače, 20 g olja, 20 g bele moke, 1 l kostne juhe, 1 g soli, poper, muškatni
orešček, peteršilj.
Priprava Cvetači odstranimo kocene, razdelimo jo na manjše cvetove in jih mehko sku-hamo v kostni juhi.
Če nimamo na razpolago kostne juhe, skuhamo cvetačo v kropu, ki smo ga osolili s 3 g soli. Ko je cvetača
mehka, jo z juho vred zmešamo v električnem mešalniku. Nekaj cvetkov prihranimo in jih dodamo zmiksani juhi.
Belo moko prepražimo na olju in zamešamo v juho, prevremo, popopramo in začinimo z muškatnim oreščkom
in sesekljanim peteršiljem.
1 porcija vsebuje 8 g OH, 6 g M, 8 g B, 2,3 g vlaknin, 328 mg natrija in 356 kJ (85 kkal); IŠM je o,6.
2. Fižolova juha
Za 4 porcije potrebujemo 160 g huhanega fižola (80 g surovega), 8 dl kostne juhe, 12 g mar-garine, 20 g bele
moke, 1,2 g soli, česen, poper, peteršilj.
Priprava Kuhan fižol zmešamo v prežganje, ki smo mu dodali česen.Zalijemo s kostno juho, prevremo,
posolimo in popopramo. Juho nekoliko ohladimo in zmešamo v električnem mešalniku. Tik pred serviranjem,
potresemo s sesekljanim peteršiljem.
1 porcija vsebuje 13 g OH, 3 g M, 10 g B, 4,8 g vlaknin, 305 mg natrija in 420 kJ (100 kkal); IŠM je 0,9.
3. Francoska juha
Za 4 porcije potrebujemo 40 g graha, 40 g korenja, 100 g cvetače, 100 g stročjega fižola, 40 g riža, 20 g olja, 3
g soli, zelen peteršilj, poper.
Priprava Zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na lističe ali kocke ter jo prepražimo na olju. Zalijemo z
vodo in kuhamo do mehkega. Ko je zelenjava mehka, dodamo še kuhan riž. Juho po potrebi osolimo,
popopramo in jo izboljšamo s sesekljanim peteršiljem.
1 porcija vsebuje 12 g OH, 5 g M, 2 g B, 2,3 g vlaknin, 280 mg natrija in 423 kJ (100 kkal) IŠM je 0,6.
4. Gaspačo – andaluzijska hladna juha
Za 4 porcije potrebujemo 300 g kumare, 160 g papirke, 120 g čebule, 280 g mesnatega paradižnika, 40 g olja,
600 ml ohlajene kostne juhe ali vode, 1 g soli, sladko rdečo papriko, poper, zmleto kumnino, kis.
Priprava Kumaro olupimo in očistimo semenja, papriko očistimo semenja, paradižnik in čebulo olupimo in
vse narežemo na majhne koščke. Dodamo olje, kostno juho in začimbe ter vse zmešamo z električnim
mešalnikom. Juho serviramo dobro ohlajeno. Taka hladna juha je zelo primerna za vroče poletne dni.
1 porcija vsebuje 6 g OH, 11 g M, 2 g B, 2,1 g vlaknin, 255 mg natrija in 530 kJ (126 kkal); IŠM je 1,8.
5. Gobova juha z ješprenjčkom
Za 4 porcije potrebujemo 40 g ješprenjčka, 160 g svežih gob, 100 g korenja, 20 g olja, 100 g čebule, 20 g bele
moke, 2 g soli, česen, peteršilj, poper, timijan, majaron.
Priprava Ješprenjček preberemo, operemo in ga namočimo čez noč. Naslednji dan ga sku-hamo in vanj
naribamo korenje. Na razgreto olje damo sesekljano čebulo, na lističe zrezane gobe, strt česen in sesekljan
peteršilj. Vse skupaj na hitro prepražimo, pomokamo, prepraži-mo še moko in zalijemo. Ko se gladko zakuha,
zlijemo v ješprenjček, ki se je medtem zmehhčal.
Posolimo, popopramo ter odišavimo s timijanom in majaronom. Juha mora biti gostljata.
1 porcija vsebuje 15 g OH, 5 g M, 3 g B, 2,4 g vlaknin, 416 mg natrija in 499 kJ (119 kkal); IŠM je 0,6.
6. Goveja juha z rezanci
Za 1 porcijo potrebujemo 3 dl nemastne goveje juhe in 10 g rezancev.
Priprava V odcejeno juho, ki smo ji odstranili odvečno maščobo, zakuhamo 10 g rezancev
Porcija vsebuje 8 g OH, 3 g M, 1 g B, 0,1 g vlaknin, 150 mg natrija in 250 kJ (60 kkal); IŠM juhe je 0,3.
7. Goveja juha z zdrobom
Za 1 porcijo potrebujemo 3 dl nemastne goveje juhe in 10 g pšeničnega zdroba.
Priprava V razmaščeno govejo juho zakuhamo 10 g pšeničnega zdroba.
Porcija vsebuje 8 g OH, 3 g M, 1 g B, 0,1 g vlaknin, 149 mg natrija in 242 kJ (58 kkal); IŠM je 0,3.
8. Krompirjeva juha z gobami
Za 4 porcije potrebujemo 320 g krompirja, 320 g svežih gob, 20 g olja, 20 g bele moke, 100 g čebule, 3 g soli,
česen, lovorov list, peteršilj, kis, poper.
Priprava Krompir olupimo, narežemo na majhne kocke in ga skuhamo v slanem kropu s strtim česnom in
lovorovim listom. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, primešamo moko, popražimo in dodamo narezane
gobe. Ko se te osušijo, kanemo malo kisa in primešamo v krompirjevo juho. Kuhamo še približno 10 minut,
popopramo in dodamo sesekljan peteršilj.
1 porcija vsebuje 24 g OH, 6 g M, 9 g B, 4 g vlaknin, 319 mg natrija in 658 kJ (157 kkal); IŠM juhe je 0,6.
9. Krompirjeva kisla juha
Za 4 porcije potrebujemo 320 g krompirja, česen, majaron, lovorov list, 12 g olja, 52 g čebule, 20 g moke, 60 g
kisle smetane, 3 g soli, kis poper.
Priprava Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi z majaronom, lovorjem in česnom.
Iz olja, sesekljane čebule in moke pripravimo belo prežganje. Malo okisamo, popopramo in primešamo kislo
smetano. Mešamo na šibkem ognju, da se razkuha, nato vlijemo v krompirjevo juho.
1 porcija vsebuje 22 g OH, 3 g M, 8 g B, 2,1 g vlaknin, 320 mg natrija in 658 kJ (157 kkal); IŠM je 2,7.
10. Zelenjavna juha
Za 4 porcije potrebujemo 100 g cvetače, 40 g graha, 100 g zelene kolerabice, 40 g korenja, 160 g krompirja, 1 l
nemastne kostne juhe, listič luštreka ali zelene, 3 g soli, zelen peteršilj.
Priprava Očiščeno in narezano zelenjavo kuhamo v osoljeni kostni juhi, ki smo ji dodali listič luštreka ali
zelene. Kasneje dodamo še na kocke narezan krompir. Ko je vse mehko, izboljšamo
okus s sesekjanim peteršiljem.
1 porcija vsebuje 14 g OH, 3 g B, 2,9 g vlaknin, 513 mg natrija in 266 kJ (63 kkal); IŠM je 0.
E N O L O N Č N I C E
11. Enolončnica iz stročjega fižola
Za 4 porcije potrebujemo 240 g stročjega fižola, 120 g korenja, 20 g olja, 80 g čebule, 160 g svežega
paradižnika, 3 g soli, 60 g kisle smetane, 20 g bele moke.
