Se kdo pridruži analizi MELEM ZA KOŽNE BOLESTI (Vasič)
Pozdravljeni!
Cena je bila za pričakovati…in res škoda, da nas je tako malo, kot je napisala Nelee…ogromno nas otročke maže z melemom in čudno, da ni več odziva…na enem forumu pred časom so se ženske pogovarjale o tem, da bi dale melem na teste, tako da bom poskusila najti ta forum in poslati zs tem ženskam in jih pridobiti zraven.
Drugače pa lahko prispevam max. 100 eur (bi pa res bilo fajn, da nas bi bilo več 🙂
Sem pa za to, da v kolikor bo manjšina nosila finančno breme (to pomeni, da bo strošek na osebo prišel nad 50 eur), smo tudi o rezultatih obveščeni samo tisti, ki smo sodelovali. Kaj pravite?
Lep dan (in zahvala avtorici, ki vse skupaj vodi) 🙂
Spoštovani,
vaša pobuda o testiranju melema in ves trud z organizacijo je vreden vse pohvale. Razmislite, ali ne bi morda kontaktirali proizvajalca in ga prosili, da financira analizo? Tudi iz njegovega odziva na tako pobudo bi lahko kaj sklepali. Vsekakor pa mora biti vzorec kreme za analizo kupljen v redni prodaji in ne posebej poslan od proizvajalca, saj bi se sestava lahko razlikovala. Potrudite se od laboratorija dobiti natančnejše podatke o tehnologiji analize (kaj točno določajo in s kakšno metodo); posebej postavite vprašanje, ali je možno, da je rezultat lažno negativen.
Kar se tiče mnenja nas zdravnikov o melemu: krema je preprosto preveč učinkovita, da bi to lahko bilo možno brez kortikosteroidov. To je tako, kot če bi trdili, da se lahko s kolesom peljete po ravni cesti 100 km/h brez motorja.
In drugo: lokalni kortikosteroidi so zelo varna in učinkovita zdravila. Potrebna pa je ustrezna indikacija in nadzor. Lokalni kortikosteroidi so koristni in potrebni pri zdravljenju tako atopijskega dermatitisa kot tudi luskavice in v javnosti je preveč nerazumnega in nekoristnega strahu pred zdravili. Treba pa je poznati sestavo in jakost kortikosteroidnih krem, da jih lahko uporabljamo varno, in predpisati jo mora izkušen zdravnik, bodisi dermatolog, pediater ali osebni zdravnik. Uporabljati kremo z xy kortikosteroidom v neznani koncentraciji, kar melem zelo verjetno je, je dosti bolj negotovo ravnanje in potencialno bolj tvegano kot pod nadzorom uporabljati preverjeno terapijo iz lekarne.
Ker krema ni naprodaj v Sloveniji, z dobljenimi rezultati ne boste mogli sprožiti nobenega postopka v Sloveniji in morda “uradno” pri nas ne boste mogli narediti nič. Razmišljajte tudi o tem, še posebej glede na to, da testiranje ni niti najmanj poceni.
Lep pozdrav
Spoštovana gospa Tlaker Žunter,
da malo nasmetim temo 🙂
Prosila bi samo za mnenje koliko lahko otroku škodujemo z uporabo predpisanih kortikosteroidnih krem, npr. če bi kremico Elidel uporabljali na daljše časovno obdobje 1-2x na dan nekaj dni zapored in nato spet nekaj dni premora. Predpisanih krem namreč ne uporabljamo oz. se bojimo uporabljati saj smo ravno od zdravnikov dobili informacije, da čim manj oz. v skrajni sili in ne na daljše časovno obdobje. Ali so lahko po koži vidne posledice uporabe kreme? Se lahko koža “navadi” na kremo?
Lep pozdrav.
Spoštovana gospa Tlaker Žunter!
