Še en nosečniški diabetes
Pozdravljeni!
Veliko sem se že prebrala na to temo, ampak vseeno bi vas rada nekaj vprašala. V moji prvi nosečnosti mi niso merili sladkorja, čeprav je bil oče sladkorni bolnik. Rodila sem zdravega fantka, sicer je bil malo večji 4405g in 56 cm. Sedaj pri drugi nosečnosti, pa sem opravila test 75 ml, rezultati so bili sledeči:
na tešče 4,5
po 1h 11,5
po 2h 7,5
Glede na meje, sem prekoračila vrednost po 1h. Ker me je že tako strah te bolezni, me zanima, če je to res tako kritično oz. a je to kakšna lažja oblika? Naj še povem, da sem kar velik sladkosned. Jutri imam posvetovalnico v diabetični ambulati, kjer bom dobila tudi merilec s katerim si bom morala meriti KS 3x na dan. Ali mislite, da bo sama dieta dovolj, glede na to, da vrednost na tešče in po 2h ni bila prekoračena.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam
Pozdravljeni,
premalo podatkov imam o vas, da bi lahko napovedala, kaj se bo dogajalo z vašim sladkorjem do poroda. Odvisno je od trajanja nosečnosti, vaše telesne teže in prehrane. Povedali ste, da ste sladkosnedi. To bo potrebno urediti. Jaz pravim na kratko. Nič sladkih pijač in sladkih jedi in ne jedi iz bele moke. Ob tem pa vsaj pol do 1 ure telesne dejavnosti – sprehod (lahko dva po pol ure) na dan, tako, da se spotite. Večina nosečnic pride do poroda samo z dieto.
Najverjetneje pa je bila sladkorna prisotna že v prvi nosečnosti, glede na veliko porodno težo otroka.
Po porodu pa sladkorna bolezen običajno za več ali manj časa izgine (nadaljuje se le pri približno 4 do 5% žensk), odvisno od vašega telesnega stila, to se pravi vzdrževanja telesne teže, telesne dejavnosti in prehrane.
Lep dan
Pred nosečnostjo sem imela normalno telesno težo (višina 168 cm, teža 57 kg), vendar sem se že v prejšnji nosečnosti zredila za 20 kg. Po 8 mesecih sem prišla nazaj na 57 kg, s tem, da nisem imela nobene diete, samo z dojenjem. Trenutno sem v 25 tednu, zredila pa sem se že za 10 kg. Moj oče je imel sladkorno tipa 2, verjetno je to tudi povezano. Dobila sem dieto, katere se pridno držim. Glede telesne aktivnosti, pa grem lahko samo na sprehod, ker nosim otročka zelo spredaj in imam že kar velik trebuh. Malo sem brala tudi o tehtanju hrane, meni sicer ni bilo rečeno, da moram vsak dan vagati hrano preden jo pojem. Govora je bilo samo okvirno, recimo 3 krompirje, 2 majhni breskvi. Zanima me tudi, ker nisem dobro razumela na predavanju, ali lahko riž in makarone jemo samo 1x na 10 dni, ker potem mi res že počasi zmanjkuje idej, kaj kuhati. Pa še to bi rada vprašala jaz sem bila do sedaj navajena, da jemo kosilo oz. pozno kosilo, ko pride mož iz službe, recimo ob 17h, ali je dovolj, če jaz recimo ob 12h pojem samo skledo solate in kruh- kar naj bi bilo kosilo
Še enkrat se vam zahvaljujem za odgovor in LP
Še to bi vprašala. Meja za sladkor 90 min po obroku je 6.6, jaz imam načeloma vedno takrog 5,5, danes pa imam 8,5 (res, da sem jedla maslo in 2 bio piškota). A je to veliko presežena meja, ali to pomeni, da moram samo paziti na to hrano, ki sem jo danes jedla
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
kot prilogo lahko uporabljate različne ogljikove hidrate – OH, ali krompir, ali riž, ali makarone. Makaroni naj bi bili iz polnovredne moke, graham, in kuhani “al dente” – še nekoliko trdi. Riž naj bi bil prav tako temen. Nikjer pa ni rečeno, da jih lahko jeste samo na 10 dni. Glikemični indeks obeh je nižji od krompirja. Vsi pa so OH in povečujejo krvni sladkor, če so beli – bolj hitro in če so črni-počasneje. Kot prilogo lahko uporabljate tudi kaše, ajdovo, proseno, ovseno…Poiskusite.
Krvni sladkor 8,5 je previsok, hrane, ki vam ga tako dvigne, se izogibajte.
Ni problem, če imate kosilo ob 17 uri, vendar kot pišete, morate okrog poldne jesti in skleda solate je čudovita izbira.
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.