Najdi forum

… še enkrat prenajedanje

Stara sem 21 let in imam motnjo v prehranjevanju. Kompulzivno prenajedanje. Vidim, da nisem edina, ki ima take težave, vendar me žal to nič kaj preveč potolaži. Zdi se mi namreč nemogoče. Ali mi bo sploh kdaj uspelo se rešiti tega parazita, ki mi uničuje telo in dušo??
Prebrala sem že veliko knjig, poznam vsa možna sredstva, s katerimi, naj bi bilo možno abstinirati in kasneje ozdraveti… Zdi pa se, kot da mi nič ne pomaga. Že eno leto namreč ne jem nikakršnih sladkarij, s športom se ukvarjam povprečno trikrat tedensko, berem knjige, pišem dnevnik, zaupam svoje probleme fantu in prijateljici, vseeno pa ne najdem moči, da bi prekinila s prenajedanjem. Počutim se kot resnično bolna, zasvojena oseba.
Sploh ne morem predvideti, kakšna bo moja teža čez en mesec, saj mi neprestano niha (skupaj z njo pa tudi moje razpoloženje). Tudi po 5 kilogramov v enem mesecu! Trenutno imam 66,5 kg, lani poleti sem jih imela 63 (povprečno), lani pozimi okrog 70, še eno zimo nazaj pa do 76, pred tem pa 58 kg in še bi lahko naštevala… Prenajedanje se je začelo v srednji šoli, sploh ne vem kako. Le nekega dne sem se zavedla, da imam problem, ki ga ni mogoče kar tako odpraviti. Od takrat se vsak dan znova odločim, da bo tokrat drugače. Včasih mi uspe, vseeno pa pridejo dnevi, ko me nič ne ustavi pred ogromnimi količinami hrane.
Zadnje mesece pa že tako zelo trpim, da sem trdno odločena, da nekaj spremenim. Zelo si želim pomoč. Zdi se mi, da mi bo lažje resnično začeti in poiskati moč v sebi, če bom imela ob sebi strokovnjaka, ki bo spremljal moj napredek.
Prosim vas, če mi lahko svetujete na koga naj se obrnem; na kakšnega psihiatra, terapevta, kogarkoli, ki bi mi pomagal najti pot, po kateri bi prišla ven iz tega pekla, v katerem sem že dolgih 5 let.

Lep pozdrav in iskrena hvala za vaš odgovor,
Sabrina

Draga Sabrina,
pohvale za vašo vztrajnost in močno željo po zdravju, ki jo razbiram iz vašega pisma. Veliko stvari, ki ste jih poskušala, da bi se izkopala iz težav s hranjenjem, so vam lahko v veliko oporo, res pa je, da same od sebe ne pomagajo k zdravju. Vam bodo pa v pomebmno pomoč tudi vnaprej, zato bodite nanje ponosna. Ključno, kar morate storiti zdaj je, da se začnete redno prehranjevati – kar pomeni in o čemer smo tu že veliko pisali jesti obroke vsebinsko uravnotežene hrane vsaj 5 do 6 na dan. Pomembno je, da vsak obrok vsebuje primerno količino ogljikovih hidratov.
Strokovna pomoč vam bo res dobrodošla, na žalost je pri nas strokovnjakov, ki se ukvarjajo s tovrstnimi problemi malo. Poskušajte se dogovoriti za ambultno zdravljenje, morda še najlažje na polikliniki (kjer se s tem ukvarja dr. Reljičeva), lahko se oglasite tudi pri kateri od samopomočnih skupin, kjer boste dobili več informacij tudi za naprej (Ženska svetovalnica, društvo Muza – v Kazini). Če niste iz Ljubljane, se obrnite na lokalni psihiatrični dispanzer v zdravstvenem domu, kjer vam bodo pomagali naprej.

Marija Anderluh

Spoštovana Sabrina!

Lahko pogledate na starn Overeaters Anonymous Slovenska skupnost http://www.geocities.com/oaslo/index.htm. Tudi na e-mail odgovarjajo.
Alenka

New Report

Close