Najprej se vam zahvaljujem na vseh dosedanjih nasvetih, a morate razumeti tudi nas, ki iammo otroke s AD. Mi že 9 mesecev nismo prišli na zeleno vejo vedno je nekje nekaj. In pač si probamo pomagati tudi s kakšno alternativo.
Zdaj pa glede porekla melema!!
Proizvaja ga gospod Miroslav Vasić, ki je kiropraktik, fizioterapeut, fitoterapevt…. in znani zeliščar v Srbiji. Ima ordinacijo in trgovino v Novem Beogradu. Izdeluje kreme za različne težave, ki naj bi bile iz zelišč. Sam po telefonu zatrjuje, da melem ne vsebuje kortikosteroidov in da se ga lahko uporablja za nego zdrave dojenčkove kože… hmmmm
Melem lahko kupite samo pri njem in močno dvomim, da se bo strinjal s analizo tega. Kremo na analizo bi poslala samo tisto, ki je že v Sloveniji.
Lahko tudi sami vtipkate njegovo ime in boste izvedeli kako uspešen je 🙂
Meni se osebno roke tresejo ko malčka mažem z elidelom, advantanom, locoidonom, melemom…..
In vedno v začaranem krogu poleg tega da pazimo na prehrano, ki je po mojem mnenju za 18 mesecev starega otroka zelo boga 🙁
Razočarana sem nad medicino, ki prav nič ni na pomoč. Ne rešuje se vzroka, samo posledice in se mi ne ljubi več na kontrole k dermatologu ker je vse skupaj brez veze……
Zelo razočarana in vznemirjena mamica treh sončkov
Lep pozdrav
Spoštovani,
atopijski dermatitis je bolezen, ki je zaenkrat ne znamo pozdraviti. Ne pri nas, ne na Zahodu, ne v Srbiji. Stiske bolnikov in staršev otrok so mi iz vsakdanjega dela v ambulanti dobro znane. Tudi nam, zdravnikom, marsikdaj ni lahko. Tudi moja otroka sta imela atopijski dermatitis, in to še preden sem se začela ukvarjati z dermatologijo, tako da poznam težave tudi s starševske strani.
Pri zdravljenju vedno tehtamo korist in tveganje. Zdravljenje prilagodimo tako, da dosežemo najboljši učinek ob namanjšem smiselnem odmerku zdravila. (Tudi lokalni kortikosteroidi so zdravila.) Pomembna sta oba parametra: učinkovitost in varnost. Dajati premalo zdravila, ki ni učinkovito, je nesmiselno; dajati preveč zdravila pa je seveda neprimerno.
Izjemno pomembno je, da pri odločanju o zdravljenju partnersko sodelujejo bolniki (oz. starši) in zdravniki oz. drugi usposobljeni zdravstveni delavci. Jasno je, da mora tako profil varnosti kot učinkovitost zdravila poznati zdravnik – in enako pomembno je tudi na strani pacientov: zdravilo morate poznati, da ga lahko pravilno in varno uporabljate. Sem šteje tudi to, da nimate odvečnega strahu pred zdravilom, in prav ta strah je pri lokalnih kortikosteroidih v Sloveniji prisoten v nenormalno velikem razmahu.
Strah pred lokalnimi kortikosteroidi temelji na izkušnjah izpred več desetletij. Takrat, ko so sploh začeli uporabljati lokalne kortikosteroide, je šlo za izjemno močne preparate, ki so bili dosti, dosti močnejši od najmočnejšega, kar se jih zdaj sploh dobi. Navdušeni nad dobrim učinkom so takrat, pred desetletji, te izjemno močne preparate uporabljali na velikih površinah kože, ki so jo dodatno ovili v okluzivne povoje, s katerimi se je učinek še okrepil. Ob tem so se pojavili neželeni učinki, kot je atrofija (stanjšanje kože) in celo sistemski neželeni učinki.
