ščitnica – prosim za pojasnilo
Spoštovani g. Pirnat, zanima me sledeče (imam diagnozo evtirotična nodozna golša):
1. ali se lahko vozlički zmanjšali ali celo izginejo? 2. kaj je vzrok, da vozlički sploh nastanejo? 3. kakšna je razlika med tumorjem in vozličkom? 4. glede na to, da imam vozličke na ščitnici me zanima ali obstaja velika verjetnost, da jih imam še na katerem drugem organu? Kakšne preiskave tu priporočate? 5. Kakšna je razlika med scintigrafijo z mibijem in scintigrafijo z pertehnetatom? Na scintigrafiji z pertehnetom so mi ugotovili da je kopičenje reducirano , z mibijem pa da je kopičenje izrazitejše (kavdalni del levega režnja). Preiskave so opravili v roku leta dni. Zakaj nastane razlika? Vnaprej se vam zahvaljujem za vsa pojasnila.
Spoštovani!
Velika večina vozličev ne izgine, lahko pa se zmanjšajo. Glavni vzrok so genetski dejavniki, dodatno pa k pojavu vozličev pripomore dolgotrajno pomanjkanje joda v prehrani. Pri vozličih ali gomoljih gre za klon celic, ki je genetsko sprememnjen (mutiran) in je drugačen od zdravih ščiotničnih celic. Tumor in vozlič ščitnice sta sinonima. Nikakor ni nujno, da imate pri vozličih ščitnice kakršnekoli spremembe na drugih organih. Scintigrafiji s tehnecijem in mibijem se nekoliko razlikujeta. Včasih so gomolji na scintigrafiji z mibijem hiperfunkcijski ( vroči), kar pomeni, da so bolj aktivni od zdravega tkiva in hipofunkcijski na scintigrafiji s tehnecijem in obratno. Večinoma gre za benigne vozliče. Včasih je potrebno opraviti tankoigelno biopsijo za pojasnitev stanja.
Lp