Priprava V slanem kropu skuhamo narezan stročji fižol in korenje. Na maščobi prepražimo sesekljano
čebulo. Ko zarumeni, dodamo še paradižnik, ga prepražimo in nato dušimo. Zdu-šen paradižnik dodamo drugi
zelenjavi. Enoločnico zgostimo s podmetom iz kisle smetane in moke.
1 porcija vsebuje 9 g OH, 5 g M, 3 g B, 403 mg natrija, 2,9 g vlaknin in 607 kJ (144 kkal); IŠM je 3,0.
12. Krompirjev golaž
Za 4 porcije potrebujemo 20 g olja, 200 g čebule, 32 g prekajene slanine, rdečo papriko, 100 g paradižnikove
mezge, 650 g krompirja, 2 g soli, česen, lovorov list.
Priprava Na olju prepražimo na tanke lističe narezano čebulo in nato še na kocke nareza-no slanino.
Dodamo rdečo papriko, paradižnikovo mezgo, na kocke narezan surov krompir in strt česen. Osolimo,
pokrijemo in dušimo. Med dušenjem krompir večkrat premešamo in po potrebi prilivamo vodo.
1 porcija vsebuje 39 g OH, 12 g M, 6 g B, 4,7 g vlaknin, 360 mg natrija in 1166 kJ (278 kkal) IŠM je 3,3.
13. Ljubljanska obara
Za 4 porcije potrebujemo 280 g piščanjčjih prsi (brez kože), 1 l nemastne kostne juhe, 280 g jušne zelenjave
(korenje, korenino peteršilja, gomolja zelene ali pora), 120 g čebule, 20 g olja 20 g bele moke, 20 g drobtin, 1 g
soli, česen, poper, limonino lupino, lovorov list, majaron, ti-mijan, kis.
Priprava Piščančje prsi narežemo na koščke in jih z narezano jušno zelenjavo in začimba-mi skuhamo v
kostni juhi. Na olju zarumenimo moko, dodamo na drobno sesekljano čebulo, jo prepražimo, dodamo drobtine,
premešamo, pridamo strt česen, ga prepražimo le toliko, da zadiši, nato prilijemo nekoliko mrzle vode, da se
prežganje gladko razkuha. Vlijemo ga k oba-ri, posolimo in začinimo. Preden postrežemo, jed po želji okisamo.
K obari lahko postrežemo ajdove žgance.
1 porcija vsebuje 14 g OH, 8 g M, 18 g B, 2,7 g vlaknin, 520 mg natrija in 824 kJ (200 kkal); IŠM je 2,7.
14. Pašta fižol
Za 4 porcije potrebujemo 200 g čebule, 400 g paprike, 400 g paradižnika, strok česna, peter-šilj, 300 g fižola v
zrnju, 160 g testenin, 32 g prekajene slanine, 3 g soli, poper, rdečo sladko papriko, lovor, majaron, kis.
Priprava Fižol in testenine skuhamo posebej. Testenine odcedimo in preplaknemo z mrzlo vodo. Na slanini
zarumenimo čebulo, dodamo na rezine narezan paradižnik in papriko, strt česen in peteršilj. Zelenjavo dušimo
toliko časa, da se razkuha v gladko omako. Dodamo fižol s fižolovko vred in odcejene testenine. Začinimo,
dodamo lovor in majaron. Vse naj še nekaj časa vre, da se jed zgosti. Tik pred serviranjem jed okisamo.
1 porcija vsebuje 72 g OH, 10 g M, 23 g B, 24,5 g vlaknin 477 mg natrija in 1913 kJ (455 kkal). IŠM ene porcije
pašte fižola brez mesa je 2,9.
15. Ričet
Za 4 porcije potrebujemo 80 g ješprenja, 100 g fižola, lovorov list, 20 g olja, 100 g čebule, 30 g prekajene
slanine, 100 g paradižnikove mezge, 100 g korenja, 100 g gomolja zelene ali ko-renine peteršilja in 2 g soli,
česen, peteršilj.
Priprava Ješprenj in fižol, ki smo ju namočili prejšnji dan, skuhamo vsakega posebej. Vodi dodamo lovorov
list.
Na olju zarumenimo sesekljano čebulo in dodamo na kocke narezano prekajeno slanino. Ko se razpusti,
primešamo paradižnikovo mezgo ter dodamo na drobno naribano korenje in ze-leno ali peteršilj. Dobro zdušeno
zelenjavo in fižol primešamo kuhanemu ješprenju. Začinimo s strtim česnom in sesekljanim peteršiljem.
1 porcija vsebuje 32 g OH, 13 g M, 10 g B, 9,8 g vlaknin, 584 mg natrija in 1200 kJ (286 kkal). Čeprav smo
ričet začinili z malo prekajene slanine, je IŠM le 3,4; če bi se v ričetu kuha-lo še suho meso ali če bi uporabili
več prekajene slanine, bi se IŠM tako povečal, da ričet ne bi bil več varovalno jedilo.
16. Vampi v kisli juhi s krompirjem
Za 4 porcije potrebujemo 320 g vampov, čebulo, česen, lovorov list, 20 g olja, 100 g čebule, sladko papriko, 20
g moke, majaron, limonino lupino, 160 g krompirja, 50 g paradižnikove mezge, 1 g soli, peteršilj.
Priprava Vampe skuhamo skupaj s čebulo, česnom in lovorovim listom. Kuhane zrežemo na tanke rezance.
Na olju zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo vampe, jih potresemo s papriko in na hitro prepražimo. Nato
pomokamo in zalijemo z vodo. Odišavimo z majaronom, limonino lupino in peteršiljem. Posolimo in dodamo
paradižnikovo mezgo in okisamo.
1 porcija vsebuje 28 g OH, 7 g M, 25 g B, 4,8 g vlaknin, 168 mg natrija in 1125 kJ (268 kkal) IŠM jedi je 5,2.
17. Zelenjavna mineštra
Za 4 porcije potrebujemo 100 g čebule, 160 g pora, 100 g korenja, 100 g ohrovta, 160 g riža, 32 g prekajene
slanine, 3 g soli, česen.
Priprava Sesekljano čebulo in drobno narezano zelenjavo dušimo. Ko je zelenjava mehka, prilijemo še
potrebno količino vode, solimo, zakuhamo riž in kuhamo še 20 minut. Mineštro na koncu zabelimo z raztopljeno
prekanjeno slanino, ki smo ji dodali česen.
1 porcija vsebuje 41 g OH, 8 g M, 5 g B, 3,9 g vlaknin, 500 mg natrija in 1020 kJ (243 kkal); IŠM je 2,8.
M E S N E J E D I
18. Dušena teletina z grahom
Za 4 porcije potrebujemo 20 g olja, 280 g puste teletine, 160 g oluščenega graha, 100 g paradižnikove mezge, 1
g soli, zelen peteršilj.
Priprava Na olju prepražimo drobno narezano teletino, dodamo grah, posolimo in dušimo. Ko sta meso in
grah mehka, primešamo paradižnikovo mezgo., še malo dušimo, in tik preden potrežemo, dodamo sesekljan
peteršilj.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 14 mg M, 17 g B, 2,8 g vlaknin, 262 mg natrija in 933 kJ (222 kkal), IŠM je 7,4.
19. Golaž
Za 4 pocije potrebujemo 280 g puste govedine, 300 g čebule, 200 g svežega paradižnika, 40 g olja, 3 g soli,
česen, kumino, lovorov list, sladko rdečo papriko.