Te izkušnje so botrovale razvoju novih, blažjih lokalnih kortikosteroidov, in doprinesle k temu, da se je medicina – kot vedno – iz te nenamerne napake veliko naučila. Sedanji sodobni lokalni kortikosteroidi so bistveno šibkejši, poleg tega obstajajo v različnih jakostih. Kljub temu ostaja razširjen strah pred atrofijo, tako da tudi zdravniki, ki niso dermatologi, in farmacevti v lekarnah lokalne kortikosteroide predpisujejo preveč zadržano oz. pretirano svarijo pred atrofijo. “Mazati čisto na tanko, samo nekaj dni, samo če je res zelo hudo” je povsem preživeta formulacija, s katero se sicer 100 % obvarujemo pred atrofijo, vendar pa z njo bolniku odtegnemo zdravljenje, ki ga potrebuje. Hud srbež, neprespane noči, nenehno praskanje, prestroge (prav tako pogosto nesmiselne!) diete naredijo – kolikor lahko vidim v ambulanti – pacientom dosti več škode kot lokalni kortikosteroidi.
Ni potrebno, da se vam tresejo roke, ko mažete otroka. Morate pa vedeti, s čim ga mažete in kaj lahko od tega pričakujete. Verjetno vas ni strah voziti avtomobila, pa se lahko z njim hitro smrtno ponesrečite. To je zato, ker ga poznate in ker znate varno upravljati z njim. Varne uporabe lokalnih zdravil se lahko med drugim naučite v šoli atopijskega dermatitisa za paciente in starše, ki poteka vsak prvi četrtek na dermatološki kliniki.
Razumem vse paciente, ki jim medicina ne more učinkovito pomagati, da iščejo druge rešitve. S tem noben razumen zdravnik ne bi smel imeti problemov. Je pa težko razumeti, vsaj meni osebno, da se pacienti skoraj panično bojijo lokalnih kortkosteroidov – mimogrede, doslej sem samo nekajkrat videla kožno atrofijo po večletni, praktično vsakdanji uporabi teh zdravil – hkrati pa nekritično zaupajo pripravkom (tabletam, kremam itd.) nekontroliranega porekla.
Lokalni kortikosteroidi z imenom Locoidon lipokrema, 1 % hydrocortison in Afloderm so po jakosti blagi. Primerni so tudi za obraz in vrat in tudi za majhne otroke. Ob poslabšanjih jih uporabljamo 2-krat dnevno, potem jih postopoma ukinemo.
Advantan in Elocom sta srednje močna kortkosteroida. Ob njuni uporabi še nisem videla atrofije. (Res pa je, da še nisem videla vsega.)
Blage in srednje močne lokalne kortikosteroide, ko je to potrebno, uporabljamo tudi pri otrocih, terapijo najprej predpiše zdravnik. Pri vsaki kronični bolezni se dermatolog potrudi pacienta čim bolj usposobiti za prepoznavanje kožnih sprememb, ki potrebujejo določeno terapijo, tako da je pacient lahko pri terapiji samostojen, saj ga ne moremo nadzirati in voditi vsak dan.
Kuterid, Diprosone in Beloderm so močni lokalni kortikosteroidi. Namenjeni so zdravljenju hujšega vnetja; ko ga ukrotimo, pogostost nanašanja – običajno po nekaj dneh – zmanjšamo iz 2-krat na 1-krat na dan, nato jih ukinemo ali zamenjamo za manj močen lokalni kortikosteroid. Običajno jih uporabljamo pri odraslih, pri otrocih so potrebni le redko.
Zelo močnih lokalnih kortikosteroidov v slovenskih lekarnah ni mogoče dobiti, so pa na voljo čez mejo.
