Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Se splača počakati na jesen?

Se splača počakati na jesen?

Pozdravljeni,

ali se splača s 4. odmerkom počakati na oktober, november, da bo tik pred zimo in bo morda takrat že izboljšano cepivo zoper covid? Berem, da sta tako ameriški kot evropski regulator priporočila 4. odmerek že poleti, za 65+ in za ogrožene. V to kategorijo žal spadam tudi jaz.

Hvala lepa in lep dan želim.

Spoštovani, res je, sta priporočila, a so razlike v teh starostnih skupinah v resnici ogromne (glede na dejavnnike tveganja, prisostnost kronične bolezni, debelost, ipd.). Trenutno imamo omikronske valove, ki se izognejo praktično sleherni obrambi, so izjemno nalezljivi, zapuščajo lsabo imunost, a v resnici pri večini povzročajo zelo blago bolezen,

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

sem 24 letnica, ki je 4xcepljena. Koliko je to koristno sploh? Koliko ščiti proti omikronu, bolj slabo?Kdaj naj bi prišla prilagojena cepiva na omikron? Se bodo tudi 4xcepljwni lahko šli cepiti z njimi?

Cepljenje zelo slabo sciti pred okuzbo z omikronskim sevom, zmanjsuje predvsem tveganje za tezji potek, ki pa je pri omikronskem sevu ze tako in tako zelo redek. Cetrto cepljenje pri mladih osebah, vsaj glede na do sedaj videno, nima dodane vrednosti. Dodano vrednost bo imelo sele mnogo bolj ucinkovito? in virusu prilagojeno cepivo, ki pa ga se ni. Glede na to, da je imunost po omikronski okuzbi res kratkotrajna (morda v nekaterih primerih le nekaj tednov), bo cepljenje s prilagojenim cepivom v bistvu povsem novo cepljenje. Priporocil se ni, zato tudi boljsega odgovora ne morem dati.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Spoštovani, med dvema poživitvenima odmerkoma morajo po sedanjih priporočil miniti vsaj 3 meseci.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Brala sem da sta fda in cdc izjavili, da zaradi hitrosti epidemije je bilo prilagojeno cepivo odobreno in klinično testirano samo na podganah in zaenkrat sploh ni bilo klinično testirano na ljudeh?

Ali res na krvnih žilah po telesu pušča covid (katerikoli sev) posledice?

Spoštovani, okužbe s SARS CoV povečajo tveganje za tako-imenovane trombembolične zaplete, poškodbo malih žil, vnetja žilne stene. Jih je bilo pa neprimerno več pri prvih sevih: wuhanski, alfa, delta, kot pri omikronskih. Zapleti so pri okužbah z omikronom bistveno bistveno redkejši.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kdaj naj bi bilo na voljo pri nas cepivo za tipe ba.4 in ba.5?

Kot mi je znano, v cca 10 dneh.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Dobila sem vabilo na cepljenje za omikron cepivo v četrtek. Se lahko cepiš še je minilo najmanj 3meseca od zadnjega odmerka? Katero cepivo bo na voljo-ne piše za ba1 ali ba5?

Spoštovani, četrti odmerek sledi najmanj 3 mesece po tretjem. Je pa tak način cepljenja smiseln le pri imunsko zelo oslabljenih osebah, s številnimi kroničnimi boleznimi, oz. starejših od 60 let. Pri mlajših osebah je smiselnost 4. odmerka vprašljiva. Katero cepivo pa imajo v konkretni ambulanti, moraje pa tam vprašat.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Koliko ščiti 4’odmerek navadnega cepiva proti omikronu? Pisano je bilo, da originalna cepiva zelo slabo ščitijo?

Koliko je smiselno se cepiti še z omikronskim cepivom, je boljše če že ba 5?

Če je pod navadno mišljeno “ne na omikron prilagojeno”, zelo slabo ščiti pred okužbo samo, daje pa dokaj dobro zaščito pred težkim potekom. Če ste se pravkar cepili s 4. odmerkom, je peti ABSOLUTNO NESMISELN.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

je jesen tu in bi opravila 4. odmerek proti Covid.

Trenutno imam vse znake covid, jih poznam, saj sem ga 1x že prebolela, a domači test je negativen, bila pa sem več dni v družbi, kjer je 5 potrjenih primerov, tako da se do drugih obnašam, kot da ga imam. Sem tudi precej slaba. Vprašanje je naslednje: kdaj se lahko cepim? Pa še, ali bi šlo hkrati tudi s cepljenjem proti gripi? Po vsakokratnem cepljenju proti covid sem imela vsaj dva dni vročino, boleče telo itd, pa verjetno lahko enako pričakujem tudi zdaj in bi zato rada 2 v 1 preležala.

 

Hvala in res hvala za vse odgovore in trud.

Spoštovani, v kolikor so testi za samo-testiranje negativni ima, glede na navedbe o več stikih, smisel opraviti PCR testiranje. Krožijo pa tudi mnoge druge akutne okužbe dihal.

Glede na podatke o prebolelem kovidu in 3x cepljenju, je 4. odmerek priporočen predvsem za osebe, starejše od 60 let in osebe z več kroničnimi boleznimi. Za mlajše osebe, brez posebnih kroničnih bolezni, 4. odmerek zaenkrat nima posebne dodane vrednosti. V kolikor se za cepljenje vseeno odločite sami, ga lahko opravite tudi v kombinaciji s cepljenjem proti gripi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close