Se mi kdo pridruži?
4 mesce brez. Vsake toliko me zadnje cajte kar useka, ko da bi se mi zdel smisel življenja samo kadit. En način bom moral dobit, da se rešim tistih misli, ker, na cajte je neverjetno. Sem bral po forumu o ljjudeh, ki začnejo spet dobivati popadke v petem, šestem mesecu, pa sem si mislil, da se jim blede. Takrat sem bil tretji teden brez čika.
Zgleda, da je resnična tista o tem, da rabi človek eno leto biti brez cigareta, da se odvadi, verjetno pa prav brez kakšne želje, ki se vsake toliko pojavi ne bo šlo nikoli.
Moram prav zapisat sem gor. Zanje čase mi spet, kot sem pisal prej, začenjajo neki popadki. Ravno včeraj naprimer, sem bil cel dan v redu, zvečer pa kar naenkrat BUM in potem se mi je kako minuto luštalo za cigaretom. Tudi v glavi se takrat začnejo neke misli v stilu, da je tako ali tako življenje samo pot od enega do drugega cigareta in da je fora vsega tega samo ta, da vsake toliko enega pokadiš itd..
No, pa sem si mislil, kako je težko, pa ne vem kaj vse, zaradi enega tega dražljaja po cigaretih (v bistvu sem bil že skoraj vesel, da je šel cel dan mimo brez neke želje po cigaretih in mi je ta dražljaj prekinil veselje).
No, potem sem pa imel danes priliko prebiti dobro uro s kadilcem. Ne bom se spuščal ravno v detajle kakšno mnenje sem si ustvaril o njemu kot o človeku, ker jaz sem v njemu spoznal samo kadilca in nič drugega. V eri uri je skadil cca ene 4 cigarete in ob tem povedal, da mu je uspelo, da kadi lažje kot nekoč. Ves čas je bil živčen zgubljen in precej nesamozavesten kot sem bil nekoč sam, vsako priliko je izkoristil da je pokadil cigaret.
Tiste moji dve minutki od včeraj zvečer se mi ne zdita več tako veličastni v primerjavi z njegovo nenehno bitko.
Aja, pa še nekaj, okrog teh sirupov tablet in prahov za izkašljevanje. V večini primerov je boljše, če se tega ne kupuje, če si hoče človek očistit pljuča po kajenju. Tovrstni sirupi običajno vsebujejo stimulans in zaviralec kašljanja. Na začetku izkašljuješ bolj, potem pa nehaš in jaz sem sedaj bil en mesec praktično brez katarja, zdaj se je pa spet začelo. Če hoče kdo kupovat kaj, kar mu bo pomagalo izkašljevat naj vpraša v lekrani, ali je to samo stimulans, ali ima tudi poznejši zaviralni učinek. Kaj več o tem bo znala povedat teta v lekarni ali pa dr. Čakš.
Tudi jaz bi se rada pridružila, ker vzpodbudo in kritiko res potrebujem. Zgodba je sicer čudna in cilj bo težko dosečt, ampak si želim prenehati kadit. V zadnjem mesecu sem izgubila zaupanje v moža in dnevi so peklenski in me je prešinilo, da če je že vse tako grozno, zakaj ne bi dodala še ta problem. Cigarete sovražim že dolgo in pamet mi govori, da z nekom, ki ga ne maraš ni vredno izgubljat časa. Ampak odvisnost in peklenščki, ki z njo upravljajo imajo neverjetno moč. Kadim že preko 20 let in vmes sem prenehala 2x (čas nosečnosti in dojenja) . Vedno znova sem začela. Prebrala že vse mogoče knjige na to temo. Brez uspeha. Ampak dovolj je bilo vseh slabosti v mojem življenju in v pomoč bi mi bilo, če bi me spremljali na tej poti. Morda zgolj zaradi občutka, da nekdo ve za mojo odločitev, da tudi kaj komentira. S tem ko pišem, sem se na nek način nekaj zavezala in ko sklenem -NE BOM VEČ KADILA-, mi bo sodelovanje na forumu v pomoč.
lp
Vsekakor dobrodošla v naši družbi! Prepričan sem, da vam lahko uspe, kajti najpomembnejša je odločitev. In vi ste se že odločili. V kolikor boste imeli vprašanja, napišite in bomo vsi skupaj poskušali odgovarjati. Ves čas pa lahko tudi “poročate”, kako vam gre. Držim pesti za vas.