Elidel in Protopic nista kortikosteroida. Z njima ne povzročamo atrofije in po doslej znanih podatkih nimata nikakršnih neželenih učinkov. Koža se nanju ne “navadi”. Primerna sta za blago do srednje hudo vnetje. Pomembno je, da pri atopijskem dermatitisu začnete ti zdravili uporabljati takoj, ko opazite rdečino ali srbež, ki napoveduje poslabšanje. Tako boste namreč hitro ustavili zagon in porabili manj zdravila, kot če bi čakali, da se vnetje razplamti. Za hudo vnetje pa Elidel in Protopic nista primerna, saj ne pomagata in lahko samo še poslabšata stanje. Ob hudem vnetju uporabimo lokalni kortikosteroid.
Pri atopijskem dermatitisu je izjemnega pomena vsakdanje nanašanje indiferentne (“negovalne”) kreme, ki naj bo brez dišav in takšna, da koži prija. Lahko je kupljena v lekarni ali predpisana na recept, pozimi bolj in poleti manj mastna. Nanesite jo vsaj 1-krat na dan, po možnosti pa večkrat.
Pri atopijskem dermatitisu nihče ne more/zna vplivati na vzrok, saj ta ni poznan in bo tako zaenkrat žal tudi ostalo – ne glede na to, kaj pravijo raznorazni zdravilci, ki naivne paciente dostikrat vodijo za nos, jim poberejo lep denar, potem pa pridejo z grozljivim poslabšanjem k nam v bolnišnico.
Po drugi strani tudi 100 kontrol pri dermatologu ne bo pomagalo pozdraviti atopijskega dermatitisa. Bo pa pomagalo vzdrževati nizko aktivnost bolezni in lajšati izbruhe. Če predpisane terapije zaradi neracionalnega strahu pacient ne uporablja, je to obžalovanja vredno, ampak s svojim telesom vsakdo razpolaga sam. Imate pravico uporabljati kakršno koli terapijo, tudi če je to polaganje rok ali še kaj bolj nenavadnega, bodite pa razumni in kritični. Zdravniki nikogar ne silimo, da mora uporabljati to ali ono terapijo, gotovo pa vam ne bomo nikoli dajali lažnih ali zavajajočih informacij.
Upam, da sem vam z odgovori vsaj malo pomagala.
Vse zelo lepo povedano a je žal v praksi pogosto drugače. Hitra obravnava pacienta in meni že v naprej znana terapija, ki enostavno NE DELUJE! Kortikosteroidi pomagajo le za čas mazanja, čez dan ali dva pa takoj poslabšanje. Na tržišču pa 1001 zelo draga negovalna krema, ki tudi ne pomaga. Ne vem kaj je tu težko razumet? Ne gre se za nezaupanje do medicine, človek samo išče drugo rešitev, ker enostavno mora. Znanje, izkušnje in vsaka pomoč s strani zdravnikov je na tem mestu zelo dobrodošlo.
Kot že rečeno sem ZA analizo.
lp
Spoštovani,
Hvala za obširni odgovor. Strinjam se, da je pri zdravljenju potrebno partnersko sodelovanje, na žalost pa v ambulanti dobiš le (pre)hitro obravnavo in recept za kremo s stranskimi učinki. In seveda bog ne daj, če omeniš, da bi morda uporabljal kakšno kremo, ki ni kupljena v lekarni in ne stane več kot 20 eur. Baje so dermatologi na strokovnih kolegijih bili obveščeni o tem, da melem vsebuje vsaj 3 močne kortikosteroide.
Ko že govorimo o partnerskem sodelovanju med starši otrok (bolnikov) in dermatologi, pediatri, alergologi…, bi morda bilo iz strani slednjih pričakovati, da bi preden strašijo starše pred raznimi melemi in zeliščnimi kremami, kremo analizirali in analizo javno objavili. Če govorimo konkretno o Vasićevem melemu sploh ne poznam osebe z AD, ki kreme ni vsaj poskusila ali pa jo celo redno uporablja. Verjetno bi bilo lažje financirati analizo kakšnemu privat dermatološkemu centru ali npr. zdravniški zbornici, kot pa peščici prestrašenih staršev (če so pa analize bile res že narejene, pa je strajno nesramno, da se ne objavijo). In zakaj bi Vasić moral sam financirati analizo kreme? Njegova krema se prodaja tudi brez analize in nima potrebe po tem, da bi sofinanciral. Ne vem, morda pa lahko vključimo tudi njega.
