Najdi forum

Še enkrat sirotka

Rabim vašo pomoč. Rada bi jo kupila, pa ne vem kje oz. kako se produkt imenuje. Jo imajo npr. v Mercatorju, Sparu…Je to isto kot pinjenec?

http://sl.wikipedia.org/wiki/Sirotka

Tole sem našla, pa si oglej, morda ti bo kaj jasneje….

sem kar jem

Jaz jo kupim v DM, okus vanilija in čokolada, je v obliki prahu, ki se meša z vodo, 750g stane okol 900 sit.

Pozdravček

Hmmm ne vem jaz imam to srečo da sem bolj iz podeželja pa jo kupim popolnoma svežo in sicer 150sit za liter. Ampak obstajata dve vrsti in sicer primarna in sekundarna s tem da je baje sekundarna noro zdrava medtem ko je primarna samo zdrava 🙂 Pa sekundarna je kisla ker je že fermentirana itd če pa te RES zanima ti lahko pretipkam članek iz časopisa ki govori o sirotki

If you are not doing it for fun ... you are doing it for the WRONG reason !

Da se ne boš matral s pretipkavanjem, tukaj je članek, kjer je vse razloženo, tudi o primarni in sekundarni sirotki. Full zanimivo.

Lep večer vsem,
Irina

Zanimivo, zanimivo, a težko je priti do nje. A zdaj naj grem pa v Zatolmin 2 x na teden ponjo?? Ima kdo kakšno idejo, kje bi se jo še dalo dobiti, oziroma ali jo je mogoče dobiti, recimo v prahu?? Jaz bi vsekakor poskusila, še zlasti, ker jo z njo možna izdelava kefirja.

lp

Julija

Julya, če si še pokonci in če se ti da, pridi na klepet :-))

Julija, ti si večkrat na glavnem živilskem trgu. Po moje bi jo tam skoraj gotovo dobila.

LP!

Potem imam jaz srečo?
Mama od kolegice vsak dan dela skuto. In ostane ji sirotka…. Verjetno prašički ne bodo pogrešali kakšen liter dnevno ali pač?

Kaj pravite, je za poskusiti?

Mislim, da kar daj, saj je ta še najbolj blizu naravi. Tudi jaz sem se pozanimala pri sosedi na kmetih in mi je obljubila, da jo dobim(oni jo tudi pijejo, a komu od bližnjih jo dajo tako). Zdrava pa je , samo mislim, da pretiravat tud ne gre.
Ciao, Andreja

sem kar jem

Julya, verjetno ta v trgovinah ni tako naravna, ne? Morda pa imajo tudi kakšno natur. Čeprav, sestava je točno takšna, kot piše v članku – okoli 5 g sladkorja in manj kot 1 g beljakovin in maščob. Poglej v hladilnik, imenjuje se (pač nemški prevod) MOLKE DRINK. Če se ne motim, jo ima tudi SPAR med izdelki svojih Bio jogurtov, sirov in namazov …

Je pa zanimivo to s prebavo laktoze, ki je lahko razlog za alergične reakcije. Menda bi naj bilo na laktozo občutljivih kar 2/3 odraslih, jaz osebno pa skorajda nobenega ne poznam.

Pri občutljivosti na laktozo se velikokrat dogaja, da do nje prihaja s staranjem.
Čeprav se me Mačke bolj počasi staramo, mar ne?

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

Ja laktoza je lahko komu nadležna, imam doma sina, ki lahko na dan samo kozarec mleka, več pa ne. Če pretirava, se mu pokažejo znaki alergije(kašelj, smrkanje…). Tako laho pije le sojino mleko ali pa popije raje kakšen naraven sok. V vsem mora biti zelo zmeren.
Marika, kaj lahko nadomesti še mleko, razen sojinega mleka?
Ciao, Andreja

sem kar jem

Riževo in ovseno mleko.

Sem kar čutila na vodi, da bom morala še nekaj tu dodati. Ponavadi so vse moči usmerjene v eno samo stran………..

Prvič moramo razlikovati med LAKTOZNO INTOLERANCO in pa ALERGIJO na MLEKO.
Alergija na mleko
Paziti moramo, da laktozne intolerance ne zamenjamo z ALERGIJO NA MLEKO. Ta nastane kadar pride do prevelikega odziva imunskega sistema na določene proteine v mleku. Pri tem se razvijajo simptomi, ki so vidni na koži. Alergija na mleko se razvije do prvega leta starosti. Laktozna intoleranca pa nastane preprosto zaradi padca encima laktaza in nima nobene povezave z imunskim sistemom.

Vzroki za nastanek laktozne intolerance
Poznamo več vzrokov:
• oslabljena prebava laktoze
• pomankanje laktozne aktivnosti pri odraslih
• pomankanje encima laktaze zaradi bolezni ali podhranjenosti
(sekundarno pomankanje laktoze)
• prirojeno pomankanje encima laktaze
• pri nenormalni prepustnosti (permeabilnosti) pride do popolne intolerance encima laktaze, zaradi česar so lahko hude posledice
• poškodovani transportni sistem galaktoze. Pri tem gre lahko za slabo absorbcijo enostavnih sladkorjev (glukoze in galaktoze) ali za napake sekundarnega transporta.
• oslabljena prebava galaktoze – govorimo o bolezni galaktozemiji. Oslabljena presnova tega monosaharida nastane tudi zaradi pomankanja encimov uridiltransferaze ali galaktokinaze.

