Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi Se bivši lahko spremeni ali je vse skupaj manipulacija?

Se bivši lahko spremeni ali je vse skupaj manipulacija?

Živjo!

Imam manjši čustveni problem, za katere nasvetov ne morem vzeti od svojih prijateljev saj je njihovo mnenje povsem subjektivno in se mi zdi da uporabljajo še manj zdrave pameti kakor jo sama.
Stara sem 23 let in leto starejšim fantom sem bila nekaj manj kakor tri leta, prej pa sva bila slabih osem let zelo dobra prijatelja – skozi srednjo šolo bi rekla da je bil oseba s katero sem preživela najbolj zabavne trenutke, bil je družba s katero smo začeli hoditi po klubih, družba katero prvo zapelješ na morje po tem, ko narediš izpit. Ljudje so prihajali in odhajali iz najinih življenj en drugemu pa sva bila konstanta. Na kratko; z njem sem preživela zares ogromno lepih trenutkov ter prejela ogromno čustvene podpore.
Nekaj ozadja;

Sedaj že tri leta nazaj sva postala par – na začetku je bilo lepo, tako kot vedno, jaz sem delal faks ter dve študentski službi on pa je bil redno zaposlen na tri izmenskem šihtu, kar nama je obema dopuščalo dovolj časa zase, velikokrat je šel s sodelavci ob petkih po šihtu na pivo kar je bilo v mojih očeh normalno. Kmalu sem preko študentskega servisa dobila odlično priložnost in pričela z pisarniškim delom v enem izmed slovneskih velikanov in takrat so se začeli problemi – ljubosumje iz njegove strani, kdo je to kdo je tisti, s kom si šla na malico, intd. Ni mu bilo všeč okolje v katerem sem se znašla,ni mu bilo všeč da je bila plača dobra in prihodnost obljubljena. Bil je nesiguren in pogovor ni nikdar zalegel. Naenkrat sva se vsaj enkrat na teden zares močno skregala, vendar še vedno pobotala. Ko sem mu končno dopovedala da so to le sodelavci in naj neha težit, ker tudi jaz njemu ne, se je po nekaj mescih umiril in vse je bilo spet v rožicah. Ugl. bilo je dobro razmerje.

Problem;

Nekega večera je on pod tušom in mu zasveti telefon. Vidim da mu na instagramu piše neka punca. OK, več razlag je ampak sploh nisem paničarla, ker sem vedela da je fant OK in da me nikdar nebi prizadel na tak način. Ga soočim, mi pove da je dobra sodelavka s katero se razume. Zaradi njegovih preteklih izpadov mi je to precej hinavsko ampak si rečem OK, brezveze se kregati. Tedni minevajo in opažam da sta konstantno na zvezi, najraje takrat ko jaz ne vidim. Naenkrat jo je začel skrivati in sem prijela stvari v svoje roke in šla čez pogovor (ni bilo kul, me je bilo sram ampak si nisem mogla pomagati) in opazila da je punca OČITNO zaljubljena vanj in čeprav ni nikdar odgovoril na način, ki bi ji dajal upanje ji je vseeno odgovoril. Najini pogovori ko sva bila v službah so ugašali – mogoče tudi malo za to ker sem postala grozno ljubosumna, ker sem ga prosila da pusti to punco pri miru, ker sem jokala zaradi nje pred njem, ker sem na koncu že praskala, grizla, se drla karkoli da bi razumel. Nič, še kar. Službena žurka, njega ni domov, še ena žurka, ni prišel do mene kakor je obljubil – precej očitno že kam pes taco moli vendar ni imel “jajca” priznat, na koncu sem julija 2019 prejela sporočilo njegove sodelavke kjer je povedala da me je prevaral. Seveda sem ga isti večer pustila in bila sem OK ker sem bila končno svobodna. Pridem po stvari čez en mesec, on na polno v jok me obrne okrog prsta. Očitno sta onedva vmes dejansko nadaljevala njuno romanco, ker jo je moral “pustiti” in potem sem imela še njo v zasebnih sporočilih. Se dobim z punco, da ji povem v živo naj me pusti pri miru in ugotovim da je punca točno to kar je meni govoril naj ne postanem, smešno.

Spet pristanem z tem fantom, kmalu ugotovim da sem pod hudo kontrolo, mogla sem povedati za vsako kolegico s katero sem kam šla, kdo bo poleg in boh ne daj da bi kaj spila, nujno sem mogla jit povsod z avtom. Si rečem “to ne gre več.” – fanta pustim.

Mine en mesec, in glej ga zlomka, njegova sporočila, klici, e-pošta v kateri govori da me pogreša in da se sedaj zaveda kaj je naredil in da mu je žal, da tako obnašanje ni bilo primerno in da se zaveda kakšen kreten je intd. Vse to sem ignorirala, in se mi lepega dne po njegovi smeni nalima na vratih, cel objokan. Ga pošljem domov z obljubo da se bova pogovorila vendar da zaradi trenutnih razmer res ni primerno da se kar nalima na vratih. OK, vendar najini pogovorin iso nikamor prišli ker sem ugotovila kako jezna sem nanj v resnici on pa trdi da sploh ne vidim lepih trenutkov, ki sva jih preživela.