Starši pa smo upravičeno prestrašeni, sploh v dobi, kjer je najlažje vtipkati v google in najti tole:
http://allergies.about.com/od/medicationinformation/a/elidelprotopic.htm
http://pediatrics.about.com/od/drugwarnings/a/06_eczema_wrng.htm
Starši smo prestrašeni in zmedeni ob poplavi tako nasprotujočih se informacij. Predvsem pa nam je mar za naše malčke in zato pač skušamo narediti vse kar v naših močeh.
Pa brez zamere, sporočilo ni namerjeno proti komurkoli, navzadnje znamo prevelikokrat blatiti čez zdravnike, ko pa potrebujemo pomoč, pa so edini, ki nam lahko pomagajo.
Lep dan,
T.
Pozdravljeni!
Dr. Tlaker Žunter najprej hvala, da nam z nasveti pomagate. Vsekakor moramo paziti na vzorec, ki ga bomo analizirali, JA. Za laboratorij ze sestavljam podrobnejse informacije analiziranja.
Da kontaktiramo proizvajalca sploh ni neuma ideja. Njegov odziv, ko bo postavljen pred dejstvo, nam res lahko pove marsikaj. Ker sem trenutno v hudi stiski s prositm casom (poleg AD se bolezen v hisi), me zanima, ce je katera druga pripravljena poklicati Vasica. Povedala bi mu samo dejstva, brez podrobnosti, samo to
da se bo melem testiral na vse vrste kotrikosteriodov,
da je cena 2000 EUR in
da ima priloznost pri tem sodelovati,
da bo imel korist od tega, ker bo dobil uradno potrdilo, da melem ne vsebuje kortikosteroidov,
in da ga bomo o nadalnem poteku testiranja se obvestili, ker nas najprej samo zanima, ce je pripravljen financirati ali vsaj sofinancirati analizo.
Ostalih informacij ne rabi vedeti vsaj za prvi odziv ne. Sama reakcija Vasica nam ze lahko namigne, ce je melem res tako cudezen kot pravi.
Da v Sloveniji ne bomo mogli nic uradno ali neuradno mi je postalo iz dneva v dan bolj jasno, ko sem v Sloveniji iskala kje bi analizirali kremo. Vedeli bi pa mi uporabniki kje in pri cem smo.
Dr. Tlaker Žunter sedaj pa se nekaj o vasi razlagi AD in njegovem zdravljenju. Pred 2 letoma sem s hcerko prvic obiskala alergologa. Potrdil je diagnozo AD, ki so jo postavili v bolnici, kamor sem jo peljala zaradi suma alergije na kravje mleko. Rekel mi je, da moram kozo mazati s tremi razlicnimi kremami. Zdravo kozo z eno, rdece nepravilnosti z Elidelom in samo res istopajoce, rdece dele s Locoidon lipo kremo, ki jo moram nanesti res samo tam kjer je nujno in se to s baby palcko za usesa cistit, cisto natanko. Da Locoidon tanjsa kozo in da je potrebno z njo ravnati zelo previdno. Po telesu jo lahko mazem najvec 5 dni zaporedoma, po obrazu pa samo tri dni. Nato moram prenehati in nadaljevati z Elidelom do popolne umiritve, ki je ni bilo. Dobila sem napotnico za nujen obisk dermatologa. Ko sem prisla cez 1 uro k dermatologu, pa sem bila kregana ker otrok ni bil v zivljenski nevarnosti in nisem imela kaj iskati v nujni ambulanti. Ko se je dermatolog vendarle malce pomiril, jo je vseeno pregledal in prosil za izvid alergologa. “Ja tako kot so vam tam rekli, tako jo mazite. Narocite se v dermatolosko otrosko ambulanto pa se bomo takrat vec pogovarjali o tem. Nasvidenje.” Sedaj pa mi vi dr. Vesna