še enkrat plazmocitom
Pri plazmocitomu ne gre za dedno bolezen, čeprav obstaja nekoliko večja dovzetnost pri določenih skupinah ljudi. Tako je n.pr. pogostejši pri črni rasi kot pri beli. Bolezen lahko poteka vrsto let brez kakršnih koli težav in jo odkrijemo povsem slučajno, pri pregledu krvi zaradi drugih razlogov. Zdravljenje takega, slučajno ugotovljenega plazmocitoma ni potrebno. V večini primerov pa odkrijemo bolezen takrat, ko je toliko razširjena da povzroča težave. Ponavadi so to ponavljajoče se okužbe, predvsem pljučnice brez očitnega razloga, bolečine v kosteh, zlasti v hrbtenici in križu, ki so izrazitejše ob obremenitvi, po počitku pa prenehajo. Včasih se pokaže plazmocitom z znaki akutne okvare ledvic. V kolikor na bolezen pomislimo, diagnoza ni težka, potrdimo jo lahko že z osnovnimi laboratorijskimi preiskavami, predvsem proteinogramom.
Pozdravljeni,
moji mami so postavili diagnozo:plazmocitom. Je na hematološkem oddelku in čaka na analize krvi in kostnega mozga, da ugotovijo za kakšno vrsto bolezni gre (po besedah zdravnika naj bi bilo okoli 10 podvrst), na osnovi katerega ji bodo določili zdravljenje in ugotovili v kakšnem stadiju je bolezen. Pri slikanju skeleta so ugotovili razpoke v zatilnih in medeničnih kosteh (poleti je imela hude bolečine v tem predelu), kakor tudi spremenjene celice v skeletu. Mama se zelo slabo počuti, je strašno bleda, pogosto ji je slabo in ima hude bolečine v hrbtenici in levi strani trupa. Srce in pljuča so v redu.
Je plazmocitom ozdravljiv? Kaj lahko v grobem rečete glede na opisano. Sem zelo v skrbeh.
Lep pozdrav in hvala
Pozdravljeni še enkrat, glede moje mame in prejšnjega vprašanja glede plazmocitoma bi dodala še, da ima moja mama 62 let in da je danes začela s kemoterapijo, ki bo trajala 4 dni in potem čez mesec dni enko in tako nekaj mesecev. Zraven tega bo 2x na mesec dobivala še injekcije za anemijo. Torej še enkrat, zanima me, če je plazmocitom popolnoma ozdravljiv , če ga odkrijemo dovolj zgodaj in kaj to pomeni glede na stanje moje mame, ki sem ga opisala. So te kemoterapije tako hude, da lahko uničijo druge organe?
Hvala in lep pozdrav
Pri mojem starem očetu so se pred slabim letom pojavile hude bolečine v križu in ledvenem predelu hrbta in smo pač mislili, da so posledica spondiloze oz. spondilitisa in njegove starosti. Zaradi bolečin je preležal kakšen mesec, a se je potem zopet postavil na noge. Po približno treh mesecih, so se bolečine zopet pojavile, v nekaj dneh je postal negibljiv. Pred tem pa se mu je pojavil tudi plevralni izliv neznanega vzroka in je čakal na sprejem v bolnišnico Golnik. Nekaj dni pred sprejemom v bolnišnico se mu pojavi tudi krvavo obarvana voda s krvavimi strdki. Z nujno napotnico gremo k urologu v Celje, kjer ugotovijo močno povečano prostato, UZ ledvic je BP.
čez nekaj dni, ko je sprejet v bolnišnico Golnik, pride do kronične odpovedi ledvic neznanega vzroka. Opravijo punkcijo plevralnega izliva in ga napotijo v KC na nefrološki oddelek. Tam po številnih preiskavah postavijo končno diagnozo – plazmocitom, ki je bil razlog za odpoved ledvic in s tem posledično tudi za plevralni izliv. CT glave pokaže tumor na hipofizi in metastaze na lobanji. Začne se zdravljenje s citostatiki, upanje kljub njegovim 83 letom ostaja, vsak drugi dan ima dializo. Pojavi se sepsa, ki jo uspešno ozdravijo, žal se čez nekaj dni v krvi pojavijo gljive. Njegovo stanje se močno poslabša, ko zaradi krvavitve iz črevesja opravijo kolonoskopijo.
Stari oče je kljub veliki notranji moči in borbi podlegel bolezni.
Na tem mestu bi se še enkrat iskreno zahvalil celotnem osebju intenzivne nege nefrološkega oddelka KC Ljubljana, predvsem dr. Rigler-ju in dr. Aleševi. Hvala za vso skrb in nego, ki ste mu jo nudili zadnji mesec njegovega življenja in ves vaš trud v borbi proti tej bolezni.