Ščitnica po jodu
Pred enim letom in pol sem bila zaradi prevelikega delovanja ščitnice na zdravljenju z jodom. Kasnejše kontrole so pokazale, da je delovanje sedaj OK, zdravil nisem dobila. Počutje nikoli ni bilo povsem dobro, Ker se zadnje čase spet slabo počutim (sem brez energije, utrujena, pogosto me zebe, kožo in lase imam zelo suhe, od zdravljenja z jodom do danes sem se zredila za 10 kg), sem šla na kontrolo k svoji zdravnici. Ščitnica glede na izvide deluje OK. Zdravnica je zaključila, da gre verjetno za pomladansko utrujenost, vendar se to vleče že pol leta, tako ne vem? Poleg tega se že več mesecev trudim shujšati kakšen kg, pa se mi teža ne premakne nikamor. Ali imate kakšen nasvet, kako naj rešim svoje težave? Hvala.
Spoštovani,
če je preskrba s ščitničnimi hormoni normalna (kar potrjuje normalen lab. izvid), potem ščitnica zanesljivo ni razlog za težave, ki jih opisujete. Utrujenost je lahko povezana tudi s slabokrvnostjo, pred časom prebolelo virozo, redko pa tudi z nezadostnim delovanjem nadledvične žleze. Morda bi bilo dobro opraviti še osnovne laboratorijske teste.
lep pozdrav
Opravila sem tudi vse laboratorijske teste: vsi izvidi so OK.
Kaj pa glede teže, imate tu kakšen nasvet? Tudi v preteklosti (po porodih) sem že hujšala in vedno mi je uspelo. Po jodu pa sem pridobila 10 kg in jih ne morem na noben način izgubiti. Se gibljem, zelo pazim pri prehrani, pa se teža ne premakne navzdol tudi za kilogram.
Spoštovani,
vprašanje, koliko časa je pred zdravljenjem z radiojodom trajala vaša ščitnična bolezen, ki je vplivala na metabolizem. Vsekakor pa je radiojodno zdravljenje pripomoglo , da se je metabolizem normaliziral, oziroma se vrnil v stanje, kakršno bi bilo, če bi imeli zdravo ščitnico. Glede telesne teže pa vam poleg znanih receptov, kot je redukcijska dieta in veliko gibanja, žal ne morem dati.
lep pozdrav