ŠČITNICA MENSTRUACIJA
Pozdravljeni.Sem 30letnica,ki si želi otroka. Vendar od septembra nimam menstruacije.Takrat sem nehala kaditi,in potem se je vse začelo.Ugotovili so mi ščitnico(hipotiroza po vnetju).Jem tablete EUTHYROX 100 eno na dan.Po kontroli je bilo ugotovljeno,da je doza pravilna,vendar jaz sem še vedni brez mensruacije.Šla sem k endokrinologu,izvid pa je takšen:bolnica nima HIPERPROLAKTINEMIJE ugotavljamo pa visoko vrednost FSH.priporočam jemanje TRISEKVENSA POL LETA,NATO KONTROLA. Jaz bi rabila bolj preprosto razlago.Ali je to kaj hujšega,saj bi rada čimprej postala mamica. Hvala za odgovor.
Meni so tudi testirali FSH in LH (FSH je hormon, ki stimulira ovulacijo se mi zdi), zgleda, da ti ovulacija ne poteka pravilno in zato tudi menstruacij nimas. Ce jemljes Euthyroix sele od sept se bo se morda uredilo, lahko da je vse skupaj posledica hipotiroze. Poskusaj najprej stabilizirat hormone in potem zanosit. Sicer pa na verjetno o tem najbolje govorit z ginekologom.
lp Katka
Spoštovani!
Zaradi hipotiroze (premajhnega delovanja ščitnice) lahko pride do motenj menstrualnega ciklusa in tudi popolne izgube menstruacije (amenorea). Ko se ob dodajanju ščitničnih hormonov v obliki tablet (Euthyrox) njihova raven v serumu normalizira se navadno, vzpostavi normalen menstrualni ciklus, za kar pa je potrebno nekaj časa. FSH (folikel stimulirajoči hormon) je potreben za normalno dozorevanje jajčnih foliklov v jajčnikih. Njegova raven je odvisna od faze menstrualnega ciklusa. Glede na to, da je pri vas raven prolaktina normalna, visoke pa so vrednosti FSH, kaže na to, da jajčniki zaenkrat še ne odgovarjajo ustrezno na stimulacijo z FSH, kar je lahko še posledica hipotiroze. Priporočam pregled pri ginekologu z UZ jajčnikov in morebitno določitvijo razmerja FSH/LH.
Lep pozdrav!