Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Ščitnica? Kaj drugega?

Ščitnica? Kaj drugega?

Zdravo!

Stara sem 23 let. Redne menstruacije nisem nikoli imela, vendar pa je stanje vedno slabše – menstruacije so namreč vse redkejše (je ni mesece in mesece…) in šibkejše; skoraj jih nimam več. Ker se mi istočasno pojavljajo še težave, kot npr. izpadanje las, utrujenost in zaspanost, šibkost, nespečnost in ker kljub telesni aktivnosti in minimalnemu vnosu (zdrave) hrane moja telesna teža kar stagnira (je sicer normalna, a glede na vsa moja prizadevanja bi morali biti rezultati treninga in urejene prehrane boljši, kot so…), me zanima, ali je možno, da imam težave s ščitnico? Ali lahko pregled krvi to pokaže? Je možno, da imam kakšno drugo diagnozo? Imela sem tudi težave z aknami, a s pomočjo dermatologa uspešno obvladujem stanje kože.

Pa še nekaj – recimo, da se dejansko izkaže, da imam zdravstvene težave; kakšne so možnosti za terapijo? Recimo – če bi le bilo možno, KT tablet ne bi jemala, ker se bojim stranskih učinkov… So te tablete pri hormonskih motnjah edina možnost?

Vesela bom vseh odgovorov, tako strokovnjakovega kot tudi kogarkoli s podobnimi izkušnjami!

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Težave, ki jih navajate, predvsem utrujenost, zaspanost, šibkost, bi lahko bile posledica motenega delovanja ščitnice (hipotiroze). Priporočam obisk pri izbranem zdravniku in določitev TSH, ki je najboljši posamezen parameter za opredelitev funkcijskega stanja ščitnice.
Glede na to, da imate neredne menstruacije že dolgo in postajajo vse šibkejše pa priporočam obisk pri ginekologu, ki bo opravil klinični pregled, ultrazvok in morda tudi določil ravni prolaktina in hormonov hipofize, ki delujejo na jajčnike (FSH, LH). Zdravljenje neredne menstruacije je vsekakor odvisno od vzroka. Najpogosteje je potrebno zdravljenje s hormoni (kombinacijo estrogena in progesterona).

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close