Priprava Na olju prepražimo na tanke lističe narezano čebulo. Ko zarumeni, dodamo na koščke narezano
mesto in ga pražimo, da dobi rjavo barvo. Meso potresemo z drečo papriko, premešamo, dodamo oljupljen
paradižnik, narezan na rezine, in vse skupaj dušimo do mehkega. Med dušenjem meso solimo, dodamo strt
česen, kumino in lovorov list. Večkrat premešamo in po potrebi dolivamo vrelo vodo.
1 porcija vsebuje 5 g OH, 13 g M, 17 g B, 1,7 g vlaknin, 464 mg natrija in 866 kJ (206 kkal); IŠM je 5.
20. Goveji haše
Za 4 porcije potrebujemo 20 g olja, 200 g čebule, 280 g puste govedine, 100 g paradižnikove mezge, 1 g soli,
muškatni orešček, zelen peteršilj.
Priprava Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo zmleto govedino, posoli-mo in dušimo. Ko je
meso mehko, dodamo paradižnikovo mezgo, še malo dušimo in na kon-cu dodamo še sesekljan peteršilj.
1 porcija vsebuje 6 g OH, 5 g M, 17,3 g B, 1,3 g vlaknin, 195 mg natrija in 581 kJ (138 kkal); IŠM je 5,2.
21. Goveji zrezek z gobami
Za 4 porcije potrebujemo 280 g puste govedine, 3 g soli, 20 g olja, 80 g čebule, 240 g svežih gob, poper, česen
in zelen peteršilj.
Priprava Goveje zrezke nasolimo, popopramo in jih na olju na hitro popečemo na obeh straneh. Na drugem
delu maščobe prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Ko ta zarumeni, dodamo narezane poparjene gobe,
prepražimo, solimo in dušimo. Kasneje dodamo gobam še poper in strt česen. V omako damo zrezke in vse
skupaj dušimo toliko časa, da se zrezki zmehčajo. Tik preden postrežemo, dodamo omaki še sesekljan peteršilj.
1 porcija vsebuje 3 g OH, 6 g M, 16,4 g B, 1,6 g vlaknin, 392 mg natrija in 537 kJ (128 kkal); IŠM je 5,2.
22. Morski list s špinačo
Za 4 porcije potrebujemo 800 g špinače, 500 g morskega lista, limonin sok, česen, muškatni orešček, 200 g
paradižnika, 100 g polnozrnatega kruha, 20 g naribanih mandeljnov, 40 g naribanega parmezana, 20 g olja, 640
g krompirja, 2 g soli.
Priprava Špinačo v listih operemo, osušimo in blanširamo 1 minuto v vodi, ki je ostala na špinači po pranju.
Špinačo ohladimo, osušimo oz. iztisnemo odvečno tekočino in jo razporedimo na dno nizke ognjevarne posode.
Začinimo z muškatnim oreščkom in stisnjenim česnom. Kose ribe položimo na špinačo, jih popopramo in
posolimo ter pokapamo z limoninim sokom. Paradižnik olupimo, narežemoo na kocke in jih potresemo po ribi.
Kruh zmeljemo, da zmešamo z zmletimi mandeljni in parmezanom ter s to mešanico potresemo ribe. Jed
prelijemo z oljem in 15 minut pečemo v pečici pri 170 C. Skuhamo krompir v oblicah, olupimo in začinimo s soljo
in peteršiljem.
1 porcija vsebuje 48 g OH, 13 g M, 36 g B, 10 g vlaknin, 598 mg natrija in 1630 kJ (388 kkal); IŠM je 6,8.
23. Oslič v foliji
Za 2 osebi potrebujemo 2 manjša fileja (200 g), limonin sok, 1 g soli, poper, papriko, 10 g olja, 1 limono, 2
lovorova lista, 6 zrn popra, peteršilj.
Priprava Ribja fileja operemo, nakapamo z limoninim sokom in pustimo stati. Nato ju osolimo, popopramo in
natremo s papriko.
2 kosa aluminijaste folije namažemo z oljem in nanju položimo ribi. Obložimo z rezinami limone, lovorovimi listi
in zrnci popra. Folijo zavijemo in jo položimo v večjo nizko posodo z malo vode. Ribo kuhamo 30 minu, nato
zavitek razvijemo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.
1 porcija vsebuje 5 g M, 17 g B, 360 mg natrija in 497 kJ (118 kkal); IŠM je 5,7.
24. Piščančje prsi v omaki iz gorgonzole
Za 4 porcije potrebujemo 280 g piščančjih prsi brez kože, 500 ml jogurta, 100 g čebule, pap-riko, česen,
peteršilj, 1 dl belega vina, 120 g gorgonzole.
Priprava Piščančje prsi narežemo na zrezke in jih položimo v marinado, pripravljeno iz jogurta, paprike,
sesekljane čebule, strtega česna in zelenega peteršilja. Zrezke na obeh straneh opečemo. Marinadi dodamo še
belo vino in gorgonzolo in kuhamo približno 9 minut. Z omako prelijemo pečene zrezke.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 15 g M, 27 g B 0,3 g vlaknin, 476 mg natrija in 1137 kJ (271 kkal); IŠM je 7,5.
25. Saltimpocca – telečji zrezek z žajbljem
Za 4 porcije potrebujemo 4 majhne zrezke iz puste teletine (280 g), 4 majhne koščke (120 g šunke), 4 liste
žajblja, 40 g margarine, morebiti marsalo, 1 g soli.
Priprava Telečje zrezke dobro potolčemo, obložimo s šunko in žajbljem in prebodemo z zobotrebcem.
Opečemo na margarini, zalijemo z malo vina in dušimo do mehkega.
1 porcija vsebuje 17 g M, 13 g B, 240 mg natrija in 860 kJ (205 kkal); IŠM je 9,9,.
26. Zajec v gorčični omaki
Za 4 porcije potrebujemo 280 g zajčjega mesa, 40 g sladke smetane, 60 g gorčice, 4 dl vode, 2 dl belega vina,
50 g čebule, 2 g soli, poper, peteršilj.
Priprava V teflonski ali podobni ponvi opečemo kose mesa in na drobno sesekljamo čebu-lo. Zalijemo z vodo
in vinom, posolimo, popopramo in počasi kuhamo na zmernem ognju 35 minut. Ko je zajec kuha, ga vzamemo
iz ponve. Preostali sok še malo pokuhamo, dodamo gorčico in kislo smetano in še enkrat prevremo.
Zajca serviramo prelitega z omako in potresenega z zelenim peteršiljem. Serviramo ga s ku-hanimi širokimi
rezanci.
1 porcija vsebuje 2 g OH, 7 g M, 16 g B, 0,3 g vlaknin, 432 mg natrija in 732 kJ (174 kkal); IŠM je 4,7.
S A M O S T O J N E J E D I
27. Paprikaš s fižolom
Za 4 porcije potrebujemo 200 g belega fižola, 100 g korenja, 20 g gomolja zelene, 160 g pora, 280 g piščančjih
prsi brez kože, 60 g kisle smetane, 20 g olja, rdečo papriko, 3 g soli.
Priprava Fižol en večer pred pripravo namočimo in ga nato skuhamo do mehkega. Kuha-nemu fižolu
dodamo na rezance narezan por, drobno naribano korenje in zeleno ter kuhamo. Perutnino narežemo na kocke,
jo dobro prepražimo, posolimo in potresemo s papriko. Zalije-mo z malo vode in dušimo 15 minut. Ko je fižol z
zelenjavo mehek, primešamo meso, po po-trebi osolimo in še malo pokuhamo. Preden jed ponudimo, jo
zabelimo s kislo smetano.
1 porcija vsebuje 35 g OH, 8 g M, 28 g B, 16 g vlaknin, 489 mg natrija in 1438 kJ (342 kkal); IŠM je 5.
