ŠČITNICA-MOTNJE
Pred enim letom so mi odstanili desno stan ščitnice zaradi karcinoma. Jemljem 2 x 50 mg eltroxina. V septembru sem bila na kontroli, TSH je bil 0,133. T4 19,54 T3 4,51. Zanima me kaj vpliva na TSH, da je tako nizek? Čez dan se kar dobro počutim, ponoči pa se včasih zbudim zaradi morečih sanj, pa tudi proti jutru imam zelo “žive” sanje, ki me utrujajo. Ali je to povezano s ščitnico? Ali so to stranski učinki eltroxina? Ali v tujini imajo
na razpolago boljše hormonske tablete? Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Glede na to, da so vam odstranili le polovico ščitnice verjetno ni šlo za dokazan karcinom ščitnice, ampak samo za sum nanj. Pri dokazanem karcinomu ščitnice je namreč potrebno popolnoma odstraniti celotno ščitnico. Nizek TSH je pri vas posledica jemanja Eltroxina. Povsod po svetu po operaciji ščitnice uporabljajo L-tiroksin, ki ga vsebuje tudi Eltroxin.
Lp
Spoštovani!
Nizek TSH govori za latentno (blago) hipertirozo. Znižan TSH je posledica relativnega ali absolutnega viška prostega T4 v krvi. Sam TSH nima nikakršnih učinkov, T4 pa učinkuje predvsem na srčnožilni sistem, centralno živčevje in kosti. Pri vrednostih TSH višjih od 0,05 mE/l in normalnem T4 sicer ni pričakovati nikakršnih težav.
Lp
Spoštovani!
Znižana vrednost TSH <0,005 ob normalnih vrednostih T4 in T3 govori za blago hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice). Verjetno bo potrebno zdravljenje z nizkimi odmerki tirostatikov (Athyrazol, Propiltiouracil) in/ali neselektivnih blokatorjev beta adrebergičnih receptorjev (Propranolol…).
Lp