Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ščitnica po porodu

Ščitnica po porodu

Spoštovani dr. Pirnat!

Prebrala sem vse podobe teme, a vendar potrebujem vaše mnenje posebej za moj primer. Poskusila bom karseda na kratko.

Stara sem 38. Rodila sem trikrat. Prvič, pred 8 leti, je ščitnica iztirila (hiper; TSH 0,0, FT3 44.1; aTg 51; aTPO 11) zaradi predoziranja prešla v hipo, terapijo sem sama prekinila in čez čas se je umirila. Z mano vred. Bilo je hudo, z dojenčkom pa to …
V drugi nosečnosti in po drugem (predčasnem) porodu je bila OK, v tretji nosečnosti pravtako v mejah normale, a dva meseca po porodu je spet delala hiper (TSH 0.01, FT3 36.34), z vsemi znanimi in manj znanimi simptomi in počutjem na nuli. Zaradi predpisane terapije sem morala seveda prekiniti z dojenjem. Na 2×2 tbl Athyrazola 3 tedne, nato 3×1 tbl Propranolol 2x20mg se je ščitnica dobro odzvala (po enem mesecu TSH 0.02; FT3 3.92), le nadaljnja (3×1 tbl Athyrazola) je bila očitno neustrezna, kajti ponovila se je stara “hipo” zgodba. Nihanje delovanja in simptomi za hipo delovanje so mi prav tako znani (pridužile so se jim še močne bolečine v sklepih in mišicah) in dozo Athyrazola sem postopoma zmanjševala ter v roku 10 dni terapijo prekinila.

Bil je čas dopustov, torej kontrola pri dr. šele čez mesec in pol. No, dr. me seveda ni pohvalil zaradi prekinitve (od katere je minilo 5-6 tednov), si je pa vidno oddahnil, kajti izvidi so bili sledeči: TSH 26.14; FT4 9.75. Predpisal mi je 1 Euthyrox 25 na dan. Po 6 tednih je šlo na bolje (TSH 5.32; FT4 15.54), a po njegovih besedah ne tako dobro – želel mi je povečati dozo Euthyroxa na 50 1xna dan. Po diskusiji o zgodovini delovanja moje ščitnice, je “pristal” (?!) na starih 25 1x na dan.

Tako. Long story. Ni šlo krajše, žal. Suma sumarum boste rekli, da sem precej samovoljna pacientka, laik, ki sama prekinja terapije, modruje in diskutira z dr. A želela sem le prisluhniti svojemu telesu ter dognjanja deliti z dr. … in doslej se nisem zmotila.

Zdaj pa vprašanje: ali bi vseeno morala povečati dozo Euthyroxa na 1x 50 na dan, kajti po skoraj 3 tednih od zadnje kontrole so bolečine v sklepih in mišičah še vedno hude, tudi presnova je še vedno slaba, počutje je … ah, kaj bi o tem… ? Vse skupaj tudi težje prenašam zaradi dela in skrbi za 3 otroke, a nikoli ni bilo tako hudo. Ali imate vi ali kdorkoli, ki to bere, kakšne izkušnje z alternativnim zdravljenjem?

Rada bi spet bila vesela in aktivna!

Hvala vnaprej za vaše mnenje in lep dan vam želi

mutti M.

Zivjo!
Nisem sicer noben dr., pa vseeno se ti oglasam.
Tudi sama imam probleme z delovanjem scitnice in tudi sama sem ze modrovala glede jemanja tablet teh in onih:)
Kar se tice alternativnega zdravljenja, poskusila sem pri raznih bioenergetikih in reikijih, pa se mi ne zdi nic kaj bolje.
Dobila sem tudi dozo radiojoda, pa tudi nic bolje.

Kar ne morem verjet, da se mi to dogaja ze tretje leto zapored.
Utrujena sem ze od vsega, pa se veliko maljsa od tebe.

Malo nizje je en post od nekega gospoda, da obstaja neka alternativna klinika pri nas. Pa mi na zalost se vedno ni odgovoril, kje to je in kako priti do teh ljudi.