28. Pisana perutninska ponev
Za 4 porcije potrebujemo 32 g prekajene slanine, 20 g olja, 240 g piščančjih prsi brez kože, 200 g korenja, 40 g
kitajskega zelja, 200 g jabolk.
Priprava Na olju prepražimo na kocke narezano slanino. Na ostali maščobi opražimo na koščke narezano
perutnino, dodamo na palčke narezano korenje in ga opečemo. Jed zalije-mo z malo vode in dušimo 15 minut.
Kitajsko zelje zrežemo na široke rezance, ga damo v ponev, obložimo z rezinami jabolk in dušimo še 10 minut.
Poleg ponudimo krompir v koščkih.
1 porcija vsebuje 11 g OH, 15 g M, 15 g B, 5,0 g vlaknin, 203 mg natrija in 1000 kJ (238 kkal); IŠM je 5,4.
29. Telečja rižota
Za 4 porcije potrebujemo 280 g puste teletine, 20 g olja, 200 g čebule, 400 g paradižnika, 240 g riža, 3 g soli,
sladko rdečo papriko.
Priprava Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na koščke narezano meso, pre-pražimo in dušimo.
Kasneje dodamo rdečo papriko in olupljen narezan paradižnik. Vse sku-paj podušimo. Riž preberemo,
operemo, dobro odcedimo in stresemo k mesu. Solimo in zali-jemo z vročo vodo v razmerju riž : voda 1 : 2. Ko
riž zavre, posodo pokrijemo in ga pustimo počasi vreti 20 minut.
1 porcija vsebuje 58 g OH, 8 g M, 19 g B, 3,6 g vlaknin, 439 mg natrija in 1527 kJ (364 kkal) IŠM je 3,9.
30. Testenine z mesno polivko
Za 4 porcije potrebujemo 40 g olja, 200 g čebule, 280 g puste govedine, 100 g paradižnikove mezge, 160 g
testenin, 3 g soli, česen, malo vina.
Priprava Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na drobno narezano ali zmleto meso, ga
prepražimo, solimo in dušimo. Ko je meso mehko, primešamo paradižnikovo mez-go, še malo podušimo in
začinimo s česnom. Z mesno omako prelijemo kuhane testenine.
1 porcija vsebuje 3 g OH, 20 g M, 21 g B, 1,3 g vlaknin, 457 mg natrija in 1743 kJ (415 kkal) IŠM je 8,4.
31. Testenine s tunino
Za 4 porcije potrebujemo 160 g graham testenin, 32 g olivnega olja, 100 g čebule, 1 g soli, peteršilj, 200 g
olupljenega paradižnika (pelati), 280 g tune iz konzerve (olje naj se pred uporabo odteče).
Priprava Sesekljano čebulo opražimo na olju. Dodamo narezan paradižnik in kuhamo 15 minut. Omaki
primešamo sesekljano tuno. Testenine skuhamo v slanem kropu, odcedimo in prelijemo s tunino omako.
1 porcija vsebuje 43 g OH, 25 g M, 25 g B, 5,3 g vlaknin, 415 mg natrija in 2090 kJ (498 kkal); IŠM je 6,4.
32. Zelenjavni zavitek
Za testo potrebujemo 300 g bele moke (namenska moka za vlečeno testo), 1 g soli, 1 dl vode 20 g olja. Za
nadev potrebujemo 200 g rumene kolerabe, 200 g korenja, 100 g gomolja zele-ne, 120 g bučk, 20 g pora, 200 g
brokolija, 200 g cvetače, 50 g šampinjonov, 125 ml kostne juhe, 3 g soli, poper, 2 jajci, 50 g margarine.
Priprava Moko presejemo in prilijemo vodo z dodatkom soli in olja. Naredimo testo, ki ga gnetemo 10 do 15
minut. Oblikujemo hlebček, ki naj stoji v zaprti posodi vsaj 30 minut.
Zelenjavo očistimo in operemo. Kolerabo, korenje, zeleno in bučke narežemo na majhne pali-čice, por pa na
rezine. Brokoli in cvetačo razdelimo v majhne cvetke, šampinjone pa nareže-mo. V litru vrele vode blanširamo
zelenjavo 3 minute, odcedimo in pustimo, da se odteče.
V kostni kuhi zdušimo do mehkega približno 100 g blanširane zelenjave, začinimo in naredi-mo pire. Vmešamo
jajce in s to omako prelijemo zelenjavo. Nadev ohladimo. Testo na pomo-kanem prtu razvlečemo in namažemo
z raztopljeno margarino, nato pa ga obložimo z zelen-javnim nadevom, zavijemo in položimo na pekač. Pečemo
v vnaprej ogreti pečici pri 220°C približno 30 minut (do zlato rumene barve).
Ko je zavitek pečen, ga razrežemo na 10 kosov.
1 kos zavitka vsebuje 27 g OH, 8 g M, 7 g B, 3,7 g vlaknin, 258 mg natrija in 832 kJ (198 kkal); IŠM je 5,2.
v naši družini sicer nismo ravno sladkorni bolniki, vsaj kolikor vem, ne. mogoče jo je imela babica, ki je imela tudi kar nekaj preveč kil, a drugi so kar v redu. sama sem imela s sladkorjem težave le med rastjo, saj sem prehitro zrasla, zaradi česar so se žile samo raztegnile, saj niso imele časa zrasti tudi v širino. tako sem v puberteti kar nekajkrat odplavala v nezavest , a sem se jo naučila kontrolirati, tako da ni prihajalo do poškodb (pri padcu se lahko razbiješ ko kanta…). zdaj pa mislim, da tudi ni panike glede tega, ker je vnos sladkorja precej majhen, pa tudi na splošno se precej zdravo prehranjujem.
P R I L O G E
33. Ajdova kaša z gobami
Za 4 porcije potrebujemo 160 g ajdove kaše, 100 g čebule, 320 g svežih gob, 20 g olja, 60 g kisle smetane, 2 g
soli, 4 dl vode, peteršilj, poper.
Priprava Kašo zakuhamo v slan krop, premešamo, pokrijemo in jo 15 minut kuhamo na šibkem ognju. Na
olju prepražimo naribano čebulo in narezane gobe. Posolimo, popopramo, dušimo, primešamo kislo smetano in
potresemo s sesekljanim peteršiljem. S to omako prelijemo kuhano kašo.
1 porcija vsebuje 34 g OH, 7 g M, 6 g B, 4,5 g vlaknin, 204 mg natrija in 975 kJ (232 kkal); IŠM je 3.
34. Ajdovi žganci
Za 4 porcije potrebujemo 160 g ajdove moke, 2 g soli in približno pol litra vode.
Priprava Ajdovo moko zakuhamo v slan krop. Pokrijemo in pustimo kakih 10 minut, nato kepo preluknjamo,
da se moka bolje prekuha. Kuhanim žgancem odcedimo nekaj žgančevke in jo shranimo. Žgance zmešamo s
kuhalnico. Če so presuhi, jim prilijemo še malo žgančev-ke, da se lepše mešajo. S kuhalnico in vilicami jih
nadrobimo v skledo.
1 porcija vsebuje 29 g OH, 1 g M, 5 g B, 0,4 g vlaknin, 194 mg natrija in 552 kJ (131 kkal); IŠM je 0.
35. Grahov pire
Za 4 porcije potrebujemo 320 g oluščenega graha, 640 g krompirja, 20 g čebule, 20 g olja, 32 g prekajene
slanine, 2 g soli.
Priprava Grah skuhamo v slanem kropu. Ko je grah skoraj kuhan, dodamo na kose nare-zan krompir. Kuhan
grah in krompir odcedimo, pretlačimo in zabelimo s prepraženimi čebul-nimi obročki in slanino.