povejte, kateri stars na mojem mestu nebi bil prestrasen in zmeden. Ostali obiski pri alergologu in dermatologu so bili isti. Z izjemo, da sem dobila vedno bolj mocne kreme Advantan, Elocom, ker Loicodon ni prijel. Pa sem hodila tudi v nujno na kontrole,… Zadnji odgovor alergologa, ko se ga prosila za krvne teste, da bi se izognili nadaljnim morebitnim nepotrebnim dietam je bil: GOSPA CUDEZEV NA VASEM OTROKU NE BOMO ODKRIVALI! Bi vi kot ze tako dovolj prestrasen in zmeden stars, se sli na pregled? In starsu, ki se boji ze Locoidona od prvega trenutka, ko se je seznanil z zdravilom, je vsaka mocnejsa stvar se vecja katastrofa. AD se nam je obrnil se v slabse in nam usel iz nadzora. Govorili so ze o terapiji MEDROL. Pediater, ki je bil seznanjen z vso zadevo od samega zacetka in je spremljal vsak potek bolezni, je tudi pravil, ne mazite s kortikosteroidi. Te besede nisem leto dni niti prebrati znala kaj sele izgovoriti, ker me je je bilo GROZA. In kako se naj stars sprijazni z dejstvom, seveda ko si sam pride gor, da uradna medicina niti ne poskusa najti vzroka, ampak samo blazi posledice s kremami, ki so bav bav cisto podomace. In zato je cisto logicno, da taksni prestraseni starsi iscemo pot in resitev drugje v alternativi, saj ta naj nebi slabo vpivala na telo, ce je naravna. Je pa tudi res, da se moras prej prepricat v naravno. Amapak tudi to moras sam izskusiti.
Verjemite mi dr. Vesna, da bi bilo moje zivljenje, zivljenje mojega otroka in vse moje druzine bistveno drugacno zadnje leto in pol, ce bi kot mama pri prvem obisku alergologa ali potem dermatologa, dobila v roke to kar ste vi napisali o AD in njegovem zdravljenju. Zadnje leto in pol nisem mogla niti pomislit, da bi prizgala racunalnik in si prebrala se kaj vec o AD. In zalostno je, da glede na kako hudo obliko kot jo je hcerka prezivela, sedaj od vas prvic slisim, da obstaja sola AD in to v SOVENIJI. Od alternative smo poskusili marsikaj, stanje se je samo slabsalo, vendar nikoli nismo sli v bolnico, da bi nam pomagali, ker nismo zeleli kortikosteroidnih krem na hcerki. Vi kot dermatologinja boste razumeli, kaksno NEPOTREBNO kalvarijo je hcerka in posledicno vsi ostali pretrpela v letu in pol, samo zaradi straha pred kortikosteroidom od prvega dneva dalje, ko je bil predpisan. Za melem smo dolgo vedeli, vendar nam je bil precudezen in ga nismo zeleli, smo dvomili… Vendar so zivci na predogo obdobje terjali svoj davek. Melem ali medrol in predpisani kortikosteroidi, ki se danes PREVERJENO ne pomagajo. Ce smo probali ze vse, pa dajmo se to pred medrolom. Sedaj boste tudi drugi se lazje razumeli kaj me zele in zakaj ne odneham. Nisem zelela deliti z vami nase kalvarije in vas po nepotrebnem strasiti, vendar sem ob zadnjem sporocilu dr. Vesne, se bolj razocarana v uradno medicino, kar se tice AD seveda. Da ti pristojni za AD, kamor prides na pregled in po nasvet in po pomoc neznajo ali nocejo predstaviti bolezni in zdravljenja na ta nacin kot ga je ona, ampak te totalno prestrasijo. TO JE RES ZALOSTNO.