Lp,
M.

Haj!

Ja, kar veliko nas je – utrujenih od vsega tega. Ne morem se sprijazniti z doživljenjskim jemanjem zdravil, četudi le ene (baje nenevarne) tabletke. Dr mi je pojasnil, da si je moja ščitnica takrat pri 30 opomogla zaradi “mladosti” in še nepoškodovanega tkiva, in me “potolažil”, da bi mi bilo brez zdravil nevzdržno. Sploh pa kasneje, na stara leta, lahko gre nezdravljena zadeva po svojih poteh, s čimer bi se (baje) še težje sprijaznila.

Kljub temu sem še vedno optimistična in prepričana, da bom našla alternativo, da bo šlo na bolje…

Drzi se!
Lp, M.

P.s.
… za tisto kliniko sem izvedela tukaj, na forumu, a ne vem nič več kot ti, Monique.

Pozdravljeni!
Imam hčerko, ki je stara 21 let.Leta 1999 je zbolela. Diagnoza je bila psihoza. Zdravila se je s Haldolom in apaurinom. Po enem letu je prenehala z jemanjem zdravil. poslali so jo na pregled krvi in tudi ščitniških hormonov.
izvidi so bili naslednji

5.1.2001 TSH-S 19,44 fT4-S 11,72

9.2.2001 TSH-S 18,37 fT4-S 9,88

22.3.2001 TSH-S 4,64 fT4-S 17,7

21.6.2001 TSH-S 0,68

11.9.2001 TSH-S 0,768 fT4-S 26,31

Zdravit so jo začeli z Vobenolom 1 krat dnevno. povedali so ji,da bo morala jemati zdravilo celo življenje. Po zadnjem izvidu pa so ji takoj ukinili zdravilo. Sedaj ima kontrole enkrat letnoin in nima nobenih zdravil.
Ker ji pri psihozi niso naredili preiskav ščitnice me zanima ali je psihoza lahko posledica obolelosti ščitnice. Zelo me skrbi,da bi se obe bolezni ponovili. Hvala za vaš odgovor

Darja Zupanc

Pozdravljeni!
Imam hčerko, ki je stara 21 let.Leta 1999 je zbolela. Diagnoza je bila psihoza. Zdravila se je s Haldolom in apaurinom. Po enem letu je prenehala z jemanjem zdravil. poslali so jo na pregled krvi in tudi ščitniških hormonov.
izvidi so bili naslednji

5.1.2001 TSH-S 19,44 fT4-S 11,72

9.2.2001 TSH-S 18,37 fT4-S 9,88

22.3.2001 TSH-S 4,64 fT4-S 17,7

21.6.2001 TSH-S 0,68

11.9.2001 TSH-S 0,768 fT4-S 26,31

Zdravit so jo začeli z Vobenolom 1 krat dnevno. povedali so ji,da bo morala jemati zdravilo celo življenje. Po zadnjem izvidu pa so ji takoj ukinili zdravilo. Sedaj ima kontrole enkrat letnoin in nima nobenih zdravil.
Ker ji pri psihozi niso naredili preiskav ščitnice me zanima ali je psihoza lahko posledica obolelosti ščitnice. Zelo me skrbi,da bi se obe bolezni ponovili. Hvala za vaš odgovor