1 porcija vsebuje 42 g OH, 12 g M, 8 g B, 7,5 g vlaknin, 350 mg natrija in 1271 kJ (303 kkal) IŠM je 3,5.
36. Kislo zelje z ješprenjem
Za 4 porcije potrebujemo 800 g kislega zelja, 160 g ješprenja, 40 g prekajene slanine, lovorov list.
Priprava Kislo zelje kuhamo skupaj z ješprenjem, ki pa smo ga prej namočili in lovorovim listom do mehkega.
Po potrebi prilijemo malo vode, vendar mora biti kuhana jed gosta. Slanino narežemo na majhne kocke, jo
prepražimo in z njo zabelimo jed.
1 porcija vsebuje 3 g OH, 10 g M, 9 g B, 8,2 g vlaknin, 1781 mg natrija (kislo zelje vsebuje zelo veliko natrija)
in 1037 kJ (247 kkal); IŠM je 3,7.
37. Kislo zelje s krompirjem
Za 4 porcije potrebujemo 400 g kislega zelja, 640 g krompirja, 20 g olja, 24 g ocvirkov, 1 g soli, rdečo papriko.
Priprava Surovo kislo zelje premešamo z oljem in rdečo papriko. Na kose narezan krompir skuhamo v
slanem kropu, odcedimo in zabelimo z vročimi ocvirki. Vroč krompir postrežemo.
1 porcija vsebuje 34 g OH, 9 g M, 7 g B, 6,9 g vlaknin, 928 mg natrija in 1020 kJ (248 kkal); IŠM je 0,6.
38. Kuhan riž
Za 2 porciji potrebujemo 60 g riža, 50 g čebule, 0,5 g soli, prostorninsko trikrat toliko vode kot riža.
Priprava Opran riž stresemo v kipečo osoljeno vodo, dodamo na pol prerezano čebulo in kuhamo 10 minut
(toliko časa, da riž popije vodo). Preden ponudimo, odstranimo čebulo.
1 porcija vsebuje 27 g OH, 2 g B, 1 g vlaknin, 102 mg natrija in 486 kJ (116 kkal); IŠM je 0.
39. Matevž
Za 4 porcije potrebujemo 320 g krompirja, 160 g fižola, 32 g prekajene slanine, 2 g soli.
Priprava Olupljen krompir skuhamo v slanem kropu. Kuhanega odcedimo in stlačimo s kuhanim fižolom. Jed
zabelimo z ocvrto prekajeno slanino.
1 porcija vsebuje 34 g OH, 8 g M, 10 g B, 13,1 g vlaknin 344 mg natrija in 1011 kJ (241 kkal); IŠM je 2,8.
40. Ohrovt s krompirjem
Za 4 porcije potrebujemo 200 g ohrovta, 480 g krompirja, 32 g prekajene slanine, 2 g soli, če-sen, kumino in
poper.
Priprava Ohrovtove liste ločimo od glave, jih operemo in narežemo na večje kose. Olup-ljen krompir
narežemo na večje kose in ga z ohrovtom skuhamo v slanem kropu. Vodo odce-dimo, krompir, krompir in
ohrovt pa s kuhalnico razdrobimo, zabelimo s precvrto slanino ter začinimo s česnom, kumino in poprom.
1 porcija vsebuje 30 g OH, 7 g M, 5 g B, 3,8 g vlaknin, 372 mg natrija in 794 kJ (189 kkal); IŠM je 2,8.
41. Pire iz rumene kolerabe
Za 4 porcije potrebujemo 650 g korenja, 120 g kisle smetane, 320 g rumene kolerabe, 1 g soli.
Priprava Olupljen krompir skuhamo v slanem kropu, prav tako kot olupljeno in na kocke narezano rumeno
kolerabo. Oboje odcedimo, stlačimo in premešamo s kislo smetano.
1 porcija vsebuje 38 g OH, 1 g M, 5 g B, 5,5 g vlaknin, 150 mg natrija in 934 kJ (222 kkal); IŠM je 4,8.
42. Rezanci z grahom
Za 4 porcije potrebujemo 320 g oluščenega graha, 20 g olja, 20 g bele moke, 100 g čebule, 160 g širokih
rezancev, 2 g soli.
Priprava Grah v slani vodi skuhamo skoraj do mehkega. Na vroče olje damo moko, in ko se speni, dodamo
sesekljano čebulo. Ko čebula porumeni, prilijemo grah z vodo vred. Prevremo in zakuhamo široke rezance.
1 procija vsebuje 45 g OH, 6 g M, 11 g B, 4,8 g vlaknin, 208 mg natrija in 1140 kJ (271 kkal) IŠM je 0,8.
43. Vodni žličniki
Za 4 porcije potrebujemo 240 g bele moke, 2g soli, toplo vodo.
Priprava Belo moko dobro zmešamo s toplo vodo, da dobimo gosto testo. Oblikujemo žlič-nike in jih
zakuhamo v osoljen krop.
1 porcija vsebuje 45 g OH, 7 g B, 1,8 g vlaknin, 196 mg natrija in 860 kJ (205 kkal); IŠM je 0
44. Zeljne krpice
Za 4 porcije potrebujemo 160 g krpic, 40 g olja, 400 g zelja, 3 g soli, poper.
Priprava Testenine skuhamo v slanem kropu. Na olju prepražimo drobno zrezano zelje, sesekljano kot
čebula, da svetlo zarumeni, primešamo odcejene kuhane krpice in po potrebi še posolimo in popopramo.
1 porcija vsebuje 36 g OH, 11 g M, 7 g B, 2,8 g vlaknin, 328 mg natrija, 1099 kJ (262 kkal); IŠM je 1,8.
45. Zrezki iz krompirja in zelenjave
Za 4 porcije potrebujemo 600 g krompirja, 100 g korenja, 100 g gomolja zelene, 100 g pora, 20 g polnozrnatih
ovsenih kosmičev, 1 jajce, majaron, peteršilj, 2 g soli in 20 g olja.
Priprava Krompir operemo, olupimo in naribamo. Zelenjavo očistimo, operemo in nariba-mo. Por narežemo
na tanke rezine. Vse sestavine zmešamo z ovsenimi kosmiči in jajcem in pustimo stati 10 minut. Testo posolimo
in začinimo z zelišči. Oblikujemo osem manjših zrez-kov, ki jih opečemo na obeh straneh.
1 porcija vsebuje 41 g OH, 7 g M, 7 g B, 5,8 g vlaknin, 271 mg natrija in 1040 kJ (248 kkal); IŠM je 4,8.
Z E L E N J A V N E J E D I
46. Blitva z olivnim oljem
Za 4 porcije potrebujemo 800 g blitve, 20 g olivnega olja, 2 g soli, poper.
Priprava Mlado in prebrano blitvo operemo, dobro odcedimo, damo na segreto olje in pokrito dušimo. Na
koncu osolimo in po okusu še popopramo.
1 porcija vsebuje 6 g OH, 5 g M, 4 g B, 4 g vlaknin, 374 mg natrija in 409 kJ (97 kkal); IŠM je 0,7.
47. Bujta repa
Za 4 porcije potrebujemo 400 g kisle repe, 280 g puste svinjine, 80 g prosene kaše, 20 g olja, 20 g bele moke,
100 g čebule, 1 g soli, česen.
Priprava Meso narežemo na koščke in ga skuhamo z repo. Ko je že skoraj mehko, zaku-hamo prebrano in
oprano kašo. Iz olja in moke naredimo svetlo prežganje in mu primešamo sesekljano čebulo in česen.
