Še enkrat o preživnini…
Pozdravljeni!
Oče otroka je podpisal sporazum o preživnini. Se da to na CSD preklicati, saj mi preživnine ne plačuje? Meni bi bilo lažje, če se bi mi nehal vtikati v moje življenje, otroka bom že nekako lahko sama preživljala, saj ne potrebujem za to njega. Žal mi je, da sem ga sploh kdaj zvlekla podpisati tisti papir. Od takrat naprej se kar naprej sili k meni. Ko pa sem mu predlagala naj me vsaj za nekaj časa pusti pri miru, pa mu zaradi mene tudi preživnine ni potrebno plačevati (čeprav je niti enkrat še ni), ga pa cel mesec ni bilo na spregled.
Kakšne pravice ima oče drugače do otroka, če jo plačuje in kakšne, če je oče samo na papirju in je ne plačuje?
Spoštovana!
Otrokov oče je dolžan plačevati preživnino. Če jo ne plačuje in jo preko pogovora ne morete doseči, ste na slabšebšem vi.
Mati, ki skrbi za otroka je dolžna otroku zagotoviti preživnino, ker je dobivanje preživnine otrokova pravica.
Naslednji korak, ki ga lahko naredite je tožba za izterjavo preživnine. Ko boste imeli urejeno to, boste, če ne gre drugače, upravičeni do preživnine iz republiškega sklada.
Smer v katero morate razmišljati je to, kako priti do preživnine in ne kako se ji odpovedati. Kot upravičenca do preživnine sta prikrajšana tudi pri otroških dodatkih, kasneje pa tudi drugih ugodnostih in dajatvah, ki bi še utegnile priti.
Glede pravice do stikov pa naslednje. Načeloma ima pravico do stikov tisti starš, ki ima poravnane svoje obveznosti.