Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija še enkrat alergija

še enkrat alergija

Pozdravljeni!

Najprej bi pohvalila forum, saj smo starši že dolgo in težko pričakovali strokovnjaka na temo pediatrije. Torej – najlepša hvala za vaš trud in veliko dobre volje!

Sedaj pa – še eno vprašanje na temo alergije. Vem, da je bilo na to temo že ogormno napisanega – vendar imam še eno vprašanje.
Sin je že pred časom (konec novemra 2005, ko je bil star 16 mesecev) dobil izpuščaje po celem telesu (koprivnica). Omenjeni izpuščaji so se pojavili prvič, ter po vnetju ušeska, ko je jemal antibiotik. Najprej so bili po vratu (vrat je bil tako zatečen, da se je glavica kar zlila s trupom – vendar ni bilo problemov z dihanjem), nato so se te večje rdeče izbočene lise, ki so močno srbele preselile na celotno telo. Največ jih je bilo po trebuhu, obrazu in okončinah. Tudi sklepi so bili na trenutke močno zatečeni. Dobil je sirup Claritin, vendart ni bilo nobenega učinka, zato smo ga po 1 tednu ukinili. Veš čas je imel strogo dieto. Tako huda oblika alergije je trajala cca 10 dni, nato pa so se spuščaji selili po telesu, in reagirali predvsem na vročino (npr.ko se je zbudil, je imel spušaje povsod tam, kjer je bil pokrit, ter mu je bilo toplo – po nekaj minutah, ko sem ga slekla, pa so izpuščaji izginili). Pediater nam je napisal napotnico za alergološko a. na Pediatrični. Datum smo dobili šele žez 4 mesece! Izvide, pa sem dobila pravkar na dom – torej točno po 6 mesecih od nastanka alergije.
Moje vprašanje je – testiran je bil cca. 2 meseca po tem, ko so vsi znaki alergije že izginili, nato pa je trajalo še 2 meseca, da smo dobili izvide. Ker v tem času 4 mesecev ni bilo znakov alergije, je jedel vso hrano. Sedaj, ko pa smo dobili izvid, pa piše, da je morda nakazan pozitiven kožni test na arašide, spodaj pa Spec.IgE za arašide, Asperfillus fumigatus: pod 0,35 kU/L.

Spodaj na koncu izvida, pa je napisno, da naj bi se izogibal lešnikom, orehom, čokoladi, citrusov, jagod, morskih rib, paradižnika ter predvsem arašidov.

Ali to pomeni, da mu sedaj ko je star 22 m ne smem več dajati morskih rib (ostalo že sedaj ni jedel)? Le te je od 14 meseca naprej (nikoli nismo opazili kakršnekoli reakcije) in jih obožuje. Imamo jih pa kar pogosto, vsaj enkrat na teden na jedilniku. Ali je možno, da mu s tem, ko sedaj, ko nima več alergije, ter zopet je vse, tudi morske ribe, delam veliko škodo, ter bo nekoč imel zaradi tega še bolj intenzivno alergijo?
Arašidov čokolade, konzervansov in podobnega sem se vedno trudila izogibati, saj sem mnenja, da to ne sodi v jedilnik dvoletnika. Pa vendar mi je tašča, ko je videla izvide priznala, da mu je kakšen teden nazaj dala smoki, vendar ni bilo nobene reakcije. Ali mu sedaj kljub izginotjem alergije uvedem dieto, brez vseh zivil, ki so naštete?

Upam, da vprašanje ni predolgo ter preveč zmedeno, toda res ne vem več, kaj je najbolje. Vsi mi pravijo, naj še naprej vse je, sama pa sem v dilemi.

Najlepša hvala za ves vaš trud in odgovore.

Lp, maksima

Pozdravljeni, maksima57.
To s testi je pač tako. Čakalne dobe povsod, seveda pa je vsakomur jasno, da je otrok jedel med čakanjem vse. Saj niste mogli vedeti, kaj bo na izvidih. Tako, da se nič obremenjevati s tem.

Izvidi pa niso kaj zelo pozitivni, saj so krvni testi negativni, kožni pa le nakazano pozitiven. Ker pa vemo, da so arašidi eno do najbolj alergogenih živil, so vam svetovali, da tega ne uživa.
Ampak, glede drugega sem pa tudi jaz v dilemi. Sicer izvidov o testiranju na ta hranila niste napisali. Vendar so načeloma pri dieti URTIKA III, ki jo naj uživajo vsi otroci z alergijo poleg dokazanih alergenov, vedno med prepovedanimi živili tudi ribe, morski sadeži, čokolada, kakav, arašidi …
Kaj naj vam odgovorim? Otroček te zadeve uživa in nima težav. Zagotoviti, da pa jih nikoli ne bo imel, pa vam ne morem. Reči, da se morate kot pribito držati navodil, pa tudi nekako ne morem 190%, če pa nima znakov. Lahko pa jih bo imel. Lahko pa ne.
Pa se znajdi, če se moreš.

Žal, nič pametnega
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za odgovor!

Mogoče še to: kožni testi so bili negativni na pršico, mačjo dlako, jajce, kravje mleko, pšenično moko ter kot sem že napisala nakazano pozitiven na arašide.

Izvidi krvnih preiskav pa takole:

Hemogram: L10,8, E4,5, Hb116, Ht334, MCV 74, MCH 25,7, MCHC 346, Trombo:366
DKS: segm: 0,41, limfo:0,49, mono:0,07, eo:0,03

Tudi mene je zmedlo, zakaj so potem našteli kar vsa bolj alergena živila, od jagod, citrusov, do rib, paradižnika ter drugih stvari.
Mislim, da je najbolje, da se še naprej trudim za svežo ter doma pripravljeno hrano, omenjenih živil se mogoče malo izogibam, pa bomo videli, kako bo.

Še enkrat najlepša hvala za odgovor. Hemogram je najbrž ok, glede na to, da niso nič omenjali?

Lp, m

Pozdrav, maksima57,
hemogram je v redu.
Zakaj se naj bi izogibali naštetim živilom? Ker čisto v popolnosti testi le niso negativni, ker je obstajal sum na alergijo. V takih primerih pa želimo, da otrok čimkasneje pride v stik z najpogostejšimi alergeni, da se čim kasneje senzibilizira. Zato imajo vsi otroci s sumom na alergijo predpisano dieto URTIKA III, če ne II ali celo I.
Pri vas je malce bolj drugačen položaj, glede na to, da je ta živila otrok že prej užival. Torej, če ima nagnjenost k alergijam, se je že senzibiliziral. Glede na to, da nima nobenih znakov, pa je tudi verjetno, da se ni in da alergij ne bo imel.

Mislim, da bo vaš sklep kar v redu. Sveže pripravljeno, izogibanje.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close