Razkuhamo s prav malo mrzle vode in dodamo repi. Dobro pre-vremo, in če je potrebno, še malo solimo (repa
je običajno že dovolj slana).
1 porcija vsebuje 23 g OH, 23 g M, 17 g B, 3,3 g vlaknin, 810 mg natrija in 1460 kJ (348 kkal); IŠM je 8.
48. Dušene bučke
Za 4 porcije potrebujemo 400 g bučk, 20 g olja, 100 g čebule, 200 g paradižnika, 2 g soli, česen, kumino, zelen
peteršilj.
Priprava Bučke olupimo in narežemo na manjše kocke. Na olju prepražimo sesekljano če-bulo, dodamo
bučke, olupljen paradižnik, narezan na rezine, česen in kumino ter solimo in dušimo. Po potrebi prilivamo vodo.
Tik pred serviranjem bučkam primešamo sesekljan peteršilj.
1 porcija vsebuje 5 g OH, 5 g M, 2 g B, 2,9 g vlaknin, 199 mg natrija in 304 kJ (72 kkal); IŠM je 0,6.
49. Dušeno korenje z grahom
Za 4 porcije potrebujemo 200 g korenja, 1600 g graha, 2 dl nemastne kostne juhe, 1 g soli, zelen peteršilj.
Priprava Na kocke narezano mlado korenje in izluščen grah damo v kozico, posolimo, zalijemo z malo vrele
juhe in dušimo. Ko je zelenjava mehka, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 2 g B, 4 g vlaknin, 205 mg natrija in 170 kJ (40 kkal); IŠM je 0.
50. Dušena zelena kolerabica
Za 4 porcije potrebujemo 600 g zelene kolerabice, 20 g olja, 100 g čebule, 3 g soli, peteršilj, poper.
Priprava Zeleno kolerabico olupimo in narežemo na tanke lističe. Zelene liste osmukamo in skuhamo v
slanem kropu. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo gomolj in na rezance narezano kuhano
kolerabično zelje. Posolimo in dušimo do mehkega. Preden servi-ramo, dodamo še poper in sesekljan peteršilj.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 5 g M, 3 g B, 4,5 g vlaknin, 329 mg natrija in 363 kJ (86 kkal); IŠM je 0,6.
51. Dušeno zelje z mesom in paradižnikom
Za 4 porcije potrebujemo 20 g olja, 200 g čebule, 280 g puste svinjine (meso nizke zarebrni-ce brez vidne
maščobe), 400 g svežega zelja, 200 g svežega dobro zrelega paradižnika, 2 g soli, kumino.
Priprava Na olju prepražimo na lističe narezano čebulo, dodamo na koščke narezano meso, ga opražimo in
dušimo. Ko je meso napol mehko, dodamo na drobno narezano zelje, kumino, sol in dušimo. Ko je vse skupaj
mehko, dodamo še olupljen paradižnik in še nekaj časa dušimo.
1 porcija vsebuje 8 g OH, 21 g M, 14 g B, 4,1 g vlaknin, 250 mg natrija in 1141 kJ (272 kkal) IŠM je 8.
52. Narastek iz bučk
Za 4 porcije potrebujemo 1000 g bučk, 100 g čebule, 500 g šampinjonov, 400 g paradižnika, 2 g soli, 20 g
olivnega olja, 100 g naribanega pustega sira, timija.
Priprava Bučke, paradižnik, šampinjone in čebulo narežemo na tanke rezine in posolimo. Ognjevarno posodo
naoljimo ter na dno razvrstimo bučke in čebulo. Na to plast položimo narezane šampinjone in pokrijemo z
rezinami paradižnika. Narastek potresemo še s poprom, timijanom in naribanim sirom ter prelijemo s preostalim
oljem. Damo v ograto pečico na 190°C in pečemo približno 30 minut. Ponudimo ga s polnozrnatim kruhom.
1 porcija vsebuje 11 g OH, 11 g M, 14 g B, 9,5 g vlaknin, 454 mg natrija in 805 kJ (192 kkal) IŠM je 4,8.
53. Opečeni paradižnik
Za 2 porciji potrebujemo 400 g mesnatih paradižnikov, 40 g čebule, 10 g olja, 80 g puste šun-ke 60 g
šampinjonov, 60 g puste skute (z 10 % maščobe), 1 g soli, poper.
Priprava Paradižnikom odrežemo kapice in jih izdolbemo. Čebulo, šunko in šampinjone na drobno
sesekljamo in jih prepražimo na olju. Izdolbeno meso paradižnikov zmešamo s skuto, začimbami in prepraženo
zelenjavo ter s to maso napolnimo paradižnike. Napolnjene paradi-žnike zavijemo v aluminijasto folijo, položimo
na pakač in približno 10 minut pečemo pri 200°C.
1 porcija vsebuje 8 g OH, 6 g M, 15 g B, 4 g vlaknin, 312 mg natrija in 592 kJ (141 kkal); IŠM je 1,7.
54. Polnjeni jajčevec
Za 1 porcijo potrebujemo pol jajčevca (pribl. 175 g), 120 g paradižnika, česen, 6 izkoščičenih črnih oliv, 5 g olja,
0,5 g soli, timijan, origano, šetraj, baziliko, poper.
Priprava Polovico jajčevca narežemo v pahljačo – podolgem ga narežemo na srenje tanke rezine, vendar
tako, da se na enem koncu jajčevca držijo skupaj. Solimo in pustimo stati 15 minut. Nato speremo sol in izločen
sok ter posušimo s kuhinjskim papirjem. Paradižnik nare-žemo na rezine, ki jih vložimo med rezine pahljače, in
dobro stisnemo. Iz stisnjenega česna, na četrtinke narezanih oliv, olja in začimb naredimo aromatično omako.
Napolnjene jajčevce položimo na aluminijasto folijo in pomažemo z začimbno omako. Zavije-mo in pečemo v
pečici pri 200°C približno 45 minut.
1 porcija vsebuje 9 g OH, 6 g M, 3 g B, 6,3 g vlaknin, 215 g natrija in 432 kJ (103 kkal); IŠM je 0,6.
55. Ratatouille (izg.ratatuj)
Za 4 porcije potrebujemo 100 g čebule, 200 g paradižnika, 200 g paprike, 200 g jajčevca, 200 g bučk, rožmarin,
4 dl nemasntne kostne juhe, 4 žlice limoninega soka, zelen peteršilj, 100 g polmastnega sira (z do 30 %
maščobe v suhi snovi).
Priprava Na vročem olju zasteklenimo sesekljano čebulo, nato dodamo vso zelenjavo, razen paradižnika,
narezano na rezance, in dušimo. Po 5 minutah dodamo na rezine narezan olupljen paradižnik in dušimo še 5
minut. Posolimo, poporamo in dodamo strt česen. Začinimo še z rožmarinom in timijanom, prilijemo juho in vse
skupaj pokrito dušimo še 15-20 minut. Na koncu dodamo limonin sok in peteršilj. Jed postrežemo z naribanim
sirom.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 11 g M, 10 g B, 3,7 g vlaknin, 532 mg natrija in 706 kJ (168 kkal), IŠM je 4,9; če jedi
ne postrežemo s sirom, je IŠM le 0,7.
56. Rolada iz kitajskega zelja po grško
Za 4 porcije potrebujemo 200 g kitajskega zelja (4 velike liste), 300 g špinače, 200 g svežega pustega sira, 50 g
čebule, 5 g rožičeve moke, 2 g soli, 10 g olivnega olja, česen, poper, muškatni orešček.