CITIRANO: (Aja, pa še nekaj, okrog teh sirupov tablet in prahov za izkašljevanje. V večini primerov je boljše, če se tega ne kupuje, če si hoče človek očistit pljuča po kajenju. Tovrstni sirupi običajno vsebujejo stimulans in zaviralec kašljanja. Na začetku izkašljuješ bolj, potem pa nehaš in jaz sem sedaj bil en mesec praktično brez katarja, zdaj se je pa spet začelo. Če hoče kdo kupovat kaj, kar mu bo pomagalo izkašljevat naj vpraša v lekrani, ali je to samo stimulans, ali ima tudi poznejši zaviralni učinek. Kaj več o tem bo znala povedat teta v lekarni ali pa dr. Čakš.[/quote])
Glede izkašljevanja bi povedal tole: kot sem že zapisal, pride po prenehanju kajenja do obnove migetalk v bronhijih. Te tudi niso več “imobilizirane” zaradi kajenja in počasi začnejo odstranjevati sluz in delčke, ki so bili vneseni s tobačnim dimom, iz pljučnega sistema. To se kaže kot pogostejši kašelj z večjim izločkom. To je torej naraven proces, ki ga ne smemo zavirati z različnimi preparati (antitusiki – zaviralci refleksa kašljanja). Dobro pa je, če pomagamo, da je sluz čim bolj razredčena in se jo lažje izkašlja. pri tem si lahko pomagamo s pitjem čimveč tekočine (voda, čaji), nekaj pa naredijo tudi nekateri preparati (fluimukan).
Upam, da sem odgovoril na dileme v zvezi s izkašljevanjem
Spet se oglasam in se vedno ne kadim. Zdi se mi sicer tezje kot prejsnjic in vcasih me res posteno zagrabi, ampak na sreco tudi takoj mine. Je kot nekaksen notranji otrok, ki se vrze po tleh in zahteva svoje. Ko odlocno recem:”Ne!” se pobere in dalje tiho hodi z mano.
Tudi kolegica se dobro drzi in zdi se mi, da marsikdo, ko vidi, da mi uspeva, pomisli:”Ce je njej uspelo, lahko tudi meni!” Upam, da se koga pripravim do odvajanja. Silim pa nikogar!
Haha, kako sem se danes zbudil vesel…….
Najprej sem kadil v družbi tako, za hec. Potem sem si kupil dve škatlici in rauhal kot zmešan. Ko je šla prva škatlica proti koncu sem ugotovil, da sem naredil napako in sem si rekel, dobro, tisto drugo škatlo bom vrgel stran, to bom pa pokadil do konca. Potem sem pa ugotovil, da sem vrgel stran celo odvajanje in z nezadovoljstvom spoznal, da bo treba skozi vse še enkrat………..
In potem sem se zbudil in mi je odleglo, da so bile vse samo sanje.
Zdaj je pa ze vec kot mesec od pomembne odlocitve in moram se pohvalit, da je se vedno uspesno. Se vedno me kdaj prime, ampak ni krize. Pretekli vikend sem bila tudi na eni poroki, kjer se je pilo, jedlo in je bil najbolj miren ter “varen” prostor zunaj pri kadilcih, jaz pa sem test uspesno prestala. Celo ponujeno cigareto nekoga, ki ni vedel, da sem nehala, sem s ponosom zavrnila.
Kolegici gre malce tezje. Sele zdaj, po enem mesecu, je prisla tista resna abstinencna kriza. Pravi, da ne zdrzi v druzbi kadilcev, je tecna, zivcna in poje vse, kar ji pride pod roke. Ampak tudi ona vztraja, ker ve, da se splaca. Ko slisim, kaksne probleme ima ona, sem kar vesela, da sem jo tako poceni odnesla, in upam, da ne pride kaj takega za mano.