Dr. Voduskovi ni uspelo zvedeti nic novega o melemu in ji kot alergologinji zal tudi ni v interesu, da bi pomagala kaj vec kot je. Dr. Pirs pa se se ni oglasil.
Lep pozrdav
Ajnesk2013, žalostno, res. Upam, da ste iz tahujšega. Pri nas se je stanje umirilo, vendar ne upam več prehitro govoriti in biti vesela, ker vsak dan zjutraj z grozo preverim, če je še vedno ok ali kje spet kaj nastaja…
Ali je kdo že kontaktira Gregorja (tistega, ki nabavlja melem iz SRB)? On ima redni kontakt z Vasićem, pa bi morda lahko malo bolj vplival nanj, kar se sofinanciranja tiče, glede na to, da ima kar strank iz SLO. Če ni še nobena, lahko stopim tudi z njim v kontakt.
LP
T.
Ajnesk2013 sočustvujem s tabo, resnično zelo.
Jaz sem poslala naslednji mail Gregorju:
Pozdravljeni, g. Gregor!
Pri vas smo sedaj 2 x kupili kremo Vasić, ki je za nas postala nepogrešljiva. Tudi prej smo jo kupovali od drugih ponudnikov.
Ravno v teh dneh se na spletni strani:
http://med.over.net/forum5/read.php?416,8652649,8736053#msg-8736053
odvija pobuda, da bi končno dali kremo v analizo glede na vsebnost kortikosteroidov.
Prosim, če si lahko malo preberete, kaj smo dorekli in vas lepo prosim, če nam lahko pomagate pri kontaktiranju z g. Vasićem.
Ta analiza lahko dokončno potrdi ali ovrže sume o vsebnosti kortikosteroidov.
Hvala za vaš odziv,
(v vsaki smeri, tudi če odgovorite, da ne boste sodelovali, da vemo kako nadalje postopati).
– bom dala pobudo o zbiranju denarja tudi na facebook
Pozdravljeni!
Pravkar sem dobila odgovor na moja 3 dodatna vprasanja!
Dear dr. Andreas Mayrhofer,
We are still interested in the analysis. Before deciding we wish more detailed information.
1. Which all corticosteroids you can analyze?
2. What method do you use?
3. Is it possible that a false negative result?
Thank you very much for more informations,
Dear Ms,
presently we use an UPLC-HR-Q-TOF-MS screening method which includes target screening on about 120 corticosteroids (by mw + summary formula).
Furthermore we can identify new APIs which are not yet in our library, if necessary also by isolation with preparative HPLC, identification + qualification with NMR and so on… (but this happens only a few times a year, mainly with new psychotropics without reference standards).
We performed hundreds of such corticoid analyses in the last 20 years, up to now we had no false results and no problems at court procedures.
Kind regards
Pozdravljeni!
1. Ajnesk2013
2. pk986
3. abcnet
4. Tony
5. Melly
6. cvetaca
7. nelee
8. neraka ?
To je seznam kdo je jasno izrazil zeljo sofinanciranja. 2000 EUR! Nas pa je 7, ker za nerako se ne vem, ce je za ali ne. Ste pripravljeni dati 286 EUR za analizo? Mislim, da na ta znesek se marsikdo od nastetih ne bo pristal. Ce damo vsi po 100 EUR je to komaj 700 EUR, kje je se preostalih 1300 EUR.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Dr. Mayrhofer-ja sem se enkrat vprasala kaj spada v ceno 1900 EUR. Pravi, da vse kar je napisal.
Odgovor dr. Mayrhofer-ja sem posredovala dr. Pirs-u in Danieli Planinsek iz JAZMP za nasvet.
Odgovor dr. Pirs-a:
Pozdravljeni, odlično. Sam sem vprašal na inštitut za farmakologijo, ki dela v okviru univerze, samo še nisem dobil odgovora. V tem primeru bi recimo lahko študent napisal diplomsko nalogo z analizo, ker teh krem je samo na našem področju več, recimo zraven tega melema še Bioeliksir krema (tudi iz Beograda).