Priprava Liste kitajskega zelja blanširamo (na hitro potopimo v vrelo vodo) in ohladimo. Špinačo očistimo,
operemo in na grobo zrežemo. Sir narežemo na kocke. Čebulo sesekljamo na drobno, česen pa stremo. Olivno
olje segrejemo, dodamo špinačo in čebulo ter zdušimo. Če je potrebno, lahko zelenjavo zgostimo z rožičevo
moko. Dodamo sir in vse začinimo. Nadev razdelimo na zeljne liste, jih zvijemo in položimo v ognjevarno
posodo. Zalijemo z malo vode in približno 15 minut pečemo v pečici pri 180°C.
1 porcija vsebuje 6 g OH, 4 g M, 8 g B, 3,1 g vlaknin, 334 mg natrija in 352 kJ (84 kkal); IŠM je 0,7.
57. Špinačni sufle
Za 2 porciji potrebujemo 300 g špinače, 100 ml delno posnetega mleka (z 1,6 % maščobe), 20 g bele moke, 25
g naribanega edamca, 120 g beljakov (4 beljaki), 1 g soli, poper.
Priprava Špinačo skuhamo in zmiksamo (uporabimo lahko tudi zmrznjeno špinačo). Vme-šamo mleko,
moko, poper in nariban sir. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga pazljivo vmešamo vmaso. Napolnimo model za
narastke in pečemo v pečici pri 180°C približno 30 minut oziroma toliko časa, da narastek zarumeni.
1 porcija vsebuje 11 g OH, 4 g M, 14 g OH, 3,3 g vlaknin, 663 g natrija in 568 kJ (135 kkal); IŠM je 2,6.
58. Zelenjava po madžarsko
Za 4 porcije potrebujemo 80 g puste šunke, 120 g čebule, 400 g paprike, 400 g paradižnika, sladko rdečo
papriko,poper, česen, 40 g kisle smetane, 20 g olja.
Priprava Šunko, čebulo, papriko in paradižnik narežemo na koščke. Šunko in čebulo opražimo na olju,
dodamo koščke paprike in paradižnika, dušimo približno 10 minut ter začinimo z rdečo papriko, poprom in
česnom. Tik pred serviranjem dodamo kislo smetano.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 6 g M, 7 g B, 2,8 g vlaknin, 31 mg natrija in 499 kJ (119 kkal); IŠM je 2,7.
59. Zelenjava po sicilijansko
Za 4 porcije potrebujemo 200 g stebelne zelene, 200 g jajčevca, 200 g bučk, 200 g rdeče paprike, 200 g
olivnega olja, 200 g paradižnika, baziliko, 2 g soli, poper.
Priprava Stebelno zeleno, jajčevec, bučke in paradižnik narežemo na rezine, papriko pa narežemo na
rezance.
Stebelno zeleno, jajčevec, bučke in rdečo papriko dušimo na olivnem olju do mehkega. Ko je zelenjava
zdušena, dodamo rezine paradižnika in jed začinimo.
1 porcija vsebuje 6 g OH, 5 g M, 3 g B, 4,2 g vlaknin, 272 mg natrija in 333 kJ (79 kkal); IŠM je0,7.
S O L A T E
60. Beluši v zeliščni omaki
Za 4 porcije potrebujemo 1 kg svežih belih belušev, 1-2 kapljici tekočega sladila, 5 g masla, 2 g soli, 2,5 dl
milega vinskega kisa, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1 žlico sesekljanega majarona, 1 žlico sesekljanega
timijana, 1 žlico sesekljanega peteršilja, poper, 20 g olja.
Priprava Beluše skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali maslo in tekoče sladilo. Ko so kuhani, jih
odcedimo. Kis zmešamo z oljem in sesekljanimi zelišči.
Beluše damo v stekleno skledo in prelijemo z marinado. Skledo pokrijemo in pustimo beluše stati pri sobni
temperaturi dve do tri ure.
1 porcija vsebuje 8 g OH, 6 g M, 3 g B, 3,8 g vlaknin, 218 mg natrija in 394 kJ (94 kkal); IŠM je 1,3.
61. Cvetača z jogurtom
Za 4 porcije potrebujemo 400 g mlade, surove cvetače, 200 ml jogurta in 24 g lešnkov, sok pol limone, 1 g soli,
peteršilj.
Priprava Cvetke cvetače dobro operemo in jih razdrobimo na drobne koščke. Iz jogurta, limone, soli,
sesekljanega peteršilja in naribanih lešnikov pripravimo marinado in z njo začinimo cvetačo.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 4 g M, 4 g B, 2,5 g vlaknin, 128 mg natrija in 285 kJ (68 kkal); IŠM je 1,4.
62. Jed iz surove pese
Za 4 porcije potrebujemo 400 g mlade rdeče pese, 40 g hrena, kumino, kis in vodo.
Priprava Surovo rdečo peso naribamo. Zraven naribamo še hren in začinimo s kumino in kisom.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 2 g B, 3,9 g vlaknin, 85 mg natrija in 143 kJ (34 kkal); IŠM je 0. Jed vsebuje veliko
vitaminov.
63. Motovilec po grško
Za 4 porcije potrebujemo 400 g motovilca, 100 g čebule, 160 g oliv (polnjenih s papriko), 100 g nemastne gavde
(s 30 % maščobe), 20 g olivnega olja, 1 g soli, česen, kis.
Priprava Motovilec strebimo, operemo in dobro odcedimo. Čebulo sesekljamo, olive zre-žemo na kolesca, sir
pa na zelo drobne kocke. Česen stremo in pomešamo s kisom, oljem, soljo in poprom. Vso solato rahlo
premešamo.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 18 g M, 9 g B, 1,6 g vlaknin, 340 mg natrija in 938 kJ (223 kkla); IŠM je 6,6.
64. Motovilec s piščančjimi prsmi in sezamom
Za 4 porcije potrebujemo 200 g motovilca, 200 g paradišnika, 20 g sezamovega semena, 50 g čebule, 4 žlice
kisa, 280 g piščančjih prsi brez kože, 20 g olja, 1 g soli, poper in sladko rdečo papriko.
Priprava Motovilec otrebimo, operemo in pustimo, da se odteče. Paradižnik operemo in razrežemo na
osminke. Sezamovo seme popražimo na suho (brez olja). Čebulo na drobno sesekljamo ter jo s kisom, soljo,
poprom in 10 g olja zmešamo v preliv.
Piščančje prsi operemo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Začinimo s soljo, poprom in papriko ter jih na malo
olja zlato rumeno opečemo.
Motovilec in paradižnik razporedimo na 4 krožnike in jih prelijemo s prelivom. Piščančje prsi narežemo na rezine
in jih razdelimo po krožnikih ter potresemo s popraženim sezamom.
1 porcija vsebuje 4 g OH, 16 g M, 18 g B, 1,7 g vlaknin, 250 mg natrija in 927 kJ (221 kkal); IŠM je 3,6.
65. Paradižnik z jogurtom
Za 4 porcije potrebujemo 400 g paradižnika, 100 g čebule, 400 ml tekočega jogurta, 1 g soli, peteršilj.
Priprava Zrel paradižnik narežemo na kolobarje, razporedimo na krožnik, potresemo s se-sekljano čebulo,
posolimo, prekrijemo s tekočim jogurtom in po vrhu okrasimo s sesekljanim paradižnikom.
1 porcija vsebuje 9 g OH, 3 g M, 5 g B, 1,8 g vlaknin, 168 mg natrija in 354 kJ (84 kkal); IŠM je 2,8.
66. Pisana fižolova solata
Za 4 porcije potrebujemo 200 g paradižnika, 100 g paprike, 100 g čebule, 300 g kuhanega fi-žola, 2 g soli,
poper,česen, 20 g olivnega olja, vinski kis, baziliko, liste zelene solate.
