še ena pretežka…
Pozdravljeni!
Stara sem 22 let in kot mnoge imam probleme s težo. Visoka sem 167 cm in tehtam 75 kg. Zadnji dve leti se mučim, da jo znižam nekje na 60, a ne gre nikakor. Ko en teden že držim dieto (odpovem se kruhu, sladkarijam, jem sadje, zelenjavo) se potem spet pregrešim, izgubim voljo in tako znova in znova. Shujšam 3 kg, pa jih dobim nazaj, in tako v nedogled.
Zelo si želim shujšati, poletje je pred vrati, meni pa nerodno v kopalke. Mučijo me predvsem stegna in zadnjica. Pa ta celulit, groza! Bojim se, da preveč razmišljam o tem da bi bila suha in ta želja vodi v pretirano razmišljanje o hrani. Čez dan sem dosti zaposlena s študijem in študentskim delom, in moram priznati, da nekje do 16.ure kar zdržim ob sadju in kakšnem jogurtu.
Potem pa pridem domov, pogrejem kosilo, ki me počaka. To kosilo je ponavadi že postano, pa si raje naredim sendvič, ali pa kar dva in nato bi še sadje in kak košček čokolade za poslastico. Potem si obljubim, da naslednji dan ne bo tako (ha, ha). Res pa nisem nikoli se prenajedala da bi bruhala. Nasprotno – prej se kakšen dan postim. O dietah in vsem tem sem že toliko prebrala, da me tovrstne skrajnosti ne zanimajo.
Ne vem, kaj naj storim. Kako naj dosežem, da bom nehala razmišljati o hrani in da se moje življenje ne bo vrtelo okoli nje? Kako naj bom vztrajna? Ne vem, kaj naj jem, da bo boljše? Glede na moj urnik bi lahko jedla le trikrat na dan. Kaj naj zajamem v zajtrk, malico in kosilo, da bom sita in bom shujšala? Večerji se odpovedujem, ker tudi kosim bolj pozno (okoli 16.ure).
Moram tudi poudariti, da imam poškodovano koleno (strganje križnih vezi), tako da trenutno težko hitro hodim, tečem, igram odbojko… Imam edino orbitrek, ki pa me tudi boli po petih minutah. Tudi plavanje so mi priporočili, samo ni še nočnega kopanja, podnevi pa mi je nerodno. Bojim se, da se bom še zredila, ker se pred artroskopijo in nekaj tednov po njej še ne morem ukvarjati s takim športom, pri katerem bi hitreje izgubila kilograme (tek, rolanje). Kaj svetujete? Hvala
Draga Pia,
o pomenu rednih enakomernih obrokov čez dan smo pisali že ničkolikokrat, malo pobrskajte po starih pismih na forumu. Samo redni manjši obroki, ki vsebujejo tudi ogljikove hidrate lahko uredijo vaše prehranjevanje. Samo sadje ali stradanje pol dneva privedejo do prekomerne lakote, ki se ji, četudi vsaka dva ali tri dni, ne morete upreti. Odločitev je pomembna, da vztrajate v manjših obrokih tekom celega dneva (5-6, 3 glavni plus dve malici, ki sta lahko tudi sadje ali recimo dva keksa), četudi se lahko z začetka še zgodi, da se pojavi prenajednje, nikar ne opustite plana z rednimi obroki. V nekaj dneh bo neukrotljiva želja po basanju sama od sebe izginila.
Če se vam zdi, da bi se o čem s tem v zvezi rada več pogovorila, poskušajte najti pomoč, ali v samopomočni skupini ali pa pri katerem od strokovnjakov.
M Anderluh
pia, pisi, imam dieto zate. [email protected]
Če boš hotela shujšati, boš morala spremenit način življenja. Ko sem bila stara 15 let, sem začela hujšati, poskušala sem razne diete, poste… Uspelo mi je shujšat, ampak problem je bil vedno v tem, da sem se po prenehanju diete spet zredila. Zdaj sem stara 23 let in imam že tretje leto konstantno težo brez večjih nihanj. Ampak spremenit sem morala nekaj v svoji glavi. Prej sploh nisem poznala občutka lakote, bila sem stalno sita. Jedla sem ko sem bila žalostna, jedla sem ko mi je bilo dolgčas, jedla sem ko sem bila živčna. Ja ni čudno da sem bila debela. Tako da po mojem prvo pravilo: Hrano uživaj le v primeru, če si lačna, ne pa iskat v njej utehe. Npr. če ti je hudo in bi se rada spet nažrla, pojdi ven, saj ti ni treba tekat pa ne vem se neki ful naprezat. Samo zaposlit se moraš z nečim. Pojdi na sprehod. Zlikaj cunje. Posesaj sobo. Pospravi posodo. Bodi koristna. Samo ne ždet pa čakat. Namesto hrane si moraš poiskat eno nadomestilo, k te bo osrečevalo. Lahko greš s prijatelji ven, lahko kaj rišeš, ne vem šivaš, poješ, pobrišeš prah. S temi majhnimi deli tudi pokuriš kalorije. Ampak ženske smo takšne, da ko se odločimo za dieto, smo čist zmešane in pol telovadimo kot nore in stradamo tistih 14 dni potem mal shujšamo in pol si rečemo, ah jutri pa vse po starem in pojemo vse kar nam pride pod roke. No, vsaj jaz sem bila takšna.
Nikoli ne smeš rečt, jutri začnem hujšat. Vedno si reci, zdaj ne bom pojedla še te tortice ker sem pojedla že dve danes. Ne pa tko, okej danes pojem še to tortico pa še zrezek pa še sladoled, ampak jutri pa res začnem hujšat. Ker pol boš ostala v začaranem krogu. Ženske si zastavimo previsoke cilje, takoj bi ble rade suhe., kar čez noč. Ampak če boš shujšala čez noč, se boš tudi čez noč zredila.
Zato ne zdej imet ene ful hude diete, ampak se odpoveduj po malem. Pač boš hujšala bolj počasi, ampak bo to trajna sprememba. Ker če se ti vsemu odpoveš, ko maš dieto, valjda da pol, k “si spet na prostosti” sam planeš po vsem kar vidiš. Za začetek pojej namesto cele čokolade dve vrstici manj. In boš videla kako boš zadovoljna, ko boš imela občutek, da maš en nadzor nad sabo. Pa ne se skos tehtat, sploh nič ne pričakuj, ne imet skos pred sabo, da hujšaš. Ne, sama pri sebi si reci, da se imaš rada in da ne boš delala šokov telesu. In sprijazni se s tem, da to poletje še ne boš imela idealne teže, jo boš pa zato imela čez eno leto, seveda če boš začela drugače razmišljat. In ne se odpovedovat hrani, k ti je dobra. Če si lačna kot volk, si jo lahko privoščiš. Kar se pa telovadbe tiče, ne naprezaj se, če maš poškodovano koleno. Važno je, da ne ležiš. Da zmanjšaš število ur, k jih preživiš pred TV-jem ali računalnikom. Samo na sprehod pojdi pa tudi če greš čist počasi. Verjemi, da se ti bo obrestovalo. Rada bi sam to rekla, da za debelost ni kriv naš metabolizem pa geni pa ne vem kaj še vse, ampak to, da so nas ko smo bili otroci, nagrajevali s hrano, vsaj mene so. In to je zgrešeno. Začni se nagrajevat s kakšno stvarjo, ki bo koristna zate. Upam, da nisem preveč zatežila, samo jaz sem enkrat bila v tvoji koži in si želim, da bi še katera ženska spoznala to kar sem jaz.