Ščitnica, kortizol, DHEA
Spoštovani,
že dlje časa iščem odgovore na moje hormonske težave, a se vedno bolj zapleta.
Začelo se je pred dvemi leti in pol – Hashimo; hipotiroza. Endokrinolg mi je predpisal Euthyrox, doza se je vmes sicer dvakrat spremenila in je sedaj nekako v mejah normale – TSH.
Na dodatnih preiskavah zaradi stalnega izločanja kalcija so mi potrdili primarni hipertiriodizem, pred letom in pol so mi odstranili eno obščitnico. Dodatna diagnoza: osteopenija.
Po operaciji se nikakor telo ni normaliziralo, čeprav je bil kalcij normalen. Počutila sem se sicer bolje z vidika energije, a vseeno drugače.
Letos poleti sem se začela počutiti obupno utrujeno, fizično in psihično. Nobenih naporov nisem več zmogla. Pred tem sem se kar aktivno ukvarjala s športom.
Oktobra sem bila na dodatnih preiskavah, tudi sama sem začela sumiti, da sem se “preforsirala” na nek način predvsem zaradi stresa in čustvenih obremenitev (sicer eno leto nazaj).
Izvidi:
Korigirani kalcij 2,09mmol/L
S-Kalij 3,70 mmol/L
S-Železo (III) 37,5 umol/L
S-DHEA-S 3,1 umol/L
S-ANDROSTENDION 7,4 nmol/L
Parathormon 17
Vitamin D 45 (prenizke zaloge – dopisano)
TSH (2,65
Kortizol bazalno 272, po stimulaciji 344 – suboptimalen porast
Testiranje bodo ponovili.
Neredno imam tudi menstruacijo.
V izvidu piše še: Ob oligoamenoreji ugotavljamo hipotalamično razmerje gonadotropinov, dodatno pa še suboptimalen porast kortizola ob hitrem ACTH testu.
Naj omenim tudi, da imam stalno stalno težave s prebavo: napenjanje, vetrovi, napihnjen trebuh, v parih mesecih so se mi naredile dobesedno tudi maščobne obloge na pasu, ki jih prej ni bilo. Prehranjujem se čim bolj zdravo, to že več let. Mislim, da prehrana res ni razlog.
Vsekakor bom počakala še dodatne preiskave, a vas vseeno prosim za kakšen nasvet. Ne želim samo tablet, ker telo jemljem kot celoto. Glede na to, da se en del “sanira” in potem težave udarijo ven drugje, predvidevam, da pravega vzroka za ta hormonska neravnovesja še nisem našla.
Za kakršnekoli usmeritve in mnenja vam bom zelo hvaležna.
Lep pozdrav!
Jaz sem kupila dhea kar v kapsulah: http://www.pronatural.si/dhea-50mg.html
Meni je pomagalo, lp.