Priprava Paradižnik narežemo na rezine, papriko na rezance in čebulo na obročke. Kuhan fižol dobro
odcedimo, pomešamo s poprom, strtim česnom, kisom in oljem. Fižol v tej omaki dobro premešamo. Krožnike
obložimo s paradižnikom, papriko in čebulo. Na sredino damo fižol in okrasimo z listom zelene solate..
1 porcija vsebuje 14 g OH, 6 g M, 6 g B, 8,4 g vlaknin, 199 mg natrija in 542 kJ (129 kkal); IŠM je 0,7.
67. Poletna sojina solata
Za 4 porcije potrebujemo 400 g soje, 6 g soli, vejico timijana, 400 g kumare, 300 g paradižni-ka, 80 g olivnega
olja, peteršilj, nekaj listov zelene solate.
Priprava Prebrano sojo namočimo v osoljeno vodo za 24 ur. Kuhamo jo z vejico timijana do mehkega,
kuhano odcedimo.
Olupljeno kumaro naribamo na rezance, tik preden solato ponudimo. Olupljene paradižnike zmiksamo z
električnim mešalnikom, mezgi dodamo olivno olje, sol in na drobno nasekljan peteršilj. Solatno skledo obložimo
z lepimi solatnimi listi. Na sredino naložimo kuhano sojo, zmešano z naribano kumaro. Prelijemo z zmiksanim
paradižnikom.
1 porcija vsebuje 30 g OH, 39 g M, 39 g B, 6,5 g vlaknin, 603 mg natrija in 2628 kJ (628 kkal); IŠM je 5,9.
68. Porova solata
Za 4 porcije potrebujemo40 g pora, 80 g kislih kumaric, 20 g olja, 2 g soli, peteršilj, poper. Priprava Bele dele
pora skuhamo v slanem kropu. Kuhan por odcedimo, ohladimo in nare-žemo na rezine. Primešamo na majhne
kocke narezane kisle kumarice, zabelimo z oljem in kisom, po potrebi še posolimo, popopramo in potresemo s
sesekljanim peteršiljem.
1 porcija vsebuje 7 g OH, 5 g M, 2 g B, 3,3 g vlaknin, 395 mg natrija in 329 kJ (78 kkal); IŠM je 0,6.
69. Riževa solata s tunino
Za 4 porcije potrebujemo 160 g neoluščenega riža, 280 g tune iz konzerve, 200 g čebule, 200 g rdeče paprike,
400 g jogurta, 2 g soli, kapre, poper, limonin sok, 2 žlici gorčice.
Priprava Riž skuhamo v slani vodi, splaknemo z mrzlo vodo in pustimo, da se ohladi. Če-bulo narežemo na
rezine in papriko na tanke rezance. Zelenjavo zdušimo, dodamo vse pre-ostale začimbe ter vsaj mlačen riž in
vse skupaj dobro premešamo
1 porcija vsebuje 43 g OH, 19 g M, 23 g B, 2,4 g vlaknin, 543 mg natrija in 1807 kJ (430 kkal ); IŠM je 8,2.
70. Spomladanska solata
Za 4 porcije potrebujemo 150 pustega sira gavda, 150 g šampinjonov, 50 g rdečih redkvic, 150 g kuhanih
belušev (svežih ali iz konzerve), 3-4 žlice kisa, 15 g olja, 2 g soli, poper, gorčico, 2 žlici sesekljanih dišavnic
(peteršilj, pehtran, koper, krebuljica), solatne liste.
Priprava Sir narežemo na kocke, šampinjone in redkvice pa na rezine. Zmešamo in zači-nimo s polivko iz
kisa , olja, soli, popra in gorčice ter drobno sesekljanih zelišč.
V stekleno skodelico damo list solate in nanj naložimo spomladansko solato. Takoj ponudimo
1 porcija vsebuje 4 g OH, 15 g M, 11 g B, 1,6 g vlaknin, 532 mg natrija in 827 kJ (197 kkal); IŠM je 9,2.
71. Zatziki
Za 1 poricjo potrebujemo 300 g kumare, 200 ml jogurta, 4 stroke česna, drobnjak, 0,3 g soli, poper.
Priprava Kumaro narežemo na majhne koščke, ki jih vmešamo v jogurt in začinimo s se-sekljanim česnom,
drobnjakom, soljo in poprom.
1 porcija vsebuje 15 g OH, 7 g M, 9 g B, 1,2 g vlaknin, 260 mg natrija in 667 kJ (159 kkal); IŠM je 5,6.
72. Zelenjavno-mesna solata
Za 4 porcije potrebujemo 280 piščančjih prsi brez kože, 200 g brstičnega ohrovta, 120 g cvetače, 100 g korenja,
80 g mlade koruze, 160 g graha, 400 ml jogurta, 4 g soli, gorčico, kis.
Priprava Piščančje prsi in zelenjavo posamezno skuhamo v slanem kropu. Če nimamo na razpolago svežega
graha in mlade koruze, lahko uporabimo tudi konzervirani zelenjavi, ven-dar pa je potem potrebno zmanjšati
količino uporabljene soli. Kuhano perutnino narežemo na koščke in jo pomešamo s kuhano zelenjavo, jogurtom,
gorčico in kisom.
1 porcija vsebuje 18 g OH, 6 g M, 24 g B, 6,3 g vlaknin, 567 mg natrija in 924 kJ (220 kkal); IŠM je 5,3.
73. Zeljna solata s papriko
Za 4 porcije potrebujemo 400 g svežega zelja, 200 g svežih rdečih paprik, 20 g olja, 20 g gor-čice, vinski kis,
česen, 2 g soli, poper, peteršilj.
Priprava Očiščeno zelje naribamo na tanke rezine. Očiščeno papriko narežemo na ozke rezance. Zelenjavo
premešamo, prelijemo s polivko iz kisa, olja in ostalih začimb, premeša-mo in pustimo nekaj časa stati, da se
zelenjava dobro prepoji s polivko.
1 porcija vsebuje 5 g OH, 5 g M, 3 g B, 3,2 g vlaknin, 265 mg natrija in 339 kJ (81 kkal); IŠM je 0,6.
Pozdravljeni!
Sladkorna bolezen! O njej je kar veliko napisanega.Vzroki???Ja veliko jih je:nepravilno konzumiranje ne le ogljikovih hidratov,marveč tudi nasičenih maščob.
Ljudje ,ki imajo to težavo,morajo stalno kontrolirati kri,da ne prekoračujejo stopnje sladkorja v njej.Kaj ali s čim pa se lahko uravnava?
Veliko je bilo pri H….povedanega o tem in lahko tudi jaz povem,da sem samo z malce večjo pozornostjo in zamenjavo dveh obrokov zmanjšala svoj sladkor iz 7,00 na 4,46.Nisem potrebovala kakšen dodatek,kar pa ljudje z večjimi indeksi to skoraj morajo uporabiti,da se znebijo vsaj po nekem času nadležnega pikanja z inzulinom.Kaj je ta dodatek???Pa poglejmo:
THERMOJETICS YELLOW
Vsebuje rastlino Garcinia Cambogia krom GTF, ki na naraven način uravnava nivo glukoze v krvi. Idealen dodatek k prehrani, ki pomaga pri kontroli prehrambenih navad. Uspešno uravnava nivo holesterola in trigliceridov.
To je le ta dodatek,ki ga v H….uporabljajo.Jaz sem ga preizkusila na tak način,da sem ga vzela pred neko obilno pojedino(veliko cvrtja,sladice)in mi je pomagalo,da nisem imela želočnih težav,sladkor v krvi pa se ni spremenil,ker so snovi bile balasirane s pomočjo kroma,ki da vsebuje ta dodatek.
lp Andreja