Darja Zupanc

Pozdravljene!
Tudi sama sem ena od tistih s hiper, dve leti sem jemala athyrazol, na začetku propanolol, vmes smo poskusili z vobenolom, na katerega sem se odzvala zelo slabo (vse vrednosti sem imela spet postavljene na glavo, povečano izpadanje las,..), tako, da mi ga je dr. ob pregledu ukinila, čez dobro leto je dr. poskusila z euthyroxom (reakcija je bila še slabša kot pri vobenolu – občutek razbijanja srca in tega, da bom kar omedlela), tako, da sem takoj zdirjala k dr. in mi ga je ukinila (vrednosti v krvi so šle spet po svoje). Dobro leto sem že brez zdravil. Lepo se sliši, a ne? Zaenkrat nimam nobenih problemov – nič razbijanja srca, spim kot polh, nič tresenja rok, … Na pregled grem enkrat naslednji mesec, sem pa v tem vmesnem obdobju poskusila z alternativo (povem pošteno – čez glavo imam kemije – ne morem čakat, kdaj se mi bo spet začelo vrteti zaradi tabletk, boleti glava, mene je kar naprej zeblo) – najprej z avtogenim treningom, pa z zeliščnimi čaji in mazilom, nazadnje tudi s homeopatijo. Bomo videli, a ne? Ne bi rada pristala na hipo, pa spet hiper….. to je začaran krog in ne mi reči, da je to edina rešitev, ker pač vsak organizem reagira po svoje.
Upam, za vse nas – hiper in hipo, da bomo premagale tale gor in dol!
Prijazen pozdrav,
Jasna

Spoštovani!

Pri vas gre najverjetneje za avtoimunsko bnolezen ščitnice. Včasih pri tej bolezni pride do spontanega obrata iz hiper v hipotirozo. Glede na to, da se še vedno slabo počutite, in da je vrednost TSH še vedno mejno zvišana, priporočam zvišati odmerek Euthyroxa na 50 ug dnevno in kontrolo TSH čez dva meseca.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

… danes sem čist depro…

Nedavno so pri 24 ur govorili o osteoporozi in večjem tveganju zanjo pri boleznih ščitnice. Kar groza me je (še) tega! Ali ni že dovolj težav zaradi samega nepravilnega delovanja ščitnice?!

…priporočajo veliko gibanja pa zdravo življenje pa … ja, kako naj se še več gibljem, če so bolečine v sklepih tako hude? Lotila sem se joge – čeprav bi dosti raje plesala ali pa tekala – da si na prijazen način razgibam telo in pomirim duha. Slednje se da, ampak vaje…, še asane so boleče…

…vam povem, da me je strah starosti… kakorkoli obrnete, smo zapečateni zaradi ščitnice!!!

… danes sem čist depro…

lp, mutti

LEPO POZDRAVLJENI!

Moje mnenje je, ker sem tudi sama hiper in zelo zelo na nuli z razpoloženjem in nasploh smislom življenja…, da bi MI sami morali največji poudarek dajati na to, kako se počutimo, kako nam gre, poslušati sebe in si po potrebi tudi sami prilagajamo odmerke zdravil. Bila sem sila presenečena, ko sem videla način preverjanja nihanj naših hormonov. Na tri mesece- HALO!!!
Verjamem, da ni tako zaradi našega dobro, ampak ker nas je počasi že preveč za obravnavo v doslednem času.
Vsem nam, hipo in hiper želim srečno in POSLUŠAJMO NAŠ NOTRANJI GLAS. Verjetno nas le on ne bo pustil na cedilu, če nas bo že vse drugo…
Lep pozdrav!!!

Haj!
Ponovno prosim za kakršnekoli izkušnje s homeopatskim zdravljenjem težav s ščitnico in/ ali kontakt z uspešnim zdravilcem na Štajerskem.

Barb1000 ima prav – treba je poslušati svoj notranji glas in se ravnati po njem … meni že dolgo pravi, da moram prenehati z jemanjem tablet. Vsako jutro, ko jo vzamem, mi ta drobna bela okrogla stvarca pokvari dan. Baje mi pomaga … tsja, saj … in samo vprašanje časa je (menda!), kdaj bo potrebna povečati dozo ?!?!

Ali kdo ve za kakšnega dobrega homeopata oz. homeopatinjo?

Lepo mi bodite,
mutti M

Ojla,
rvno danes sem po dolgem casu spet pogledala ameriski forum http://www.thyroid.about.com
za tiste, ki dovolj dobro razumete anglesko je zelo priporocljiv.
Danes sem ravno brala zgodbe atletov in se menda da kar ucinkovito pomagat, tako da je potrebno res najti neko ravnovesje.
Obstajajo razni dodatki prehrani etc…
lp Kathy

New Report

Close