ščitnica – pred pregledom
Spoštovani! Opravila sem analizo krvi in ultrazvok ščitnice (samoplačniško). Zatem sem pri splošnem zdravniku dobila “hitro” napotnico za tireologa. Naročena sem na prvi pregled šele decembra v KC. Prosim, da mi glede na izvide svetujete, ali in če sploh, kako lahko do takrat ukrepam (hrana, dodatki …)
Izvidi krvi:
TSH – 2,54
MAK / TPO-abs – 219 U/ml (Povišane vrednosti ščitničnih protiteles in protiteles proti tireoglobulinu navadno spremljajo autoimunski thyreoditis.)
S-T4 prosti – 12,28 pmol/L
Hvala in pozdrav.
Spoštovani!
Opravila sem prvi pregled ščitnice v UKC tireološki ambulanti in kot ste že poleti točno napisali imam diagnozo Hashimoto. Nenavadno se mi zdi to, da imam TSH normalen (2,53) in TPO povišan (232.9, celo višji kot pred šestimi meseci (219)), zdravnica pa v mnenju svetuje kontrolo TSH (normalne vrednosti) in ne antiTPO, ki je povišan in se še zvišuje. Ali je to tipkarska napaka?
Spoštovani!
Protitelesa antiTG in antiTPO so le označevalci avtoimunskega vneta ščitnice in nimajo napovedne vrednosti. Potrebno je kontrolirati TSH, ker se s časom lahko razvije hipotiroza (premahno delovanje ščitnice).
Lp