še enkrat – kako poteka obsevanje
Obsevanje poteka na različnih obsevalnih apartih. Samo obsevanje je neboleče in je zelo hitro opravljeno. Moja izkušnja je sledeča: obsevali so mi del med pljučnima kriloma, kjer sem imela pred zdravljenjem s kemoterapijo limfom. Obsevali so me 18x, vsak dan, razen sobot in nedelj. Prišla sem tja, se slekla do pasu, ulegla na obsevalnik. Radiolog mi je točno nastavil aparat in vklopil obsevanje. Trajalo je 20 sekund od zgoraj in 20 sekund od spodaj. Skupaj 40 sekund. Žarkov ali česa drugega ne vidiš. Šele proti koncu obsevanj sem čutila stranske učinke… skurilo mi je sluznico požiralnika, zato sem težko požirala večje kose hrane. 14 dni po zadnjem obsevanju je bilo že ok. Sama imam na obsevanja zelo poztivne spomine. Zdelo se mi je v primerjavi s KT zelo enostavno.
Tako kot ti je napisala že Kristina. Jaz bi dodala le prvi dan, ko ti na simulatorju – v posebni ambulanti zdravnik zariše na kožo s flomastrom predel, ki bo obsevan in seveda napiše točna navodila kako globoko in kolimkokrat ter ob kateri uri boš obsevan.
Prihajala sem vsak dan – 25 x , razen sobot in nedelj.
Obstaja pa možnost, če nisi iz Lj, da ostaneš čez teden v bolnišnici. To moraš seveda sam prositi.
Tudi jaz sem proti koncu obsevanj pričela čutiti utrujenost, slab apetit in koža je postajala rdeče rjava kot pri opeklinah. Kakih 14 dni me je potem srbela in odprlo se je par drobnih mehurčkov, ki pa so lepo zacelili.
Nič pretresljivega se ti ne bo zgodilo, le pogumno in S R E Č N O!