P.S. K imenu sem dodala a-je, ker je prejsnje ime medtem ze dobilo novega lastnika.
Raport. Pa je šlo več kot pol leta mimo. Krize se pojavijo za trenutke. Samo še enkrat vsake toliko udari neka želja. Ko pa udari se mi pa zazdi, ko češ kaj mi pa je? Da itak brez cigarete ne bom mogu živet.Pa mine in je spet vse OK.
Jaz bom rekel tako, da tudi po več kot pol leta še vedno vsak dan šteje. Današnji simptomi abstinence niso nič v primerjavi s tistim kar je bilo in se moram res prav nekam dati v mir in se več časa smiliti samemu sebi, da mi začne neka želja po cigaretih ampak prav tisti majhen zanemarljiv vragec te lahko potegne v pekel.
Aja, pa zobe si je treba umit po obroku. Ne vem zakaj, ampak če si nisem umil zob potem mi včasih manjka pokadit po jedi še cigaret, da popravi okus. Kadar umijem zobe ta občutek izgine. Mogoče je telo navajeno, da spremeni kakšno pH vrednost ali kaj podobnega.
Živjo, prvič se oglašam na tem forumu.
Kadila sem 20 let po eno do največkrat dve škatlici na dan. Ta teden mi je v glavi naredilo klik in sem si rekla, da bi blo fajn nehat kadit. Dost mi je zadihanosti, z nobenim športom se ne ukvarjam ker nimam energije, zvečer špikanje pri srcu, v prsnem košu,…najprej sem zmanjšala št pokajenih cigaret, potem sem naletela na ta forum in vas po tihem prebiram že cel teden, ko sem naletela na AC knjigo sem jo v šusu prebrala in drug dan si nisem prižgala cigarete. Danes je moj 4. dan brez cigarete:) Kriza je, prva dva dni sem mislila samo na cigarete, bila sem zaspana pa nič živčna, drugi in tretji dan pa vzkipljiva, brez potrpljenja, živčna, tečna,…ne vem pač zoprna. danes je malo bolje, ves čas se sprašujem kako bi blo, če bi enga prižgala pa NOČEM in NOČEM.
Pozdravljena!
Ko sem prebrala tvoj zapis, je bilo, kot da bi brala svojo zgodbo. 28.06.2011 je bil zame datum, ko sem ob 16. uri popoldan pkadila zadnjo cigareto, ostale pa vrgla v smeti. Mesec je že naokoli. Priznam, da mi je bilo najtežje 7. dan. Vsako minuto so mi misli uhajale na cigarete! Popoldan po službi, sem se zamotila z vožnjo s kolesom. Ta mi veliko pomeni. Poskusi v najtežjih časih sama sebe z nečim zaposliti, da vsaj malo preusmeriš misli. To počnem tudi sama še sedaj, ko se pojavijo občasno še kakšni prebliski v moji glavi! Prosim zavedaj se, da ni samo ene cigarete! Zdrži, držim pesti zate in zame!
jaz se vam s ponosom pridružujem,vidim da nas je več novih nekadilcev,moram povedat,da je meni šlo najbolj na živce,ker sem 35let gledala,če imam pri sebi cigarete,pred tremi dnevi mi je pa film poču,da je en čik moj gospodar,yo je pa dovolj tega,mislim da ne bom nikoli več prižgala čika,mi je zasmrdel,v momentu,evreka
Pri meni je tudi tako,da če je že kak vonj od cigaret, ki se mi ne gnusi je to zelo blag, prezračen vonj. Pa še to ne od vseh cigaret, saj ene prav po dreku smrdijo. Ne pretiravam. Ampak vem, da tudi to ni varovalka pred kajenjem. Saj so mi bile tudi prej ogabne. Na začetku sem se jih pravzaprav z velikimi težavami navadil-je bilo treba pred vdihom zmešat z zrakom ipd..
Imel sem eno obdobje eksistenčne kriz pred kakim mesecem, za katero ugotavljam, da je minila in mimogrede mine dan, ko ne pomislim več na cigaret. Kmalu bo eno leto.
Srečno !!