Avstrijski inšitut je zagotovo referenca, samo cena je pa previsoka, mogoče bi jih vprašali če bi naredili analizo steroidov, za katere oni menijo da je smiselno. Ne verjamem, da bi Srbi sami sintetizirali kak nov oziroma redek sterod, večina čudežnih krem iz Indije ali Kitajske ima vmešane kar steroide iz lekarne.
Vsekakor bomo sodelovali s prispevkom, ker nas to zelo interogira.
Ostajamo na vezi,bp
Odgovor Daniele Planinsek iz JAZMP:
Pozdravljeni,
Analizna metoda, ki jo je opisal dr. Mayrhofer je visoko sofisticirana metoda za izvedbo presejalnih testov (to pomeni, da se iščejo morebitno prisotne substance, za katere imajo v laboratoriju referenčne materiale). Prav tako lahko s pomočjo te metode identificirajo nove oz. neznane substance, ki bi jih lahko, če bi bilo potrebno, izolirali s pomočjo preparativne tehnike in določili strukturo s pomočjo druge, prav tako sofisticirane metode (NMR). Vendar glede na to, da imajo presejalno metodo za detekcijo 120 kortikosteroidov, to verjetno ne bo potrebno.
Sicer pa lahko potrdim, da ima avstrijski laboratorij vrhunsko opremo in bogate izkušnje s testiranjem neznanih izdelkov in je eden vodilnih na tem področju v Evropi. Prav zato smo vas napotili na njih.
Lep pozdrav,
Daniela Planinšek
Pozdravček!
Super, vedno boljše informacije! Cena 300 eur je zame na žalost prevelik zalogaj, kot sem že omenila nekako 100 eur bi še lahko zbrala za ta namen.
Ful pa sem žalostna, na RR forumu prav nobenega odziva, samo obsojanje, kako lahko mažemo otroke z nepreverjenimi kremami. Očitno so se tam že prenapisali na to temo.
lp
t.
Živjo,
tudi moja hčerka ima težave z dermatitisom, dokler smo (občasno) uporabljali melem, je bila koža tako rekoč brezhibna. Zdaj imamo spet težave, pa nobena druga stvar ne pomaga, niti Locoidon zaenkrat ne. Verjetno bom morala nabaviti še eno dozo melema… in res bi rada vedela, kaj je notri, tako da se pridružujem analizi. Pripravljena sem prispevati do 100 EUR, pa poskusila bom dobiti še koga.
LP!
BM.
Pozdravljeni,
svakinja me je prijazno opozorila na to stran, vidim, da imamo vsi več ali manj podobne težave z uradnimi kremicami in na koncu vse pristanemo na Melemu, ki vsaj pomaga. Upam, da ne na račun zdravja naših otrok.
Predlagam, da se poziv objavi tudi na forumu Starševski čvek, ki je daleč najbolj obiskan. In v dopoldanskem času, med delavnikom, ker takrat je največja frekvenca obiskov.
In seveda se pridružujem zbiranju prispevkov za testiranje.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Našli smo laboratorij, kjer nam za ceno 1900 EUR analizirajo okoli 120 vrst kortikosteroidov in po potrebi tudi še nove do sedaj še neznane substance, če bi se izkazalo, da jih melem vsebuje. Tu je seznam tistih, ki smo se že odločili za sofinanciranje. Iščemo še več tistih, ki ste pripravljeni prispevati analizi. Dogovorili smo se, da znesek na osebo, ne bo presegel 100 EUR.
1. Ajnesk2013
2. pk986
3. abcnet
4. Tony
5. Melly
6. cvetaca
7. nelee
8. dr. Pirš – dermatolog
9. BM
10. Berenika ? ste torej za ali ne?
10. neraka ? – ste za ali ne?
Lep pozdrav