Najdi forum

Še je upanje zame?

Sploh nevem kako naj na kratko napišem.Enostavno sem zapadla v finančo krizo iz katere ne vidim izhoda.Imam zaposlitev za ned.čas,a vendar ne zmorem.Plačo imam tako obremenjeno s krediti,enostavno mi ostane samo nekaj malega,s tem da imam še vrsto dolgov ki jih sploh ne zmorem odplačevati.Kredite pa sem jemala za poplačilo dolgov,začaran krog.Zdaj sem noseča,in me skrbi kako bom živela naprej.Imam moža,2 otroka,šolarja.Stanovanja nimamo,smo najemniki,ravnokar planiramo selitev v drugo stanovanje.Starši nimajo ničesar,ne stanovanja,ničesar da bi nam lahko pomagali.Je kakšna pot,upanje?Se mi zdi da se je naenkrat vse tako spremenilo in sem padla na dno.

zal mi je,da se ti to dogaja oz.celi druzini.meni so zelo pomagali na karitasu,placilo poloznic,z hrano,za otroka pa sem dobila bone za nakup solskih potrebscin,to mi je v tistem casu odtehtalo vec kot lahko razlozim.poskusi se obrniti na njih,tudi do izredne socialne pomoci si upravicena ne glede na zaposlitev.upam,da se bo vse uredilo,lp

Spoštovana!

Kaže, da ste resnično zapadli v situacijo, ko se je vse nagrmadilo nad vas in ne vidite izhoda iz teh težav. Predlagam, da cel problem razdelite na več manjših problemov, da se lotite vsake okoliščine, ki otežuje vašo situacijo, posebej:

1.Krediti: poskušajte jih redno odplačevati in ne jemati novih. Upam, da se vam v doglednem času iztečejo? Na banki preverite, če je možna začasna zamrznitev kredita, glede na okoliščine.

2.Dolgovi: Z dolžniki se poskušajte dogovoriti za odplačevanje dolgov v več delih, da vsaj nekaj izplačate vsak mesec.

3.Stroški: Pričnite beležiti vse izdatke. Morda boste ugotovili, da je možno kje še kaj privarčevati: npr. pri hrani, mobitelu, kakšnih razvadah (npr. cigareti, pijače v lokalih, frizer, igrače, revije, bencin…) Vse izdatke skrčite na minimum, razmišljajte pa tudi o možnih načinih dodatnega zaslužka.

4.Nosečnost: Finančna plat naj vam ne zagreni pričakovanja. Še ena usta boste že nahranili. Oblačila ter opremo pa se najde tudi rabljeno. Če ne drugje, se pozanimajte ne Škofijski Karitas iz vašega območja http://www.karitas.si/predstavitev/index.php#skofijske. Nekaj pomoči pa že tako ali tako nudi država za otroka: pomoč ob rojstvu, otroški dodatki, dodatek za veliko družino, pomoči občin

5.Najemnina: Na Občini se pozanimajte o možnosti najema neprofitnega stanovanja, kjer je najemnina nižja kot sicer. Pozanimajte pa se tudi glede subvencioniranja najemnine.

6.Pomoč: Kot vam je napisala moja predhodnica, se lahko obrnete za pomoč na Karitas ali katero drugo humanitarno organizacijo (RK, ZPM) ter na CSD-ju zaprosite za izredno den.soc.pomoč. Če ne bo več izhoda iz finančne krize, pride v poštev osebni stečaj.

Druge ideje zaenkrat nimam. Verjamem, da marsikaj od napisanega tudi ne pride v poštev za vas. Kar napišite mi nazaj, kako in kaj je možno in kaj ni, pa bomo lahko naprej razmišljali.

Samo ne obupajte, saj se bo rešilo. Ko je človek na dnu, gre lahko le še navzgor.

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close