Moj problem je ta, da ga ne glede na vse pogrešam. Še vedno je moj spomin na srednjo šolo in na faks, še vedno mi je veliko pomagal vendar on drugega kakor zveze z mano noče, noče biti prijatelj, če ne bova skupaj in na koncu je prišlo do tega da sem ga mogla povsod blokirat. Sprašujem se, če ravnam narobe? Se vam tako kot meni to zdi očitna manipulacija ali se dejansko lahko človek po tako hudem šoku spremeni? Tudi če je to mogoče, kako preboleti tako izdajo in obnašanje? I feel lost and stupid because of this ….

Hvala

Preberi si se enkrat vse kar si napisala, vse je kristalno jasno. Tukaj ni nobenega dvoma – zvezo je treba koncat. Moje direktno mnenje pa naj se bere se tako grozno: ne vracaj se k njemu, spremeni telefonsko stevilko ce je treba, daj ga na ignore. Fant se ne bo spremenil. K tebi se vraca iz enakega razloga kot ti k njemu – imata skupne spomine, navajena sta drug na drugega in to, da se videvata, ampak skupaj ne moreta funkcionirati. Saj poznas pregovor: navada je zelezna srajca. Bivsi je bivsi z razlogom. Pozabi ga in se premakni naprej z zivljenjem, bo veliko lazje. Ne moreta tako funkcionirati, a se bosta sla te igrice do konca zivljenja? Na svetu je milijon drugih tipov s katerimi si lahko in so boljsi. Move on, girl. Si se mlada, celo zivljenje je pred teboj.

Barling

Dala si mu več kot dovolj možnosti, da neha varati – če ga zelo pogrešaš pa mu lahko daš 2. priložnost za prijateljstvo (brez ugodnosti). Seveda, če lahko naredita par korakov nazaj in se “vrneta” za 3leta nazaj, preden sta postala par.
In da ne bo pomote, odpuščati je težko, pozabiti pa še težje.

Vajina veza je postala skrajno toksicna. Končaj jo. Bodi močna in se ne vračaj. Boš videla po parih mesecih se boš začela imeti rada in imela nove spomine. Vztrajati v tem odnosu je norost, ki nikomur ne bo prinesla nič dobrega. Vso srečo.

Mislim da sedaj veš od kod njemu ljubosumni izpadi, ker to sam počne… Samo nagoni ga…. Nikoli ne bo s tabo drugačen… Ker ve da lahko. Sam bejž čimprej čimdalje….

Ljudje se ves čas spreminjamo. Neopazno iz naše lastne perspektive.

Vendar nenadnih, katarzičnih sprememb, praviloma ni. So v literarnih delih, filmih.. v realnem življenju silno redko.

Človek se sicer lahko spremeni, na daljši rok.. a to spremembo bo opaziti v čisto drugačnem kontekstu, kot je tu zapisano.
Pišete le o obljubah.. besedah ene in druge strani.

Nikjer pa še ni spremembe in je še dolgo ne bo (če bo sploh!).

Sprememba je takrat, ko od drugega nič ne zahtevaš, niti prosiš.
En tak paradoks je, da je sprememba razmerja možna šele takrat, ko se tega razmerja več ne (po)želi.
Prepoznati je to spremembo silno enostavno. Ne vsebuje nobenih obljub, nobenega rotenja, nobenih čustvenih manipulacij. Gre zgolj in samo za pripoved. Samo-spoznanje.
Ne pripoveduje se zaradi tega, da bi drugega pridobil. Pripoveduje se, ker je takšno spoznanje. Samega sebe, bivšega razmerja.
Gre torej za iskreno prijateljstvo.. z zamudo. Iskrena prijatelja bi morala biti že znotraj razmerja, da bi to lahko nemoteno delovalo. A je torej bolje biti dober prijatelj, kot nesrečen par.
Zgolj takrat se je sprememba zgodila.

In ker sprememba je, tudi želja po partnerstvu ne obstaja več. Prikrito in nedoživeto iz otroštva in mladosti ima sedaj drugačen naslov. Drama in travma ni več potrebna. Vsaj v tej obliki ne.

De omnibus disputandum..

Ne, ljudje se ne spremenijo. Kot si ugotovila že sama. Dala si mu priložnost že dvakrat. Misliš, da je zaman pregovor, da gre samo osel dvakrat na led? Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.
Dve leti že živiš pod mjegobo kontrolo, lažmi in manipulacijami. Če želiš tako živeti 30 let, izvoli. Pa z majhnimi otroci, ki bodo gledali jokajočo, grizočo in praskajočo mater. Jim to želiš?
Ko bodo minevala leta bodo spomini na srednjo šolo vedno bolj bledeli in vedno manj pomembni bodo. Z novim moškim, ki te bo vreden, boš stkala nove čudovite spomine, ki bo trajnejši in srečnejši.
Zelo pravilno se odločaš, zaupaj si še naprej. Zaupaj svojemu instinktu, nikoli te ne bo pustil na cedilu!

Najprej si preberi o toksičnih ljudeh/odnosih, o narcistični motnji…
Iz mojih izkušenj – z leti je lahko samo še slabše. Sploh pri moških, ki palijo na ‘dobre kolegice’. Vedno jih bodo imeli okoli s sebe.

Začni se cenit in ne pristajaj na polovičarske manipulatorje;) Pridejo tudi zelo fajn fantje nasproti, verjemi.
Srečno.

Meni je čist vseeno, kolk se bivša spremeni. Bivša ni več z menoj. 🙂

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

New Report

Close