Faktorji, ki vplivajo na prebavo laktoze
Mnogi faktorji vplivajo na to, če bo naše telo lahko prebavljajo laktozo ali ne, to so:
• količina zaužite laktoze
• količina laktoze, ki je ostala v našem prebavnem traktu, ko smo odrasli
• čas potreben za gastrointestinalno potovanj hrane
• zmogljivost črevesne mikroflore, da prebavi laktozo.

HIPOLAKTAZIJA
Hipolaktazija ali intoleranca na laktozo je najpogostejša presnovna motnja. Zajema zelo velik procent svetovnega prebivalstva. Vendar pa je med rasami neenakomerno razporejena.
75-100% afriških plemen
70% ameriških črncev
90% azijcev
90% indijancev
15% severnih evropejcev
6% ameriških belcev
30-50% ostalih evropejcev

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

HIPOLAKTAZIJE DELIMO NA:

1.PRIMARNE:
– ALAKTAZIJA ALI KONGENITALNA HIPOLAKTAZIJA
– HIPOLAKTAZIJA OTROK
– HIPOLAKTAZIJA ODRASLIH

2. SEKUNDARNE
– PO AKUTNEM GASTROENTERITISU
– PO ODSTRANITVAH VEČJEGA DELA TANKEGA ČREVESJA
– KOT POSLEDICA JEMANJA ZDRAVIL
– CELIAKIJA
Alaktazija je redka motnja, za katero je značilna doživljenska popolna neaktivnost laktaze. Že zgodaj po rojstvu se pojavijo hude driske, ki povzročijo dehidracijo, hujšanje in če ne pride do takojšnje prekinitve hranjenja z mlekom, lahko zelo hitro dojenček umre. Opisanih je par primerov v Skandinaviji. Uvede se hranjenje z nadomestki brez laktoze (sojino mleko ali hidrolizati soje).
Hipolaktazija otrok lahko nastopi že med dojenjem ali kmalu po prekinitvi dojenja. Tak otrok ima dolgotrajne driske, krče, napenjanje, napet boleč trebušček. Potrebna je hitra diagnostika. Izločiti je treba sekundarne vzroke drisk. Poskusiti z uvedbo dietne hrane brez laktoze, če se stanje izboljša, se nadaljuje z preiskavami.
Hipolaktazija odraslih se izraža različno, odvisno od tega, v kolikšni meri je še ohranjena aktivnost encima laktaze. Nekateri imajo težave le po zaužitju večjih količin mlečne hrane, pri drugih pa nastopijo težave že po izredno majhni količini laktoze (12-25 mg). Težave lahko nastopijo zelo pozno po zaužitju hrane (do 12 ur), kar otežuje diagnostiko. Tudi prisotnost mastne hrane zadrži vsebino dalj časa v prebavnem traktu in omogoči še preostalemu encimu, da dalj časa deluje na mlečni sladkor in ga v določeni meri presnovi. Težave so tako manjše. Vsa ta dejstva pa otežujejo diagnostiko.

Zdravljenje in dietna prehrana pacientov z hipolaktazijo
Uvede se dietna prehrana, ki izključuje hrano, ki vsebuje laktozo. Vendar pa moramo vedeti, da mlečni sladkor ni prisoten samo v mleku in mlečnih izdelkih. Mlečno sirotko z zelo visoko vrednostjo laktoze uporabljajo v pekarstvu pri peki kruha in slaščic, sirotko uporabljajo tudi pri izdelavi testenin in za nameček veliko tablet vsebuje kot polnilo prav laktozo.Tudi praške izdelujemo z laktozo.
Prava dietna hrana za te bolnike je encimatsko obdelana z galaktozidazo, dobijo se pa tudi preparati z encimom B-D galaktozidazo, ki jih pacient zaužije skupaj s hrano.
Med dovoljeno hrano spadajo tudi probiotični napitki in acidofilna mleka z živimi bakterijami, ki fermentirajo laktozo (probioticni jogurti, kefir).

LAKTOZNI NADOMESTKI IN MLEKO Z ZMANJŠANO KOLIČINO LAKTOZE

Pri prebavi laktoze lahko pomagamo tudi s tabletami, kapsulami, ki vsebujejo laktazni derivat iz gliv. Te tablete so dobile oznako varne za uporabo že leta 1984. Možno pa je dobiti tudi mleko, ki je bilo obdelano z laktazo in se v njem nahaja 70-100% manj laktoze. Obstaja tudi laktozno hidrolizirano mleko.

• NEFERMENTIRANO ACIDOFILNO MLEKO

Nefermentirano acidofilno mleko je istega okusa kot nepredelano mleko. To mleko ne zmanjša intolerance, uniči pa bakterijsko membrano in zato se prebava izboljša.

zamrznjen sojin desert, brez mleka in mlečnih beljakovin ter brez dodane saharoze

LAHKA KEPICA LEONE je proizvod, ki bo vaš dietni jedilnik prijetno osvežil. Je brez dodane saharoze, kot sladkorni nadomestek mu je dodana fruktoza. Primeren je za vse, ki ste intolerantni na laktozo. Proizvod ne vsebuje mleka in mlečnih beljakovin, je brez holesterola. Vse maščobe so 100 % rastlinskega izvora in izhajajo iz soje. LEONE lahka kepica je primerna tudi za bolnike s celiakijo, saj proizvod ne vsebuje glutena.

isola bio napitki

sirotkine beljakovine

o sirotki

Hvala za izčrpne odgovore.
Lep dan, Andreja

sem kar jem

Hvala za vse informacije, mačkice (babica, Staša, Marika).

lp

Julija

New Report

Close